ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.06.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
FEB-2007
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Complexul Miramare - castelul si parcul

    Ilustrație video-muzicală
    Puccini - Un bel di vedremo
    TIPĂREȘTE

    Castelul Miramare – in italiana Castello di Miramare, in slovena Grad Miramar, in germana Schloß Miramar

    Castelul Miramare, aflat in Goful Trieste, la 8 km de orasul italian cu acelasi nume, a fost construit intre 1856 si 1860 de catre arhitectul austriac Carl Junker la ordinele lui Ferdinand Maximilian (1832–1867), membru al familiei Habsburgilor, fratele mai mic al lui Franz Joseph, Imparatul Austriei. In 1850, la varsta de 18 ani, Maximilian a venit in Trieste impreuna cu fratele sau Charles, si a pornit intr-o scurta croaziera spre est. Acesta calatorie i-a confirmat intentia de a naviga si a cunoaste lumea. In 1852 a fost numit ofiter iar in 1854 a devenit comandantul Marinei Imperiale. S-a decis sa se mute la Trieste si sa isi faca o casa cu fata la mare, inconjurata de un parc, casa care sa fie demna de numele si rangul sau. Legenda spune ca, in timpul unei furtuni din Golf, arhiducele s-a adapostit in micul port Grignano si si-a ales acel golfulet ca amplasament al casei.

    Intregul complex, cumparat pentru prima data in martie 1856, a fost denumit Miramar, dupa numele resedintei Printului Ferdinand de Saxonia din Pena, Portugalia.

    Stilul complexului reflecta interesele artistice ale arhiducelui, familiarizat cu stilurile arhitecturale eclectice din Austria, Germania si Anglia. Mobilierul si decoratiunile au fost realizate de Franz Hofmann si fiul sau. Hofmann, care a lucrat in orasul Trieste, era un artizan priceput dornic sa lucreze si sa urmeze sugestiile lui Maximilian, care dorea sa creeze in castel o atmosfera intima, in zona rezervata familiei sale- aceasta zona o dorea in contact cu natura, reflectand si spiritul sau dar si pe cel al epocii.

    Parterul, destinat lui Maximilian si sotiei sale Charlotte, se remarca prin prezenta dormitorului si biroului arhiducelui, care reproduc cabinele si interioarele frigatei Novara, nava de razboi folosita de Maximilian in timp ce era comandantul Marinei Imperiale pentru a face circumnavigatia in jurul lumii intre 1857 si 1859. Biblioteca are peretii tapetati cu rafturi de carti si camerele arhiducelui sunt decorate cu tapiterie din matase de culoare albastru deschis. Toate camerele mai au inca mobilierul, decoratiunile si ornamentele originale, datand de la mijlocul sec. 19. Castelul este decorat cu multe blazoane ale celui de-al doilea Imperiu Mexican precum si de ornamente exterioare din piatra cu vulturul aztec.

    La primul etaj sunt zonele de receptie si Camera Tronului. In camerele chinezesti si japoneze sunt de remarcat panourile in stil oriental de pe tavan si pereti. Camera decorata cu picturi de Cesare Dell'Acqua, cu evenimente din viata lui Maximilian si istoria castelului este foarte atractiva.

    Camerele sunt aranjate in functie de dorintele cuplului de proprietari, reconstructia a fost posibila datorita unui reportaj fotografic comandat de catre arhiducele insusi.

    Castelletto

    Castelletto este un castel miniatural construit de arhiduce pentru a reproduce, la scara mai mica, fatada vilei in care locuise in 1852. Este situat intr-o zona panoramica, in fata golfului Grignano, inconjurat de copaci. Se afla intr-un luminis in fata serelor, in centrul carora este o fantana. Modelat cu forme eclectice pe o baza patrata, cu o terasa cu fata la Castel si turn, Castelletto are un numar mic de camere mobilate simplist. La parter este o decoratiune din gips vopsita pentru a semana cu lemnul.

    La primul etaj se gaseste o decoratiune foarte asemanatoare cu cea din Villa Lazarovich, resedinta anterioara a lui Maximilian, care explica decizia acestuia de a transfera in Castelletto ornamentele existente in cealalta casa. Camerele in stil turcesc si german precum si camera decorata cu figuri feminine subliniaza aceasta paralela intre cele 2 cladiri si tendintele artistice ale vremii: numeroase decoratiuni, pereti acoperiti cu picturi, multe ornamente, draperii grele si camere aglomerate de mobilier.

    Castelletto este legat si de o perioada dificila din viata lui Charlotte, intre 1866 si 1867, cand, suferind de o cadere nervoasa dupa moartea lui Maximilian, si-a petrecut aici timpul asteptand sa se intoarca in Belgia.

    Parcul castelului

    Parcul Miramare, cu suprafata de 22 hectare, se afla pe un promontoriu stancos de pe malul Marii Adraiatice. Locul, care nu avea vegetatie inainte de amenajare, a fost aranjat tot de arhitectul Carl Junker. Pentru partea botanica a angajat un gradinar, Josef Laube, care sa se ocupe de parc, dar l-a inlocuit in 1859 cu Anton Jelinek.

    Parcul, ale carui lucrari au inceput in 1856, reprezinta un exemplu clasic de implantare mixta si artificiala de arbusti si copaci de padure, un succes al amestecarii farmecului mediului tipic de nord cu contextul mediteraneean. In contrast cu gradina baroca, cea englezeasca, parcul introduce o noua relatie cu natura, tipica epocii.

    Vegetatia prezenta in parc nu este specifica zonei, dar nici Europei. Intr-o perioada de 10 ani au fost plantati cedri adusi din Liban, nordul Africii si Himalaia, brazi si molizi din Spania, chiparosi din California si Mexic, diferite specii de pini din Asia si America si chiar cateva exemplare exotice de sequoia si ginkgo biloba. Miramare a fost conceput sa fie o gradina privata si nu un parc, de aceea nu are o intrare monumentala sau o alee spre castel. Era o gradina spectaculoasa, care nu era destinata publicului, cu toata ca arhiducele a deschis-o pentru public cateva zile pe saptamana. Bazinele, cursurile de apa, potecile intortocheate, copacii plantati dupa modele naturale si unele zone de gazon sunt specifice gradinilor englezesti.

    Serele, folosite pentru cultivarea plantelor folosite apoi in parc, ruinele capelei dedicate sfantului Canciano, unde mai exista o cruce facuta din lemnul frigatei Novara, o casuta, folosita azi ca si cafenea, ”Casa Lebedelor”, asezata in capatul lacului cu lebede: toate acestea infrumuseteaza parcul.

    Grajdurile castelului

    Pe drumul care duce spre Trieste, destul de departe de castel, se afla grajdurile castelului. Acestea sunt formate din 3 parti care inconjoara o curte centrala deschisa spre mare. Suprafata este de 40 metri. Sectiunea centrala a fost destinata cailor, cele 2 aripi, perfect simetrice, sunt impartite in 3 parti: pentru harnasament, cazarea angajatilor si bucatariile. Pavilionul mare din spate era rezervat jocheilor. Intre cele 2 razboaie mondiale s-au facut primele schimbari ale grajdurilor, in timpul in care aici locuia printul Amedeo, duce de Aosta, ultimul comandant al fortelor italiene in Africa de Est.

    Dupa moartea lui Maximilian si plecarea lui Charlotte in Belgia, castelul a fost locuit in continuare de Habsburgi. A mai fost vizitat de imparatul Franz Joseph si consoarta Stephanie, imparateasa Elizabeta, arhiducele Franz Ferdinand, imparatul prusac William.

    In timpul primului razboi mondial, tot mobilierul si operele de arta au fost mutate la Viena si adapostite in palatele Schonbrunn si Belvedere. La sfarsitul razboiului teritoriul Miramare a trecut sub controlul direct al guvernului italian, iar in 1926 Austria a returnat toate obiectele pe care le detinea pentru a face posibila restaurarea castelului.

    Pana in 1954, Miramare a fost sediul trupelor de ocupatie germane, neo-zeelandeze, engleze si americane. In 1955 complexul a fost re-deschis publicului, sub numele oficial Parcul Miramare, manageriat de o administratie a regiunii Friuli Venezia Giulia. Astazi, in gradinile castelului se gazduiesc spectacole cum ar fi muzicalul “Sissi”, rejucand povestea imperiului in cadrul sau natural.

    Vizitatorii muzeului pot vedea urmatoarele: camerele lui Maximilian si ale lui Charlotte, camera informativa care povesteste istoria castelului si a parcului, camerele de oaspeti, apartamentul ducelui de Aosta cu decoratiunile din anii 1930, camera muzicala in care canta Charlotte la pian, camera XIX in care sunt picturile lui Cesare dell'Acqua precum si sala tronului, recent redecorata.


    [fb]
    ---
    Trimis de luciaoradea in 06.06.11 12:07:35
    Validat / Publicat: 06.06.11 13:44:00
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 7018 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Complexul Miramare- castelul asezat pe malul Marii Adriatice
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [06.06.11 13:43:46]
    »

    Fiind atat de apropiat de Trieste, am preferat sa relocam reveiw-ul in rubrica cu recomandari locuri de vizitat din Trieste si imprejurimi.

    --

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmfostAcolo pentru aceasta destinatie

    georgiana
    [06.06.11 14:19:39]
    »

    Am trecut si noi prin Trieste, acum cand ne-am intors din Italia si regret ca timpul nu ne-a permis sa facem o oprire sa vizitam aceste obiective interesante, despre care ne povesti tu atat de frumos!

    Data viitoare, le voi trece pe lista si vom opri negresit, mai ales ca pana acolo noi facem doar 7 ore cu masina, prin Ungaria si Slovenia.

    Dar avem si noi banatenii ''Trieste'' al nostru, daca nu stiti: in cel mai vestic punct pe harta Romaniei, adica la Beba -Veche, acolo unde ''canta cocosul in 3 tari''!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster13
    [06.06.11 15:07:56]
    »

    va propun melodia atasata mai sus, sper sa va placa, daca nu se poate schimba!

    luciaoradeaAUTOR REVIEW
    [06.06.11 15:16:06]
    »

    @webmaster13

    Multumesc pt melodie!

    @georgiana

    Sa te opresti neaparat in vizita, merita cateva ore. Parcul si gradinile sunt minunate, stancile care coboara pana in apa si copacii adusi in parc sunt extraordinari!

    georgiana
    [06.06.11 15:54:45]
    »

    Ai fost si la plaja in Trieste? Cum este plaja? Pentru ca m-ar incanta ideea ca in 7 ore sa ajung la o mare!

    luciaoradeaAUTOR REVIEW
    [07.06.11 13:20:16]
    »

    Noi am fost in extrasezon, in luna februarie. Dar din ce am vazut eu plaja e foarte frumoasa, curata, ingrijita, asa ca poti merge linistita si vara. Sau poti merge in Lido Di Jesolo, langa Venetia, si cu vaporetto ajungi zilnic si in Venetia.

    georgiana
    [07.06.11 17:31:43]
    »

    Merci, la Lido di Jessolo am fost de 3 ori, chiar si acum cand m-am intors din vacanta, pentru 2 zile de plaja. Vroiam si mai aproape de casa... si la mare!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    georgiana, luciaoradea
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Trieste şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052204847335815 sec
    ecranul dvs: 1 x 1