ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.01.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Radauti
ÎNSCRIS: 24.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2010
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
PREȚ 0 lei ?
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Roma

AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • Despre Zoo, Forum Romano, Muzeul Capitolin, Lift Vittorio Emanuele II

  TIPĂREȘTE

  Am sa continui povestea vizitei mele la Roma din 2010. Am vorbit despre cum am ajuns la Roma si despre transferul de la aeroport aici: Iar despre zona Termini si Hotelul unde am fost cazati aici.

  Fiind nou pe site, nu stiam exact cum sa continui povestea mea despre Roma. Desi am sa incerc sa ma documentez, sa nu gresesc numele obiectivelor – sa stiu preturi etc. , am sa incerc sa dau si o nota personala tuturor mesajelor mele. Aceste obiective trebuie vazute prin prisma cuiva care a fost acolo. Am sa vorbesc si despre greselile care le-am facut, intrebari care mi-au ramas si ce as fi putut, poate, face mai bine.

  Intre timp am descoperit si postarile domnului Alex Macedo (click aici), la fel cum descopera cineva o sticla de palinca... din aia tinuta la butoi de dud, galbena ca uleiul. Cum astfel de sticle sunt rare si sunt ascunse in fel de fel de unghere, pentru a lua din cand in cand ca medicament, asa am de gand sa fac si eu cu postarile lui. Nu le-am citit toate odata, ci am sa le citesc pe rand, cu paharelu, sa ma bine dispuna si sa-mi fac curaj sa scriu.

  Vazand insa ca nu-i de joaca pe aici la AFA, am cerut nevestei, "jurnalul" peripetiilor noastre la Roma, din care am atasat si cateva imagini scanate. Am sa-l folosesc drept indrumar si oracol in depanarea amintirilor. Ea are obiceiul sa-si noteze unele lucruri, eu uit de la mana pana la gura.

  Sa incepem.

  27 Ianuarie 2010- Miercuri

  Ne-am trezit de dimineata, la 7:30 am coborat la micul dejun. La 9 aveam rezervare la Galeria Borghese, si trebuia sa fim acolo la 8:30. Fiind prima noastra “full day” in Roma, am vrut sa incepem cat mai de dimineata, ca sa nu avem surprize. Cu o seara inainte, studiasem putin zona si stiam cum sa ajungem la statia de autobuz din fata garii Termini. Drumul spre Galeria Borghese din diferite locatii este explicat cel mai bine aici si aici:

  Poze a catorva dintre statuiele si tablourile expuse, se gasesc pe pagina muzeului aici.

  De multe ori sunt si alte colectii in vizita, sau unele tablouri lipsesc fiind imprumutate altor muzee sau galerii, temporar. Cand am fost eu, tocmai luase sfarsit o expozitie, a tablourilor lui Caravaggio. Opere de ale lui Caravaggio de la alte muzee, fusesera aduse si expuse in prima camera, chiar cum se intra. Am vazut de asemenea cum, echipa de lucru, la etaj, puneau inapoi tablouri pe pereti. Mi s-a parut foarte interesant.

  Aceste tablouri sunt ca niste vedete cu impresari si se plimba de colo colo, pe la muzee si galerii de arta. Daca vreti sa vedeti un anume tablou, ar trebui sa va interesati dinainte daca va fi acolo. Nu stiu exact cum s-ar putea face asta.

  In functie de perioada in care mergeti e bine sa vedeti paginile cu events de pe pagina ROMA PASSULUI: si de asemenea urmariti pagina cu “Events & Exhibitions” de la TICHETERIA – (Pagina Oficiala unde se pot rezerva bilete la muzee si expozitii din Italia) click aici

  Poate vreti sa vedeti vreun concert, sau o anume expozitie. La unele obiective, pe care oricum le veti vizita, s-ar putea sa fie astfel de expozitii si biletul va fi mai scump. Deci e bine sa fiti informati.

  Pacat ca nu se pot face poze la Galeria Borghese. Sunt foarte multe de fotografiat.

  GRADINA ZOOLOGICA.

  Dupa ce am terminat cu Galeria Borghese, am vrut sa mergem la Gradina Zoologica. Singura Gradina Zoologica la care am mai fost inainte a fost cea din Radauti si vroiam sa vedem una din afara.

  Cine e in vacanta cu copii, s-ar putea sa fie interesat de acest obiectiv.

  E foarte usor de ajuns acolo, trebuie sa vii drept dinspre Galleria Borghese. In cateva minute esti acolo. In drum spre Gradina Zoologica, in acea zona am vazut si biciclete de inchiriat. Cine merge la Roma vara si doreste sa viziteze parcul, inchirierea unei biciclete poate fi ceva interesant.

  Aveam o dilema. Sa folosesc, sau sa nu folosesc Roma Passul? Odata ce l-am folosit la Galleria Borgese, mai aveam doar o intrare gratis si m-am hotarat sa-l pastrez pentru Colloseum – unde trebuia sa evit coada. Nici, nu aveam de gand sa ma intorc la Gradina Zoologica, dupa ce am vazut Colloseumul, ca sa pot folosi Roma Passul si beneficia de reducere. Din “oracol” reiese ca am platit 20 de euro – deci 10 euro de caciula. Pagina Gradinei Zoologice e aici. Vad ca acum pretul e de 12.50 Euro. Vedeti orele de deschidere pe site.

  Mie mi-a placut gradina zoologica si sunt multe de vazut in ea. In special nevasta a insistat sa mergem. Sunt aleii care te poarte pe la tarcurile diferitor animale. Sunt locuri, unde te astepti ca la un colt sa dai de cine stie ce animal. Ursii erau cam adormiti, in nici un chip nu am reusit sa-i facem sa se apropie :) Mi-a placut stilul tarcurilor. Sunt garduri joase, de te gandesti, ca acuma, acuma sare Mos Martin daca se supara; dar de fapt pe partea cealalta sunt niste santuri foarte adanci si nu au cum sa treaca. Mai au o imensa colivie cu diferite pasari si de asemenea o cladire dedicata reptilelor. Paunii se plimbau liberi prin parc. A fost o experienta interesanta si o plimbare placuta.

  La jurnal scrie ca la 12 am fost la Colloseum, deci probabil ca vedeti toata Gradina Zoologica in aprozimativ o ora. Am sa pun cateva poze cu Gradina Zoologica.

  Dupa ce am terminat cu Gradina, ne-am intors la Galleria Borghese, am coborat pe drumul care pleaca direct din fata casei. Era unul cu saxoponul pe aceea alee – canta si dansa de mama focului. :) A meritat un leu, tot parcul rasuna de muzica lui.

  In centrul parcului vine minibusul electric 116. Sunt niste masinute mici foarte silentioase. Exista tabela in locul unde e statia de autobuz. Normal cred ca planuiam sa cobor undeva pe langa Panteon. Dar am ajuns pana la capat de linie si n-am vazut nici un Panteon. Am asteptat putin acolo si ne-am intors inapoi tot cu minibusul ala. Pe undeva am coborat si probabil am luat metroul. Nu mai stiu cum am ajuns la Colloseum – cel mai probabil cu metroul.

  COLLOSEUMUL

  Cred ca subiectul a fost destul de bine aprofundat pe site. Nu prea am multe de adaugat – doar folositi Roma Passul. Daca e prima, sau a doua intrare, mergeti direct cu el, nu stati la coada. Daca totusi l-ati folosit deja de 2 ori, trebuie sa stati la coada, sa platiti biletul, dar veti beneficia de reducere.

  Impresii: Colloseumul e MARE. :) Iti dai seama cat e de mare, cand vezi schelele unde lucreaza baietii la renovari si cand urci cu liftul la etaj. Nu mai am nimic de adaugat aici.

  FORUMUL ROMAN SI DEALUL PALATINILOR

  Cu Colloseumul in spate, privind inspre Arcul lui Constantin trebuie sa mergeti la stanga pentru a gasi intrarea. Dupa ce intrati, aveti doua optiuni: daca faceti stanga urcati Dealul Palatin, iar la dreapta este Forumul Roman. Citisem despre Dealul Palatin si din cate am inteles sunt mai mult ruine si trebuie sa ai imaginatie bogata ca sa vizualizezi ce cladiri au fost acolo :)

  Trebuie sa urci dealul si sa te cobori, aproximativ pe unde ai urcat. De sus se vede Circus Maxim.

  Cum iarna, seara se lasa repede si la ora 5 e deja seara nu am vizitat Dealul Palatin (citisem ca nu pierdeam prea multe iar pentru mine timpul era un factor importnant) si am continuat la dreapta la Forumul Roman.

  Despre Forumul Roman s-au scris deja destule si nu are rost sa ma apuc eu de istorie. E bine sa aveti o harta si o carte cu voi. E imposibil sa tineti minte toate informatiile despre lucrurile care sunt acolo.

  In Forumul Roman, cum mergi spre iesire – spre arcul lui Septimus Severus, vedeam oamenii de la balcoane si nu stiam cum se ajunge acolo. Daca vreti sa vedeti Forumu de la acele balcoane trebuie sa vizitati Muzeul Capitolin.

  Iesirea din forum, se face pe langa arcul lui Septimus Severus. Trebuie sa urcati niste scari. Cum iesiti, faceti stanga si tot tineti stanga, veti trece pe langa statuia cu lupoaica si Remulus si Remus (care este o copie) si veti ajunge in “Piazza del Campidoglio”. Piata cu statuia calare a lui Marcus Aurelius, care tot este o copie. Veti gasi originalele in muzeu.

  MUZEUL CAPITOLIN

  Pagina Muzeului este aici. Din Piazza del Campidoglio, asta cu statuia lui Marcus Aurelius calare, daca coborati treptele facute de Michelangelo, ajungeti in Piazza Venetia.

  Venind dinspre treptele lui Michelangelo, inspre statuie, intrarea la Muzeul Capitolin, este prin cladirea din dreapta, numita Palazzo dei Conservatori. Veti trece prin diferite camere pe sub piata si veti iesi prin cladirea din stanga – numita Palazzo Nuovo. Cladirea din centru, cea inspre Forumul Roman se numeste Palazzo Senatorio. Aceasta nu este deschisa publicului, veti trece pe sub ea, prin “Tabulatorium” – aici sunt balcoanele care dau inspre Forumul Roman – in aceste camere se tineau “tablele cu legi” ale Romei Antice. Palazzo Senatorio este in present folosita ca sediul primariei Romei.

  Muzeul e mare, deci si aici trebuie sa alocati vreo 2 ore.

  Cand am fost eu, era o expozitie despre Michelangelo. Uitati-va pe pagina muzeului si vedeti ce expozitie este la data cand veti fi in Roma. De exemplu acuma este:

  ***

  11 December 2010 - 27 February 2011

  Il Musico

  The Musician

  Esedra di Marco Aurelio

  Type: Documentaries

  “Visitors can enjoy an important masterpiece of a genius of the Italian Renaissance, the “Musician” by Leonardo da Vinci, a painting that has never been seen outside the Ambrosiana Library in Milan, on display at the Capitoline Museums. click aici***

  Cand intri, ai optiunea de a vizita si expozitia "zilei" sa zic asa (cred ca multe dintre aceste expozitii vin pentru localnici, ca sa vada si ei ceva nou), sau doar muzeul. Cum spuneam cand am fost eu era o expozitie despre Michelangelo. Am vazut scrisoarea trimisa prietenului sau, in care-i explica cum picteaza Capela Sistina – desenul tip caricatura: cu un omulet tinand pensula inspre tavan. Erau expuse mai multe dintre lucrurile lui personale. In “oracol” nu scrie cat am dat pe bilete si nu mai tin minte. Cred ca vreo 12 euro de persoana – dar cu ceva reducere pentru Roma Pass. La orice muzeu mergeti, nu uitati sa spuneti ca aveti Roma Pass. Ei va vor spune daca aveti sau nu reducere.

  Cand treceti de bilete si securitate, daca faceti dreapta dati intr-o curte in care veti vedea capul si mana lui Constantin. Fragmente dintr-o statuie care obisnuia sa fie in Basilica din Forumul Roman. De obicei, in cladirea din dreapta, mergand pe usa de langa mana lui Constantin – sunt expozitiile care sunt in vizita. Sunt ceva scari de urcat, vedeti expozitia si apoi trebuie sa coborati pe unde ati venit.

  Daca nu ati luat bilete si la expozitie, cum treceti de controlul de securitate, faceti stanga si incepe turul muzeului. Si in acest muzeu au Pinacoteca (camerele in care sunt expuse tablourile), statui, mai multe camere cu peretii pictati. Cititi dinainte un ghid al muzeului, sau informati-va de pe site-ul lor, ca sa stiti ce vedeti.

  E mult de pedalat si-n acest muzeu, deci fiti cu nervii tari.

  Asta mica a mea, incepuse sa comenteze, ca nu mancase, ca o dor picioarele, ca nu stiu ce. Dar am reusit sa detensionam situatia prin cateva cuvinte dulci de amor, in care-i laudam rezistenta si ma legam cu cuvant sa stau si eu dupa ea la magazine. De asemenea, a trebuit sa-mi mai dau cuvantul de onoare ca o duc la mall. :) Negocierele fiind incheiate, am purces mai departe.

  Era abia prima zi de cand incepusem batalia si deja armata mea dadea semne de slabiciune. :)) Cica n-a mai vazut atatea “penisuri” (referitor in special la statui – dilema prin care a trecut cica si un papa din batrani care a luat ciocanelu si a mai scapat lumea de ceva “scarbovnice madulare”) si “tate goale” (referitor in special la Pinacoteca), in viata ei.

  La acest muzeu veti vedea: originalele statuilor de afara, Marcus Aurelius si Lupoaica, Spinario (un baiat care-si extrage un tep), “Gal pe Moarte” (piesa lor forte), ruine din temelia templului lui Jupiter si o macheta, Camera Filosofilor cu diferite busturi de filosofi, “Venus Capitolina”, care e o copie romana a unei celebre statui grecesti si multe altele... Sa aveti creierul odihnit, sa poata procesa cat mai multe.

  Eu incepusem sa am probleme cu aparatul foto – slabea bateria si am fost mai zgarciti la poze.

  Dupa ce am terminat muzeul, incepea sa se insereze. Totusi, am zis ca daca tot suntem aici, ar trebui sa vedem Roma de sus. De aceea am purces la liftul care sa ne urce pe mausoleul lui Vittorio Emmanule II.

  MONUMENTUL LUI VITTORIO EMANUELE II

  Aceasta e cladirea pe care foarte multi o confunda, cu fel de fel de palate. Din ce am citit, cei din Roma, nu o gasesc foarte atragatoare. E un fel de Casa Poporului terminata in 1935. Multe voci, spun ca nu avea ce cauta in aceea zona.

  Marmura alba, s-a innegrit datorita poluarii din Roma, dar destul de recent a trecut printr-un proces de innalbire iar acum arata din nou mult mai bine.

  IMPORTANT – SCURTATURA

  Majoritatea ocolesc, coborand treptele lui Michelangeo pana in piata, iar apoi urcand treptele de la baza mausoleului, ceea ce, dupa ce ai pedalat toata ziua poate fi destul de obositor. Nu trebuie sa ocoliti!

  Dupa ce terminati cu Muzeul Capitolin, iesind prin Palazzo Nuovo mergeti langa cladirea primariei, in partea ei stanga, acolo unde e lupoaica. Cu spatele la lupoaica veti vedea niste trepte destul de largi cu un fel de mini obelisc pe la mijloc. In varf este o poarta cu fier forjat. Dupa ce treceti prin aceasta poarta faceti dreapta, e ceva ce aduce a culoar, cu nr. 13 deasupra. Veti trece pe langa o cafenea care e la baza Monumentului Vittorio Emanuele II.

  Mai apoi tre sa mai faceti odata la stanga si ajungeti la liftul care o sa va duca pe acoperis, acolo unde o sa gasiti, vorba “oraculului”: “o caruta cu cai”. Defapt doua :)

  Liftul costa 7 euro de persoana si nu aveti reducere cu Roma Passul. Este un omulet in lift, care-l manevreaza.

  Vazand Roma de pe Vittorio Emmanuele, nu am mai urcat in San Pietro pe cupola, unde e de stat la coada si din cate am inteles destul de greu de urcat. Dupa ce faci Muzeul Vatican, nu prea mai iti arde sa te sui pe coclauri :)

  La Vittorio Emmanuel, nu e aglomerat si au si binocluri sus. Cand am urcat noi se facea deja seara, iar aparatul cu ultimele fortari... a mai facut cateva poze. Rugati-l pe omul din lift, cand urcati, sa va arate unde e Travestere Trastevere – un loc care intr-un timp a fost si ghetoul evreiesc. Omuletul era destul de vorbaret si-i placea sa explice. Probabil se saturase – toata ziua, sus – jos; sus- jos cu liftul.

  Dupa ce am terminat, fotografierea cu panorama Romei, ne-am intors pe unde am venit, si am coborat scarile lui Michelangelo in Piazza Venetia, pentru a lua autobuz sa mergem la Termini.

  Aici am avut un mic esec :) Nu am gasit stopul cu autobuzele care mergeau la Termini, desi citisem ca pleaca din Piazza Venezia. Autobuzele, care treceau prin locurile de la baza scarilor, nu mergeau la Termini.

  A doua zi, am invatat, pe unde treceau, deoarece am mai ajuns pe acolo. Trebuie traversata Piazza Venetia.

  Pentru transportul cu autobuzele vedeti acest articol pe pagina lui Ron. Eu unul nu locuiesc, intr-un oras mare si nu-s invatat cu autobuzele. Articolul asta mi-a fost de mare folos, ca sa ma descurc cu autobuzele din Roma. Odata ce stiti cum merge sistemul e foarte simplu.

  Cei ce locuiesc in orase mari, nu cred ca au vreo problema.

  Cat am fost eu de instruit, in seara cu pricina nu i-am dat de capat la autobuzul spre Termini. Nevasta era si flamanda si obosita si etc... Deci aveam un vulcan pe cale sa erupa. Daca-i ziceam sa o luam oleaka pe jos intr-o plimbare, ar fi fost in stare sa-mi... mai bine nu ma gandesc :)

  Am luat un autobuz inspre Colloseum, unul dintre cele ce treceau la baza scarilor. Apoi am luat metroul de la Coloseum. Pe Via dei Fori Imperiali, doar cu autobuzul am trecut. Magazinele lui Traian, care-s de cealalta parte a strazii, nu am fost sa le vedem...

  Datorita “obligatiilor” din timpul zilei... trebuia sa ma interesez de un Mall. Ideea era, sa fie si plin :)

  Pe seara am ajuns la Termini si dupa ce ne-am lins ranile, ne-am odihnit oleaca, am halit la un restaurant din zona... ne-am mai plimbat putin pe acolo. La ora 21 eram la somn.

  Urmau zile grele. :)

  Pe curand...

  Sper sa va fie de folos info. Vacante frumoase.

  selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

  ---
  Trimis de TraianS in 31.01.11 15:41:38
  Validat / Publicat: 31.01.11 18:34:58
  VIZUALIZĂRI: 7509
  NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)
  SESIZEAZĂ
  greșeală / conținut, limbaj
  Adn. FAVORIT
  22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

  NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (TraianS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Poze atașate (se deschid în pg nouă)
  EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

  Puteți VOTA acest articol:

  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 25 voturi)
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  22 ecouri scrise, până acum

  armina [01.02.11 16:39:25] »

  Felicitari pentru toate detaliile. In aceasta luna plec impreuna cu sotul la Roma asa ca iau notite... Foarte utile impresiile tale, astept episodul despre Vatican...

  TraianS [01.02.11 21:39:57] »

  Multumesc armina. Am sa incerc sa termin povestile zilele astea. Daca esti inainte de a pleca la Roma, iti recomand un film documentar care mie mi-a placut foarte mult. Se numeste "Baroque - From St Peters to St Pauls". E vorba despre Baroc in Europa. Partea despre Roma e foarte interesanta. Cred ca e episodul doi.

  De asemenea daca vrei carti despre Roma in engleza, da-mi un mesaj privat. Poti printa din ele harti personalizate (sa zic asa), care ti-ar fi de mare folos.

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  webmaster20 [02.02.11 10:06:21] »

  @TraianS, dupa cum ti s-a atras atentia deja, nu incurajam pirateria sub nicio forma. Linkul in cauza a fost sters si ecoul editat. Te rugam ca pe viitor sa nu mai faci niciun fel de referiri de acest gen.

  TraianS [02.02.11 10:32:47] »

  @webmaster20

  O politica onorabila. Imi cer scuze, nu o sa se mai intample. Ce sa-i faci, asa-i romanu pirat, ma dezobisnuiesc mai greu Multumesc ca ai remediat.

  Am recitit ce-am scris mai sus si am facut o greseala. La Muzeul Capitolin, cand am spus ca afara, in piata, lupoaica e in stanga cladirii, am gresit. E in dreapta cladiri, Palazzo Senatorio. E in stanga privitorului care sta cu fata la cladire.

  De asemenea la Muzeul Capitolin, mai vreau sa adaug ca dupa ce treceti de securitate si faceti stanga spre muzeu. Dati de niste scari. Pinacoteca e, daca-mi aduc aminte bine, la ultimul etaj. Pe aceleasi scari coborati si vizitati primul etaj apoi coborati, la subsul cum ar veni, ca sa mergeti la Tabulatorium si sa treceti pe sub piata, in cladirea cealalta.

  Deci intai e bine sa faceti camerele de la etaj, iar apoi sa coborati.

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  Jaqessa* [04.02.11 22:42:36] »

  Super review-uri despre Roma, inainte sa plec chiar o sa iau notite . Am doua intrebari:

  1. cum a fost vremea? vad ca sunteti cu palton. Noi plecam pe 22 feb sperrr sa fie ceva mai cald, ca m-am cam saturat de frigul de la noi.

  2. In aceste luni, mai reci si in afara sezonului "bun" de vizitat Roma, totusi exista cozi? ma refer la colosseum, vatican si alte locatii mult cautate de turisti?

  Ms anticipat

  TraianS [05.02.11 10:39:47] »

  Vremea e mult mai calda, comparativ cu Romania. Dar iarna, ploua mai mult. E un fel, ca primavara la noi. Totul e verde, mai ploua, dar pot sa fie si zile foarte calde.

  Cu paltonul am venit din Romania, ca erau -30 de grade cand am plecat.

  Dimineata era mai racoare, si era ok cu paltonul. Pe la amiaza, de multe ori l-am dat jos, cand a iesit soarele. A fost ok si cand a inceput sa ploua.

  Cum ploua, incep sa apara din senin, baietii care vand umbrele. Deci nu cred ca trebuie sa aduceti una de acasa. Gasiti umbrele peste tot.

  Despre cozi. Da, la colloseum era coada. Nu am stat la coada, deoarece aveam RomaPassul. Treci pe langa coada si-l folosesti la intrarea din mijloc, exact ca la metrou.

  Intrarea din stanga e pentru cei care au platit, tur cu ghid. Iar la coada din dreapta stau cei ce isi iau bilet. Deoarece e un singur ghiseu de bilete, merge destul de greu.

  Coada, nu e atat de mare ca vara, dar e coada. E plina Roma de turisti si iarna. Multi vin iarna, deoarece vara e foarte cald. Daca stati vreo 3 zile, recomand sa cumparati Roma Passul. Daca nu aveti Roma Pass, probabil, ca stai la coada vreo jumatate de ora la colloseum, dar nu m-as putea pronunta.

  La Vatican, deoarece e alta tara, Roma Passul nu functioneaza. Daca stii cand sa vii, nu stai deloc la coada (cel putin eu nu am stat deloc si nu aveam bilet rezervat). Am sa incerc sa termin Luni, povestea despre Vatican. Pana atunci vezi aceste doua articole: click aici

  click aici

  Marile cozi sunt la Colloseum, Muzeul Vatican, Biserica San Petru, Urcarea pe cupola Sf. Petru.

  Pe cupola nu am urcat, restul cozilor le-am fentat. Nu am stat deloc la coada. La restul muzeelor nu sunt cozi, bisericile sunt o placere.

  Incerc sa fac luni povestea cu Vaticanul.

  O vacanta frumoasa iti doresc.

  Jaqessa* [05.02.11 11:03:53] »

  Merci frumos pt raspuns, astept povestea cu vaticanul poate invat si eu sa fentez cozi referitor la roma pas, am citit ce ai scris si si linkurile e ok, insa ma tot gandesc daca sa ne luam sau nu, stam 6 zile la roma si am obs ca in roma la majoritatea obiectivelor turistice pers pana in 25 de ani au reducere mare (jumatate) si eu voi mai avea 7 zile pana la implinirea varstei asa ca, cred ca va fi mai ieftin asa . Si daca inca ceva, ce reducere se aplica la celalte muzee? 5,10,50%?

  Merci, un sfarsit de sapt frumos

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  TraianS [05.02.11 13:45:15] »

  Daca stai mai mult de trei zile, ai de gand sa vizitezi cel putin 3 muzee si sa folosesti mijloacele de transport comun, oricum o iei iesi mai ieftin cu Roma Passul.

  La mai toate muzeele au un pret afisat, dar au si expozitii in vizita, pentru care iau bani in plus. Galeria Borghese asa face. M-am uitat acuma si de pe 15 Octombrie, expozitia in vizita e: "Lucas Cranach. L'altro Rinascimento". Daca vrei sa intri in Gallerie, trebuie sa platesti pretul marit. Tu cu reducere de pana la 25 de ani, tot platesti: 10.25 euro. Vezi aici: click aici

  Daca au ceva expozitie in vizita si la Colloseum si acolo incaseaza mai mult. Nu poti evita pretul marit, iar reducerea nu e de 50%. Cu Roma Passul intri gratis, deci deja te ajunge undeva la 20 de euro.

  Pe la toate muzeele de obicei au ceva expozitie in vizita si pretul e marit. Asa a fost la Capitolin, la Castel Sant' Angel etc. Pe internet de cele mai multe ori e greu sa gasesti ce expozitii au in vizita, dar mai peste tot merg cu pret marit.

  Am cautat sa vad cat sunt reducerile la celelalte muzee si nu am gasit. Cred ca procentul difera de la muzeu la muzeu. Am fost la multe muzee si am economisit ceva banuti. Cred ca e undeva la un 10-20%. Depinde de muzeu. Nu-mi amintesc exact si nu mi-am notat - dar nu ajunge la 50%.

  Cu transportul... de fiecare data cand folosesti autobuzul, sau metroul e 1 euro. La un moment dat tot obosesti...

  Pentrul bilet pentru transport pentru 3 zile e 11 euro. Cu Roma Passul deja ai iesit in avantaj.

  Odata ce ai reducerea de 25 ani, iti adauga si reducerea de la Roma Pass... deci iesi bine.

  Cam asa am calculat eu.

  Intre 9 Aprilie si 17 Aprilie, anul asta, e "Saptamana Culturii" si majoritatea muzeelor sunt gratis (tocmai am vazut), dar nu te incadrezi.

  Daca ai de gand sa folosesti mijloacele de transport in comun si sa vizitezi Borghese si Colloseum, cred ca e bine sa iei Roma Pass. Alt muzeu scump e Muzeul National, care e langa Termini - s-ar putea sa-l preferi, in locul primelor doua. Dar pe Colloseum si Borghese as merge eu -defapt, am mers

  Doar la Vatican, unde pretul normal e de 15, cu reducere intri cu 8. Vaticanul oricum nu era acoperit de Roma Pass. In rest nu cred ca reducerea de pana la 25 ani ajunge la 50%

  Daca gresesc undeva, va rog sa ma corectati.

  armina [05.02.11 15:11:45] »

  pt Jaqessa

  Si eu merg in acelasi timp la Roma. Ultima duminica, din fiecare luna, Vaticanul se viziteaza gratuit dar cica sunt cozi destul de mari...

  Jaqessa* [05.02.11 15:17:59] »

  Merci frumos, hmm... tentanta informatie, insa noi avem la 19:30 avion, nu stiu daca sa las pe ultima zi... e destul de riscant, mai ales ca vaticanul e nr 1 pe lista "must see" pentru noi.

  armina [05.02.11 22:37:41] »

  Personal am de gand sa merg de doua ori sau in doua zile, sunt 10 muzee in Vatican... deci iti trebuie timp. Sau duminica te duci sa aprofundezi ce ti-a placut mai mult...

  TraianS [08.02.11 10:42:02] »

  Expozitia in vizita la Galleria Borhese este "Lucas Cranach. L'altro Rinascimento". E de pe 15 Octombrie 2010 pana pe 3 Martie 2011.

  Aici e pagina acestei expozitii: click aici

  Daca mergeti la Galleria Borghese automat veti vedea si aceasta expozitie.

  Cateva informatii despre omul zilei - Lucas Cranach, aflati si la Wikipedia: click aici

  Pentru anii urmatori, Galeria Borghese urmareste sa faca urmatoarele expozitii:

  "I Borghese e l'antico" (2011), Tiziano (2012), Dosso Dossi (2013), Domenichino (2014), Bernini (2015).

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  kathy15 [09.02.11 13:40:18] »

  Foarte interesant si detaliat review-ul... Felicitari! O sa merg si eu la Roma in martie si am gasit aici o multime de informatii interesante. As vrea sa stiu daca Roma Pass-ul poate fi folosit si la gradina zoologica sau doar la muzee? Multumesc...

  TraianS [09.02.11 14:21:20] »

  @kathy15 M-am uitat si eu acuma Cand am mers la Roma aveam impresia ca Gradina Zoologica e inclusa in lista cu obiectivele Roma Pass.

  Cand cumperi Roma Pass, in plicul respectiv este si o lista cu toate muzeele si evenimentele care sunt incluse in program. Le poti vedea si pe pagina passului: click aici

  La Museums - Scientific, este trecut si "Museo Civico di Zoologia", de aceea cred ca traiam eu cu impresia ca e inclusa si Gradina Zoologica. Totusi acesta e alt muzeu, nu e Gradina Zoologica de langa Borghese. Pagina Gradinei Zoologice de langa Borghese e asta: click aici Numele oficial e: "Bioparco di Roma"

  Apare in lista RomaPass aici: click aici

  ca ai reducere, dar nu sunt sigur daca poate fi folosita ca una dintre intrarile libere. Am sa ma mai interesez si revin.

  Pentru primele doua gratis multi opteaza:

  *Colloseum (e inclus si Forumul Roman si Palatin) + Muzeul Capitolin - sunt in imediata apropiere

  *Galleria Borghese + Colloseum... daca este expozitie in vizita la Borghese pretul normal e de vreo 13 euro.

  *Muzeul National (de langa Termini) + Borghese sau Colloseum. Muzeul National tot e scump.

  La restu se merge cu reduceri.

  Daca stati mai mult de 3 zile, poate e bine sa faceti muzee in astea 3 zile si mai apoi Biserici, piete, Vatican etc. Bisericile sunt gratis, iar Vaticanul oricum nu are treaba cu Roma Pass.

  In functie de perioada in care mergeti vedeti si pagina cu events. Eu ma gandisem sa merg la opera, dar nu m-am incadrat.

  click aici

  kathy15 [09.02.11 14:32:11] »

  Multumesc mult pentru raspuns!

  TraianS [09.02.11 14:37:42] »

  N-ai pentru ce. Vezi ca am editat raspunsul mai sus, ca pana la urma am gasit, Bioparco, bagat la events. Nu-mi aduc exact aminte ce am facut cand am fost eu. E bine sa incerci, dar cred ca ai doar reducere, nu-ti accepta ca "free entry"

  Am mai gasit si lista pdf, cu preturile pe 2011 si cata reducere face Roma Passul click aici.

  Ceea ce nu spun ei, e ca mai pe la toate muzeele au expozitii in vizita si au pretul marit.

  Dragos [09.02.11 15:22:52] »

  Rugati-l pe omul din lift, cand urcati, sa va arate unde e Travestere

  de fapt, e Transtevere Trastevere (adica dincolo de Tibru), dar sigur stiai asta - aici e doar o greseala de tipar. am vrut totusi s-o semnalez, pentru cei care nu cunosc despre ce este vorba, sa nu ia notite cu erori.

  si o sugestie pentru cei ce mai merg prin orase straine (inclusiv pentru autorul acestor frumoase randuri) - exista un programel ce se cheama METRO (click aici) ce ruleaza pe "smartphone-uri", PDA si chiar pe unele dispozitive GPS (deblocate), care contine o baza de date enorma cu toate mijloacele de transport in comun din sute de orase din lumea larga. baza de date este adusa constant la zi si este si usor de folosit. astfel, aflandu-va intr-n oras strain (fie acesta Roma sau oricare altul), ii puteti cere sa va indice ce linii de transport local sa luati, din ce statii si (aproximativ) pentru ce durata a calatoriei, ca sa ajungeti la oricare destinatie ii spuneti sa calculeze! (pt. un review, fa click aici)

  TraianS [09.02.11 15:35:46] »

  @Dragos

  Mersi, pentru corectura. Cand am scris, celelalte articole cu Roma, chiar m-am fortat sa nu uit "h"-ul de la Borghese. Degetele mele - scrius Borghese... fara "h". Numai ele stiu de ce.

  I-am mai facut niste editari, ca scrisesem Capela Sistina cu "s" nu cu "x" si mai aveam probleme si cu Bazilica. Cand vine vorba de a corecta un text, care tocmai l-am scris... si la care am pierdut o ora, doua... mi-e foarte greu.

  In fine, am corectat eu astea. Ii dau ok. Cand colo... il botezasem pe Caravaggio. Mai peste tot l-am scris cu doi de "r" in loc de doi de "g". Nu am mai putut modifica.

  Unele greseli, le mai vad si eu, altele imi scapa.

  Apreciez cand sunt corectat si de obicei incerc sa nu mai gresesc a doua oara. Mersi inca o data.

  Foarte utila informatia cu telefonul. Eu nu mi-s omul telefoanelor. Am unul din ala fara camera, cu lanterna Daca suna si pot vorbi e destul.

  Dar am vazut pe cele mai noi, ca au google maps si daca esti conectat, iti arata exact locul unde esti. Ce a ajuns si tehnologia asta Eu umblam cu vreo 10 harti la buzunar: D Trebuie sa-mi iau si eu unul pe viitor.

  P.S. La wikipedia vad ca-i zice: "Trastevere" click aici, si logo e tot fara "n".

  Dragos [09.02.11 15:58:25] »

  apropo de ce spui cu telefoanele, TraianS, o chestie amuzanta cu un i-phone, in centrul Luxemburgului: stateam noi si ne suceam pe stradute pe-acolo dupa o carciumioara sa ne relaxam vreo 2 ceasuri si cum nu prea gaseam, scoate un coleg "scula"; jucaria ne arata imediat unde eram (de parca n-am fi stiut!) si o lista de restaurante prin zona. dar... toate "de fitze". norocul nostru ca am avut io ochi buni, si am gasit ceva exact pe gustul nostru, fara tehnologiea moderna! (click aici)

  asa ca, ai dreptate! mai rau te-ncurca! da' astia mai tinerii, deja nu mai pot fara ele...

  PS uuups! ai dreptate! uite, mai gresesc si eu...

  rog un wm sa corecteze. multam.

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  webmaster [09.02.11 16:19:22] »

  Remediat, plus ceva link-uri prin text si ecouri.

  TraianS [09.02.11 21:34:18] »

  @webmaster

  Multumesc. Imi cer scuze ca tot bag linkuri. Incerc sa mai imbunatatesc cand imi aduc aminte de ceva.

  Am vorbit si cu sotia, sa-si aduca aminte cum a fost la gradina zoologica si cred ca ne-au zis ca nu o accepta Roma Passul ca "free entry", dar ne-au facut reducere vreo 2 euro. Tin minte ca am avut o discutie ceva cu vanzatoare de bilete... dar pe cuvant nu mai tin minte. E bine sa intrebati.

  La Roma Pass la pagina cu downloads, sunt cateva pdfuri. Sunt exact aceleasi pagini care vor veni in plicul cu Roma Pass.

  Bioparc - l-au bagat la "Events", categoria "Art" si scrie ca e cu reducere. Ce treaba are o Zoo cu Arta, numai ei stiu. Cititi Pdf-ul asta: click aici E acelasi care vine in plic si e pentru 2011.

  Am vazut ca au reduceri si la autobuzul din Ciampino + la autobuzele 110 Open. Studiati ce optiuni aveti si folositi-va la maxim de card.

  Cred ca Bioparcul de aceea l-au bagat la Events, ca sa nu figureze ca "Free Entry" - e destul de scump la 12.50 euro. Deci ei fac doar o reducere de vreo 2-3 euro pentru Roma Pass.

  Oricum, nu luati ca litera de lege ceea ce zic eu. E posibil sa fac greseli. Astept imbunatatiri de la cei care merg la Roma si corectari de la cei care au fost

  webmaster [10.07.12 18:26:07] »

  Mutat la rubrica "Roma - locuri 'must see'" (nou-creata pe site)

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  armina, Jaqessa*, kathy15, TraianS
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.120919942856 sec
  ecranul dvs: 1 x 1