GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Acum dupa o luna de la mini-concediul petrecut in Malaga pot spune ca singurul regret este ca nu am putut prelungi perioada la macar 10 zile.
Recomand ca perioada de a petrece un concediu in Malaga in, sa zicem extra-sezon, undeva dupa inceputul lunii iunie, intrucat in mai, desi era dupa jumatatea lunii si era cald, totusi am avut parte de 2 zile cu ploaie si vant puternic iar apa marii a fost rece cam jumatate din concediu. La noi insa era practic singura perioada in care puteam beneficia de invitatia unor prieteni care locuiau acolo.
Am optat pentru transport cu avionul, o companie low-cost la care tarifele, cu toate taxele incluse, dus-intors, pentru 2 persoane au ajuns la aprox. 1700 de lei (cam 370 de euro) si in 4 ore eram acolo. Ca si recomandare este bine sa faceti rezervarea biletelor cu cat mai multa vreme inainte. Noi am facut rezervarea din februarie pentru mai, insa daca ne hotaram din decembrie mai economiseam ceva banuti (cam 35 de euro), mai ales ca apar si promotii la aceste companii. La fel este recomandat sa faceti rezervare de locuri in avion (nu costa mult, cam 15 lei de persoana) pentru a evita repartizarea automata si sa va treziti ca in loc sa stati langa partenerul/a de calatorie, veti sta langa o babuta vorbareata sau cine stie langa cine. Noi am preferat sa alegem noi locurile si nu am avut probleme de gen. Pentru cei care nu au mai zburat cu avionul, trebuie avut grija ca in bagajul de mana sa nu aveti obiecte ascutite sau metalice si nici lichide (veti avea neplacerea sa vi se opreasca la controlul efectuat in aeroport) Oricum toate aceste reguli vi se comunica si in conditiile de calatorie ale fiecarei companii de trensport.
Ca si varianta de transport, ar fi cea cu autocarul, costuri mult mai mici, undeva pe la 80 de euro de persoana, insa mult ai obositoare (3-4 zile).
Odata trecuta agitatia verificarilor din aeroportul Otopeni si cele 4 ore de zbor, ajungi intr-un areal cu totul diferit, un aeroport mult mai complex si mai bine organizat. Bagajele le-am recuperat foarte repede si ne-am indreptat spre iesire cautand un mijloc de transport catre oras. Desi exista si tren si taxiuri, am optat pentru autobuzul care facea jonctiunea cu orasul intrucat avea un orar bun de circulatie (din 15 in 15 minute) iar costul era unul decent cam 6 euro pt 2 persoane. Capatul de linie era chiar autogara din zona centrala a orasului, de unde este destul de simplu sa te orientezi mai departe. Pe noi ne astepta acolo prietenul la care am stat asa ca a fost cu atat mai simplu sa ajungem la locul de cazare.
Prima impresie asupra orasului a fost una de aglomeratie si agitatie insa era vorba totusi de o zi de luni pe la pranz.
Am locuit in apropiere de stadionul La Rosaleda, o zona linistita si aproape de cateva supermarketuri si centrul istoric (aprox. 30 minute de mers pe jos).
Malaga este in general un oras obisnuit, deci nu o statiune turistica asemeni celor de pe litoralul romanesc desi pe plaje sunt multi turisti. In general te simti ca si cum ai fi intr-un oras in care ai avantajul ca dupa munca ai putea petrece putin timp pe plaja sau ai face o drumetie pe dealul din apropierea falezei. Peisajul este unul care te surprinde, o trecere de la dealuri spre mare, iar dealul din zona apropiata falezei te surprinde prin apropierea sa de zona in care incepe plaja si marea in sine. Ai putea spune ca ai muntele si marea in acelasi loc.
Ca si locuri care merita vizitate pot incepe cu dealul care iti ofera o panorama asupra falezei, a portului, a unei parti din oras, a arenei de lupte cu taurii si a farului. Nu i-am retinut denumirea, insa in varf este un superb balcon, un "mirador" cum ii spun spaniolii. Coborand dealul ajungi in zona in care este cladirea municipalitatii, a bancii Spaniei si un corp al universitatii, pe langa care este un parc cu trandafiri de toate soiurile si arbusti ornamentali de portocali si lamai (fructele sunt doar de aspect, necomestibile). Inainte a te indrepta spre faleza poti face o escala prin Parcul central, care se intinde cred pe 1 km lungime, plin de plante, arbusti si arbori, cu fantani arteziene si in care te simti ca intr-o mica jungla. Faleza este intesata cu terase si magazine si este mereu plina de oameni. Poti admira iahturile trase la tarm sau poti vizita Muzeul Acvatic (taxa de 7 euro/persoana). Daca treci de faleza si far ajungi in zona plajei Malagueta, nisip amestecat cu pietris marunt lunga si intesata cu dusuri si umbrelute. Inchirierea unei umbrele si a doua sezlonguri ajunge la 9 euro/zi. In mare se intra lin si gasesti multe cochilii de scoici sau melci marini.
Ca si terase, orasul este intesat de ele (am inteles ca e un stil de viata tipic spaniol) in special seara mai toti locuitorii ies la cate o terasa si plimbarea prin centrul sau pe faleza se face intr-un zumzet continuu de voci. Costurile nu sunt chiar mici, un meniu cu o bautura ajungand cam la 15-20 euro/persoana, asa ca nu se pune problema de mancat la terasa zilnic. Bauturile difera ca si costuri. Cea mai ieftina bere la terasa (la draft 400 ml) ar fi undeva la 0,40 euro. Trebuie tinut cont ca berea la draft se vinde in doua variante (pahar sau cana) 250 ml sau 400 ml.
Dupa parcuri, faleza, plaja si terase poti incerca o plimbare pe la muzee si obiectivele turistice ale orasului din care amintesc:
1. arena de lupte cu tauri din piata Malagueta, se poate intra fara taxa in tribune, cu taxa de vizitare a muzeului (5 euro/persoana)
2. Vechiul fort si amfiteatrul roman (7 euro/persoana - duminica gratuit) zona centrala se urca pe un deal si la fel este o panorama frumoasa)
3. Marea catedrala - 5 euro/pers duminica gratuit - imensa si fascinanta (filmand si pozand ne-a luat cam o ora sa o vedem) inconjurata cu o gradina superba si cu un turn cu ceas care canta la fiecare ora exacta.
3. Parcul central, plin de vegetatie, umbra si liniste - nici nu ai crede ca esti intr-un oras plin de zgomot si de forfota.
4. Muzeul acvatic aminit mai sus (7 euro/persoana) 2 etaje cu diverse exponate, cu un film de prezentare de 15 minute la inceput, machete de nave, un simulator de condus barca, ceva istorie si o camera cu un bazin in care inotau 2 broaste testoase marine. Nu este ceva absolut fascinant insa pentru cuplurile cu copii e un loc care poate fi vazut. De acolo poti obtine si o harta gratuita cu orasul si principalele obiective marcate pe ea.
5. Gradina botanica - Jardin de la Concepcion - cred ca e prima locatie ca preferinte pentru mine, undeva la iesirea din oras, se poate ajunge relativ aproape la ea cu autobuzul (linia 2 parca) de la capat de linie se mai merg cam 500 de m pe jos. Superba (cam 5 euro/pers.) insa trebuie verificat (noi am aflat ca lunea intrarea era libera dupa ora 14) Imensa, cu zone de vegetatie impartita pe diverse categorii, multa liniste si ciripit de pasarele. Perfecta ca relaxare dupa o zi de umblatura si stat la soare. Este o locatie care nu trebuie ratata.
6. Diverse muzee: Carmen Thyssen; Picasso, Muzeul artei flamenco, Muzeul Vinului - trebuie verificat daca sunt zile in care se pot vizita gratuit - si de asemenea orarul lor este uneori ciudat, unele se pot vizita numai pana la ora 16, altele au inchis in perioada pranzului.
7. Diverse biserici mai mici in care se poate intra fara taxa si in unele dupa-amize poti avea sansa sa asisti la o slujba catolica.
8. Baile arabe, cu locatie intr-o cladire din centrul vechi, unde daca doresti sa achiti incepand de la 30 euro/pers poti beneficia de o adevarata baie in stil turcesc cu masaj etc
9. Pietonalul din zona centrala, intesat cu terase, magazine de suveniruri, de haine si parfumuri de firme celebre care satisface si gusturile celor atrasi de shopping.
10. Desigur mai sunt si alte locatii care apar pe harta orasului insa nu am avut timp sa le trecem in revista in cele 7 zile petrecute in Malaga.
Se pot inchiria biciclete, se gasesc chiar in zona Primariei, dupa Fort sau se poate face o plimbare cu trasura, totul depinde de gusturi si buget.
Daca nu se opteaza pentru cazare la hotel sau daca hotelul ofera camere cu chicineta, recomandam achizitia mancarii din supermarketuri, preturi asemanatoare cu cele din Romania, uneori chiar mai mici la anumite produse.
Exista Carrefour, un lant de magazine Mercadona asemantoare cu Mega Image ca si dimensiune si stil) si magazinele chinezilor deschise non-stop. Trebuie sa stiti ca supermarket-urile nu sunt deschise duminica, deci ultimele cumparaturi se pot face sambata sau se poate apela la magazinele chinezilor (costuri un pic mai mari incepand de la 0,30 euro in plus/produs).
Ca si mancare trebuie de testat un "jamon" pulpa de porc crud uscata si sarata (costuri incepand de la 15 euro/kg si pana la 60-70 euro) si vinurile spaniole (am gasit un vin rosu bun undeva la 3 euro/sticla - incomparabil la gust cu cele romanesti gasite pe piata noastra cam la acelasi pret). Pentru cei carora le plac fructele de mare, le puteti gasi la costuri cu mult mai mici decat in Romania si chiar merita un astfel de rasfat culinar. Se pot lua din supermarket-uri sau din piata de peste deschisa in fiecare dimineata pana pe la pranz. De ex. : 2-3 euro kg de scoici (midii) sau 7-9 euro kg de creveti.
Transportul in comun desi te ajuta sa economisesti timp este totusi scump, costul unui bilet incepand de la 2,40 euro/pers iar daca schimbi mai multe autobuze zilnic, se resimte la bugetul de vacanta.
Ca si suveniruri pentru intoarcere, in functie de gusturi se gasesc tot felul de obiecte (mai mult sau mai putin kitsch-oase) pornind de la magneti de frigider si oprindu-te la uturi si bijuterii. Noi am optat pt cativa magneti de frigider cu poze cu orasul si sticlute de parfum de calitate gasite la 1 euro (un cadou mai mult decat decent pt cunostiinte sau prieteni).
In concluzie, Malaga poate fi orasul perfect pentru o combinatie intre drumetii, culturalizare prin muzee si lenevit la plaja. Pentru a imbina toate aceste modalitati de a petrece un concediu ar fi indicate minim 10 zile si un buget de cheltuiala de minim 350 de euro pt 2 persoane (costuri care nu includ cazarea si mese in oras), dar totul depinde de persoane si de cat de mult isi pot permite sa cheltuiasca in functie de interese.
De asemenea, daca exista posibilitatea de a vedea si alte locatii de pe Costa del Sol, recomand statiunile Fuengirola, Marbella, Benalmadena (un superb acvariu), Nerja, satucul Frigiliana cu casele lui albe amintind de insula Santorini sau parcul natural de la Antequera.
Trimis de shamash in 01.07.14 11:03:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (shamash); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Málaga, nu numai o bună introducere în ţinutul Andaluziei — scris în 17.04.24 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Malaga - mai mult decât o poartă de intrare pe Costa Del Sol — scris în 23.12.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jul.2021 O saptamana la Malaga si o zi la Granada — scris în 31.08.21 de câinele roşu din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2020 Andaluzia — Malaga, o mare provocare — scris în 18.03.20 de viorelgeorgescu din BUZAU - RECOMANDĂ
- May.2019 Picasso, Banderas, sangria, tapas, Mediterana... Deja dor de Malaga! — scris în 03.09.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Malaga, un adevarat oras turistic — scris în 01.08.18 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Decembrie in Malaga — scris în 09.12.16 de Simona Ioana din ZALAU - RECOMANDĂ