ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.12.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
    DIN: ORSOVA
    ÎNSCRIS: 30.11.10
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    OCT-2004
    DURATA: 10 nopți
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    CAZARE [camere etc]:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    la PMM* = 77 EUR
    *PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Sovata, de ieri - Sovata, de azi!

    TIPĂREȘTE

    In toamna anului 2004, la indemnul tatalui meu, am hotarat sa mergem vre-o 10 zile la Sovata. Sincer nu am fost deloc incantata, atunci cand m-am uitat pe harta, ca pornind de la Orsova si pana cand ajungi la Sovata, sa tot fie vre-o 600 de km, cu masina. Insa biletele fiind luate, nu am mai putut da inapoi. Si uite asa, am plecat noi sase adulti si un copil de 3 ani, pe atunci, spre Transilvania! Acum, mai e ce mai e cu infrastructura, dar in urma cu sase ani, era groznic sa te deplasezi prin Romania cu masina. Ajunsi spre seara in Sovata, (plecati cu noaptea-n cap de acasa), am oprit si am intrebat, o doamna pe unde s-ar situa Hotelul Bradet, dar mare ne-a fost mirarea, cand aici in tara noastra Romania, ni s-a raspuns in maghiara. Am pornit mai departe, si ne-am spus ca''s-a gasit el acul, in carul cu fan''si nu gasim noi ''Bradetul''! Am ajuns in fata hotelului, nu cu mare dificultate, am intrat, la receptie am fost intampinati cu: ''jo estet! ". Tatal meu, un nationalist convins, a facut stanga imprejur si a spus ca el pleca! O doamna, cam de varsta a doua, a iesit din receptie si cu o ramana stalcita si-a cerut scuze, spunand ca nu si-a dat seama ca suntem romani. Am inghitit in sec si intr-o tacere de mormant ne-am facut cazarea si am plecat, fiecare spre camerele noastre.

    Hotelul ''Bradet'', pe atunci (acum nu stiu cum s-o mai numi), inca o ''realizare cenusie''din Epoca Ceausista, bine intretinut si dupa caderea cortinei. Avea candva 3 stele, ce-i drept si ele comuniste, in 2004 dupa parerea mea mai avea vre-o 2.

    Dupa mai multe discutii in contradictorii cu grupul meu, am hotarat sa mergem la cina. In drumul spre restaurant, tatal meu se hataraste se ne dezvaluie marele secret, ca defapt masa se serveste in regim cantina, nu a la carte! In acel moment, mi-am dorit sa plec eu acasa! Dar asta nu a fost nimic in comparatie cu faptul ca ajunsi la usa Restaurantului (Cantina), ne-a primit un domn care din nou nu s-a sinchisit sa scoata vre-un sunet in limba romana, nici ospatarita de la masa noastra, nici doamna de la bar, doar o biata femeie de serviciu, care ne-a spus ca o sa ne chinuim in zadar ca ea de 20 de ani intreaba in limba romana si i se raspunde in limba maghiara! Din acel moment am hotarat ca pe parcursul urmatoarelor zile, cat v-om mai sta in acel hotel, v-om manca asa pe unde apucam, restaurante, pizzerii sau oriunde ne apuca foamea, Sovata, Praid, Tg Mures.

    In cea de a doua zi, ne-am trezit devreme, pt ca cei mai in varsta dintre noi isi doreau nu doar o relaxare la Sovata dar si un tratament cu bai calde cu ape minerale, clorurate si sodice, cat si impachetari cu namol cald. Nu vreau sa mai povestesc, ca si in bazele de tratament s-au izbit de problema, vorbirii limbii romane, insa au acceptat si au luat-o ca atare.

    Cu cateva ore inainte de pranz, am luat Sovata la pas curiosi sa aflam cate ceva despre statiune. Asa am aflat, ca 90% din locuitorii Sovatei sunt de etnie maghiara (asta explica multe...). Prima atestare documentara a Sovatei, este la 1602. Sovata este recunoscuta in Europa, ca fiind statiune in anul 1850, dar mai exista un document de la 1597, din care reiese faptul ca apele ar avea calitati miraculoase.

    Statiunea se afla in Depresiunea Praid-Sovata, renumele acestui loc este dat de lacurile: Ursu, Alunis, Verde, Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor. Cel mai semnificativ, fiind Lacul Ursu, avand o suprafata de 502 m si o adancime de 18,4m. Lacurile prezinta fenomenul de heliotermie, asa explicanduse temperaturile variabile de la suprafata spre adancime. Daca la suprafata Lacul Ursu, are vara pana la 20 de grade celsius, spre adancime poate ajunge la 60 de grade celsius. Apa lacurilor este clorurat-sodica, cat si namolul din ele, avand proprietati terapeutice.

    Daca istoria a fost scrisa frumos aici si miracolele au fost multe, de ce locul arata deplorabil? Nu erau multe hoteluri si alea, comuniste, mari, reci si infumurate de vreme. Multe vile vechi, semanand cu niste castele in miniatura, cu turnulete si dantelarie din lemn, terasele acestora fiind sustinute de niste coloane din lemn pe care se vedeau zeci de straturi de vopsea, invechita, matuita de vreme. Trist... infricosator, sinistru! O poarta cazuta, un geam spart, o piata cu niste chinezarii arucate, o carciuma, o gogoserie din tabla pe marginea Lacului Ursu si cam atat... Acel concediu l-am petrecut peste tot, dar numai in Sovata, nu!

    Dar in vara anului trecut, am avut ocazia sa merg din nou la Sovata, desi cand am fost invitata trebuie sa recunosc ca am ras ironic si am spus: ''Iar Sovata??? ". Dar locul pe care mi-am dorit sa-l dau uitarii in urma cu cinci ani, era cu totul, altul! Se pare ca pe aici ''trecuse Grigorescu, cu penelul'' si zugravise in culori vii, de vis tot peisajul! N-am mai recunoscut nimic, pe malul lacului Ursu, era plaja, multe pensiuni, restaurante, baruri, cluburi cu sali de distractie, discoteci, ba sa aud ca si partie de schi, functioneaza iarna cu telescaun.

    Sovata a renascut, intr-un timp relativ scurt! Si nu mica mi-a fost uimirea ca am vorbit romaneste si mi s-a raspuns romaneste!

    Acum imi explic de ce nu au vorbit localnicii cu noi romaneste. ''aveau un secret, si le-a fost frica, ca vorbind romaneste, o sa le scape si o sa ne dezvaluie marele lor plan pt viitor! ''

    Si daca asa a fost, cinste lor, ca un plan a fost dus la bun sfarsit cu succes!

    Regret faptul ca nu am poze decat din 2004 si nu va pot dovedi schimbarea!


    [fb]
    ---
    Trimis de tina 25* in 19.12.10 04:12:56
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4522 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tina 25*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
    IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 una dintre putinele vile,care functionau in 2004
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4800 PMA (din 8 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 77.00 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    11 ecouri scrise, până acum

    dorgo
    [19.12.10 07:14:09]
    »

    @ tina 25... in Sovata, cam asa este... dupa o privatizare cu "cantec", cand o firma locala (Salina Invest, ce este inca si azi in proces cu primaria locala si care s-a infiintat cu cateva luni inainte de a prelua statiunea in urma cu vreo 8-10 ani, firma care avea doar o singura tranzactie imobiliara la activ), a castigat licitatia pentru 1,5 milioane dolari, favorizata fiind si de Ministerul Privatizarii condus de dl Musetescu. Intreaga statiune cu 70 de vile si 5 hoteluri a intrat in administratia acestei firme locale, care apoi a vandut cateva vile din statiune si si-a scos investitia. Multe vile de lemn insa au fost lasate prada degradarii. E drept ca erau cam vechi si lemnul nu rezista prea mult daca nu te ocupi de el. Cateva insa s-au si renovat, in centru mai ales prin fonduri PHARE... Scandalul, ce-a tinut prima pagina a ziarelor vremii mult timp, a indepartat turistii de statiune... Zona Sovata este o zona preponderent maghiara... vila si restaurantul Tivoli din statiune, au fost apoi achizionate de "RENEL"-ul din orasul maghiar Debrecen, dar si ea sta mai mult goala... sau macar asa o vad eu cand trec pe-acolo... hotelul Sovata a fost achizitionat de concernul maghiar "Danubius", (lant hotelier)... turistii hotelului, multi sau putini cat sunt, sunt mai ales din Ungaria si Republica Moldova, "fratii nostri" de peste Prut care isi fac "Revelionul slav" la Sovata, la 2 saptamani dupa al nostru. Hotelul Danubius ara administrator maghiar iar Bradet este condus, daca nu ma insel de sotia dansului. Hotelul Sovata este un hotel de lux, modern dar scump, cu baza de tratament "dernier cri", preturile sunt mari, e pentru VIP-uri, straini sau Romania anului 2050. Odata am vrut sa fac si eu o baie la bazinul sarat din baza de tratament al hotelului in care am lucrat si eu cativa ani inainte de '89, dar nu am fost primit printre cei ce faceau baie, decat, eventual, dupa ce acesta ieseau din apa, spre seara. Mi-am zis, ca vulpea cu strugurii... "nu-i nimic, oricum era pea scump!... " Personalul vorbeste in general si romaneste si ungureste. In urma cu 5-6 ani, o camera dubla la hotel Danubius era 113 euro, acum vad ca a scazut la 60 euro. Eu merg mereu la restaurantul hotelului Alunis, unde se gateste excelent. Targumuresenii nu se mai duc preamult la Sovata caci s-a pus pe picioare mai aproape de noi "concurenta", adica baile de la Sangeorgiu de Mures, care dispun de conditii egale (cel putin ca Sovata), dar la preturi mai accesibile. Se pare ca fosta "mini-Sovata" a intrecut mareata Sovata ca popularitate! Si apoi a mai inflorit si Praidul care are o salina superba, un bazin cu apa sarata si o multime de pensiuni sau hoteluri acolo sau in vecini, la Corund, la preturi de... 20 euro camera dubla!

    Asadar, una dintre cele mai vestite statiuni din tara, Sovata, unde am lucrat si eu cativa ani, deci n-o spun cu inima usoara, a decazut mult, cred eu, datorita disputelor interne si preturilor prea mari. Dar nu e niciodata prea tarziu ca cei de-acolo sa se adapteze la dictonul economiei de piata "clientul nostru stapanul nostru" si sa recupereze terenul pierdut...

    hlli
    [19.12.10 10:38:45]
    »

    La Sovata, datorita unor probleme de sanatate, am fost citiva ani la rind, in toate anotimpurile anului, si inainte de ’89 si dupa. Am stat in cam toate hotelurile, dar cel mai bine m-am simtit la Bradet si Sovata. Tratamentul balnear era bun si dadea rezultate. A fost o statiune bine cotata inainte de ’89, iar dupa lucrurile, ca mai peste tot, au inceput sa lase de dorit. Nu am mai revenit ani de zile, pina acum trei ani, cind nu mi s-a mai parut nimic foarte atractiv in afara cadrului natural. Poate, in timp vazind si altceva, parerile mi s-au schimbat. M-as bucura ca Sovata sa “renasca” si sa ne putem bucura cit mai mult de cure balneare la un pret accesibil.

    Privitor la limba vorbita, nu pot sa zic ca am intimpinat “greutati”. La Timisoara, copil fiind, pe stada la joaca, toti copiii am inceput sa vorbim cam trei limbi...romaneste, ungureste si nemteste... Si daca cei din Sovata incepeau o discutie in maghiara, vazind ca nu cunosti limba, o continuau in romaneste cum puteau, mai cu poticniri, mai cu stilceli ale limbii romane, dar vorbeau. Nu mi s-au parut a fi ostili. Este insa cumva ciudat, ca la tine acasa sa ti se vorbeasca in alta limba...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    tina 25*AUTOR REVIEW
    [19.12.10 13:53:56]
    »

    @dorgo,

    aceste amanunte nu se vad din exterior, eu ca turist nu le-am sesizat atunci, dar am vazut o schimbare majora in vara anului trecut. Tot cam asa s-a intamplat si aici la cativa km de Orsova si anume in vestita statiune Baile Herculane. In august 2001 se vinde fostul IBTH, pt suma de 185.000 $, cu o clauza contractuala de a se investi in decurs de 5 ani 3.000.000$. Si daca in 2001, fuctionau toate hotelurile, restaurantele si pavilioanele, cat si bazele de tratament, in decursul celor 5 ani in care firma ARGIROM INT. se obliga sa investeasca, au mai ramas doua hoteluri functionabile si anume Hercules si Roman, dar si acestea inchizandu-se odata cu venirea iernii. In urma cu doi ani, firma ''investitoare'', dovedeste cu acte ca au fost achitate obligatiile contractuale, dar nimic din cele dovedite nu se aratau a fi palpabile. Edili statiunii ajunsa in paragina, intr-o stare deplorabila, incep o lupta acerba cu investitorii, reusind sa-i oblige sa vanda macar cateva din obiective. In decursul acestui an s-au facut cateva investitii, in urma cumpararii la Hotel Roman, Restaurant Grota Haiducilor, Hotel Diana... dar nu se vede o schimbare majora, asa cum am vazut-o eu la Sovata.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    tina 25*AUTOR REVIEW
    [19.12.10 14:01:14]
    »

    @hlli

    Si eu am copilarit la Orsova, unde populatia este mixta, maghiari, nemti si romani. Sunt si eu obisnuita sa aud vorbindu-se o alta limba in Romania decat romana, insa la Sovata au refuzat categoric sa ne vorbeasca in limba tarii in care traim. Si asta m-a enervat groaznic! Am mai fost si la Oradea, la Baile Felix, unde la fel se vb maghiara, insa au fost cu mult mai comunicativi, vorbindu-ne in limba romana!

    georgiana
    [19.12.10 17:08:57]
    »

    @Tina 25,

    Ti-am citit cu interes review-ul despre Sovata, pentru ca nu am reusit niciodata sa ajung aici si nici nu cred ca voi avea vreo ocazie. Am admirat din poze arhitectura caselor care este deosebita de alte zone, mi-a placut indeosebi poza nr 1.

    biancuta
    [20.12.10 10:05:47]
    »

    @tina 25, ai dreptate, sunt schimbari in bine la Sovata, anul trecut se lucra intens la reabilitarea drumurilor.

    @hlli, anul acesta s-a vazut o schimbare clara la Sovata, poti vedea in review-ul meu de aici unde am pus poze din acest an, sau review-ul lui @dragos de aici, tot din acest an

    @tina 25, felicitari pentru prezentarea comparata!

    Admin
    [20.12.10 13:48:19]
    »

    Mutat la rubrica hotelului "Bradet", nu avea nimic de-a face cu pensiunea la rubrica careia a fost postata initial.

    Datorita vechimii apreciabile a impresiilor, trebuiau retrase (cf Regulamentului) punctele standard, dar nu m-a lasat sufletul, acum de Sarbatori (plus ca mi-a placut textul, am vazut mult suflet pus in el)

    dartax
    [20.12.10 14:19:29]
    »

    Adresa oficiala a hotelului este:

    http://www.danubiushotels.com/ro/hotels/romania/sovata/hotel_bradet

    Admin
    [20.12.10 14:22:06]
    »

    adaugat pagina web oficiala in fisa tehnica, multumiri @dartax.

    dorgo
    [20.12.10 15:59:15]
    »

    @ tina 25... schimbari in bine exista la Sovata...

    1. -finalizarea lucrarilor de canalizare si asfaltare ale celor 3 strazi principale ale intreagii Sovate, dupa mai bine de 2 ani, cu bani pe care i-a obtinut primaria din orasul Sovata, care se afla in vale, mai putin statiunea, care se afla in deal. (Nu uitati ca ministrul Amenajarii Publice era atunci dl. Borbely, care a facut ceva grozav... a canalizat bani de la minster 1. -spre aceste 3 drumuri din Sovata (si pt canalizare), 2. -pentru repararea soselei Tg. Mures-Sovata, erau multe gropi pe-acolo, si 3. - pentru soseaua Praid-Gheorghieni-Miercurea Ciuc prin pasul Bucin)

    2. -Cele 3 vile din centru renovate prin fonduri PHARE.

    3. -S-a marit suprafata de "plaja din scandura" din jurul lacului.

    4. -A aparut si "lacul sarat din padure", unde ajungeti cam pe la jumatatea "turei" lacului Ursu, pe un drum ce urca la stanga, prin padure.

    5. - S-au refacut cei 6 km de drum pana la partia de ski

    Lucruri negative

    1-7. S-a inchis biblioteca din statiune, cinematograful, spitalul orasenesc, agentia locala de turism, tabara de copii, camera de garda nocturna din statiune (personalul sanitar n-a mai primit salarii), a fost secat "Lacul Tineretului", lac de agrement cu barci, acum se repara greseala si se revine, la reumplerea lui.

    Sovata e-o statiune sezoniera ce functioneaza din plin, din mai pana-n octombrie, apoi majoritatea hotelurilor sau vilelor se inchid sau functioneaza la limita de avarie. Daca inainte de '89 statiunea era egala Felixului, anul trecut numarul de turisti in Sovata au fost de 7 ori mai mic decat la Felix...

    Noi, in general, mergem la Sovata mai ales vara, cand statiunea e animata si ni se pare grozava... in extrasezon insa... bate vantul pe-acolo... apoi iarna se mai anima timp de vreo 2 saptamani cu revelionul si cu cantonamente sportive...

    O info de ultima ora... la Hotel Bradet, hotel de 2 stele, un revelion de 3 nopti cu PC (pensiune completa) costa 870 lei de persoana dar din pacate n-ai acces la piscina SPA de la hotel Danubius, hotel unde la ora aceasta, nu mai exista locuri libere pt. revelion.

    Dar va vand un pont... s-a deschis si la hotel Alunis un SPA, unde, la intrare puteti negocia "o baie inainte sau dupa revelion" cu cei de la intrare care se ocupa si de bowling... noi asa am facut acum 2 ani, dupa o partida de ski... La Sovata, acum a nins, e zapada bunicica pentru schiat pe partie, telescaunul inca n-a pornit, dar de revelion si dupa, acesta va functiona 100%, in ianuarie o sa trimit pe AFA niste poze de-acolo de sus de la 1100 m, "de la pensiunea si telescaunul lu' nea Vasile Harsan"...

    tina 25*AUTOR REVIEW
    [20.12.10 21:22:15]
    »

    Admin,

    multumesc pentru apreciere, acum in prag de sarbatori, pt bunatate si intelepciune vei fi rasplatit cum se cuvine!

    Sarbatori Fericite!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    biancuta, dartax, dorgo, georgiana, hlli, tina 25*
    Alte impresii din această RUBRICĂBrădet Ensana Health Spa:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073612928390503 sec
    ecranul dvs: 1 x 1