ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.05.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 09.08.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 12 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Unde mâncăm? Taverne în Moraitika

[fb]
NOU TIMP CITIRE: 6 MIN

The Village Taverna [Moraitika] - Tradiţie şi bun gust

TIPĂREȘTE

În plimbările făcute prin Moraitika (vezi impresii), de mai multe ori am observat un indicator către "The village taverna". Ne arăta undeva către "satul vechi", însă de fiecare dată treceam pe lângă el, fără a simţi vreo dorinţă deosebită de a-i urma chemarea. De fapt, indicatorul arăta ca şi cum trecuse ceva vreme de când fusese montat, aşa că mă gândeam că nu ar fi imposibil ca acel local să nici nu mai existe.

Cu vreo 2 zile înainte de plecare, neavând nimic în program pentru acea seară, am zis să o luăm pe străduţele vechiului sat, şi să lăsăm puţin în urmă zgomotul motoarelor în schimbul celui al cicadelor. Şi pentru că tot eram în dreptul săgeţii de care ziceam mai sus, am zis să vedem ce-i şi cu taverna respectivă. Nu am făcut nici 100 de metri, că ne întâlnim cu un grup de vreo 5 englezoaice, vesele nevoie mare. Când le-am întrebat dacă Village taverna e mai sus, au început, ca un mic stol de vrăbiuţe, să ne ciripească, cu aceeaşi exuberanţă (nu discut care fusese catalizatorul) îndemnuri care mai de care mai înflăcărate către destinaţia de care tocmai întrebasem, asiguraţi fiind că efortul pe care îl depuneam la urcare ne va fi răsplătit din plin. Am reţinut indicaţiile precise privind drumul (just keep it up and you'll get there: P) şi după ce ne-am gratulat reciproc cu zeci de bye-uri, mai ceva ca în vestita sceneta cu Stan şi Bran, am purces la drum. După ce am şerpuit pe străduţele demne de un labirint, am ajuns în fine la casa ce gazduieşte The village taverna. Acolo ne-am dat seama că de fapt eram la câteva sute de metri de vila noastră, dacă am fi ştiut unde este şi am fi mers puţin în sus de ea, pe alt drum, nu ocolind prin centru :).

Cineva spunea glumind, pe un site străin, că The village taverna este cel mai bine păstrat secret din Moraitika :) Există doar vreo 2 indicatoare către ea. Când l-am întrebat pe Nikos (patronul) de ce aşa puţine şi atât de mici, mi-a răspuns, surprinzător poate pentru mulţi, că este suficientă lume care vine să mănânce acolo. Sigur, mai multă reclamă ar putea face să vină mai mulţi, însă ar exista riscul ca atunci oaspeţii să nu se mai simtă la fel de bine, căci nimănui nu-i place să nu gasească locuri libere la masă, să stea în aglomeraţie şi să aştepte prea mult sosirea comenzilor. Aşa, toţi pleacă fericiţi de la el (nu mulţumiţi, ci fericiţi, cum sublinia patronul), căci mereu se vor simţi în centrul atenţiei.

Ce este însă "The village taverna"? Este o afacere de familie. Actualul restaurant a fost deschis în 1981. Pe locul respectiv, era înainte un supermarket, care oferea şi nişte sandviciuri şi alte mărunţişuri de-ale gurii. Ulterior, au precedat la o extindere şi obiectul afacerii a fost schimbat. Patronul se numeşte Nikolaos Kalogirou (Niko sau Nikos), dar şef, cum spune el glumind (sau nu? : P) este soţia sa Vaso. Împreună cu sora acesteia, care o ajută la gătit, şi cu cele două fete (Ioanna şi Katia - una dintre el fiind fostă campioană la atletism -la triplu salt, dacă nu mă înşel-) care ajută la masă şi la întreţinerea clienţilor, formează o echipă excelentă. Atmosfera este fără cusur, Niko este mai mult decât un patron grijuliu, care te ajută să alegi şi care te serveşte personal, este un adevărat enterteiner. Glumele lui şi buna dispoziţie te vor însoţi pe tot parcursul mesei. Va începe prin a vă face fiecăruie în parte, adevărate origami din şerveţele. Cât despre felurile de mâncare... de-a dreptul fabuloase, fie că veţi alege preparate din cocoş, vită, porc sau miel, şi oricum se vor fi numind ele, sofrito, stifado, pastitsada, mousaka, leventiko, souvlaki, ntolmades, saganaki, antreurile din brânză la cuptor, sosurile cu ciuperci şi fructe de mare, deserturile făcute pe loc, toate sunt fantastice. Vă recomand să renunţaţi la a alege din lista de bucate. Chiar dacă veţi găsi o sumedenie de preparate tradiţionale greceşti sau corfiote, ele vor suna la fel ca peste tot în insulă. Lăsaţi-l pe Niko să vă surprindă cu ce va alege pentru voi. Nu veţi regreta, vă plătesc eu nota dacă nu va fi aşa.

Atenţie mare însă la bere: când m-a întrebat dacă vreau una mică sau mare, am ales mare, cu gândul că cea mică este cea de 330 ml. Eroare: ce am primit, puteţi vedea în fotografie, spre hazul englezilor de la mesele vecine (probabil păţiţi şi ei). A, şi îmi spunea ca are şi extra-large, dar că era mai greu de adus :)

M-am simţit extraordinar acolo, a fost aşa cum îmi doream să fie o tavernă grecească, începând cu mesele, decoraţiunile interioare, gazdele, relaxarea şi mâncarea fără reproş. Nu sunt multe mese, în jur de 10, însă totul degajă un aer de autentic, de tradiţional. Chiar şi suporturile pentru lumânări, solniţele, scrumierele, sunt din lut ars, vopsit manual. Cel mai mult m-a impresionat un colţ al terasei, colţul amintirilor cum i-am spus eu, unde, pe o parte din perete şi într-un scrin vechi din lemn, se găsesc amintirile familiei: fotografii de la începutul secolului 20, prima licenţă pentru afacerea cu restaurant a familiei, datând din 1903 (a străbunicului lui Niko), medalii, cupe şi alte obiecte. Ce am văzut acolo, împreună cu muzica tradiţională, în surdină, m-au purtat efectiv în timp şi mi-au produs o emoţie nebănuită, ce mi-a umezit ochii. Acea expunere către oaspeţi a unor "comori" familiale, constituie nu doar un autentic semn de cinstire a familiei, dar şi un îndemn, către cei ce trec pragul acelui local, de a nu-şi uita niciodată rădăcinile şi de a se mândri cu ele. Iar pe tine, cel ce priveşti acele clipe de istorie a celor ce-ţi sunt, pentru câteva ore, gazde, nu se poate să nu te mişte un asemenea gest evident de prietenie, căci acei oameni te fac părtaşi la amintirile lor dragi, simplu şi direct. A fost un moment magic, pe care nu îl voi uita.

Şi pentru că vorbim de afaceri de familie, de tradiţie şi de restaurante, trebuie să vă spun că fratele lui NIko nu este altul decât Zak. Da, cel care are restaurantul cu acest nume de la intrarea în Messongi. Un loc mult mai cunoscut, dar care cred eu, este cu mult în urma fratelui în toate privinţele, pornind cu mâncarea şi încheind cu comportamentul faţă de clienţi.

La Village taverna am fost primiţi nu ca nişte clienţi noi, ci ca nişte vechi prieteni. Este un loc pe care îl recomand fără rezerve şi singurul meu regret este că l-am descoperit doar înaintea plecării. Dar când am fost, am fost mai mult decât mulţumit, am fost fericit. Mulţumesc, Niko!

(coordonate GPS: 39° 29' 13.58" N 19° 55' 26.77" E)


[fb]
---
Trimis de cher-cher in 03.05.13 01:57:01
Validat / Publicat: 03.05.13 09:44:09
VIZUALIZĂRI: 4369INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cher-cher); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Desertul. Peste clătita ce se scaldă în sos cald de miere caramelizată, se vor pune căpşunile şi îngheţata.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
  • Verifică: solicită o ofertă personalizată

  • ECOURI la acest articol

    13 ecouri scrise, până acum

    danoradea [03.05.13 12:14:08] »

    @cher-cher mi-ai trezit amintiri plăcute gustului , intr-adevăr Nikos este fratele lui Zak, și trebuie să recunosc mi-e foarte dor de sosul lui de piper.

    cher-cher [03.05.13 14:10:53] »

    Da, azi-noapte, cand am scris, parca simteam cum gust din ele Mie cel mai mult mi-a placut garnitura aia cu sos de ciuperci. Era intr-adevar ceva deosebit. Dar, ai dreptate, sofrito-ul de la el a fost cel mai bun pe care l-am mancat in insula.

    mirmicu [03.05.13 22:27:19] »

    S. B. de la mine pentru ca mi-am amintit vacanta in Corfu si deliciosul sofrito de la Sea Breeze, in Agios Gordios.

    Felicitari pentru review!

    cher-cher [03.05.13 22:42:40] »

    @mirmicu: Multumesc

    danamandache [05.05.13 20:31:27] »

    @cher-cher: felicitari pt ecou, aveti vorbele la dumneavoastra, am citit cu placere review ul, si m-am amuzat la vederea fotografiei cu berea... imensa!

    cher-cher [07.05.13 03:20:40] »

    @danamandache: Multumesc, Dana. Cand am vazut-o cum vine "ambalata", dincolo de amuzamentul pe care mi l-a starnit, am avut oarece temeri legate de calitatea berii. Din fericire pentru mine, chiar nu am sesizat vreo diferenta fata de Mithosul la sticla. Nu stiu daca a golit in ea 2 sticle sau era de la butoi, dar s-a dovedit un partener de incredere la peste 30 de grade cate erau afara in acea seara

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
    cher-cher [11.05.13 19:10:29] »

    De pe pagina lor de Facebook am aflat că anul acesta au făcut o mică extindere. Le urez succes!

    turist_calatorescu* [11.06.13 21:30:49] »

    @cher-cher: un review care mi-a facut multa placere mai ales ca am retrait amintiri asemanatoare si vorbesc despre ceea ce-ti transmite o familie care face o afacere din tot sufletul. Unde mai pui ca patronul se numea tot Niko ) si are un hotel Niko Paradise in Platamonas. Multumim!

    cher-cher [12.06.13 10:43:56] »

    @aurora_popescu: Cu tot dragul. Eu va multumesc!

    LACITURISTUL [19.06.13 15:13:38] »

    buna!

    noi am fost in Corfu anul trecut si am avut experiente proaste cu tavernele, in sensul ca peste tot am avut acea senzatie cum ca ar dori cineva sa te insele dupa ce am patit-o in Corfu Town cu un romanas de-al nostru.

    Acum ca am gasit acest rewiew, ma bucur si voi cauta acest loc, mai ales ca e aproape de noi, de Agios Giorgios sud.

    Te rog sa-mi spui cum ti s-au parut preturile, cati ati fost si cam cat ati platit. noi suntem un grup de aprox 34 pers impreuna cu copii, incapem acolo?

    multumesc!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
    cher-cher [19.06.13 23:31:30] »

    @LACITURISTUL: Pfui, pe cuvant daca mai stiu. Sincer, nu acord o foarte mare importanta notelor de plata, decat daca ele sunt exagerat de ridicate sau de scazute. Ce pot spune, este ca nota mi s-a parut corecta.

    De incaput, incapeti, dar ar fi bine sa vorbiti inainte pentru a rezerva mesele. Totusi terasa nu este foarte mare.

    klarika [12.05.16 18:06:23] »

    @cher-cher - Buna! Mi-a lasat gura apa cand am vazut pozele!!! In septembrie mergem si noi in Corfu nu in Moraitika dar o sa fac tot posibilul sa ajungem si la aceasta taverna (care sper sa fi ramas tot asa cum ati descris-o) Foarte bun review-ul, m-ati emotionat cu descrierile. Multumesc!

    webmasterX [03.12.17 10:22:46] »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica «Unde mâncăm? Taverne în Moraitika» (nou-creată, între timp, pe sait)

    [Rubrica inițială: Unde mâncăm? - taverne în Corfu]

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Ana Gabriela, cher-cher, danamandache, danoradea, klarika, LACITURISTUL, mirmicu, turist_calatorescu*
    Alte impresii din această RUBRICĂ:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

    [C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
    pagină generată în 0.081435918808 sec
    ecranul dvs: 1 x 1