ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.09.2009
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.09.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUL-2003
DURATA: 8 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
70.00%
Satisfăcător
PLAJA şi MAREA:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
84.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Platamonas - hai la tara in Grecia

TIPĂREȘTE

PLATAMONAS - SKIATHOS - Grecia

Am plecat după amiaza cu autocarul, pe la ora 17.00. Bineînţeles ca cel mai mult timp l-am petrecut in vama la romani, ca aşa suntem noi, fraţi doar când e vorba de euro. Pana nu i s-a înmânat plicul cu ceva bancnote, al nostru compatriot lucra in reluare la paşapoarte.

Bulgaria e oribila. O mizerie crunta, ţigani si cocalari cat cuprinde. Am oprit intr-un singur loc la toaleta, pe o tentativa de autostrada, iar acolo ni s-au cerut 0.50 euro ca sa le vizitam wc-ul infect si inundat. Tot autocarul le-a udat buruienile de pe marginea drumului, nedorind sa contribuie la veniturile ţiganului paznic la wc. Mai ales ca hârtia igienica era data la raţie de acelaşi personaj. Sofia arata ca după bombardament. credeam ca Bucureştiul e cel mai groaznic oraş din punct de vedere al drumurilor, dar Sofia e de departe in top. Dormeam foarte bine pe drum când am fost efectiv aruncaţi de pe scaun. Intrasem in capitala bulgara. Nu am reţinut nimic din oraş, decât clădiri cenuşii si urate, in paragina, blocuri mari muncitoreşti. Bulgaria e cea mai urata tara văzuta de mine, cea mai mizera. Nu ştiu de ce suntem consideraţi ca fiind pe aceeaşi treapta cu bulgarii, pentru ca avem un avans considerabil.

După vreo 14 ore (4 ore petrecute in vămi) am ajuns si in Grecia. Ne-am oprit in Salonic, pentru 3 ore. Ne-am aşezat la o cafenea unde chelnerul ne-a recomandat cafea greceasca. L-am intrebat daca e acelasi lucru cu cafeaua turceasca si mi-a explicat ca turcii i-au copiat la metoda, adevarata cafea e cea greceasca. La turci probabil ca auzim invers lucrurile. Am scos din buzunar 2 euro de fiecare si ne-am mai trezit un pic. Salonicul e un oras tare frumos, constructii nu prea inalte, 4-5 etaje, cu balcoane imense umbrite de copertine colorate. E un oras foarte viu, supraaglomerat de masini si totusi cu circulatie fluenta fata de Bucuresti. Imi doresc sa prind ziua cand si in Bucuresti vom avea semafoare sincronizate. Pe malul marii, in golful Salonic este o vedere superba. Este plin de cafenele, cofetarii, toate cu vedere spre mare. Cat am stat noi la cafea am urmarit si un echipaj de politie la datorie pe bulevard. Au oprit la masini si la motociclete in prostie, au scris amenzi dupa amenzi. Nici un grec din cei opriti n-a incercat sa cada la mica intelegere. Politia are o autoritate foarte mare in Grecia din cate a auzit si este renumita pentru violenta cu care actioneaza. Dupa ce am admirat Turnul Alb, un turn de observare a golfului construit acum vreo mie de ani, am plecat spre Platamonas in acordurile unui trubadur grec. Soferii cumparasera cateva casete cu muzica greceasca cu care, la sfarsitul sejurului eram deja intoxicat.

Drumul pana in Platamonas a fost lejer, pe autostrada, vreo 2 ore si jumate. Am observat ca grecii construiesc la sosele si autostrazi in draci. Peisajul e frumos, dar foarta multa piatra. Piatra, piatra si cativa arbusti adaptati la mediu. Am vazut si terenuri agricole, micute in comparatie cu imensitatea noastra din care nu scoatem un ban. Agricultura e puternic subventionata de stat. Foarte multe livezi de maslini si plantatii de bumbac de-a lungul drumului. Am trecut si pe langa sate grecesti, care nu difereau foarte mult de ale noastre. Poate sunt un pic mai ingrijite.

Grecii de la oras nu se compara cu cei de la sat. Si in Platamonas am observat asta, satul fiind la 1 km de statiune. Se imbraca prost, absolut neingrijiti, parul ravasit si cam uratei. Grecoaicele de la sat n-au nici o idee despre vestimentatie in primul rand. Am vazut in Salonic lume eleganta, femei care arata bine, foarte cochete, macho destui cu muschii revarsati. Diferenta foarte mare intre sat si oras, ca si la noi de altfel.

Platamonas e o statiune micuta, comparabila cu Costinestiul. Insa mult mai curata, mai ingrijita si cu mancare de calitate pe terase. Toate hotelurile arata a pensiuni, avand la parter restaurant si apoi 2-3 etaje. Hotel Smolikas, unde ne-am cazat arata foarte frumos. O terasa mare la intrare, marginita de palmieri si plina de plante agatatoare care tineau umbra. Era foarte relaxant sa mancam acolo, parca eram intr-o gradina imensa. Hotelul are numai trei stele (! ) cu toate ca are conditii echivalente cu minim 4 stele pe litoralul romanesc si chiar nu exagerez. Aer conditionat, tv, baie cu cada patrata, apa calda non stop, un balcon imens de imi serbam ziua pe el (nu era balcon comun) cu masa mare si trei scaune plus un loc unde sa intinzi rufele la uscat, doua paturi mari, noptiere, dulapuri imense pana in tavan. Foarte spatioasa camera, nici acum nu inteleg cum are doar 3 stele. Probabil ca la noi o stea sau doua in plus se acorda contra plicului burdusit cu euro. Mobilierul era pe stil mai vechi, mai rustic, mai apropiat de casele traditionale grecesti. In hotel totul era scris bilingv: romana si greaca. Proprietarul este roman de origine, mai precis aroman nascut in Dobrogea, dar emigrat pe cand era foarte mic. Si baietii lui vorbeau romaneste foarte bine, cu tzatzaiala inevitabila grecilor. Au in total 3 hoteluri in Platamonas, doua de 3 stele si unul chiar pe malul marii de 4 stele, mai luxos. Primele doua hoteluri erau intesate de romani. Mi-a povestit ca de ani buni, nu mai vin decat romani aici, agentiile de turism din Bucuresti asigurand clientii pe toata perioada verii. Asa ca nu mai are prea multe batai de cap. La 20 de euro pe zi, incluzand doua mese, e foarte rentabil si se merita din plin. L-am intrebat cum e cu fiscul in Grecia. Spunea ca au niste facilitati foarte bune proprietarii de hoteluri din statiuni in principal. In sensul ca impozitul e stabilit de comun acord intre proprietar si fisc la inceputul anului. El plateste 400 de euro pe luna pentru hotelul Smolikas. Este foarte mic impozitul in comparatie cu incasarile lunare din 30 de camere. Dar este obligat ca o parte din profit sa-l reinvesteasca in hotel, sau in turism in general pentru a se dezvolta in continuare. Si uite asa a mai construit un hotel, apoi inca unul. Amenzile sunt enorme daca in urma unui control se constata ca hotelul nu e renovat, are tevaraia veche, pereti scrijeliti, mancare proasta etc. Totul trebuie sa fie impecabil si atunci plateste impozit mic.

Am avut inclusa masa de dimineata si de seara in regim de bufet deschis. Dimineata aveam de ales dintr-o multitudine de mezeluri si branzeturi, traditionalele masline, gem de portocale in special si ceva sucuri plus cafea. Seara grecul era smecher. Carnea era servita la portie (mare). Adica ti se dadea o pulpa de pui cu cartofi de exemplu si apoi iti umpleai farfuria, sau mai multe farfurii cu tot ce era expus. Salata verde, ardei, rosii, branza, vinete, bame, peste, fasole, cozonac etc. Ceea ce costa mai mult, carnea, o dadea la portie, apoi aveai de ales.

Plaja era la 200 de m de hotel, insa nu avea nisip ci doar pietris. In prima zi am stat mai bine, mai rau pe pietris (eu mai mult in apa). Apoi ni s-a recomandat plaja de la Nei Pori, urmatoarea statiune, 15 minute de mers pe jos de la hotelul nostru. Si intr-adevar e o plaja cu nisip fin si nici nu sunt pietre in apa decat la intrare vreo 2-3 m. Am facut plaja in fiecare zi, nu am avut nici o zi de ploaie. Apa era calda, puteam sa intru direct, fara sa mi se faca pielea de gaina. Inainte de a pleca, am auzit pe multa lume vorbind de caldura dogoritoare din Grecia. Insa nu e nici pe departe asa. Am avut numai 35-38 de grade dar sunt suportabile mult mai bine decat in Bucuresti. Din cauza brizei probabil si a muntelui Olimp. Muntii se ridicau cam de la 4-5 km de plaja. Era o vedere superba din apa. Te uitai la un munte imens in fata ta si chiar se puteau observa pete de zapada pe creste. In Bucuresti pur si simplu ma sufoc si chiar la mare la noi trebuie sa pleci dupa ora 11.30 - 12.00, pe cand aici stateam pana pe la unu la plaja. La pranz am mancat numai pe terasele din statiune, pe malul marii. Un pranz ne ducea cam pe la 10-12 euro amandoi si nu ne-a lipsit tzatziki din meniu. Ceea ce mi-a placut foarte era ca indiferent ce comandam, ne aducea apa gratis.

Exista o singura discoteca in toata statiunea, de fapt in afara statiunii, care se deschidea tarziu, pe la ora 11.30 - 12.00. in fiecare seara avea un cantaret grec care se producea pe scena. Intrarea era 4 euro. Toata faleza era plina de restaurante si cafenele, care aveau muzica data foarte incet... Majoritatea promovau muzica greceasca. Dupa ora 10 seara iesea toata lumea pe strada, pur si simplu era demonstratie pe faleza. Si din acest punct de vedere se aseamana cu Costinestiul.

De la hotel Smolikas puteam lua o croaziera pe insula Skiathos, cu “celebrul” vapor a lui Costas, dupa cum spuneau ei. Costa 35 de euro de persoana. Unii care au mai fost in croaziere chiar comentau ca la turci costa 30 de euro, dar aveai inclusa masa in regim de bufet deschis. In fine, pana la urma ne-am trezit la 5. 30 dimineata, ne-am urcat in autocar si am mers 3 ore pana la Volos, la locul de imbarcare. Volos este un orasel mic, construit pe o stanca mare si abrupta. Ca sa ajungi la majoritatea caselor, trebuia sa mergi pe jos, strazile fiind inguste si casele pareau una peste alta. “Celebrul” vapor a lui Costas era identic cu vaporasul din Herastrau dinainte de ‘ 89. Am intrat cam 150 de oameni, inghesuiti bine de tot pe 2 nivele. Si noi care ne imaginam un feribot cel putin. In pliantul care facea reclama la croaziera, scria ca vom avea parte de program folcloric grecesc pe vas. Asa ca asteptam o trupa imbracata in costume traditionale grecesti sa ofere un spectacol de zile mari. Cum am parasit micul port au inceput sa rasune boxele cu manele romanesti. Niste manele interzise la noi probabil din cauza textului: “Vecinei mele i-o trag pe la spate/ De 5-6 ori pe noapte”. Asa suna refrenul hitului de pe vas. In final, la intoarcere am avut parte si de asa zisul program folcloric: Costas impreuna cu sotia au dansat pe cateva melodii ce compun coloana sonora a filmului Zorba Grecu si noi incercam sa ne tinem dupa ei.

Sigur a fost o croaziera foarte frumoasa pana la urma, dar numai datorata peisajului. Ne aflam in mijlocul marii, iar in stanga si in dreapta răsăreau numai munţi si stănci abrupte. Am vazut numeroase insulţe, unele mai mari, altele micute. Era o priveliste nemaipomenita. Dupa 3 ore de autocar si 3 de vapor am ajuns in insula Skiathos pe plaja Kukunaria unde am fost lasati 2 ore. Plaja e destul de ingusta, vreo 5-6 m, dar un nisip mai fin ca aici nu am mai intalnit nicaieri. Apa era verde si foarte foarte sarata. Te tinea la suprafata fara sa incerci macar sa calci apa. Pe margine era plin de pini si contrastul dintre plaja aurie, apa verde albastruie si verdele aprins al pinului te făcea sa scoţi imediat aparatul foto. Am stat amândoi aproape numai in apa, având si drept companie mici bancuri de peşti. Pe plaja preturile erau duble fata de Platamonas.

De pe plaja am plecat spre oraşul Skiathos, situat in cealaltă parte a insulei. Am mers incă vreo ora, insula fiind destul de mare. Pe drum am văzut foarte multe vile construite in vârful stâncilor de pe insula si mici plaje amenajate in dreptul lor, unde se ajungea coborând treptele săpate in piatra. Orăşelul Skiathos are un port foarte mare si un aeroport chiar. Tot oraşul este in deal construit, toate casele sunt albe. Din păcate am stat cam puţin, doar o ora jumate aici. Am urcat in vârful dealului pana la o mânăstire, am tras câteva cadre cu panorama orăşelului si golfului si am coborât spre centru. Toate aleile erau foarte înguste, la un moment dat abia încăpeau doi oameni, nici măcar o motocicleta nu avea acces. Casele erau foarte bine întreţinute, dar mă gândesc ce senzaţie ai avea daca îţi deschizi geamul la camera si poţi sa sari direct pe acoperişul vecinului un pic mai jos. Am ajuns si in piaţa unde era plin de comercianţi care iţi vindeau tot felul de suveniruri. Am cumpărat un prosop de plaja cu insula si câteva tăbliţe de marmura pictate. Ne-am simţit foarte bine in micul oraş, chiar cred ca am trai 100 de ani daca am locui acolo:). Din păcate se făcuse deja 4. 30 si am plecat spre casa.

Am ajuns pe la 10 pm la hotel frânţi de oboseala. Pana la urma se merita din cauza peisajului rar întâlnit si a frumuseţii insulei Skiathos. Mă gândesc ca daca mai mergem in Grecia o sa vizitam doar insulele. E alta lume parca, fata de Grecia continentala.

Am vizitat si situl arheologic de la Dion, vechiul oraş roman. Mă aşteptam la ceva mai mult decât 3 straturi de cărămizi răsărite din pământ. Si era chiar neîngrijit acolo, am crezut ca o sa vedem construcţii adevărate scoase din pământ, nu doar 30 de cm de zid. Au salvat situaţia nişte mozaicuri foarte bine păstrate de la baile comunale si niste pietre funerare din cimitirul orasului.

Mai trebuia mentionata in relatare ghida noastra. A fost de departe cea mai catastrofala ghida intalnita vreodata. Cum am intrat in Grecia ne-a pus sa ne dam ceasurile inapoi cu o ora. M-am contrazis cu ea, eu spunand ca suntem pe acelasi meridian, deci sunt sanse foarte mari sa fim pe aceasi ora. Ea a replicat ” Eu am mai fost in Grecia anul trecut si stiu mai bine”. M-am gandit ca or fi trecut grecii pe ora UE si nu stim noi. Cand colo, seara cand dadeam telefon acasa am vazut ceasul de la telefonul public si am luat-o la fuga sa prindem masa de seara (intre 19.00 si 20.30) ca noi eram in urma cu o ora. O femeie chiar era sa rateze excursia la Atena din cauza orei din capul ghidei. Cand am vorbit despre croaziera nu a menionat deloc ca am mai merge si cu autocarul si ca trebuie sa ne trezim la 5.30 Am aflat intamplator de la cineva, chiar in noaptea dinainte de croaziera.

www.bloggo.ro - povestiri de vacanta


[fb]
---
Trimis de adrian76 in 06.09.09 21:53:13
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5474 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrian76); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2150 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anca1274, tilinka
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Platamonas și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044297933578491 sec
    ecranul dvs: 1 x 1