ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.07.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ţăndărei [IL]
ÎNSCRIS: 17.07.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 8 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Herceg Novi - Muntenegru

TIPĂREȘTE

Dupa ce am vizitat Pesterile albastre, aflate la 6 mile marine, departare pe mare, vaporul a taiat lin valurile spre Herteg Novi, primul popas terestru din ceea ce s a chemat”Croaziera in golful Kotor” Herceg Novi este un oras in Muntenegrucu iesire la Marea Adriatica, locul preferat al venetienilor, care l au numit Castelnuovo, un oras ca o adevarata gradina botanica.

De la debarcader am urcat scarile in orasul vechi, pe strazile inguste, pline de vegetatie mediteraniana luxurianta, spre Kanli Kula.

Cand pericolul otoman era iminent in Mediterana de est, cand Suleyman Magnificul cucerea Europa de vest, teritoriu dupa teritoriu, stapani peste Herceg Novi erau spaniolii, care cotropeau (sau aparau) in numele Ligii crestine (in februarie 1538, Papa Paul al III reusit sa creeze o liga care a unit papalitatea in sine, Republica Venetia, Imperiul lui Carol V, arhiduce de Austria si a Cavalerilor de Malta, care sa apere crestinismul impotriva islamului).

In 1539 turcii condusi de amiralul Hayreddin Barbarossa, aveau sa atace si pe uscat si pe mare orasul, care nu a putut rezista dublului asediu.

Odata asezati aici, turcii au lasat si marturii arhitectonice: fortarete, turnuri, moschei, instalatii de apa, drumuri. Kanli Kula (turnul sangeros in limba turca-secolul XVII) a fost primul obiectiv spre care am urcat scarile pe strazile abrupte ale orasului Herceg Novi, datand de prin secolul al XVI lea, cand se mai numea Jaka Kula (turnul tare), reconstruit pe ruinele fortului construit de regele bosniac Tvrtko I, în 1382.

Situat in partea de miazanoapte a Stari Grad (orasul vechi), cu masivitatea si inaltimea lor, fortificatiile medievale domina orasul. In anul 1687 venetienii condusi de amiralul Cornaro, in alianta cu muntenegrenii, condusi de Vuceta Bogdanovic, au castigat o mare victorie asupra turcilor, iar cetatea Castelnuovo a fost pusa sub conducere venetiana.

Daca turcii i au dat o anumita forma, venetienii l au remodelat numindu l Forte mare (se afla cu 85 m deasupra marii), in secolul al XVIII lea, facand din el Citadela orasului, cu ziduri de aparare, turn si bastion.

Constructia are dimensiuni impresionante, zidurile au lungimea de 70 m, latimea de 60 m iar inaltimea de 20 m. Peretii exteriori sunt bine conservati, nisele pentru turele de tun sunt bine puse in valoare, incat iti redau o perspectiva cinematografica despre ceea ce a fost odata, astepti parca sa apara soldatii pe metereze.

Utilizarea cetatii pe post de inchisoare a lasat urme pregnante si azi (zabrelele de la ferestre). Intrarea pentru turisti se afla in partea de sud a turnului, care face legatura cu orasul. In interiorul fortului s a pastrat conservata o celula de inchisoare, cisterne de apa (in partea de apus), tunuri.

Aspectul pe care il are astazi se datoreaza austriecilor. Fiecare interventie asupra edificiului a insemnat un stil arhitectonicZidul dinspre mare a fost daramat, lasand deschisa spre mare o larga perspectiva care ofera panoarame splendide asupra orasului si a marii. La data vizitei mele Forte Mare era folosit ca teatru de vara si cinematograf.

Aici, dupa ce am vizitat fortificatiile, ne am imbatat privirea cu privelistile de peste mare si dinspre orasul, care in timp a fost stapanit de o serie de puteri Imperiul Otoman, Spania, Republica Venetiana, Austria, Rusia, Franta, Croatia, Italia, Federatia Iugoslava. Cautat de investitori, preferat de turisti, astazi orasul dispus in forma de amfiteatru, cu larga deschidere la mare (25 km de litoral), se afla in plina afirmare. In portul orasului acosteaza in timpul verii iahturi si alte vase mai mici de croaziera. Nu este de omis nici prezenta muntilor, care pot oferi turistilor trasee turistice.

Dupa ce am vizitat fortareata, am pornit la pas prin oras. Am ajuns in Piata Nikola Durkovica. Aici am admiratTurnul turcesc (Sahat Kula).

In centrul Stari Grad se afla ziduri de aparare, bastioane si turnuri.

La nord se afla Forte mare (Kanli Kula), astazi cinematograf si teatru de vara, ce a constituit candva Porta di mare (Poarta dinspre mare) Turnul cu ceas (Sahat Kula in limba turca), este situat in orasul vechi Herceg Novi, granita intre doua piete, Piata Herceg Stjepan (Belavista) si Nikole Durkovica, ambele cu arhitectura veche.

Catre ele dau strazi abrupte si scari care urmeaza un relief dispus in teraseTurnul a fost construit in anul 1667, in timpul dominatiei otomane, sub domnia sultanului Mahmud, care a facut din el ptincipala Poarta a orasului

Daca in partea de nord a Orasului vechi se afla Forte di mare, cu elemente care dainuie din perioada bosniaca a fortifictiilor, Turnul cu ceas este situat in partea de vest a acestuia. Izvoarele scrise vorbesc ca Turnul cu ceas s a aflat la capatul unui pod din lemn care asigura trecere peste un parau ce se varsa in Marea Adriatica.

Urcand scarile spre turn din Piata Belavista, se poate observa pe partea stanga a portalului turnului, o placa de marmura dedicata constructorilor turnului, o alta placa este plasata in onoarea zilei de 28 octombrie 1944 (eliberarea de sub jugul fascist) si un basorelief.

Pana in anul 1995 in turn a functionat un ceas vechi, in acest an a fost inlocuit cu un ceas electronic daruit de orasul Zemun din Sebia, azi suburbie a Belgradului, oras infratit cu Herceg Novi. In arcada turnului se afla o sculptura a „Madonei Negre”, realizata din lemn ars (un basorelief), opera sculptorului Afran Hozić, din Sarajevo, stabilit in Herceg Novi, inchinata intemeietorului orasului in Evul Mediu, din familia reagala bosniaca Kotromanic,

Tvrtko. In Piata pe langa Turnul cu ceas se mai gasesc tempul lui Jeronim si Biserica Sfantul Leopold Mandica, pe care am vizitat o.

Dupa acestea, am urcat scarile, pe sub Turnul cu ceas spre Piata Belavista (Herceg Stjepan), situata in orasul vechi, unde pe langa cafenele, terase, cladiri private se gasesc: Arhivele orasului, Biblioteca, Radio Herceg Novi, Biserica Arhanghelul Mihail, farmacie, Galeria de arta.

Aceasta biserica a fost cea de a doua vizitata de mine in Heceg Novi.

Situata in inima orasului vechi, Herceg Novi, in partea de sus, dupa ce urci scarile si treci pe sub Turnul cu ceas, in Piata Herceg Stjepan, Biserica Arhanghelui Mihail, inconjurata de palmieri, este unul din multele temple ale orasului, avandu l drept arhitect pe Milan Karlovar.

Zona este numita Belavista si ofera vederi minunate ale golfului Kotor. Biserica a fost construita intre anii1883-1905, in timpul domniei austro-ungare asupra orasului, din blocuri de piatra de Korcula, ca un cockteil de stiluri arhitectonice bizantin, romanic, gotic si islamic.

Lacasul a fost ridicat pe locul unei alte biserici mai vechi distrusa de turci, in cinstea lui Herceg Stjepan, un fost rege bosniac, care a dat numele orasului si regiunii Hertegovina. Biserica, cea mai frumoasa din zona, a fost sfintita in anul 1911, este de rit ortodox si are hramul la data de 8 noiembrie.

Fatada bisericii este prevazuta cu un portal de acces incadrat de doua coloane in stil ionic, deasupra portalului se afla un medalion ca un altar bogat decorat care il infatiseaza pe Arhanghelul Mihail, executat in mozaic.

Deasupra acestuia se afla o fereastra in forma de rozeta.

In fiecare colt lacasul are cate un turn subtire, cilindric care pleaca de la sol, care amintesc de minaretele unei moschei si care indulcesc trasaturile severe ale cladirii date de blocurile de piatra din care este construita.

Tot de o moschee amintesc si turnuletele care incadreaza turla clopotnitei... Pe fatadele laterale biserica este prevauta cu ferestre care asigura iluminatul natural. Central biserica are un dom prevazut cu fereste si acoperis sub forma de cupola, prevazuta cu un crucifix.

Clopotnita face corp comun cu biserica. Casa clopotelor este prevazuta cu turnuri subtiri si suple. Iconostasul din marmura alba, italina, cu desene florale, este sculptat de maestrul sarb din Split, Bilinic, iar icoanele sunt opera pictorului ceh Francis Ziegler.

Usile aurite de la altar, candelabrele din sticla de Murano, crucifixul asezat in fata altarului (unul asemanator aveam sa vad in Maria della Novella din Florenta, opera lui Giotto), dau frumusete nemarginita interiorului bisericii. In fata bisericii fantana Karaca, ostoieste setea pelegrinilor si a trecatorilor.

Fantana Karaca

Turcii, cat au stat in Herceg Novi (150 de ani) si au asigurat cinci surse de apa si un sistem de aductiune bine pus la punct, pe care le au pazit cu strasnicie.

Dintre ele se mai pastreaza doua fantani cu apa potabila, una dintre ele fiind Fantana Karaca, Aceasta fantana este situata in apropierea Portii estice a orasului, este construita din piatra si este martora a urbanismului din timpul stapanirii turcesti in Herceg Novi (secolele XVI-XVII)

Dupa aceasta vizita am coborat spre debarcader si am facut cativa pasi pe promenada Setaliste pet Danica, bordata de restaurante, baruri si cafenele. Pe aceasta promenada se afla si Muzeul orasului.

Dupa ce am vizitat putin promenada, aveam sa parasim orasul portocalilor, al florilor exotice, al plajelor, al parcurilor si al linistii, al soarelui (datorita numarului mare de zile insorite ale anului), iar vaporul si acontinuat drumul spre Kotor, un alt oras fortificat din Muntenegru.

Cum ajung - Eu am ajuns cu vaporul de croaziera si cu autocarul din Ulcinj, in tranzit spre Dubrovnik.

Uzual in Heceg Novi se ajunge cu cu feribotul peste Golful Boka Kotorska, cu autobuzul si masina personala, pe autostrada Adriatica, cu avionul pana la Tivat sau Dubrovnik. Transferul pana in oras se poate face cu autobuzul sau taxiul

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ile57b in 28.07.13 18:24:02
Validat / Publicat: 28.07.13 23:27:24
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MUNTENEGRU
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4850 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Herceg Novi -vegetatie mediteraneana
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9000 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[28.07.13 23:26:44]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Herceg Novi:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044661998748779 sec
    ecranul dvs: 1 x 1