ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.07.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
TIMP CITIRE: 6 MIN

Este România o destinaţie turistică?

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cica s-a zis la TV ca undeva in nordul friguros al Germaniei, un investitor thailandez a transformat un fost hangar de avioane paraginit, intr-un colt de paradis tropical. Au acolo bai termale, jacuzzi, multa lumina, palmieri si nisip. Un colt din Hawai a fost teleportat pe pamant german. Cupola tropicala are 8 milioane de vizitatori anual, (majoritatea sunt germani dar nu numai). Cam de 4 ori mai multi decat toti turistii straini ce ne viziteaza noua, anual, tara. Dintre care, stim si noi, jumatate sunt veniti cu afaceri si jumatate din jumatatea ramasa, sunt moldoveni de peste Prut sau unguri veniti pe la neamuri. Ce mai!, avem cel mai mic numar de turisti straini din Europa de Est. Pana si ungurii, care n-au nici munte, n-au nici mare, ne-au depasit cu mult. A doua veste TV ce m-a tulburat rau de tot, a fost aceea ca polonezii au construit 1500 de Km de autostrada intr-un an. E-adevarat, acolo s-a organizat un campionat european de fotbal (din cate stiu) si intraga tara s-a mobilizat pentru un scop anume. La noi, in doua decenii s-au construit de-abia cateva sute de Km de autostrada. Pana nu vom avea si noi o infrastructura perfecta, nu vom avea turism. Deageaba avem noi atractii turistice naturale unice si multe statiuni balneare. La unele dintre ele nu poti ajunge decat cu masini "off-road", calare sau pe jos. (A propos, campioni la constructia de autostrazi sunt chinezii, care au reusit performanta ca, in ultimii 25 de ani, sa construiasca o retea de 80.000 de Km de autostrada, depasind USA, care n-au decat 75.000 Km. Chinezii au inconjurat cu lungimea totala a autostazilor lor, de 2 ori ecuatorul!). Avem in tara cateva structuri de conducere a turismului, avem congrese, conferinte si targuri de turism. Dar, ne place sa vorbim mult si sa facem putin. Un exemplu. In luna mai, un grup din Franta, a fost in tara noastra. OK! S-au interesat la ei in Normandia la cateva agentii, cam ce e de vazut pe-aici pe la noi. Unele agentii au strambat din nas depasite de situatie dar la una li s-a spus cam asa... "Daca coborati din avion la Cluj, mergeti la Bran si Sighisoara si savurati legenda lui Bram Stocker, apoi la Sapanta, unde veti vedea ceva unic, un cimitir vesel iar in Bucovina veti vedea altceva unic in lume, biserici pictate pe dinafara. Nici Viscri nu e de lepadat". Daca coborati la Bucuresti, vizitati casa Poporului si Delta Dunarii. Sunt si ele unice. Inchiriati un microbuz cu cauciucuri bune si un “ghid". Cam atata stiu strainii despre noi si asta e inca o situatie fericita. Despre cazare m-au intrebat pe mine. Au dorit sa se cazeze mai mult la pensiuni, nu la hoteluri... Le-am recomandat pensiunea “Noroc si Fericire” din Tg. Mures, pensiunea “Paris” din Cluj, pensiunea “Ursuletul” de la Piatra Neamt, “Dorina” de la Putna si “Iulia” de la Bran, (patroanele cunoasc franceza) si hotelul "Cerbul" de la Borsa. Toate au preturi in jur de 120-140 de lei dubla. Le-a convenit (si placut) de minune.

Am participat si eu la targuri, conferinte si congrese de turism si balneoturism (Sovata, Poiana Brasov, Tg. Mures). In general, la aceste manifestari, in prima zi se discuta serios. Dar discutiile se raporteaza prea des la viitor... grafice, prognoze, proiecte. Apoi, in zilele urmatoare, era mai multa lume in hol sau "pe la cafea", decat in sala de conferinte. Toti asteptau pauza de masa ca sa mai sporovaiasca cu prietenii sau colegii de breasla din alte localitati. "Wow! Buna Misule, ce surpriza!... pai nu te-am vazut de un secol, hai, nu iesim la un shopping prin oras, m-a rugat nevasta sa-i aduc ceva de la conferinta! "

Ce as face eu?

Ce-as face eu ca sa mearga turismul mai bine? As infiinta doar doua ministere. 1. -Ministerul autostrazilor. 2. -Ministerilor soselelor bune. Rolul lor ar fi ca in 3-4 ani sa ne impanzeasca tara cu o retea viabila de transport pana la zecile, poate sutele de obiective turistice autohtone, unde nu se poate ajunge nicicum. In urma cu multi ani, un alt grup din afara tarii a vrut sa viziteze castelul regal de la Lapusna, cetatea Sighisoarei si ghetarul de la Scarisoara. Fiecare dorea sa vada "patul" in care au dormit, regele Ferdinand, regele Mihai sau Nicolae si Elena Ceausescu si un ghetar unic in Europa, ce are cateva milioane de ani. Cei 20 de Km dintre Ibanesti si Lapusna sunt insa o catastrofa, care dureaza de mai bine de un deceniu. Despre cei 4 Km de drum mizerabil, de "pamant amestecat cu pietre", de la sosea si pana la Scarisoara, nu le-am mai zis nimic dar le-a zis poate altcineva caci grupul a ramas acolo unde au si facut primul popas-la Baile termale de la Hajduszoboszlo din Ungaria. Pe la noi, grupul n-a mai ajuns niciodata.

Gastro-turismul

Am sesizat in ultima vreme ca unele saituri si ghiduri turistice au inlocuit turismul cultural si cel natural cu turismul stomacal (gastro-turismul). De ce? Pai simplu, "gastroturismul" iti ofera satisfactii imediate, mai frecvente si e mai ieftin. Costa mai putin sa te-nfuzi o jumatate de zi intr-o crasma de cartier sau chiar intr-un restaurant de lux si sa servesti 3-4 feluri de mancare (ba mai poti si socializa cu cineva dupa 2-3 pahare de vin), decat sa pedalezi cativa kilometri in padurea de langa urbea ta cu rucsacul in spinare. Cu banii pe care-i dai mergand o sigura data intr-un circuit sau sejur prin Europa, te duci de 20 de ori la restaurant. "Pai Colosseum-ul l-am vazut odata, Turnul Eiffel si Coasta de Azur asisderea, sa stiti ca nu s-au schimbat deloc, au devenit chiar plictisitoare", dar sa vedeti patiserul din colt ce prajituri noi a scos si, wow! , terasa din centru ce de esente exotice mortale pune peste fructele de mare! "... Si iata cum se schimba si omul si turismul. Nu ma mai mira deloc ca-n orasul meu se inchid agentiile turistice. Nu ma mai mira deloc ca putina lume mai citeste un reportaj turistic despre Corfu sau Paris, dupa ce s-au scris deja 30 de reportaje si s-au afisat pe "google" 500 de poze superbe cu insula sau cu “orasul lumina”. Va veni oare o vreme cand vom face turism stand in fotoliu in fata computerului si comandand prin "cattering" nu mai stiu ce bunatati de la restaurant?

O primavara capricioasa

In aceasta primavara, nici eu n-am scapat de acest gen de “turism stomacal” si bahic, adica acela de a merge pe jos pana la cate un restaurant sau terasa din urbea mea si a veni inapoi cu taxiul, bine dispus si cu 2 kg in plus. In perioada februarie-mai, vremea a fost capricioasa, deloc propice pentru iesiri in natura, asadar am asistat la cateva intruniri si onomastici “sub acoperie”, adica in localuri mai mult sau mai putin cochete (dar ferite de intemperii) sau pe terase aflate sub copertine. Am asistat la “Balul varsatorilor” cu o echipa de volei, la un “remember” cu o echipa de ciclism, la zilele targumuresene cu gasca, la o serata francofona, la intalnirea anuala cu colegii de liceu, s. a. m. d. Aceasta din urma, a fost grozava, v-o descriu in doua cuinte.

“La restaurantul “Queen Pub” din complexul “Week-end”, a avut loc intalnirea anuala a Liceelor Papiu-Unirea-Bolyai (prescurtat PUB) din Tg. Mures. La ora 10, primii, au sosit Adrian si Sanyi, cei doi matematicieni ai clasei. Mie, cei doi colegi imi starnesc amintiri foarte placute, caci de la Adrian copiam eu prin clasele V-VIII si de la Sanyi, in clasele IX-XII, astfel incat am reusit si eu sa termin liceul. Ei au facut OM din mine. La intalnire, au fost prezenti multi colegi (peste 50), din tara si din strainatate, in ciuda vremii ploioase si reci, ceea ce inseamna ca nu conteaza locul intalnirii, nici vremea ci doar gasca. Mie, a inceput sa-mi placa calitatea de organizator, pentru ca principala mea atributie e intotdeauna, sa pup colegii, la venire si la plecare iar la liceele Unirea si Bolyai, sunt multe, multe fete. Intalnirea a fost o reusita! Nota 10 patronului si fetelor de la “Queen Pub”, care ne-au incalzit o terasa suspendata deasupra unui brat al Muresului, pentru ca sa incapem cu totii si sa ne simtim excelent”.

Concluzie

Avand in vedere faptul ca romanii au vinuri bune si stiu gati bucate excelente, eu cred ca relansarea turismului romanesc, (pana vor fi gata autostrazile), ar fi bine sa treaca mai intai prin stomac. Asadar, “cavaleri ai mesei rotunde, haideti sa vedem daca vinu’-i bun! ”

@Web, te rog clipul https: //www.youtube.com/watch?v=3qps1leSlT4


[fb]
---
Trimis de dorgo in 06.07.14 08:27:00
Validat / Publicat: 06.07.14 11:25:23

VIZUALIZĂRI: 1524 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Un local in stil traditional din urbea mea "Casa Mureseana"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

Flaviu
[06.07.14 18:38:24]
»

Saru'mana, dom'doctor! Sa-ti fie revenirea de bun AUGUST, pardon, de bun augur!

A propos, eu as lasa pupatul fetelor din promotiile 60,70 si m-as ocupa de cele din anii 2000 si... Nu de alta dar astea mai tinerele ce mai aduc ''turisti'' straini pe la noi.

dorgoAUTOR REVIEW
[06.07.14 19:23:50]
»

@Flaviu: Bun gasitus Flavius Augustus si Ave la toti muriturius de pe saitus! Multumescus!

E doar Iulius si mai e pana-n Augustus. Te bagi si tu la comentarius?

Am mai primitus doua uelcamus de la Valentinus si Motanus, dar mai stamus in stendbaius un piculus ca daca intramus acumus la comentaribus turisticus despre mulieribus de genus - "Opre de ma blonde" youtube, va trebui big-bossus sa deschida in plus si un concursus de pariuribus, cu titlus "care dintre noi patrus va primi primus cartonasus coloratus, galbenus sau albastrus".

No, servus!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
webmasterX
[06.07.14 19:32:17]
»

@dorgo: e atât de bun rsp tău de mai sus, că nu mă pot abţine să consemnez scorul (neoficial)

dorgo - Flavius 14-0 (barat)

dorgoAUTOR REVIEW
[06.07.14 19:48:28]
»

@Flaviu: acestea mai tinere aduc straini si apoi se duc, istoria se repeta, in urma cu doua mii de ani, era cam la fel, dar femeile macar ramaneau pe-aici. De ce vin la noi strainii? Lasa-ma sa-ti raspund in versuri...

Flavius Augustus, ia recurge oleaca la raţiune
Şi gândeste-te o clipă, că în această naţiune
Doar ea, femeia, a împins mereu înainte România
“Ei, aşi, pe naiba, o să-mi răspundă sceptic cineva”
Da? Păi cine-a fost mereu maşină de spălat şi de călcat,
Cine-a fost la nevoie şi bucătăreasă şi drăgăstoasă în pat
Cine-a avut grije de copii, de bunici şi de propriul bărbat
Cine l-a descălţat de cizme când acesta a venit acasă beat?
Cine i-a adus cafeluţa în fotoliu când se anunţa vreun meci
Cine s-a dus după victorie să-i aducă damigeana din beci?
Cine l-a înţeles când acesta a dispărut cu băieţii la o bere
Sau a închis ochii când s-a rătăcit pe la câte o altă muiere?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Flaviu
[06.07.14 19:56:04]
»

@dorgo:

Mi-au placut ecourile! Are dreptate webX.

Dorgo-Flaviu 900-0 (dublu barat)

webmasterX
[06.07.14 20:00:11]
»

@Flaviu: nu sunt de aceeaşi părere. M-a mirat - SINCER- şi pe mine cât de reuşit a fost acel ecou. Cu-al doilea, şi-a reintrat, se pare, în "mână"...

noul scor dorgo - flavis 11-0 (triplu barat)

webmaster
[06.07.14 20:02:33]
»

SZTOP JOC!

Rog rămâneţi pe subiectul firului de discuţie.

O fi ea aria de "discuţii (mai) libere", offtopic, dar pe un anumit off-topic - nu pe mai multe!!

dorgoAUTOR REVIEW
[06.07.14 20:10:22]
»

@Flaviu: @WebmasterX si @Flavius, multumesc de scorul de 914-0, mai glumim, dar din pacate, situatia binecunoscuta a barbatului roman sarac, a romancei frumoase si-a strainului bogat, care vine "la furat", e-o realitate...

youtube

motaneata
[08.07.14 22:53:16]
»

Stimate Domnule Doctor,

In primul rand tin sa salut revenirea dvs. pe AFA si sa va asigur ca ne-ati lipsit enorm. V-am simtit lipsa, asa cum oaia simte cum ii lipseste raia! Ne-a fost dor de dvs. asa cum iarna ne este dor de gripa!

In al doilea rand as vrea sa va spun ca sunt impresionat de numarul mare de voturi (5) obtinute de review-ul dvs. dupa o saptamana de la publicare. Ati depasit toate asteptarile noastre!

Bineinteles ca acestea ar fi fost si mai multe daca se contabilizau si voturile mele. Va anunt ca numai eu si clonele mele am votat de unșpe ori, dar observ ca voturile noastre nu au fost luate in considerare. Oare de ce? Nu cumva ne aflam in fata unei noi conspiratii mondiale prin care se incearca bararea drumului dvs. spre titlul de AUGUSTUS, titlu pe care il binemeritati cu prisosinta si care v-ar aduce rente de vacanta pe viata, plus alte dividende la care noi, membrii de rand, nici macar nu visam?

Cu siguranta, DA!!!

Dar sa revenim la subiect.

Trebuie sa va spun ca nu sunt de acord cu punctul dvs. de vedere cu privire la lipsa unui plan national de dezvoltare a infrastructurii, cat si a proiectului de tara privind dezvoltarea turistica a Romaniei.

Avem un plan national de dezvoltare a infrastructurii, plan care este urmarit si pus in aplicare cu consecventa de catre guvern. Doar rauvoitorii pot spune ca in ultimii doi ani nu s-a construit nici un centimetru de autostrada, realitatea este cu totul alta. S-au construit pana acum 2 km de autostrada care au fost inaugurati de cinșpe ori, la fiecare inaugurare fiind taiate cate 37 de kilometri de panglici si folosite cate 83 de foarfeci, fapt ce a impulsionat industria de ace si brice din scumpa noastra tara. Pana la sfarsitul mandatului actualului guvern, avem speranta ca se vor mai finaliza inca vreo 22 de centimetri de autostrada pe care vom zburda cu voiosie “mandri ca suntem romani”!

In plus se vor incepe lucrarile la autostrada Bucuresti –Alexandria, autostrada care va lega Bucurestiul de hanul Domnului Dragnea. Iata cum lucrarile de infrastructura si obiectivele turistice de interes national se stimuleaza reciproc!

Deci lucrurile au inceput sa se miste in aceasta tara. Se investeste mult si cu folos, in fiecare zi apar noi si noi oportunitati, oamenii au mai multa incredere ca lucrurile merg intr-o directie buna (dar gresita) si investesc pentru viitorul nostru si al copiilor nostri.

Nu ca dumneavoastra care ati cheltuit 115 EUR pentru 7 zile in Lefkada la un hotel de 1* (transport cu autocarul inclus), in loc sa investiti banii in Romania.

Sunteti un exemplu nedemn, Domnule Doctor, nu va dati seama? Nu va dati saeama ca daca fiecare roman ar cheltui (ca dvs.) cate 115 EUR in strainataturi, tara ar pierde 2,3 miliarde EUR/an? (115 EUR x 20 milioane = 2,3 miliarde EUR.) Nu va dati seama ce s-ar putea face cu acesti bani in tarisoara noastra?

S-ar putea face, de exemplu, o autostrada suspendata pe sub Carpati, sau o autostrada prin Delta Dunarii.

Pacat ca nu va dati seama, Domnule Doctor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][7 voturi]
Nasshu
[08.07.14 23:22:23]
»

@motaneata: nus'ce treaba ai cu @Dorgo, dar vad ca esti mai activ pe ecouri / ''raspunse''!!!

Din 2012...

dorgoAUTOR REVIEW
[09.07.14 07:53:15]
»

@motaneata: bine ai revenit din Grecia, unde cred ca n-ai lasat suma aia exorbitanta de vreo 500 de euro pe saptamana per 2 persoane pe care am lasat-o eu, si-am defavorizat statul cu ceva bani. Mersi de interventie. Totul merge prost la noi in turism pentru ca noi nu suntem patrioti si nu urmam exemplul francezilor (achtez francais)... ei au cumparat intr-o vreme, doar Peugeot, Citroen si Renault, nicidecum masini nemtesti... asa ar trebui sa cumparam si noi vara, sejur la Venus si Olimp-Neptun, sa dormim in igrasie si-ntre ciuperci si paduchi si sa servim pe plaje porcarii autohtone ce ne sunte servite de pe tava (ia placintuta prosapata neamuleeee...) placintute cu gem zamislite in corturile tuciuriilor ascunse ochilor, in spatele mamutilor costelivi de beton... "achtez roumain! "... fiti patrioti... sa revin la subiect... un exemplu-litoralul nostru... in anul 1989, avean 9 milioane de romani care mergeau pe un litoral functional, in prezent doar 2 milioane mai merg, sunt aproape 25 de mega-hoteluri in paragina sau inchise pe litoral (hoteluri in care pe vremuri, veneau nemtii de le Neckermann) adica mai exact prin ele bate vantul, mai ales la Venus si Neptun-Olimp. ma doare sufletul cand vad Complexul Belvedere din Olimp, mandria arhitectoniaca litorala a vechiului regim, cun zace ca un elefant cu piciare de paianjen (rupte). Greseala s-a facut (spre deosebire de Cehoslovacia, Polonia, Ungaria, etc), in 1990-91, cand nu s-a aplicat terapia 'soc" a privatizarii sanatoase, fie romanilor dar mai ales strainilor (bulgarii si-au vandut litoralul nemtilor), si 'locatia de gestiune" ce n-a obligat investitorul autohton sa investeasca... deci el a stors portocala pana a obtinut limonada dulce, a luat profitul, a fugit cu el de la mare si l-a investit in apartamente in Bucuresti iar coaja de portocala i-a lasat-o statului... mare greseala! Acele hoteluri fantoma inestetice "se vad peste tot" indeparteaza strainii dar si rormanii, deci difeenta de turisti ce nu mai merg pe litoralul romaensc... de la 9 la 2 milioane, o regasesti in Bulgatria, Grecia, Turcia, Ungaria, Bulgalia, Bora-Bora, etc... si mai e ceva... Mamaia, care merge bine, e patronata doar de Constanta, unul din orasele bogate ale tarii (sunt doar vro 3) iar TOATE celelate statiuni, sunt patronate numai de mititica Mangalie... paai nu e corect... ca sa vezi ce management si proiecte bune am avut noi pe litotal... @Mota, stii ce fac eu acum? ma gandesc in ce statiune greceasca sa merg la anu'. poate la Parga... ca viata trece repede...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
abancor
[09.07.14 15:33:19]
»

Bună întrebare, poate fi un subiect de discuție.

De fapt, răspunsul pare evident, iar discuția se poate duce pe marginea soluțiilor de a îmbunătății situația. România este o destinație turistică pentru români, în rest, pe harta turismului mondial, nu prea contează.

Autostrăzile pot fi o soluție, dar care va cîntări mai greu tot în ce privește turismul intern, dacă nu cumva va ajuta mai mulți români să iasă mai ușor spre Budapesta și Viena. Efectele autostrăzii complete București - Constanța sînt destul de vizibile. Nu am date statistice, dar mai toți cunoscuții mei au mers unul sau 2 weekend-uri în plus la mare vara trecută față de acum 2 - 3 ani, cînd autostrada nu era gata.

Ca să fim într-adevăr o destinație turistică (și nu cred că ieșitul la restaurant pe plan local se poate numi turism), trebuie să ne prezentăm ca lumea obiectivele pe care le avem. Mai subțire cu atitudinea autosuficientă (avem tendința să ne complăcem în etichetarea multor obiective drept „unice”, „cele mai”, și poate această impresie că avem de oferit lumii numai superlative ne adoarme inițiativa) și mai apăsat pe pus umărul la marketing.

Adevărul este că avem obiective turistice valoroase, unele chiar bine valorificate, sînt conturate cîteva zone turistice destul de dezvoltate (ca Bucovina), dar mai e mult de lucru.

În ce privește turismul climateric, sezonier, balnear și sportiv, e clar că e mare nevoie de investiții, și încă nu contăm pe harta turistică în domeniile respective (nici litoralul, nici vreo stațiune de schi).

În ce privește frumusețile naturale, oricine a vizitat vreun parc național dintr-o țară mai înclinată către turism vede cu ochiul liber că la noi lucrurile stau rău de tot. Atragem iubitori de sălbăticie din țările vecine, care bat Apusenii, și cam atît. O investiție ca cea de la Șapte Scări, sau modul în care sînt amenajate cîteva peșteri, e total insuficientă la scară națională, dar sînt un început. Delta Dunării, Retezatul, Cetățile Dacice sau orice alt areal cu care ne mîndrim, sînt jalnic echipate și organizate pentru un turism modern.

Orașele, mai ales cele cu aeroport, pot atrage city-breakers, și cred că și atrag, în număr crescut de la an la an, dar încă insuficient ca să ne numim o destinație turistică. Totuși, e o bucurie să citești păreri pozitive despre București pe siteuri străine de impresii de călătorie. Mai ales în contrast cu părerea multor localnici despre oraș.

Deși ziceam mai sus că poate exagerăm valoarea unor obiective turistice, în legătură cu altele părem ignoranți, cum e cazul Bucureștiului, sau al Iașului, pe care nici locuitorii săi nu îl concep ca pe o destinație turistică, nici mare parte dintre români, deși găzduiește cea mai mare concentrație de obiective cultural - istorice din țară. Și sînt și bine conservate și puse în valoare. Dar, mai e nevoie și de marketing.

Probabil că șansa pe termen lung va fi pentru turismul cultural (tururi de vizitat), city-break-uri și, cu investiții decente, turismul balnear și cel peisagistic (deltă, munți).

Pe litoral, Mamaia poate atrage o categorie de turiști, iubitori de discoteci și concerte, dar pentru mai mult de atît, vremea nu ne ajută să concurăm cu Grecia sau Turcia. La fel e cazul stațiunilor de schi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[09.07.14 18:49:13]
»

@abancor: dupa cativa ani de negocieri, o firma turistica de pe litoral a reusit sa atraga (au semnat un contract) un grup de cateva mii de turisti din Israel (parca 3000) in acest an, o parte din ei au si venit la Mamaia, si erau multumiti de tot ce-au gasit pe-aici, (grupul e format din tineri veniti pentru viata nocturna-discoteci si din familisti, atrasi de facilitatile oferite copiilor)...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[10.07.14 06:59:58]
»

@dorgo: Inca ceva intersant...

Iata topul celor mai vizitate (turistice) orase din Europa... dupa LondraMasterCard Worldwide Insights

MasterCard Global Destination Cities Inde (in the last few years).

1. - Londra - 18.69 milioane (mai ales turism de bussines)

2. -Bangkok - 16.42 mil

3. - Paris - 15.57 mil (mult turism cultural)

...

11. - Barcelona - 7.37 mil

12. - Amsterdam - 7.23 mn

13. - Milan - 6.82 mn

14. - Rome - 6.79

...

90. -Bucuresti - 1,0 mil (turism de afaceri)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Alex_Macedo
[22.07.14 21:33:53]
»

@Nasshu

@motaneata: nus'ce treaba ai cu @Dorgo, dar vad ca esti mai activ pe ecouri / ''raspunse''!!!

Din 2012...

Nu'ş ce treabă, aveţi Dumneavoastră cu @motaneata. Dacă inserţia colegului nostru, vă deranjează, "da-ţi pagina mai departe" şi scrieţi cât vă ţine sufletul. Nu am văzut vreo intruziune, la review-urile Dvs., ironic puse, de colegul @motaneata. Dacă vă place de, domn' doctor (cum de multe ori îmi place şi mie!... până la un moment dat!), de ce nu-l prea slăviţi în particular? Deocamdată, dacă este să ne luam după datum-factum, @motaneata, a adus review-uri pe AmFostAcolo, înaintea mea şi muuuult înaintea Dvs. Puţin respect adiacent celor spuse, nu ar strica.

Cu stimă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Nasshu
[22.07.14 21:57:51]
»

@Alex_Macedo:

Deocamdată, dacă este să ne luam după datum-factum, @motaneata, a adus review-uri pe AmFostAcolo, înaintea mea şi muuuult înaintea Dvs. Puţin respect adiacent celor spuse, nu ar strica.

Cu stimă.

Tot cu stima, la aproape 1 (bucata) luna mi-ati descoperit ecoul?

@motaneata, a adus review-uri pe AmFostAcolo, înaintea mea şi muuuult înaintea Dvs.

Așa și ?!! Siteul oferă informații vechi (2012) și mai nou (doar) din ecouri?!! ( sau din vizite la mânăstiri !)

Alex_Macedo
[22.07.14 23:45:53]
»

... și asta vă dă dreptul de a interveni într-un ecou, care, sincer, nu are nicio legatură cu "spusele", Dvs. ??? Nu înseamnă că, dacă am citit ecoul Dvs., la o lună distanţă, va scuză! Aaaaaaaaaaaaa, am înţeles chestia cu mânăstirilrile! Ştiu că îmi este adresată, partea cu lăcaşurile de cult... Crede-ţi ca mă sperie, stimate "@Nasshu??? Chiar şi aşa, nu vă dă dreptul de a lua peste picior, un membru mai vechi, al acestui site. Acum, recitind, realizez că sunteți, dupa ecourile de mai sus: webmasterx

Ca membru, al acestui site, doresc ca acest ecou sa ramana si nu fie......sters de un eventual webmasterx !!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[23.07.14 14:37:05]
»

@Nasshu: Ei, ei nasule, daca ar mai fi valabila calatoria cu "Nassu", adica sa dai si tu acolo un pol (20 de lei) la controlor, zau c-as mai face-o data un circuit prin Europa cu trenul, dar din pacate (m-am interesat la singura agentie CFR ramasa-n picioare in urbea mea), ca, un simplu circuit cu trenul (10 zile) prin orice tara turistica UE (Italia, Grecia, Spania, Franta) circuit cu clasa II-a, fara cazare, fara mancare, costa cam tot atat sau chiar mai mult decat un circuit cu autocarul in care ai totul. Asa ca nu mai merg cu tine Nassule...

Si-apoi, noi astia din generatia lui "Alex-Motaneata", ii consideram pe cei doi, niste monstri sacri, adevarate coloane de marmura, pe vorbele de duh ale carora, s-a cladit saitul si fara de care AFA si-ar fi pierdut "sarea si piperul"... (ceea ce se cam intampla azi, cand cei doi, scriu mai putin). Indiferent de "ce si cat" au scris (review-uri sau ecouri), eu i-am admirat mereu. E-o vorba veche... "non multa sed multum", adica nu conteaza cantitatea, ci esenta, substanta, calitatea scrisului.

Cat despre informatii vechi? Wrong! Wrong! Wrong! Cele mai vizitate tari din lume sunt cele care ofera turistilor informatii nu din 2012 ci din urma cu sute sau mii de ani, (civilizatia egipteana, greaca, romana, spaniola, azteca, etc) iar o plaje, un munte, o pestera sau un canion, mie, nu mi se pare sa se fi schimbat prea mult in ultimele secole... cu alte cuvinte, un review despre Cheile Bicazului, piramide sau Sagrada Familia, scris peste un secol, va fi la fel de actual ca si azi...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
motaneata
[24.07.14 00:49:26]
»

Azi noapte am avut un vis care m-a cam pus pe gânduri:

Se făcea că eram copil şi mergem cu tata, pe o cărare, prin fâneaţă. Eram mic, un puşti, nu treceam de şoldul tatălui meu. Era vara şi cald, iar eu alergam desculţ şi fără griji. Purtam doar o cămeşa scurtă, fără nasturi, în rest … nimic.

La un moment dat m-am oprit brusc: un şarpe vânăt, cu limba despicata, sâsâia la doi paşi în dreapta mea. Ssssssh! Ssssssh! Am strigat scurt: “Tataie, un şarpe! ”. Lasă-l în pace, nu-l zădărî, îmi zise tata, rămas mult în urmă. “Mergi mai departe! ” “Da’ de ce este vânăt? ”, îl întrebai eu, nedumerit. “De la venin”, răspunse tata. “Vezi că ăştia vineţi atacă la boaşe, ţine-ţi mâinile căuş împreunate-n faţă şi mergi înainte. Nu-l zădărî şi vezi să nu-l calci pe coadă! ” Mi-am împreunat mâinile în faţă şi am păşit încet, încet, fără să supăr lighioana. Când am crezut că am scăpat, am simţit o durere ascuţită în spate: “Tataie, m-a muşcat de fund”, strigai eu ca din gură de … şarpe. ” ”Tu’i Canunirea!!! “ înjură scurt tata. “Calcă-l pe cap! ” …

M-am trezit speriat, transpirat, neînţelegând ce s-a întâmplat. Oare ce să însemne?

Oare cine este şarpele vânăt care mă muşcă de fund?

@Nasshu:

Ecoul cu pricina nu a fost acum o luna, ci acum două săptămâni.

După cum ştii, ţi-am trimis imediat un mesaj pe PM în care îţi spuneam că, din păcate, nu ai înţeles rândurile mele. Îţi explicam că, de multe ori, cuvintele nu trebuie înghiţite pe nemestecate şi că, uneori, trebuie să ştii să citeşti printre rânduri. Corect ar fi fost să îmi răspunzi la mesajul privat, măcar din politeţe. Nu ai făcut-o.

Drept să îţi spun, nici acum nu înţeleg motivul atacului tău de acum două săptămâni.

În fond, oare ai tu dreptul să mă tragi la răspundere că de ce nu am mai scris eu nici un review din 2012? Ai tu dreptul să îmi reproşezi că între timp am scris doar ecouri?

Am mai spus-o şi o repet: scriu ce vreau şi când vreau, nimeni nu mă poate obliga să scriu la comandă.

Pe de altă parte: bun, m-ai atacat pe mine. Dar cu “mănăstirea” ce-ai avut?

Nu înţeleg de ce te comporţi că şarpele din vis. Nu înţeleg de ce muşti pe la spate, fără să fii provocat şi fără să fii călcat pe coadă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
webmaster
[24.07.14 10:24:26]
»

@motaneata, alecs & @co: c'mon, nu faceti din tzantzar armasar (scz, scriu de pe tel)

Nu de alta, da' nu-ncap pe aci, armasari, si-o trebui sa-nchid playgroundu asta... si n-ar fi pacat?

dorgoAUTOR REVIEW
[24.07.14 13:25:07]
»

@webmasterpai big-bos, noi, zau, am fost umili si mici, ca niste furnici, n-am scos capul, n-am deschis gura, ca daca o faceam, pe Nashu il demolam, il striveam il concasam, il dezintegram, mezoni "pi" faceam din el, de-ar fi mirosit tot saitul a macel, noi insa, suntem baieti finuti, de la oras si nu mai vrem cartonas)...

A propos de tema propusa... n-avem prea mult turism dar avem noroc... disensiunile ruso-ukraineene, elimina Crimeea ca destinatie turistica, vapoarele de croaziera au ales Constanta (escala de 1-2 zile), cu excursii optionale in port, la Mamaia, Bucuresti + Delta, ceea va pompa multe milioane de dolari in tara... inca doua teme turistice ce le am in vedere (peste vreo 10 zile) sunt 1. -noua baza salina de la Praid (http://www.salinapraid.ro/salina/strand-sarat) si 2. - cea de la Drasov (intre Sebes si Sibiu)... )... chipintaci...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
calatorul
[15.05.15 16:58:52]
»

O tema importanta si interesanta, care provocase discutii si dezbateri constructive, pana cand unii s/au ratoit la altii si invers. Fara niciun rost si alungand, dupa cum se vede, orice alta dorinta de comentariu. Dar tema si dezbaterea raman la fel de valabile si importante. Asa ca sa ne uram rabdare, detasare si vacante pe masura fiecare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, Alex_Macedo, calatorul, dorgo, Flaviu, motaneata
Alte articole din această RUBRICĂ (Alte) Subiecte off-topic:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058328151702881 sec
    ecranul dvs: 1 x 1