ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.04.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 16 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Templul Shao Lin

TIPĂREȘTE

Templul Shaolin, este asezat intre Luoyang si Zhengzhou, pe muntele Songshan.

Primele constructii s-au realizat in sec. Vd. Hr., ca sala memoriala, de un calugar numitBa Tuo, exponent al artelor martiale. Templul, ulterior s-a dezvoltat f. mult, acoperind o suprafata mare in prezent.

Calugarii Shaolini, aici cultiva un sentiment religios si un mod de viata, impletind invataturile confucianicianismului, caracterizat cu perioade lungi de meditatie, cu exercitii fizice ale artei martiale. In primele perioade ale existentei, la Templu veneau calugari artisti, excentrici, care erau refuzati de alte manastiri, apoi a devenit un loc de refugiu, pt. soldati, politisti si banditi. Acestia, au ajutat la protectia templului impotriva atacurilor din exterior. In perioada imperiala, calugarii shaolini au fost adesea rugati sa lupte pt. Curte, formandu-se chiar o armata de calugari-soldati.

Ivataturile Confucianismului, au avut un rol important in perioada unor guvernari imorale, intr-o perioada de mari divizari si de conflicte sangeroase, indemnand domnitorii sa guverneze cu dreptate si sa castige inimile poporului., de asemenea indemna la cumpatare, sarguinta si venerarea familiei. Marele filozif Confucius, s-a nascut in saracie, in statul Lu, a trait in timpul erei pre-Qin, perioada grea pt. China, de mari divizari. Disperat, de aceasta situatie, a cautat solutii, problemelor din vremea sa. Dupa moartea sa, invataturile i-au fost culese intr-un vol. numit Lunyu, caracteristica principala a acestor invataturi, e o filozofie utilitara, care cauta sa scape de lumea umana, fiind contrara Taoismului.

Templul e compus dintr-o curte principala, plina de stele comemorative, in care ajungi dupa ce treci de poarta templului, aparata de razboinicii cerului, In cladirea principala, sunt 3 Buddha aurii si un efigiu a lui Damo, acoperit cu o bucata de catifea, iar tot acolo in spatele statuilor lui Buddha, in acest templu, e statuia nevestei lui Buddha.

In spatele templului e pavilionul Zapezii, unde un calugar pe nume Huibe, si-a taiat bratul stand in picioare pt. a fi intr-o legatura mai strnsa cu esenta budismului.

Sala Wenshu, urmata de pavilionul Pilu, in podeaua caruia se vad urme lasate de pasii legiunilor de calugari luptatori, iar pe pereti sunt fresce cu aspecte din luptele calugarilor.

Sala Chipu, prezinta figurine ceramice, ale calugarilor in timpul meditatiei sau in pozitii de gongfu... Muzeul templului adaposteste pe Buddha din portelan, acesta fiind o copie asemanatoare cu cel din India, unde Kung (parintele confucianismului) a facut pelegrinari, aducand invataturile in China.

Sala Dacheng, la est de templu, a fost domiciliul clasei aristrocratice Kong, care a trait in lux, protejata de legi proprii si favoruri imperiale. De aici, in partea de nord a templului, la o distanta de 1,5km, este Padurea Confucianista, locul de inmormantare a lui Confucius, familiei sale si a calugarilor. Pana acolo poti merge pe jos sau lua masinuta, care te urca pana la padure., am preferat, mersul pe jos, din 2 motive: -toata ziua eram dusi numai cu autocarul, f. putin mergeam pe jos, din cauza timpului, care ne tot presa, apoi, parcurgeam drumul, prin padure, prin locurile unde calugarii shaolini, isi petreceau timpul liber, in meditatie (am intalnit un grup de invatacei, de cca 10-15 ani, pe care i-am si fotografiat).

Pe margine sunt constructii cu locuintele calugarilor si o cladire mare, care e internatul elevilor (care sunt baieti ai familiilor sarace, pe care nu-i pot creste si educa, ducandu-i pt. a le fi asigurat traiul si educatia, in aceste scoli) In aceasta padure, sunt dagobe, in care sunt inmormantati calugarii celebri de la Templu Shaolin. Toate au o usita in fata dagobei, unele au usita deschisa, aceastea sunt mormintele mai multor calugari, cele cu usita inchisa sunt destinate unui singur calugar, fiind private. Aceste dagobe se construiesc dupa moartea, calugarului, cu banii stransi de invataceii-discipoli ai calugarului, si ele au un nr. diferit de etaje, nr. de etaje ne spune cati discipoli a avut fiecare calugar.

Ultima constructie fusese realizata in anul 2004. In aceasta padure au fost la inceput 500 de dagobe, dar in urma unei mari inundatii a raului Galben, care e destul de aproape de aceasta padure, aproape jumatate au fost distruse, azi ramanand intacte doar 240. Chiar si in ziua in care am facut vizita era tot o zi ploiosa, cu ceata si cotele fluviului Galben erau destul de ridicate, fiind la limita de inundatie.

Dupa ce am coborat de pe munte,am fost invitati la un show la templu Kung-Fu,la care am asistat,dupa ce si-au facut meditatia,mai multi calugari si invatacei,de-ai lor,la diverse exercitii de Kung-Fu,cel mai interesant a fost cel,prin care cu o lance f. ascutita in varf s-a facut o gaura mica intr-un geam de sticla,fara ca acesta sa se sparga si exercitiu facut de un invatacel de numai 8 ani,care a executat elemente de torsiune,f. grele.Cu acest spectacol,a luat sfarsit aceasta vizita si ne-am reantors la hotel,pe aceeasi vreme urata,ploioasa de care am avut parte,de la plecarea din Beijing


[fb]
---
Trimis de grecudoina in 17.04.12 13:34:24
Validat / Publicat: 17.04.12 18:25:05

VIZUALIZĂRI: 2847 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 statuia maestrului Kung Confugius-creatorul invataturii confugianiste
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5400 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

SantiagoB
[14.01.14 00:00:55]
»

Cum pot ajunge student acolo?

grecudoinaAUTOR REVIEW
[15.01.14 00:03:59]
»

@SantiagoB: chinezii săraci ajung f. uşor, dar pt. straini nu ştiu cum poţi ajunge student, deşi am auzit că erau şi străini. Poate te ajută ghidul pe care l-am avut, român un băiat ok şi ştia multe. Îţi trimit prin mesaj privat tel. lui. Îi spui că îl ai de la mine.

SantiagoB
[15.01.14 19:00:04]
»

shaolin.org.cn/templates/ ... aspx?nodeid=578

Acesta este templul shaolin? Fiindca daca e acesta, iti cer 10.000$ pe un an. Deci nu inteleg cum isi pot permite chinezii saraci sa invete acolo.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
grecudoina, SantiagoB
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin China Imperială:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.22007489204407 sec
    ecranul dvs: 1 x 1