GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cernauti - Mica Viena - Vechi oraş românesc
Săptămâna aceasta am trecut şi eu prin renumita vamă Siret.
Am fost în weekend în Ucraina. Am ieşit din ţară pe la Sighetul Marmaţiei, am luat prânzul pe pârtie la Bukovel, am cinat la Ivan Frankyvsk. M-am cazat la Hotel Nadia iar a doua zi plângeam la mormântul lui Aron Pumnul din Cernăuţi.
Astăzi voi scrie despre Cernăuţi.
După ce ne-am lăsat bagajele şi maşina la Hotel Ceremus situat la extremitatea sudica a oraşului, am luat un taxi cu care am mers să vizitam cel mai important şi mai frumos reper turistic al oraşului şi: Universitatea din Cernăuţi, fosta reşedinţa a Mitropoliei Ortodoxe a Bucovinei(click aici).
Era duminică aşa ca nu era prea mare animaţie, doar o mireasă se pupa şi se îmbrăţişa cu mirele sub flash-urile unui fotograf. Am fost preluaţi de la poartă de o doamnă ghid, care pentru suma de 20 grivne (2€), ne-a condus prin toate clădirile Universităţii şi ne-a făcut prezentarea lor. În biserica din incinta Universităţii erau patru studenţi pe care doamna ghid i-a rugat să ne cânte un cântec bisericesc. În clădirea centrala am văzut Sala Oglinzilor Veneţiene unde in 1918 mai mulţi patrioţi români în frunte cu Iancu Flondor au hotărât unirea Bucuvinei cu România. Am fost impresionat de faptul că atunci când făcea referire la România îi spunea ’’ Patria Mama’’ iar Sălii Oglinzilor i-a spus: ’’ Sala Unirii’’.
După ce am încheiat turul ne-a întrebat dacă nu vrem să ne însoţească şi să ne prezinte şi alte obiective de interes turistic din Cernăuţi.
Ne-a dus în piaţa Teatrului în faţa căruia tronează statuia Olgăi Kobileanska. Tot în această piaţă se afla aleea starurilor, dintre care am reţinut-o doar pe Sofia Rotaru.
A urmat strada M. Eminescu şi statuia poetului, la care erau o mulţime de coroane din flori ’’tricolore’’. La fel am găsit coroane de flori şi la statuia lui Eminescu, din curtea casei lui Aron Pumnul.
In Cimitirul Cernăuţiului, am mai vărsat o lacrimă ‚’’La Mormântul lui Aron Pumnul’’, care se afla imediat lângă cripta Familie Eudoxiu Hurmuzache (click aici).
La vamă nu am dat nici o ’’tradiţie’’, pentru ca nu aveam nimic cumpărat din Ucraina.
Trimis de popescu.borsa* in 04.02.11 23:04:06
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (popescu.borsa*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Propun ca aceasta melodie sa insoteasca aceste randuri.
Se poate insa schimba!
@webmaster13
Multumesc pentru ilustratia muzicala. Foarte inspirata.
În noiembrie anul trecut mergeam la Kiev şi am făcut un mic popas la Cernăuţi, unde trebuia să mă întâlnesc cu un vechi prieten de-al meu, actualmente primar în comuna Boiani, comună lipită de Cernăuţi.
După ce am trecut graniţa l-am sunat şi i-am spus că sunt pe pământ ucrainean. M-a dojenit spunându-mi că nu-i ''pământ ucrainean'' ci ''pământ bucovinean''.
Am uitat, de la Bokovel mi-am cumpărat o căciulă. Poate trebuia să bag şi eu ceva în ''găleata cu tradiţie''.
De fapt, ce puteau să-mi facă?
Să-mi ia căciula?... sau să... ce?
Dintre toate locurile locuite de romani din Ucraina cel mai mult mi-as dori sa vad Cernauti-ul, dar am citit atatea de rau despre ucraineni (raketi, politie corupta, furturi de masini, vamesi rai cu romanii etc.), si nu numai pe-aici, incat as avea oarece ezitari in a-mi planifica o iesire in aceasta directie. Spune-mi, te rog, realitatea e chiar asa de neagra sau sunt si multe exagerari?
@bessondm
Eu merg foarte des şi cu foarte mare plăcere în Ucraina. Dacă îţi doreşti să vezi Cernăuţi-ul, fă-o fără nici o ezitare.
Rakeţi nu am întâlnit niciodată, poliţiştii corupţi sunt mană cerească pentru şoferii indisciplinaţi iar vameşii lor nu sunt cu nimic mai răi decât vameşii români. Ca o comparaţie pot spune că ai noştri sunt mai suspicioşi şi mai hrăpăreţi.
Dacă maşina ta nu este mai scumpă de 20.000$ va trece neobservată. Hotelurile au parcări păzite.
Tot ca o comparaţie, oamenii sunt mult mai deschişi, mai calzi şi mai dornici de comunicare decât cei din ţările vestice.
Multumim pentru impresii, ne sunt de ajutor pentru ca in week-end vom merge si noi ca turisti la Cernauti. De-abia astept sa va povestesc cum este orasul!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Cetatea Camenița Podoliei – poarta Poloniei medievale – recomandări de călătorie 2019 — scris în 01.09.19 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Despre Cernăuți, cu dragoste – 2019 — scris în 29.08.19 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Prin vama Siret înspre și dinspre Ucraina – 2019 — scris în 18.08.19 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Cernauti - Perla pierduta a României! — scris în 18.07.19 de fan bulgaria din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Impresii istorice - Cernăuți — scris în 24.08.17 de marimag din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Cernauti - impresii de calatorie si recomandari — scris în 05.06.17 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Cernauti si Herta (prin Chisinau) — scris în 19.08.16 de Markus2016 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ