ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.12.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 19 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 15
PREȚ 2500?
incl. cost transp. (cu auto propriu)

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 9 MIN

Străbătând Franţa, între pitoreasca Alsacie şi romantica vale a Loarei

Ilustrație video-muzicală
James Last - Biscaya


TIPĂREȘTE

Franţa! După ce am făcut şi desfăcut diverse trasee, după ce am ales şi reales obiective, după şedinţe de familie şi evident după ce am socotit bugetul, a rămas tot Franţa.

Drumul până în Franţa este destul de lung, nu am vrut să pierdem timp cu diverse cazări intermediare astfel că am avut şi zile în care am mers mai mult. În Franţa am stabilit două puncte de bază ale circuitului: Strasbourg unde am stat 4 nopţi (3 zile) si Valea Loarei unde am stat 8 nopţi (7 zile). Ca oraş intermediar între ele am poposit pentru o noapte, în oraşul Bourges situat chiar centrul Franţei, iar pentru drumul de întoarcere, încă o noapte, am ales oraşul Remiremont, poarta de intrare în munţii Vosgi.

Deci „Bienvenue en France! ”

Având experienţa unui alt circuit prin Franţa din anul 2008, din care am învăţat multe lucruri, am ştiut exact ce dorim şi cum să ne organizăm. Astfel:

- am făcut o simulare orientativă a distanţelor şi a traseului pe google maps;

- am scris oficiilor de turism din oraşele unde vroiam să ajungem şi am primit plicuri consistente cu pliante, oferte de cazare, hărţi, ceea ce m-a ajutat foarte mult în realizarea traseului şi alegerea obiectivelor;

- ne-am actualizat programul de GPS (IGO Primo 2) pentru a ajunge fără emoţii la obiectivele alese şi cu harta Franţei doar pentru orientare;

- am evitat autostrăzile pentru că sunt scumpe, monotone şi plictisitoare;

- am mers pe drumuri naţionale – N, drumuri departamentale – D şi drumuri comunale – C, admirând satele şi oraşele pline de flori, câmpurile verzi bine irigate şi lucrate, întinsele podgorii;

- am făcut cazările numai în reţeaua hotelurilor Etap, reţea care este foarte bine dezvoltată în Franţa (314 hoteluri). Şi în circuitul anterior din Franţa stătuserăm tot la hoteluri Etap deci ştiam despre ce este vorba, ce condiţii oferă, aşa că ne-am orientat către acelaşi tip de hoteluri. Criteriile noastre au fost: cameră triplă cu grup sanitar propriu, acces internet şi parcare gratuite. De preţ, ei da, pentru că aveam în faţă 12 zile de petrecut în Franţa, ţară scumpă, multe obiective pe listă, am făcut un compromis preferând o cazare mai ieftină şi orientând banii către vizitarea obiectivelor. La hotelurile Etap raportul preţ/calitate/confort este corect. Unele hoteluri sunt în proces de modernizare sub sloganul „Camere noi, confort nou, design nou”;

- în tot circuitul am parcurs 6000km, costul motorinei a fost de 400 euro/281 litri motorină iar consumul mediu a fost de 4,7%.

Am avut la dispoziţie 19 de zile de concediu pe care le-am împărţit în felul următor:

-Ploieşti-Budapesta (800km, 10 ore şi 45min, cazare o noapte la hotelul Drive Inn, pe centura Budapestei, 24,50euro/noapte cameră triplă fără mic dejun). Am plecat din Ploieşti pe la ora 3 dimineaţa, drumul prin România a fost destul de bun, fără evenimente sau staţionări, dar destul de aglomerat. Am făcut trei opriri ultima fiind la Nădlac, unde am alimentat şi am cumpărat vignetă pentru Austria (45 de lei pentru 10 zile). Matrita pentru Ungaria o cumpăraserăm de la benzinăria Mol din Ploieşti (86,52 lei pentru o lună). Până la Budapesta am mers foarte bine, pe autostradă, astfel că la ora 16 eram în faţa hotelului.

-Budapesta-Strasbourg (1001km, 9 ore şi 17min, cazare patru nopţi la hotelul Ibis Boudget - ex Etap-Palais de Congres, 46 euro/noapte cameră triplă fără mic dejun). Plecăm din Budapesta pe la ora 9, traversăm rapid Ungaria şi Austria pe drumuri foarte bune, fără probleme, cu circulaţie fluentă, civilizată. Pe autostradă în Austria motorina destul de scumpă 1,6 euro/litru. La graniţa dintre Austria şi Germania, ratăm o ieşire astfel că GPS-ul reconfigurează traseul şi ajungem într-o zonă rurală foarte frumoasă. Spre norocul nostru găsim în zonă o benzinărie Shell de unde alimentăm cu motorina la preţ de 1,46 euro/litru. În Germania autostrăzile A8 şi A5 aveau multe restricţii de viteză 60,80,100km/oră pentru că sunt zeci de kilometri de autostradă în curs de modernizare/lărgire/construcţie. Eram puşi în temă de aceste lucruri pentru că înainte de plecare citisem cu mare interes ceea ce scrisese Costi despre drumurile din Germania. După staţionări şi restricţii trecem de Munchen, urmăm autostrada A8, apoi A5 şi în final ajungem în Strasbourg la ora 21,30.

-Strasbourg - Bourges (538km, 8ore şi 30min, cazare o noapte la Etap Hotel Bourges, 43euro/noapte cameră triplă fără mic dejun).

-Bourges - Tours (154km, 2ore şi 50min, cazare şase nopţi la Etap Hotel Tours Nord, 54euro/noapte cameră triplă fără mic dejun în week-end, în timpul săptămânii preţul este de 53euro/noapte). În Tours ne-am cazat 6 nopţi, am fi vrut încă două, dar nu am mai găsit camere libere, de aceea ne-am mutat la 20km mai la est, tot la hotel Etap, în Amboise, unde am mai stat încă două nopţi.

-Amboise - Remiremont (522Km, 8 ore şi 10min., cazare o noapte la Inter Hotel Arum Remiremont, 65euro/noapte cameră triplă fără mic dejun).

Suntem în Franţa deci evităm autostrăzile şi ne deplasăm pe drumurile de tip N, D şi C. Ne bucurăm de peisajele superbe ce se succed în faţa ochilor, dealuri domoale cu plantaţii de viţă de vie, ape limpezi şi văi bine lucrate şi întreţinute. Din loc în loc peisajul este completat de localităţi mai mici sau mai mari, pline de flori – Villes et Villages Fleuris un adevărat fenomen în Franţa. Localităţile sunt clasificate cu un anumit număr de flori - de la unu la patru - după gradul de dezvoltare a spaţiilor verzi. În Franţa satele şi oraşele marchează plăcerea de a te întâmpina prin cât mai multe flori, asta arată respectul pentru mediu şi pentru curăţenie. Totul era verde şi înflorit în ciuda arşiţei şi a căldurii pe care am resimţit-o din plin cât am stat în Franţa.

Pe drumurile de tip N viteza este de 100-110km/h, sunt foarte bune, cu câte două benzi pe sens şi în unele locuri delimitatoare de sensuri. Nu sunt foarte aglomerate, circulaţia este fluentă, fără probleme, se respectă limita de viteză, nu se fac depăşiri periculoase. Există numeroase sisteme de supraveghere a traficului. Benzinăriile în zonele rurale se află la distanţe de cam 25-50km, locurile de popas sunt curate şi bine întreţinute de asemenea bine semnalizate. Zonele cu lucrări şi deviaţii sunt şi ele semnalizate şi chiar presemnalizate din timp, cu aproximativ 1 km înainte.

Preţul motorinei/gazolinei variază în funcţie de reţeaua de distribuţie, de la 1,66 la 1,44euro/l. Benzinăriile se găsesc ori în parcările magazinelor Intermarche, SuperU, Supermarche sau Carrefour sau de sine stătătoare. Multe sunt deschise 24h din 24h, unele au personal altele nu. Tot în aceste parcări există şi spălătorii auto. În principiu noi alimentam atunci când mergeam la cumpărături, nu am avut probleme deosebite. Doar o singură situaţie, la o benzinărie care nu avea personal, nu ne-a fost acceptat cardul cu toate că era cu cip, e drept că nu era specificat nicăieri tipul de card acceptat. Un domn francez, amabil şi cu zâmbetul pe buze s-a oferit să ne ajute, a făcut şi el o încercare cu cardul nostru, fără rezultat, atunci a folosit cardul lui, iar noi i-am dat banii cash. Un lucru mai rar întâlnit, de obicei francezii nu fac astfel de lucruri, ceea ce înseamnă că am avut noroc. Sau întâmplarea că domnul era medic, iar la spitalul său lucrau doi medici români? Ulterior am aflat că în unele locuri se acceptă doar carduri emise în Franţa.

Pe Valea Loarei am stat o săptămână, aici am descoperit un adevarat drum al poveştilor, printre castele şi cetăţi, printre grădini şi parcuri, printre păduri şi podgorii. Drumurile excelente şerpuiesc de o parte şi de alta a Loarei.

După o săptămână petrecută pe valea Loarei, plecăm spre Remiremont pe un drum frumos dar destul de monoton. Pentru drumul de întoarcere am pornit din frumosul orăşel Remiremont, am traversat munţii Vosgi, însoţiţi de un peisaj extraordinar, trecem prin staţiunea Gerardmer, perla munţilor Vosgi, traversăm oraşul Colmar, trecem Rinul şi părăsim Franţa.

Remiremont - Golling an der Salzach (646 km, 8 ore, cazare două nopţi la Pension St. Nikolaus, 75euro/noapte, cameră triplă cu mic dejun inclus).

În Germania alegem să mergem de-a lungul lacului Bodensee şi apoi o luăm pe autostradă spre Munchen, ne prinde o ploaie cumplită, dar circulaţia era destul de bună. Ajungem într-un final în Golling, pe la ora 21.30.

-Golling an der Salzach - Budapesta (554Km, 5 ore şi 50min., cazare din nou pentru o noapte la hotelul Drive Inn, pe centura Budapestei, 24,50euro/noapte cameră triplă fără mic dejun).

-Budapesta - Ploieşti (800Km, 10 ore şi 45min.). Drumul este obişnuit aşa cum s-a mai scris şi cum se ştie foarte bine. Traversăm Ungaria, intrăm în România şi acum începe greul, aglomeraţie, staţionarea de rigoare în zona Sebeş, indisciplină în trafic, până la urmă nu contează şi ajungem cu bine acasă.

Am avut un concediu foarte activ, am văzut lucruri frumoase şi am rămas cu amintiri deosebite.

Turismul în Franţa o adevărată industrie. Pur şi simplu nu ai cum să te plictiseşti. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării, totul este pus la punct până la cele mai mici detalii, totul străluceşte. Am descoperit Franţa cu istoria ei bogată şi diversă, cu o cultură puternic valorizată, cu peisajele ei impresionante, cu oamenii educaţi şi civilizaţi, cu micile cafenele de pe marginea drumului şi nu în ultimul rând cu vinurile ei excelente.

Nici un moment în această călătorie nu am ascuns faptul că suntem români iar francezii au fost gazde bune şi plăcute. Nu am simţit respingere din partea francezilor, dimpotrivă curiozitate şi amabilitate. La muzeul din Bourges doamna de la casa de bilete ne-a oprit şi am vorbit cu ea preţ de un sfert de oră despre România, despre turism, despre vizita ei în Galaţi, despre faptul că înţelege puţin limba română şi ar dori să revină în România. De asemenea la un castel pe valea Loirei, tot cei de la casa de bilete nu au ezitat să ne ureze bun venit şi să ne salute în limba română. Asta eu cred că e de bine!

Au revoir et a bientot!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de doina_c24 in 14.12.12 23:04:07
Validat / Publicat: 15.12.12 02:18:02
VIZUALIZĂRI: 4699INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doina_c24); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P24 Alte poduri în depărtare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster13 [15.12.12 09:05:28] »

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Admin [15.12.12 11:20:14] »

Remarcabil articolul, atât prin vacanța descrisă, cât și prin stilul redării - ambele deosebite. Urmază și detalieri punctuale, ale episoadelor Strasbourg, Valea Loarei, Vosgi, presupun -- de fapt, sper

gettutza [15.12.12 11:31:24] »

@doina_c24: Astazi m-am plimbat prin Franța. Dimineață la Colmar cu ajutorul lui Cristian_h și acum am citit itinerariul tău.

Deocamdată ne-ai spus pe unde te-ai plimbat, urmează să ne dai și detalii, așa-i???

În ce mă privește aștept cu nerăbdare un review despre Valea Loarei, mă interesează această destinație făcută pe cont propriu nu printr-o agenție de turism. Știu că acolo sunt foarte multe castele, sigur nu toate se pot vizita, dar sunt curioasă ce ai vazut tu.

A, și mai am o observație. Bine măi Doina, nu ai vazut că sunt și eu din Ploiești, nu puteai să-mi spui și mie, că tare mult mi-ar fi plăcut să merg într-o așa excursie ?!!?

doina_c24 [15.12.12 11:52:27] »

@Admin:

Vă mulţumesc. În mod sigur voi reveni cu detalii sper eu utile, asupra circuitului pe care l-am făcut.

@webmaster13:

Melodia este plăcută, te îmbie la plimbare. Mulţumesc.

doina_c24 [15.12.12 12:10:56] »

@gettutza:

Ei, cum să nu văd că eşti tot din Ploieşti, cu plăcere te invit la o călătorie virtuală pe valea Loarei. Este o destinaţie mai îndepărtată, dar efortul este recompensat de peisaj, atmosferă şi de primirea călduroasă a oamenilor.

Sunt foarte multe castele, grădini, muzee ce merită a fi vizitate, de aceea trebuie să te documentezi destul de bine.

Dacă ştiam că eşti interesată de excursie, făceam un "duet".

Cu drag!

marius gaudi [08.01.13 21:43:41] »

Foarte interesant si folositor programul tau, reprezinta o sursa de inspiratie pentru hoinareala prin Franta.

doina_c24 [10.03.13 14:04:12] »

@marius gaudi:

Mulțumesc, a fost o variantă bună pentru obiectivul nostru de a vizita valea Loarei. Drumul a fost într-adevăr lung, mai ales că nu am mers pe autostrăzi. Dar am ales traseul având în vedere să fructificăm orice oprire.

O zi bună!

Mihai18 [01.07.15 16:34:36] »

@doina_c24 - Bună ziua. Sunt Mihai 18, ploieștean de-al vostru, nou venit pe acest site. Mi-a plăcut acest review și l-am votat cu Foarte bine, dar calculatorul a refuzat primirea votului, cu mențiunea „șterge votul” Posibil ca numărul maxim de voturi să fie limitat. De aceea, votez acest review cu un ecou. De la început fac precizarea că prin Doina C-24, eu înțeleg un cuplu cu acest nume de user, așa că meritele sunt deopotrivă. Și acum despre review pe care îl notez cu Foarte bine pentru valoarea sa. Îl apreciez pentru că traseul parcurs a fost bine ales, a fost interesant, educativ și de bun gust. Mai apreciez calitatea redactării, cursivitatea, detaliile și respectul față de limba română, așa cum insista Luciaoradea într-un review de-al sau. Îmi dau seama că nu v-a fost ușor. Etapa pregătirii excursiei a fost amplă, ați lucrat multe ore pe calculator, făcând și însemnări destule, ați studiat și restrudiat hărți, ați căutat multe locuri de cazare până ați găsit pe cele care vă conveneau și multe altele în legătură cu pregătirea unei asemenea excursii de amploare. După aceea, efectuarea excursiei nu a fost de loc ușoară. Știu ce înseamnă toate acestea, pentru că și eu am fost în Franța cu mașina în anul 2011. Alegând această destinație, fără îndoială sunteți vorbitori de limbă franceză. Dar vă întreb, cum ați comunicat în Germania pentru că eu nu prea am găsit vorbitori de limbă franceză, chiar și la unele hoteluri cu pretenții. Reviewul este de valoare și mă bucur și mai mult că apaține unor ploieșteni de-ai mei. Te-am inclus în rubrica „urmăriți” Îți mulțumesc pentru orele frumoase pe care le-am petrecut citind reviewurile tale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
doina_c24 CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA [25.07.15 13:51:33] »

@Mihai18 - Vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase și vă doresc călătorii cât mai multe și mai plăcute, dublate de impresii pe măsură. Referitor la excursia din Franța, sigur nu a fost ușor de făcut traseul, dar am lucrat cu plăcere, ajutată fiind și de site-urile turistice foarte bine puse la punct cu informații clare și precise. De asemenea în 2008 făcusem un circuit mai mic pe valea Loarei și astfel cam știam la ce să ne așteptăm din toate punctele de vedere, adică mâncare, cazare, vizite la castele, starea drumurilor, am avut diverse hărți și albume cumpărate pe care le-am utilizat ca sursă de informare. Oricum efortul a fost răsplătit de atmosfera relaxantă a locurilor, doar suntem în Franța unde domnește acea minunată "joie de vivre". Nu am avut probleme de comunicare, franceză, engleză sau germană, la nivel conversațional, ne-am înțeles cu toată lumea. Și chiar dacă se spune că francezii nu prea vorbesc engleza, la hotelul Etap din Tours, la recepție era un tânăr care vorbea engleza și s-a înțeles foarte bine cu băiatul meu. Părerea mea este că Franța merită tot efortul pentru a o descoperi, chiar dacă autostrăzile costă destul de mult, pe drumurile naționale timpul de parcurgere este mai lung, iar în luna august, la sfârșit de săptămână și de sărbători sunt multe ambuteiaje.

O zi bună, cu mult drag.

Mihai18 [11.08.15 23:23:57] »

@doina_c24 - A trecut o lună de zile și nu pot să uit acest review. Pe mine m-a fascinat. Oare realizați ce excursie gigantică ați făcut. Doar @ Costi mai poate să facă așa ceva. Stimată doamnă, pentru mine este cel mai valoros review întâlnit până acum și citesc pe AFA din martie 2011. Poate oi fi puțin subiectiv dar să știți că mie îmi plac două lucruri. Volanul (de peste 4o de ani) și Franța de la orele de limbă franceză din liceu și apoi din facultate. Când vreau să mă destind, mai citesc odată reviewul dv. Nu închei acest ecou înainte de a vă mulțumi că mi-ați citit reviewurile cât și pentru toate voturile acordate. Cu mult respect și noapte bună.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
glcitizen [11.02.17 19:51:45] »

Superbe toate articolele de pe Valea Loirei- am impresia ca ți le-am votat pe toate. Astept noutați.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doina_c24, gettutza, glcitizen, marius gaudi, Mihai18
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.059386968612671 sec
ecranul dvs: 1 x 1