ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.01.2014
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 13.04.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 3 nopți
team-building

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
25.00%
Foarte nemulțumit
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
25.00%
Foarte nemulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
64.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Amethyst - pensiune pentru neviciaţi!

TIPĂREȘTE

La Amethyst am ajuns tot într-o organizare de grup şi, recunosc că am simţit un oarecare regret să văd că sunt prima care deschid acest topic. Dar fiind o pensiune atât de frumoasă, altora s-ar putea să placă mai mult.

Am plecat dimineaţa devreme din Timişoara, pentru că voiam să-mi acord timp şi să nu mai ajung ultima, ca în Apuseni.

Am ajuns prima! :))... cu vreo 4-5 ore înaintea celorlalţi! Bravo mie!

Pe drum am stat mult timp între două TIR-uri, care mergeau constant şi cu viteză. Aşa n-a mai trebuit să încetinesc în localităţi. Băieţii m-au "adoptat" fără probleme, au încadrat micuţa mea Fiesta între ei, păstrând o distanţă de siguranţă confortabilă. Probabil că nu eram singura care recurgeam la "ajutorul" lor. Mi-a plăcut să călătoresc cu ei şi am regretat despărţirea! :))

Am trecut prin Satu Mare, apoi Baia mare, de unde am luat-o spre Baia Sprie şi în jos, spre Surdeşti, unde se află această pensiune, Amethyst.

Este mai frumoasă decât cea din Apuseni, din Ic Ponor. Mi s-a spus că aparţine fostului primar. Nu m-am mirat, pt că se vede că s-au investit mulţi bani acolo.

Dar n-am simţit suflet, ci doar dorinţa de-a avea o imagine aparte, superioară altora.

Chiar dacă, după cum veţi vedea în poze, este un loc absolut minunat, eu spun că nu ajunge. Pt un turist umblat, nu ajunge! Mult mai mult contează gazdele (cel puţin pt mine), ochii sinceri, bucuroşi de oaspeţi, decât acea privire furişă, de oameni cu bani, doritori să facă alţii şi alţii, tot mai mult.

Ca o completare... adaug că peste o săptămână (voi scrie şi despre asta), am ajuns undeva pe la Piatra Neamţ, într-un colţ de ţară liniştit, la o pensiune ce aparţine tot unei familii, ca aici. Nu există termen de comparaţie! Acel domn din Moldova a venit ca o confirmare la ceea ce gândesc despre acest Amethyst. Dar... voi ajunge şi acolo.

Aşadar... am ajuns prima şi am fost întâmpinată de proprietar, un bărbat înalt şi cu un zâmbet bine exersat. Nu m-a păcălit, dar l-am acceptat. Aşa e omu', iar eu nu eram acolo ca să-l schimb ;)

Ei bine, încă din curte, cred că mi s-a cam căscat gura la frumuseţea din jur! Când am intrat... sunt sigură că mă uitam cu ochi mari, admirativi, ceea ce probabil că a uns bine orgoliul d-lui respectiv.

Am urcat la etaj şi, fiind prima, mi-a dat să aleg între două camere: una chiar lângă scară şi o alta ceva mai în jos, pe coridor. Am ales-o, desigur, pe a doua. Mai târziu m-am întrebat de ce mi-a oferit să aleg din doar două, când toate erau goale?

Ei, de ce?! Aşa trebuia să fie... pt că trebuia ca mai târziu să-mi cunosc vecina, o doamnă profesoară, la fel de bătăioasă şi nesupusă regulilor, ca mine :))

În timp ce mă conducea, proprietarul mi-a spus pe un ton rece, politicos, dar care nu lăsa loc de comentarii, că se poate fuma numai afară, în curte. Atât!

Asta m-a supărat, pt că până acolo aveam de coborât, de ieşit afară şi de luat colţul, până în singurul loc stabilit pt fumat. Ulterior am văzut, după ce au venit şi ceilalţi, că "afară" însemna un loc uitat de Dumnezeu!

Scrumierele puteau fi super pline, puteau da pe-afară, că nimănui nu-i păsa! Dacă faţa de masă s-a pătat (pt că se mânca şi acolo), nu au schimbat-o. A trecut o zi, apoi două... şi petele se tot adunau. Noi am întors-o, ca să nu le mai vedem. Tot noi am golit scrumierele în coşul de gunoi de la intrare, care şi acela s-a umplut şi n-a fost golit până la plecarea noastră.

Aceşti oameni cred că urăsc pur şi simplu fumătorii! Poate că o fi mai totul din lemn acolo, dar nu sunt singurii care au o astfel de pensiune.

Şi aşa începe discuţia:

Când a doua zi am ajuns la mocăniţa de la Vişeu şi am văzut cât fum scot acele locomotive (trei la număr) când pornesc din gară, mi-a fugit gândul la cei de la Amethyst.

Eram în vagon cu un grup din Ungaria, majoritatea în etate, care inspirau fericiţi fumul gros de la locomotivă! Nici măcar nu tuşeau, cu toate că unii domni îşi ştergeau ochii cu batistele, pt că lacrimau de la fum! Dacă mi-aş fi aprins ţigara acolo, toţi s-ar fi uitat urât şi poate ar fi gândit că-i intoxic!

Aşa e omu'!

Cu nu mulţi ani în urmă, când nu existau calorifere, în toată lumea, pe coşurile caselor, ieşea fum de lemn, cărbune sau mixt. Îmi amintesc că eram copil, iar iarna aveam fulgi de funingine pe obraz şi pe haine. Pluteau în aer şi nu deranja pe nimeni.

Acum, când se lasă frigul, abia de se mai simte mirosul de lemn ars. Era mirosul ce ne anunţa că se apropie sezonul rece, iar eu, copil fiind, îl iubeam.

Astăzi... suntem mai moderni, mai fiţoşi. Nu mai avem fum de la locomotive, nici de la hornuri... atunci de ce-am avea de la fumători?

Cineva (ca proprietarul acestei pensiuni) a spus ceva împotriva fumatului... şi cum instinctul de turmă funcţionează foarte bine şi la om, toţi au bătut din palme şi săracul fumător a fost pus la zid!

Unde cu o sută de ani în urmă, să intri într-un salon, la o serată muzicală, la operă sau la teatru, ţinând în mână o pipă sau femeile o ţigaretă într-o sipcă subţire, era considerat ceva elegant, azi, merg la Opera din Timişoara, iar în pauze stau pe balcon, tremurând de frig, chiar dacă deasupra intrării la bar scrie "Fumoar". E ceva păstrat din vremurile în care eleganţa şi respectul faţă de dreptul omului de-a fi el însuşi, aveau un alt statut.

Şi totuşi, "înghiţim" cu încântare fumul mocăniţelor, pt că încă nimeni nu a spus că şi acela intră tot în plămâni.

Şi revin la pensiunea Amethyst: în cele 3 nopţi cât am fost cazaţi acolo, în ultima seară am prins timp urât şi rece, cu ploaie deasă. Ploua pe masa din curte, pe faţa de masă cu pete, care era leoarcă, iar scrumierele pline cu ţigări, se umpluseră cu apă neagră.

Am stat ghemuiţi, unul într-altul în uşa pensiunii, ca vai de mama noastră!

O imagine tristă, pe care nu o voi uita. Se vede, de altfel, că mi-a rămas în memorie şi-n suflet, prin faptul că am ţinut să deschid acest topic.

Când a doua zi după-amiază ne-am întors de pe unde fusesem cu grupul, am intrat în bucătărie şi am rugat proprietara să-mi dea o cafea. Să ne înţelegem: voiam SĂ CUMPĂR o cafea!

S-a uitat la mine cu o privire mirată, ce spunea: cum poţi să ceri aşa ceva?

Cu jumătate de gură, privind în altă parte, dar nu în ochii mei, mi-a spus că îmi va face una. I-am subliniat că nu voiam cafea pe gratis, ci că i-o plăteam. Nu a impresionat-o. Avea prea mult de lucru cu pregătirea cinei, ca să fie deranjată pt o cafea! - aceasta era atitudinea ce o transmitea.

Staţi liniştiţi, că imediat ce-am dispărut din vizorul ei, a uitat de mine. Nu am văzut nicio cafea! Dar n-a reuşit să mă surprindă. Mă aşteptasem, după tonul cu care-mi vorbise.

Şi aşa am ajuns să mă răzvrătesc. De la o cafea! Mai aveam apoi şi termen de comparaţie, pe d-na Lenuţa cu a ei pensiune din Apuseni, a cărei amintire era încă vie, chiar dacă trecuseră câteva luni de-atunci. Iar ulterior, am mai descoperit şi alţi proprietari de omenie.

Aşa că, descoperind că în camera vecină era o doamnă profesoară din Râmnicu Sărat, fumătoare, i-am propus să ne facem singure cafeluţele. Deşi eu aveam (ca orice turist de cursă lungă) tot ce trebuia, inclusiv scrumieră, avea şi ea! Aşa se face că, în fiecare dimineaţă, mi-o lua înainte şi mă aştepta cu o cafea aburindă pe pervazul de lemn ce despărţea balcoanele noastre. Ne scoteam câte un scaun şi stăteam de vorbă, savuram împreună cafeaua, ţigara şi sentimentul acela de copil neascultător, care face cum vrea el şi cum îi place!!!

Ferestrele camerelor (din fericire) dădeau în spatele pensiunii, înspre sat şi drumul 184 (Baia Sprie - Cavnic), destul de circulat. Deci nu pot spune că era nu ştiu ce linişte, dar sunetul maşinilor nu era deranjant.

Şi ca să scriu şi ceva frumos... pot să vă spun că mâncarea a fost bună şi îndestulătoare. Nu a lipsit horinca, desigur, apă, vin etc. Cafeaua însă... se putea bea numai dimineaţă. Atât. Cine apuca să mai stoarcă din termosuri încă o ceaşcă, se putea considera un norocos!

Camerele păstrează caracterul rustic ce se vede chiar de la intrare, sunt curate, şi la fel şi baia.

Peste tot predomină lemnul, ca de altfel în tot Maramureşul.

Pensiunea are şi un heleşteu. Nu am idee dacă sunt sau nu peşti în el. Apoi câţiva iepuri mari, albi, un dulău molâu... şi cam atât.

Este foarte frumoasă atât pe dinafară, cât şi în interior. Totul e un rustic dus la maxim, iar pt nefumători, cred că e chiar plăcut de stat acolo. În curtea laterală au o masă de ping-pong. Nu-mi amintesc să mai fie vreun alt loc pt agrement.

În satul din apropiere există o biserică frumoasă, dar eu nu am fost s-o vizitez. Nu prea le am cu astea în mod deosebit. Am preferat în ziua aceea să trag o fugă cu Fiesta mea şi împreună cu alte trei doamne, până în Baia Mare, la Muzeul de minerale.

Locaţie:

- 47 gr 36'43.75'' N

- 23 gr 45'00.86 E

Se poate ajunge dinspre Dej - Tg Lăpuş - Baia Sprie (18B) şi apoi spre Surdeşti (184), sau Baia Mare, respectiv Sighetu Marmaţiei - Baia Sprie (18) - Surdeşti.

Am plecat de la pensiune cu un sentiment de libertate, că în sfârşit plec!

În concluzie, părerea mea este, cum spuneam şi la început, că nu ajunge imaginea. Altora s-ar putea să ajungă. Pt mine însă, e praf în ochi... poleială. M-am simţit mult mai bine în acel hotel din Câmpulung Moldovenesc, aproape de trafic, dar cu oameni primitori şi calzi.

Şi cum sunt o persoană care spun ce am de spus, bun-rău, cum o fi, la fel fac şi aici, chiar dacă voi supăra. Vorba românului, cea veche, rămâne şi în acest caz în picioare: cum îţi aşterni, aşa dormi!

În rest... vă vor vorbi imaginile.

Rămâneţi cu bine!


[fb]
---
Trimis de LidiaV in 15.01.14 00:36:59
Validat / Publicat: 15.01.14 06:48:33
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2088 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (LidiaV); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8998 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest review

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[15.01.14 01:02:53]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

LidiaVAUTOR REVIEW
[15.01.14 01:47:50]
»

@webmaster: Da, e ok.

Şi eu îţi mulţumesc pt promptitudine!

mih_45
[28.05.14 12:55:26]
»

@LidiaV: am fost si eu acolo si m-am simtit excelent!! Mi-au placut oamenii, locul, camerele, starea de bine care te inconjoara acolo!!

LidiaVAUTOR REVIEW
[28.05.14 13:11:20]
»

@mih_45: Mihaela, mă bucur că ai urmat sfatul lui Gigi de a posta aici. Dar el cred că zicea să postezi pe articolul lui, şi nu să intrăm în contradictoriu. Părerea mea rămâne neschimbată în ceea ce priveşte gazdele. Nu am 20 de ani şi nici 30. Poate că nu sunt o prea grozavă călătoare, mai ales în grup, dar experienţă de viaţă am.

Când am vrut să scriu frumos, am scris. Chiar mă bucur s-o fac, din toată inima! Mă bucur să întâlnesc oameni frumoşi şi să pot povesti şi altora despre ei!

Singurul meu regret este că nu am fotografiat lucrurile urâte, scrumierele pline şi faţa de masă din curte. Dar oricum, nu cred că le-aş fi postat aici.

Sunt convinsă că ceea ce ai trăit anul acesta acolo a fost în urma celor scrise de mine! Poate că aşa ar trebui să priviţi voi asta, că până la urmă a ieşit ceva bun! Am atras atenţia asupra unor treburi şi s-au remediat.

Ce pot să-ţi spun? Mă bucur că a fost mai bine! Aşa şi trebuie, să facem tot ce putem să ne fie. Acesta, de altfel, este şi scopul criticilor. Dacă toţi lăudăm şi ridicăm în slăvi...

Pt comparaţie, am scris şi despre Apuseni (vezi impresii, vezi impresii). Acolo nu ai încă nimic de zis?

Iar cu Maramu încă nu am terminat. Voi mai scrie, în limita timpului pe care în acest moment nu prea îl am.

Salută-l pe Gigi din partea mea de-aici. Ştiu că nu este uşor cu pensiunile, noi doi am discutat multe. Dar când vezi ceva, când simţi ceva, chiar şi prin prisma unei minţi mai înguste decât a altora, dreptul la opinie rămâne!

LidiaVAUTOR REVIEW
[28.05.14 13:32:52]
»

Mulţumesc webmaster pt linkul spre impresii! Prompţi ca întotdeauna!

TATIANA63
[01.06.14 22:12:13]
»

@LidiaV: Intamplarea a facut sa ajung si eu la Pensiunea Amethyst in mai 2014. Incerc cu greu sa inteleg de unde provin criticile tale atat de acerbe pentru ca nu le-am regasit deloc in realitatea locului. Dincolo de amplasamentul de vis al pensiunii (intr-o minununata livada de pomi), amenajarea cu bun gust a camerelor si a curateniei desavarsite, Pensiunea Amethyst este si ea o pensiune de familie unde gazdele te primesc cu respectul si caldura ardelanului Mandru. Nu inteleg cum TOCMAI ASTA nu ai observat! Pita, urda, casul, ceapa si horinca nu au lipsit de pe masa si inca ma gandesc cu drag la ele (Degeaba am cautat eu urda ca la Amethyst in Bucuresti ca nimic nu seamana... cat despre placintele cu urda, nici sa nu mai vorbim, ca si acum imi lasa gura apa).

Dragi calatori, pentru tot frumosul si binele daruit de cei de la Pensiunea Amethyst, ma simt datoare sa comentez acest articol si sa va indemn sa popositi cu incredere la acesta pensiune pentru ca nu o sa regretati. Eu si prietenii mei cu siguranta o s-o facem la anu'! Si sa stiti ca e destul loc si pentru fumatori; pe dealuri, munti sau in fanate! (eu am trecut la nefumatori asa ca militez pentru aerul curat)

webmaster
[01.06.14 22:15:25]
»

@TATIANA63: ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)]

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
LidiaV, mih_45, TATIANA63
Alte impresii din această RUBRICĂPensiunea Amethyst [Șurdești, MM]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05459189414978 sec
    ecranul dvs: 1 x 1