ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.08.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: bucuresti
ÎNSCRIS: 13.08.12
STATUS: JUNIOR
DATE SEJUR
JAN-2012
DURATA: 8 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Islanda, patria elfilor

TIPĂREȘTE

Auzisem povesti despre elfi, fiinte legendare despre care o buna parte din populatia Islandei crede ca exista cu adevarat. Nu le credeam, dar, imi aduceau un zambet pe buze. Cand am parasit insula, eram convins ca elfii exista chiar daca nu ii vazusem. Ii simtisem mereu in preajma. Ei chiar exista.

Marturisesc ca de multe ori pe parcursul sederii mele in Islanda am fost surprins sa aud lucururi ciudate. Primul nu l-am auzit ci constatat pe propria piele. Islandezii au cateva lucururi peste care nu pot trece in ruptul capului.

Primul exemplu este dat de faptul ca singura companie aeriana care zboara in insula este Iceland Air. Din Romania nu exista zbor direct desigur, eu calatorind pe ruta Bucuresti – Amsterdam cu KLM si Amsterdam - Reykjavik cu Iceland Air. Per total, pretul biletului a fost aproximativ 400 euro. Acum, ca noutate, prima cursa EasyJet opereaza din Londra Luton spre Reykjavik de 3 ori pe saptamana vara si o data pe saptamana iarna. Aeroportul Keflavik este situat la aproximativ 35 km de oras iar transferul se poate face cu un shuttle bus care circula din 30 in 30 de minute. Pretul: 30 euro / sens. Moneda tarii este krona si 1 euro este aproximatiov 160 krone. Este indicat ca primul lucru pe care sa il faceti dupa sosirea in aeroportul Keflavik sa fie acela de a schimba bani sau a scoate krone de pe card.

De la aeroport in capitala drumul este as putea spune…dezamagitor. O intindere selenara care te face sa te intrebi in prima faza daca nu ai gresit destinatia. Ma asteptam sa vad pe marginea drumului geizerele tasnind, sa vad luminile nordului pe cerul senin ba chiar si ursi polari facand cu laba turistilor din autobus…

slanda este o insula vulcalnica situata in apropierea Cerului Polar, intre Marea Groenlandei si Atlanticul de Nord, numarand aproximativ 300.000 de locuitori. Desi peste 10% din suprafata tarii este reprezentata de ghetari, am gasit aici o sumedenie de izvoare termale si gheizere. Asa cum spuneam, capitala tarii este Reykjavík, aici traind aproximativ 80% dintre locuitorii tarii.

Shuttle busul te lasa in statia centrala de unde am luat un taxi spre hotel. Calatoria a durat 5 minute, pretul: 15 euro. Aveam rezervare la un hotel in centru, trei stele, mic dejun pentru care am platit 60 de euro pentru o noapte. In prima faza strambasem din nas si considerasem ca e oarecum scump. Am lasat bagajul si am iesit in orasul peste care se lasa intunericul. Era sfarsit de octombrie…luminitele impanizsera orizontul meu si ma simteam fara sa stiu de ce, entuziasmat.

In centrul capitalei, stradute pietruite cu mici magazine si baruri, cu lumea care parea ca nu are niciun fel de complexe sau de probleme. In plimbare imi aruncam ochii pe meniurile aflate la usa restaurantelor sau barurilor si …mergeam mai departe. In cele din urma (aceasta insemnad 2 ore de plimbare) am hotarat sa intru intr-un local, dragut si simplu precum majoritatea locurilor pe care le vazusem prin vitrina. Un hamburger cu cartofi prajiti si un pahar de bere: 25 euro. Auzisem de diverse specialitati ale locului dar eram prea obosit ca sa incep degustarile.

Va spuneam la inceput despre lucuruile mai mult sau mai ciudate de care m-am lovit in aceasta tara, primul fiind zborurile pe insula operate doar de Iceland Air. Al doilea lucru care mie mi-a parut la fel de intrigant este faptul ca pe intreaga insula nu exista McDonalds, KFC, Burger Kings sau oricare alt fast food. Nici Starbucks… In timpul crizei majore din 2009, marile lanturi au hotarat sa se retraga dintr o piata cu doar 300.000 de locuitori care oricum nu se dadeau in vant dupa acel gen de mancare. Exista oricum, asa cum aminteam diverse barulete, mici chisocuri care servesc orice de la hot dog la peste prajit.

Oboseala isi spunea cuvantul si intrand in dusul din camera de hotel am avut cea de a treia surpriza: curgea apa termala. Pentru unii, acest lucuru ar putea sa reprezinte o problema data fiind culoarea si mirosul apei plus senzatia ca ramai cu pielea unsuroasa dupa. Din ce am discutat in zilele urmatoare cu localnicii am inteles ca peste tot in Islanda, apa calda provine din izvoare termale.

Reykjavík, cea mai nordica capitala din lume, poate fi descris oricum doar spectaculos nu. Are aerul oraselor nordice cu case uniforme, geamuri mari, mobilier simplu. Aici nu prea gasesti lucururi ïnutile, totul foloseste la ceva. Numele orasului se traduce prin “Golful Aburilor” dat fiind faptul ca de jur imprejur sunt o sumedenie de izvoare termale.

Am achizitionat de la receptia hotelului o vizita la faimoasa Laguna Albastra, pe care o vazusem in cateva fotografii si imi paruse un loc de pe alta planeta. In mai putin de o ora m-am imbarcat in minibusul care culegea turistii de la hotelurile din centru iar dupa un drum de 40 de minute, laguna, intr adevar albastra, se infatisa in fata ochilor mei in toata splendoarea.

Una dintre cele mai mari atractii ale Islandei, Laguna Albastra este formata pe baza unei formatiuni de lava, apa fiind mentinuta la o temperatura intre 37 – 39 grade Celsius. In imediata apropiere un izvor termal care isi are inceputurile la mare adancime trimite apa la suprafata, aceasta fiind folosita in primul rand la turbinele care gtenereaza curent electric. Dupa ce trec prin turbine, aburii si apa fierbinte sunt preluati si se transfera in sistemul de incalzire al orasului. Tot din acest izvor, Laguna este umpluta iar apa este schimbata din doua in doua zile. Apa este deosebit de bogata in minerale precum siliciu si sulf si considerata un excelent remediu impotriva unor boli de piele. Senzatia este unica si greu ar putea fi descrisa in cuvinte. Pretul excursiei, incluzand intrarea si transportul de la hotel, 35 euro. Totul foarte curat si bine organizat, in interior se poate lua pranzul sau savura o bautura, exista magazin din care poti sa iti achizitionezi costum de baie, prosoape, halat de baie, etc.

Golden Circle sau Cercul de Aur este cel mai uzitat circuit turistic care se intinde pe aproximativ 300 km. Trei sunt oriectivele turistice care sunt incluse in acest tur: Parcul National Pingvellir, cascada Gulfoss si geyserele Geysir si Strokkur.

Situat la intersectia placilor tectonice Nord Americana si Eurasiatica, Parcul National Pingvellir este inclus in patrimoniul UNESCO si considerat unul dintre cele mai spectaculoase locuri de pe planeta.

Deschis in 1930 pe ramasitele a ceea ce a constituit Parlamentul Islandez. Merita mentionat ca Islanda este recunoscuta ca tara care a avut cel mai timpuriu un Parlament. Incepand cu sfîrşitul secolului al IX-lea, cînd fermierii norvegieni şi vikingii i-au populat ţinuturile aducand si celti din Irlanda. Althing – Parlamentul Islandez a fost format in anul 930 si a functionat sub forma sa primara pana in 1721. Locuitorii vorbesc si acum vechea limba, aceasta fiind cea mai veche limba scandinava.

Peisajul este – din nou – unul selenar si spectaculos. Ne-am continuat drumul spre cascada Gulfoss (Cascada Aurie) care este, asa cum ma asteptasem, senzationala. Considerata cea mai mare cascada din Europa, cu o inaltime de 35 metri, este probabil cel mai atractiv punct turistic. Mai atractiv si decat Laguna Albastra? Da, pentru ca se viziteaza gratuit :) La fel si gheyserele Geysir si Strokkur. In primul rand as preciza ca gheyserele “sunt izvoare intermitente de origine vulcanică, care emit în atmosferă la intervale regulate de timp jeturi de apă fierbinte și/sau vapori, datorită încălzirii rapide a apelor din golurile subterane” (wikipedia.com)

Mancarea in Islanda este bazata in special pe peste si miel dar si multe legume. Exista desigur “specialitati”culinare pe care am vrut sa le probez. Prima de care auzisem si nu imi venea sa cred ca exista era “rechin putrezit”. Hákarl este considerat o delicatesa si costa ca atare. Este carne de rechin tratata special printr un proces de fermentatie, apoi uscata timp de 5 sau 6 luni. Se serveste ca aperitiv. Despre gusturi…nu vfreau sa discut. O alta delicatesa este carnea de balena, fiarta, prajita sau la cuptor. Carnea are o culoare inchisa si are gust de ficat de porc. Pestele uscat se serveste peste tot si este considerat un chips local. Bauturile sunt extrem de scumpe si se pot procura doar din magazine specializate care dupa ora 18.00 se inchid. Intr-un supermarket am gasit bere, o doza costand 3 euro.

Sederea mea se apropia de sfarsit si nu vazusem nimic din ceea ce imi doream atat de mult sa vad: luminile nordului. Era ultima seara iar in fata cabanei in care locuiam era un mic jackuzi in care stateam aproape tot grupul. Din senin cerul a inceput sa se schimbe. Ce am vazut m-a lasat fara glas. Recunosc ca am cautat dupa o explicatie simpla a fenomenului si aceasta mi se pare cea mai scurta si la subiect: “Luminile nordului sau aurora boreala este un fenomen care optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vant solar în campul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordica, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală (cu referire la zeita romana a zorilor, Aurora, și la titanul care reprezenta vânturile, Boreas) iar in sud aurora australa. ” (wikipedia). Cea mai indicata perioada este septembrie si octombrie toamna si martie-aprilie primavara.

In drumul spre aeroport ma asteptam sa fim anuntati ca un vulcan a erupt din nou si zborurile sunt anulate. Nu s-a intamplat asta… asa ca mi-am promis ca ma voi intoarce, iar eu imi tin mereu promisiunile.

www.............. Editat de WM - interzisa trimiterea spre alte siteuri


[fb]
---
Trimis de mariuspop in 15.08.12 12:50:21
Validat / Publicat: 15.08.12 16:57:49
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ISLANDA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7125 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mariuspop); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Din octombrie si pana in martie te poti bucura de acest spectacol unic: "luminile nordului"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5849 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[15.08.12 15:32:56]
»

Te rugam sa nu mai faci trimiteri publicitare spre alte site-uri (bloguri, etc). Este interzis de regulamentul pe care l-ai acceptat in momentul in care ti-ai facut user la noi pe site. Multumim!

webmaster77
[15.08.12 16:57:40]
»

Pentru ca despre hotelul in care ati stat nu ne-ati spus nimic, notele pentru aspectele specifice unitatilor de cazare au fost anulate.

Jen
[15.08.12 20:01:24]
»

Nu am inteles, cum esti convins de lucrurile ciudate?

"Cand am parasit insula, eram convins ca elfii exista chiar daca nu ii vazusem. Ii simtisem mereu in preajma. Ei chiar exista.

Marturisesc ca de multe ori pe parcursul sederii mele in Islanda am fost surprins sa aud lucururi ciudate. Primul nu l-am auzit ci constatat pe propria piele. Islandezii au cateva lucururi peste care nu pot trece in ruptul capului. "

Cum adica elfii exista? Nu am inteles de unde ti-ai dat seama? Care sunt lucrurile peste care islandezii nu pot trece in ruptul capului?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mariuspopAUTOR REVIEW
[16.08.12 11:42:24]
»

@Jen: "chiar daca nu ii vazusem. II simtisem mereu in preajma... "

"... primul fiind zborurile pe insula operate doar de Iceland Air. Al doilea lucru care mie mi-a parut la fel de intrigant este faptul ca pe intreaga insula nu exista McDonalds, KFC, Burger Kings sau oricare alt fast food. Nici Starbucks…"

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Jen, mariuspop
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Islanda:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.039252996444702 sec
    ecranul dvs: 1 x 1