ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.12.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.03.08
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
OCT-2011
DURATA: 4 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CAZARE [camere etc]:
70.00%
Satisfăcător
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
82.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 13 MIN

    Umăr la umăr prin Roma

    Ilustrație video-muzicală
    Dean Martin - Mambo Italiano (Club Des Belugas Remix 2006)

    Asculta mai multe audio jazz
    TIPĂREȘTE

    In primul rand doresc sa multumesc celor care au scris aici despre Roma si ale caror informatii au fost utile, si in special lui Magdalena, TraianS si crima pentru recomandarile facute. In perioada 22-26 octombrie am vizitat ‘’cetatea eterna’’ – Roma. Zborul s-a facut cu compania ‘’albastra’’. La aeroportul Baneasa am ajuns la check-in si domnisoara de aici ne spune ca plecarea va intarzia circa 30 minute. Am presupus cu voce tare ca vine cu intarziere din celalata cursa, iar raspunsul a venit prompt – nu, se va schimba roata din fata. Noi ok asta e, pana la urma mecanicii s-au miscat rapid si intarzierea nu a fost decat de 10 minute. Zborul ok si la dus si la intors (aici au fost 40 de minute intarziere). Pentru optimizarea costurilor, la dus, din Roma avionul facea escala la Milano si apoi revenea la Bucuresti, iar la intoarcerea din Roma am oprit 30 de minute la Napoli si apoi am aterizat la Bucuresti.

    Ajungem la Roma pe Fiumicino si dupa ce iesim din terminal facem dreapta circa 150 m de unde am luat autobuzul Terravision care ne va duce pana la Termini. Costul acestui transfer este de 4 euro si dureaza cam 45 de minute. Biletele se iau de la sofer si cred ca este cea mai ieftina cale de transfer direct catre Roma. Nu stiu daca una din celelalte variante prezentate aici pe site, si care presupun schimbarea trenului se justifica, avand in vedere ca diferenta de pret este mica. Pentru noi a fost ok deoarece chiar trebuia sa ajungem la Termini, iar de acolo am luat autobuzul 90 pana aproape de hotel. Despre hotel puteti citi impresii aici.

    Daca pozitionarea hotelului la care veti sta nu necesita sa ajungeti la Termini puteti alege trenul FR1. Orarul autobuzelor Terravision pentru cele doua aeroporturi din Roma il puteti vedea aici si aici.

    Autobuzele ofera conditii civilizate de calatorie si va lasa langa gara principala a orasului Termini. De aici puteti lua metroul, linia A si B sau din autogara, unul din numeroasele autobuze care au capatul aici si ajung in fiecare cartier. Pentru cei care folosesc linia A de metrou – pana in aprilie 2012 trenurile de pe aceasta linie circula doar pana la ora 21 – la aceasta ora pleaca de la capetele de linie. Se lucreaza la o noua magistrala de metrou, linia C.

    Poate va intrebati de ce am pus acest titlu – deoarece peste tot am mers in aglomeratie, la si in obiectivele turistice, in metrou, in autobuz, in piete, chiar si la inghetata am stat la coada. Punctul culminant a fost in una din zile la metrou cand politia metroului a oprit ‘’marea’’ de oameni sa mai inainteze ca sa nu se blocheze peronul statiei Termini. Am asteptat cateva minute pana au trecut doua trenuri si s-a mai descongestionat traficul. Iesirea din metrou se face prin alte locuri decat intrarea ceea ce este bine pentru ca se mai elimina aglomeratia. Pe de alta parte daca gresiti peronul nu puteti trece catre directia cealalta, decat daca iesiti. Evitati in masura posibilitatilor intervalele orare 8-9.30 si 17-19.30 cand circulatia in oras atinge apogeul ca si aglomeratia din mijloacele de transport in comun.

    In Roma traficul este mai haotic decat in Bucuresti…desi treci strada pe la trecerea de pietoni pe culoarea verde cu greu esti lasat de soferii mereu grabiti. Atentie mare cand traversati. La unele obiective turistice importante, cum ar fi Colosseum, exista politisti care opresc traficul auto pentru ca turistii sa poata traversa strada. Se parcheaza inclusiv in intersectii pe trecerile de pietoni, iar soferii autobuzelor dau adevarate probe de indemanare cand trebuie sa vireze 90 de grade la dreapta, mai ales pe strazile ceva mai inguste. Am fost neplacut surprins de aceste lucruri cat si de mizeria prezenta peste tot. Nu dati cu pietre, dar parca Bucurestiul este mai curat, ca sa nu mai vorbesc de orase precum Cluj, Sibiu sau Brasov. Probabil ca si locuitorii Romei sunt satui de turistii prezenti permanent in viata lor, dar nu prea au ce face – de la milioane de turisti vin milioanele de euro.

    Comparativ cu Milano, Roma este departe, atat prin curatenie cat si prin modul in care se circula. Aproape peste tot veti intalni indieni, pakistanezi sau alte natii care incearca sa va vanda baticuri, saluri, umbrele, genti etc. La vederea carabinierilor/guarda di finanzia strang repede cearceaful si o iau la goana. Toate cele de mai sus reprezinta parerile mele si va rog sa le luati ca atare.

    Este indicat sa va cumparati Roma pass – cu el aveti primele doua intrari la obiective, gratuite (eu am ales muzeele Capitoline – 8,5 euro si Colosseo+Foro Romano+Palatin – 12 euro) si transportul in comun inclus (autobuz, metrou, tramvai) pentru 3 zile. Puteti vedea lista cu tarifele de intrare la muzee aici.

    Atentie! – pass-ul trebuie completat cu numele vostru si data in care incepe perioada de 3 zile si este valabil de la prima validare (ori la muzee ori in mijloacele de transport) pana la ora 24 a celei de a 3-a zi, nu pe 72 ore. Acest pass costa 25 euro, include o harta a orasului, un ghid cu info despre muzee, si se poate lua de la oficiile de turism, de la hoteluri, din statiile mai importante de metrou sau de autobuz sau de la chioscurile care vand ziare si bilete pentru transport. Link cu punctele de vanzare aici.

    O alta recomandare – pentru a evita coada sau a pierde cat mai putin timp la muzeele Vaticanului va dau urmatorul sfat: mergeti acolo in zilele de marti, joi sau vineri (in aceasta ordine) dupa ora 11-11.30. Eu am fost marti pe la 11.15 si am stat la coada cam 10 minute, iar la iesire pe la ora 14 nu era nimeni la intrare. De asemenea este necesar sa aveti incaltari comode deoarece veti avea de parcurs circa 3-4 km pe jos prin salile muzeului. Cel mai aproape de intrare (100m) va lasa autobuzul 49 care se poate lua din piazza Cavour, in spatele castelului San Angelo si coborati la a 4-a statie. Iata traseul acestui autobuz aici.

    O alta optiune este metroul, linia A, pana la statia Cipro sau Ottaviano si apoi pe jos circa 10 minute. Daca vreti sa ajungeti in piazza San Pietro sau la Catedrala San Pietro trebuie sa coborati la statia Ottaviano sau daca alegeti transportul de suprafata, in imediata vecinatate (mai aproape decat metroul) ajung autobuzele 23,32,34,40,46,49,62,64,81. Asta in functie si de locul de unde veniti, poate nu aveti acces la metrou.

    In prima zi am ajuns la hotel pe la ora 13.00 si dupa formalitatile de cazare am plecat sa vizitam o parte din pietele importante ale Romei. Prima dintre ele a fost Piazza dei Popolo, unde in trecut aveau loc festivaluri si executii publice. Ea a fost transformata intre 1811-1823 intr-o piata eleganta si cautata de turisti. Am luat-o apoi pe aglomerata via del Corso catre piazza Spagna. Pe aceasta strada, care leaga Piazza del Popolo cu piazza Venezia, intalnim toate tipurile de magazine – de firma sau nu, de muzica, de haine, de pantofi etc. Ajungem in Piazza di Spagna, care si-a primit acest nume de la ambasada Spaniei aflata in apropiere. In luna mai treptele din aceasta piata sunt acoperite cu azalee, astfel ca in majoritatea vederilor cu aceasta piata, apar aceste superbe flori. La capatul de sus al treptelor am gasit si celebrele ‘’cartoline’’ – 20 de vederi din Roma la pretul de 1 euro. Intrati si in biserica Trinita dei Monti, care are o fatada cu doua turnuri gemene si care este situata la capatul de sus al treptelor din aceasta piata.

    Urmatoarea pe lista a fost Fontana di Trevi, loc in care, conform traditiei daca arunci peste umar o moneda, vei reveni la Roma. Aici este extrem de greu sa faci o poza in care sa nu ‘’intre’’ prea multi turisti. Cred ca este unul din locurile Top 3 din Roma, cu o densitate apreciabila de turisti. Dupa cateva fotografii am plecat catre urmatoarea piata, Navona. Pe stradutele care duc catre aceasta piata, ne-am oprit sa vedem Templul lui Hadrian cu ale sale 11 coloane uriase, ramase inca in picioare. Aceste coloane sunt ale templului construit in anul 145 de fiul imparatului. Apoi Pantheonul, care este considerat de multi ca o minune a antichitatii romane. Imparatul Hadrian a construit aceasta structura intre anii 118-125 si este de asemenea singurul templu roman antic care a ramas aproape intact. Cel mai mare dom zidit din Europa se afla aici si are inaltimea si diametrul de 43,3 m, iar oculusul din centrul domului are un diametru de 8,3 m, care permite luminii sa patrunda in interior.

    In fata intrarii sunt 16 coloane de granit gri si roz - toate sunt cele originale cu exceptia celor 3 din stanga intrarii.

    In opinia mea, piazza Navona este cea mai frumoasa piata pietonala din Roma. Aceasta piata este un spatiu al artistilor plastici, care isi etaleaza lucrarile sau chiar picteaza la comanda obiectivul solicitat de turisti. Are multe terase si localuri, o biserica deosebita - Sant’ Agnese in Agone, (ridicata in onoarea unei fetite de 13 ani), si pe care va recomand sa o vedeti, iar in centrul pietei se afla fantana celor 4 rauri construita de Bernini in anul 1651: Gangele, Dunarea, Rio de la Plata si Nilul. Tot aici in piazza Navona am mancat o inghetata excelenta pentru care am stat la coada circa 10-15 minute. Localul este situat chiar langa celebra cafenea ‘’Tre Scalini’’ si ofera inghetata home-made/artigianale in circa 35 de sortimente din care cu greu veti alege 2 sau 3. Portiile sunt generoase si nu trebuie sa ratati acest local. Un lant de gelaterii cu mai multe locatii in intreg orasul si foarte cautat este Blue Ice – am incercat si de la ei…este foarte buna.

    Ziua urmatoare fiind duminica, am decis sa mergem dimineata in piazza San Pietro pentru a asista pentru cateva minute la slujba tinuta aici in fiecare duminica. Erau prezente circa 30-40.000 de persoane (piata era cam jumatate plina), din care foarte multi erau turisti. Impresionanta atmosfera – este pacat sa ratati acest lucru daca va prinde duminica in Roma. Apoi am plecat catre Colosseum unde am ajuns pe la ora 13…coada imensa de circa 300 m. Ne-am lasat pagubasi si am decis sa venim urmatoarea zi dimineata devreme. Am luat-o pe Via dei Fori Imperiali – aceasta strada este inchisa circulatiei auto duminica, astfel ca devine exclusiv pietonala – unde se organizau diferite jocuri de strada. Trecand pe la Foro Traiano, am ajuns la Columna lui Traian, iar apoi am vizitat monumentul Vitorio Emanuelle II. Intrarea este gratuita la acest obiectiv si tot gratuita este intrarea la toaleta. Acest monument este denumit de localnici si ‘’tort de nunta’’ si nu este prea apreciat de locuitorii orasului. Aici este inmormantat si regele Victor Emanuel II, cel care a unificat Italia. Contra sumei de 7 euro se poate urca pe terasa monumentului pentru a admira Roma. Foarte frumoasa, chiar superba, este si biserica construita in sec. XVI din spatele acestui monument (practic lipita de el) – Santa Maria in Aracoeli.

    Apoi am intrat la muzeele Capitoline – gratuit, fiind primul muzeu la care am validat cardul. Aici veti gasi ‘’Lupoaica’’ varianta originala. Nu mai descriu acest muzeu, deoarece a fost prezentat excelent de alti colegi de forum - cititi impresii aici.

    Eu va spun doar atat – pregatiti-va de mers pe jos cel putin 2-3 km - depinde de cate etaje si sali vizitati.

    Din piazza Venezia am luat un autobuz pana aproape de Campo Fiori, o alta piata aglomerata din oras. ‘’Campul cu flori’’ este plina de taverne, baruri si terase, tarabe ale vanzatorilor ambulanti. Statuia din piata este inchinata lui Giordano Bruno, teologul ars pe rug de Inchizitie in anul 1600. Pentru ca ne-a placut foarte mult, spre seara am revenit in piazza Navona, unde am si cumparat un desen/pictura cu Pantheonul, executat pe loc la solicitarea noastra de unul din artistii din aceasta piata. Daca vreti sa urmariti cum se face un astfel de tablou, puteti vedea aici.

    In cea de-a 3-a zi am venit dimineata devreme la Colosseum – am ajuns la 8.25 si erau foarte putini turisti acolo. Intrarea gratuita fiind al doilea obiectiv vizitat cu Roma pass. Este ideal sa veniti devreme pentru a putea face fotografii, fara sa ‘’prindeti’ multimea de turisti. Aceasta arena a fost construita intre anii 72-80 si este impresionanta. Nu se poate sa nu te duci cu gandul la multimea care urla in arena si la luptele care se dadeau aici acum 2000 de ani. Dupa circa o ora am plecat sa vizitam si Palatinul si Forul Roman incluse in pret (pentru noi tot gratuit). Forul Roman reprezinta un …ansamblu pitoresc de ruine. Foarte bine conservat este arcul de triumf al lui Septimius Severus, care a fost ridicat in anul 203 î. H. In partea dinspre Colosseum gasim arcul lui Titus, construit in anul 81 de imparatul Domitian, in onoarea fratelui sau Titus si a tatalui sau Vespasian. Puteti petrece cu usurinta 2 ore plimbandu-va prin acest parc istoric. Impresionante sunt si cele 3 bolti imense, care au constituit structura de baza a Forumului.

    Am plecat sa vizitam apoi o alta atractie si anume Biserica Santa Maria Maggiore, care este una din cele mai mari biserici din Roma. Se pare ca ar fi fost construita in sec. V, iar mozaicurile de aici sunt deosebite. Ar fi pacat sa nu vizitati aceasta biserica – toate bisericile din Roma se pot vizita gratuit. Vremea buna ne-a indemnat sa luam trenul pana in statiunea Lido di Ostia situata la circa 35 de km de Roma, pe malul marii Mediterane. Lido este o statiune destul de intinsa, foarte cautata de locuitorii Romei pe timpul verii, dar in aceasta perioada anului privelistea oferita este cam deprimanta. La marginea acestei localitati este un supermarket Panorama, unde am facut mici cumparaturi - paste Barilla (mai multe tipuri) 1 kg – 0,99 euro.

    Tot in Lido am luat masa la unul din restaurantele din lantul ‘’Rosso Pomodoro’’. Acest lant are localuri in toata Italia – vezi lista localitatilor aici, dar si in alte tari ca: Spania, Islanda, Turcia, Anglia, Statele Unite si Argentina, dar si in Japonia si Arabia Saudita ( vezi aici).

    Localul ne-a fost recomandat de o cunostinta si am incercat 2 locatii – una in Roma (sunt 5 in oras) si una in Lido. In Lido am fost serviti de o fata din Craiova aflata de cativa ani in Italia. Era angajata de cateva luni in acest local si ne-a recomandat ce sa luam. Tot ea ne-a spus ca fata de alte localuri unde a lucrat, in acest lant sunt niste controale foarte stricte si mancarea este mereu proaspata. Stiam ca preparatele sunt foarte bune astfel ca ne-am ‘’lasat’’ pe mana ei si am fost multumiti. Atat pastele cat si pizza sunt foarte gustoase si preparate foarte bine. Va recomand acest restaurant (indifferent de locatie), mai ales ca preturile sunt rezonabile – de exemplu pizza incepe de la 5,5 euro si ajunge la vreo 11-12 euro (cea cu fructe de mare), iar pastele sunt cam 7-10 euro/portia. La pranz se serveste meniul zilei care costa 10 euro. Servizio costa 1 euro/persoana si apare pe bon.

    Marea majoritate a restaurantelor/tavernelor din Roma se inchid pe la ora 14.30-15 si se deschid abia seara pe la ora 18.30-19. Daca vi se face foame intre 15 si 19 solutia este un supermercato sau chioscurile din zonele turistice unde va puteti lua cate un sandwich. Atentie si la programul acestor localuri: o parte sunt inchise duminica, unele luni si altele marti.

    Ziua 4 a debutat cu o plimbare prin cartierul Trastevere, care in traducere inseamna ‘’peste Tibru’’. Este un cartier boem cu stradute inguste, pavate cu piatra cubica si aduce aminte un pic si de Venetia. La tot pasul veti intalni osteria sau tratoria – localuri tipic italienesti, dar si restaurante cu pretentii. Tot pe aici gasiti mai multe cismele cu apa numa’buna de baut. Unele case au fatadele scorojite, altele sunt colorate vesel, iar multe din ele au flori si rufe intinse la geamuri. Prima oprire a fost la biserica Santa Cecilia in Trastevere, construita deasupra casei Sfintei Cecilia – o patriciana romana, adepta a crestinismului. Apoi am luat-o la pas pe fermecatoarele stradute si am ajuns in scurt timp in fata celei mai vechi biserici din Roma - Santa Maria in Trastevere, renumita prin mozaicurile ei. Se spune ca fost ridicata pe locul unde a iesit la suprafata un firisor miraculos de ulei, chiar in ziua in care s-a nascut Isus. Tavanul este casetat cu ornamente aurite, iar vitraliile au niste culori superbe. Aceasta biserica mi-a placut mai mult decat S. Maria Maggiore.

    De pe malul drept al Tibrului am luat un autobuz catre castelul san Angelo, iar din spatele acestuia ne-am urcat in autobuzul 49 pentru a ajunge la muzeele Vaticanului. In urma recomandarilor am ajuns aici pe la ora 11.15 si am stat la coada doar vreo 10-15 minute. Controlul este foarte strict – ca la aeroport. Pregatiti-va pentru a merge 3-4 km prin aceste muzee cu sali imense, unele avand o lungime de peste 100 m. De regula, aceasta vizita dureaza cam 2 ore, poate mai mult pentru unii. La iesire, in jur de ora 14 nu mai exista coada, lumea intra direct. Verificati totusi orarul, pentru ca in decembrie si ianuarie, programul este mai scurt.

    Dupa aceasta vizita, cam obositoare si datorita multimii de oameni alaturi de care esti nevoit sa parcurgi traseul de vizitare, am revenit in impresionanta piata San Pietro, am admirat imensitatea ei si am mai facut cateva fotografii. Apoi am luat un autobuz si am revenit in cartierul Trastevere pentru a manca la una din nenumaratele terase din zona. Urmatoarea escala a fost vila Borghese la care am ajuns schimband 3 autobuze (traiasca Roma Pass!).

    Cu cateva zile (vreo 2) inaintea plecarii din Romania am incercat sa facem rezervare on-line, iar prima data disponibila era la o zi dupa plecarea noastra. Faceti rezervare cu mai multe zile inaintea plecarii pentru a avea certitudinea ca vizita va fi posibila. Totusi odata ajunsi acolo ne-am incercat norocul si am mers la casa de bilete. Desi nu era nimeni, doamna de la casa ne-a spus ca nu este posibil sa luam bilete – chiar daca nu sunt turisti nu se accepta decat rezervari on-line. Resemnati am luat-o la pas prin parcul Borghese, care este cel mai mare spatiu verde din Roma – 688 de hectare de parc public, cu fantani, banci si alei umbroase. Este un parc potrivit pentru plimbari pe jos sau cu bicicleta, jogging sau picnic. Exista si un trenulet cu orar fix care face un tur al parcului.

    Miercuri in ultima zi am fost sa vedem interiorul Basilicii San Pietro. Este cea mai impresionanta biserica pe care am vazut-o pana acum si te copleseste prin maretia ei. Se viziteaza gratuit si de aceea este mereu coada. Domul, proiectat de Michelangelo, are un diametru de 42 m, ca sa nu-l depaseasca pe cel al Pantheonului care are 43 m. Este recomandat sa mergeti dimineata cand inca nu ‘’navalesc hoardele’’ de turisti. In interiorul bisericii intalnim o statuie din bronz din sec. XIII a lui Sf. Petru.

    Aici am aflat ca in fiecare miercuri in care se afla in oras, la ora 10.40, Papa tine audiente private si de asemenea, o slujba de binecuvantare celor aflati in Basilica. Fiind doar ora 9.30, am decis sa ramanem aici inca o ora pentru a asista la aceasta slujba. Ajungand devreme am ‘’prins’’ locuri in fata astfel ca am stat la circa 15 m de Papa Benedict. Locul a fost prielnic si pentru a filma aceasta deosebita ocazie. Este o experienta de neuitat si o recomand celor aflati miercurea in Roma. Daca doriti puteti vedea un filmulet de 3 minute facut in acele momente, click aici.

    Dupa aceasta emotionanta experienta, am plecat sa facem cateva mici cumparaturi, apoi in jurul orei 14 am mancat la un alt restaurant din lantul ‘’Rosso Pomodoro’’ cel aflat in Piazzale Porta Pia. Aceeasi impresie buna ca si in cealalta locatie, cu multe preparate locale. Dupa acest ultim pranz in Roma, am plecat spre hotel, ne-am luat bagajele si am pornit-o catre aeroport. Autobuzul Terravison costa la intors 6 euro, in loc de 4 cat este la dus – nu stiu cat ar fi pretul daca de la aeroport se ia bilet dus-intors.

    Scuze pentru lungimea acestui review, dar am decis sa nu il impart in doua parti, pentru a fi mai usor de urmarit.

    Bella vacanza!


    [fb]
    ---
    Trimis de BOGDAN DSN in 12.12.11 20:56:17
    Validat / Publicat: 13.12.11 05:58:47
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 8524 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P32 Una din cele mai celebre masini italiene.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 43 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    11 ecouri scrise, până acum

    webmaster15
    [13.12.11 05:58:38]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    magdalena
    [13.12.11 08:18:31]
    »

    Noi nu am prins aglomeratie decat la Fontana di Trevi (mare atentie aici!) si la Muzeele Vaticanului, in interior. La coada nu am stat mai mult de 10 minute pentru ca ne-am dus la pranz, asa cum citisem recomandari pe site si daca nu ma insel a fost intr-o zi de luni.

    Piata Navona mi-a placut foarte mult si recomand vizitarea ei pe inserat, cand devine romantica, mai ales de la cantul muzicantilor de ocazie.

    Foarte bine structurate astfel de impresii! Eu am preferat sa dezvolt anumite obiective in Roma, tocmai pentru a putea fiecare sa isi faca o idee mai buna si sa nu treaca in graba pe langa ele, fara sa le studieze mai indeaproape, merita fiecare in parte.

    In cartierul Trastevere nu am reusit sa ajungem, insa nu degeaba am aruncat monezi in Fontana di Trevi! Trebuie intr-o zi sa verificam veridicitatea legendei...

    magdalena
    [13.12.11 09:22:48]
    »

    Cu acceptul autorului acestui review, as avea o propunere de ilustrare cu ajutorul unui videoclip http://www.youtube.com/watch? v=gwuHiu3wmUA&feature=related

    De acord?

    TraianS
    [13.12.11 11:04:38]
    »

    Felicitari pentru review. E foarte interesant. Ati reusit sa vedeti foarte multe in cele 4 zile. Nemaipomenita treaba sa asisti la slujba papei - cred ca e un "show" pe cinste. Nu am sa ratez data viitoare.

    Doar o precizare:

    Apoi am plecat catre Colosseum unde am ajuns pe la ora 13…coada imensa de circa 300 m. Ne-am lasat pagubasi si am decis sa venim urmatoarea zi dimineata devreme.

    Daca folosesti una din intrarile libere ale Roma Pass (adica una din primele doua) pentru Colloseum, nu trebuie sa stai la coada.

    Dupa casa de bilete, sunt trei automate pe unde se poate trece. Cel din dreapta e pentru cei care stau la coada si iau bilet, cel din mijloc e pentru cei cu tururile iar cel din stanga e pentru cei care au Roma Pass. S-ar putea sa fie si invers nu mai tin bine minte -cel din dreapta e sigur pentru cei care stau la coada sa cumpere bilet.

    Cu Roma Passul in buzunar, ignori coada si mergi direct la acele aparate si treci. Nu ai nevoie de alt bilet.

    In caz ca ai folosit Roma Passul deja de doua ori la alte muzee, atunci e nevoie sa stai la coada, pentru a cumpara bilet cu reducere.

    Faza buna cu folosirea Colloseumului ca prima sau a doua intrare gratuita a Roma Passului, e ca nu trebuie sa stai la coada nici la Forumul Roman si Palatin, deoarece se considera acelasi bilet.

    Asa era cand am fost eu. Banuiesc ca nu s-a schimbat. Cred ca e bine de verificat totusi.

    ***

    O rugaminte, poti incarca ceva mai multe poze cu Trastevere? Eu nu am vizitat acea zona si sunt curios.

    Felcitari inca o data pentru review.

    magdalena
    [13.12.11 11:11:10]
    »

    Nici noi nu am stat la coada pentru vizitarea Colosseum-ului. Fiindca citisem pe site-ul AFA acest lucru, ne-am indreptat direct pe culoarul liber din stanga si am aratat tichetul Roma Pass, pe care l-au pontat ei.

    Chiar comentam cu sotul, ce bine ca aveam Roma Pass! Cred ca am vizitat amfiteatrul pana a intrat ultimul care era la coada...

    La Palatin am stat normal, la coada, erau cateva persoane, nu ne-am dus in fata, aici nu stiam ca puteam sa mergem direct in fata.

    Si eu recomand achizitionarea biletului Roma Pass, chiar e util.

    webmaster13
    [13.12.11 17:55:11]
    »

    Melodia atasata se poate sterge/schimba!

    iulianic
    [14.12.11 08:51:30]
    »

    Foarte bun review, BOGDAN! Complet si util pentru cei ce vor vizita Roma in cele ce urmeaza. Felicitari!

    Faptul ca este aglomerat si ca aproape peste tot se merge "umar la umar" este o realitate pe care atat turistii si localnicii trebuie s-o accepte ca atare. Eu am vazut Roma in septembrie 2010 si tot aglomerat era la punctele turistice importante. Am fost in grup, nu pe cont propriu si pot spune ca am avut din acest motiv si avantaje, dar si dezavantaje.

    De exemplu, la Colosseum, ghida ne-a spus: "Inauntru? N-aveti ce vedea inauntru!". Asa incat ne-am multumit sa-l contemplam pe dinafara, ramanand in asteptarea unei noi ocazii in viitor. Din P12 atasata de tine, constat ca aveam ce vedea.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
    [14.12.11 22:48:08]
    »

    Multumesc tuturor pentru aprecieri.

    magdalena - multumesc pentru melodie.

    TraianS - cand am ajuns la Colosseum nu se vedeau culoarele libere pentru detinatorii de Roma Pass - era un ''puhoi'' de lume prin fata intrarii. Cred ca am procedat bine ca am venit dimineata, cand era foarte liber. Si, da, ai dreptate faptul ca am asistat la acea slujba de 10 minute, a fost pentru mine cel mai frumos moment din toata excursia la Roma. Poate unii ma vor blama pentru ca am spus asa ceva, dar asta este parerea mea.

    Voi mai atasa cateva poze din Trastevere.

    iulianic - multumesc.

    Daca ghidul spune ca nu aveti ce vedea inauntru, ... In interior ai ocazia sa vezi cum arata o arena istorica, mai ales ca aceasta opera de arta a servit drept model pentru stadioanele construite mai tarziu.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    iulianic
    [15.12.11 09:08:17]
    »

    @BOGDAN DSN: E drept ca ghida a spus ca nu avem ce vedea pentru a nu se intarzia si a nu se decala programul. Sunt sigura ca ea vazuse interiorul si nu putea sa-i para neinteresant, dar cum intr-un grup sunt intotdeauna si oameni care vad in astfel de vestigii doar niste pietre, a preferat sa respecte timpul alocat servirii mesei pentru a nu-si ridica gurmanzii in cap.

    Am spus intotdeauna ca un circuit iti arata doar ceea ce este de vazut pentru ca - in cunostinta de cauza - sa te intorci apoi sa vizitezi pe indelete ceea ce ti-a placut.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    cristina65
    [15.12.11 12:36:35]
    »

    Un review remarcabil, o placere sa-l citesti, plin cu trimiteri utile si descrieri frumoase. Imi plac mult rv. care contin, pe langa impresiile personale, lucruri utile si diverse tips-uri. Felicitari!

    BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
    [15.12.11 13:40:41]
    »

    webmaster 15 - te rog insereaza si celelalte 3 poze, pentru ca este loc suficient. Multumesc.

    cristina65 - multumesc, ma bucur ca rw este util.

    iulianic - astea sunt dezavantajele calatoriei cu grupul. Poate vei reveni pe cont propriu si iti vei face singura programul, asa cum doresti.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    BOGDAN DSN, cristina65, iulianic, magdalena, TraianS
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082749843597412 sec
    ecranul dvs: 1 x 1