ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.06.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 04.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cernauti - impresii de calatorie si recomandari

TIPĂREȘTE

In primul rand, daca ati ales sa mergeti acolo si acum va informati, va felicit, veti descoperi un oras frumos, cu simboluri de multiculturalism, care pastreaza un aer de secol XIX intr-un zumzet modern. Cernautiul, "mica Viena" a sec XIX, acum cu 240.000 de locuitori, aflat la 200 km de Iasi si cam 50 de km de Suceava ne-a impresionat cu Universitatea, cu Teatrul, cu zona pietonala de langa Primarie si nu doar. Se le mentionam pe rand:

Universitatea. Monument UNESCO, atractia numarul unu si simbolul orasului, a fost construita de un tanar arhitect ceh de geniu, Josef Hlavka, la initiativa imparatului Franz Josef, influentat si de Mitropolitul ortodox roman de atunci din Bucovina (imi scapa numele), care i-a fost si profesor (viitorii imparati aveau profesori din toate natiunile imperiului, din motive evidente), infiintata in 1875, cu trei Facultati: Teologie ortodoxa, Drept si Filosofie. Sunt multe de vazut, exista ghidaj in romana. Puteti vizita Sala Consiliului, locul unde s-a semnat in martie 1918 Unirea Bucovinei cu Romania; in biserica universitatii veti gasi singura inscriptie in limba romana ramasa din vremurile de inceput, un scris pe o fresca -vezi foto, in rest, anii 1918-1940 cand Universitatea purta numele Carol I au fost ca si stersi. Revenind la timpurile actuale, exista aici o Catedra de Limba Romana, sunt studenti romani, inclusiv din Romania, in cadrul Facultatii de Litere. Rezumand, o universitate gandita ca spatiu de cultura pentru romani, evrei, germani, ucrainieni si altii.

Primaria. Ne-a placut arhitectura specific de sec XIX dar in special ca s-a reluat o traditie de atunci, la ora 12 un interpret se urca in turn si canta din trompeta. Astfel tot orasul stie oficial ca este amiaza. Un bonus pentru un intreprinzator cu un cal frumos care ne-a invitat sa calarim sau macar sa facem poze.

Cazarea. Am stat la Hotel George, str Ivana Bohuna, in imediata apropiere a Universitatii, 4 stele rezonabile, spre 3, zona linistita, parcare in curte, mic dejun consistent, cost sub 150 ron echivalent. 1 ron este cam 6,5 hrivne, sau 1 HAH = 0,157 RON. Am mai stat si la Hotel Arbat, este mai de tranzit dar curat, camere mai mici dar in regula, pret pe la 100 ron. Micul dejun mai vitezist :).

Pietonalul Kobilinska. Este o zona principala de promenada, aflata in apropierea primariei, plina cu terase, restaurante si magazine. Am vizitat Pamskaya (parca) si Vatra; cu specific romanesc, plus pub-ul Maxim, tot din zona, o strada laterala cu trolebus. Ne-au placut ciorba in miez de paine, sunculita in bait de usturoi, au multe chestii locale gustoase la preturi bune.

Teatrul municipal. O cladire care nu impresioneaza neaparat la exterior, desi este foarte frumoasa, dar care exceleaza in interior, cu fresce baroce, imbracate in auriu, un moment de uau adevarat pe care nu-l puteti rata. Se afla in Piata Teatrului, cum altfel? si este incadrata de Universitatea de Medicina, fostul sediu al Asocietiei Evreilor din Cernauti si o cladire cu arhitectura de stil american, inceput de sec XX, construita pe vremea lui Carol al II-lea. Interesant este ca, pentru a pune in valoare cladirea teatrului, care nu este impozanta, s-a sapat piata-parc coborandu-i-se nivelul astfel incat acesta sa para mai mare.

Taxiurile. Ieftine, modeste, eficiente. Va recomand sa lasati masina la parcarea hotelului si sa cereti un taxi de la receptie. Ca idee, de la Universitate pana la primarie ne-a costat cam 30 de hrivne, cam 5 lei.

Posta Centrala. Kilometrul zero al oricarei localitati nu este in centrul acesteia ci in fata Postei! Are logica, daca ne gandim bine. Am vizitat si noi cladirea veche a postei austriece, functionala si astazi si un neasteptat rai pentru filatelisti. Este mai jos de Primarie, cam 500 m.

Localnicii. Fiind oras universitar este de asteptat sa fie mai mult tineret; mai mult fete caci baietii cam sunt in armata ori nu vor la armata. Limba romana nu o mai vorbesc multi, sa zicem ca unul din zece intelege dar si mai putini o vorbesc. Alte limbi straine, in afara de rusa pe care nu vor sa o mai vorbeasca (si oricum nu o stiam noi) nu prea cunosc. Aici am avut un disconfort dar ma rezolvat cu perseverenta. In general oamenii sunt primitori insa nu ne-a placut ca cineva ne-a pacalit la casa de marcat, ca am asteptat la banca mult-mult sa schimbam bani (se misca muult mai lejer decat in Romania si nu pentru ca eram noi romani ci asa sunt ei :)).

Istoria recenta. Langa Primarie veti gasi pe o cladire din partea stanga o placa comemorativa despre Mihai Eminescu, care a locuit si invatat aici, la fel ca si Ciprian Porumbescu si multi altii. Tot aici s-a infiintat in sec XIX Societatea Arboroasa, miscare a romanilor bucovineni pentru cultura si unitate nationala. De remarcat ca Arboroasa este vechea denumire a regiunii, nu inseamna nimic altceva decat... Bucovina, la fel cum apa Repedea este Bistrita si tot asa.

Istoria veche. Dincoace de Prut, apa care strajuieste Cernautiul, a fost in perioada medievala un fort moldovean, Tetina (cu t-uri de la telina :) ), distrus de tatari intr-una din numeroasele lor navaliri. La baza fortului s-au escavat insa si ramasite ale unei dave dacice. Astazi tot situl arheologic este cvasi-distrus.

Am scris aici doar cateva perceptii si recomandari, sper sa va fie de folos in planificarea unei vizite intr-un oras care isi aminteste din ce in ce mai mult ca a fost odata "mica Viena" dar si leaganul Moldovei si simbolul tolerantei si intelegerii dintre oameni si natii.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Radix7 in 05.06.17 21:51:46
Validat / Publicat: 05.06.17 23:13:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UCRAINA. A mai fost în/la: Odesa

VIZUALIZĂRI: 4478 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Poetul nostru national, Mihai Eminescu!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12600 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[06.06.17 00:02:24]
»

@Radix7:

Am stat la Hotel George, str Ivana Bohuna, in imediata apropiere a Universitatii, 4 stele rezonabile, spre 3, zona linistita, parcare in curte, mic dejun consistent, cost sub 150 ron echivalent. 1 ron este cam 6,5 hrivne, sau 1 HAH = 0,157 RON. Am mai stat si la Hotel Arbat, este mai de tranzit dar curat, camere mai mici dar in regula, pret pe la 100 ron.

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestor destinaţii.

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

iulianic
[06.06.17 09:32:46]
»

@Radix7: Mi-a plăcut articolul tău și l-am citit cu deosebit interes. Cernăuțiul și partea de nord a României Mari încă nu au fost explorate de mine, dar am în vedere acest lucru pentru viitor. Informațiile tale îmi vor fi de folos. Mă așteptam să ne spui că la Cernăuți sunt probleme de comunicare, de limbă. Cernăuți nu este Chișinău. El a avut o istorie recentă ceva mai altfel decât Chișinăul.

Radix7AUTOR REVIEW
[06.06.17 10:11:07]
»

@iulianic: si eu multumesc pentru ecou. Am vorbit in engleza pe strada si in taxi si, chiar daca nu intelegeau, tot isi mai dadeau seama ce doresc.

La receptiile de hotel stiu ceva mai bine engleza. La o pizzerie un coleg a vorbit in italiana cu bucatarul.

Am intrebat la Fac. de Matematica-Informatica cine stie romaneste si s-au cam codit studentii sa ridice mana, dar au priceput multi ce cer, insa nu s-au manifestat, s-au uitat la profesori (eram intr-un cadru organizat); asta este realitatea perceputa de mine.

I-am intrebat cati stiu engleza la nivel de conversatie, 10-15%, la nivel basic sub 40%. Cifre spontane pe un grup de 50-70 studenti. Dintre profesori, din 5 am vorbit cu 1 in romana.

La pub-ul Maxim, dintre cele 4-5 ospatarite care ne-au servit, caci eram grup de 30, cea mai frumusica era o romanca dar am aflat spre final asta. Macar atat .

Nu fac eu aici judecati de valoare insa percep o reticenta in a se expune ca stiu romaneste, sa nu fie dojeniti de careva.

webmaster
[06.06.17 16:20:39]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishu
[13.06.17 12:03:11]
»

@Radix7: O destinatie interesanta prezentata foarte atractiv. Mi-au placut si pozele si sigur mi-ar placea sa merg acolo.

Felicitari, votat cu placere.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, mishu, Radix7
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cernăuțiul și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060432910919189 sec
    ecranul dvs: 1 x 1