ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.12.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Biserica Adormirii Maicii Domnului din Most

Ilustrație video-muzicală
Paula Seling - Ruga

TIPĂREȘTE

Construita cu aproximativ 500 de ani in urma, mai exact inceputa in 1517, terminata insa mai tarziu, biserica a suferit numeroase modificari de-alungul timpului, imbinand in prezent stilul gotic cu cel renascentist.

Tavanul este plin de elemente florale, iar biserica este « taiata » in interior de un brau cu aceleasi elemente combinate cu scene din biblie in reliefuri policrome.

Pe la jumatatea secolului al XVIII-lea s-a construit si altarul monumental deasupra caruia se afla cateva statui in marime naturala cu Isus rastignit pe cruce ca piesa centrala.

Unele dintre sculpturile prezente in biserica sunt realizate de catre un sculptor apartinand familiei casei de Lobkowicz.

In interiorul bisericii sunt expuse o serie de sculpturi si gravuri in lemn, reprezentand-o pe Fecioara Maria cu Pruncul, unele dintre ele fiind chiar mai vechi decat biserica in sine, aduse de prin alte biserici din apropiere de Most, altele reprezinta Coborarea Duhului Sfant, epitafuri votive sau triptice.

Mi-a placut foarte mult o tempera in ulei reprezentand Predica Sf. Ioan Botezatorul, a carui origine nu se cunoaste, dar care este veche de 500 de ani, o alta tempera pe lemn cu Sf. Barbara si Sf. Ecaterina si gravurile in lemn aurit si policrome reprezentand Crucificarea si Invierea lui Isus, avand peste 400 de ani vechime, astfel de gravuri fiind destul de multe.

De asemenea, sunt chiar bucati din diferite altare, fragmente sau panele obtinute de la diverse alte biserici si chiar altare vechi, precum cel in care este reprezentata Sf. Ecaterina a Alexandriei, unde este invocata decapitarea sa.

O «piesa » importanta este Crucifixul din Most, executat din lemn policrom, inalt de 177 de cm, realizat cel mai probabil in perioada 1520-1530.

In total, sunt 46 de « opere de arta » veritabile, de la picturi pe panza, lemn si sculpturi reprezentand scene sau personaje biblice.

Inainte de existenta acestei biserici monumentale, exista o bazilica in stilul gotic timpuriu, din secolul al XIII-lea, care fusese distrusa de marele incendiu care a ars orasul Most (din care a reusit sa fie pastrata doar cripta). Dupa reconstructia ei, avea sa sufere o alta lovitura: in 1964 a fost luata o decizie pentru distrugerea vechiului oras, care includea si daramarea acestei biserici, din cauza exploatarilor miniere care extrageau carbune din subsolul de zacaminte existente chiar sub casele de atunci si biserica.

Din fericire, datorita numeroaselor presiuni exercitate de diverse grupari, s-a hotarat ca aceasta biserica sa fie mutata pe locul actual, la o distanta de 841 de metri fata de amplasamentul initial, unde nu existau zacaminte in sol, intreaga mutare fiind dezvaluita intr-un reportaj filmat, chiar intr-o incapere din subsolul bisericii, care functioneaza ca un mic cinematograf, unde am putut sa il urmaresc si eu pret de 15 minute (ma intreb daca la mutarea bisericilor din Romania, din perioada ceausista, nu s-a luat un exemplu chiar de aici!).

Din filmulet am inteles ca pret de cinci ani a durat construirea masinariilor care urmau sa mute biserica si aceasta mutare a pus mari probleme de prezervare a acesteia, astfel incat au trebuit gasite solutii pentru a nu fi rupta in bucati, avand in vedere ca aceasta cantareste 10.000 de tone si are 30 de metri lungime pe 31 de metri inaltime.

Mai intai a fost luata intreaga colectie de arta gotica din interior si depozitata in siguranta. Apoi au fost « implantati » 16 stalpi asigurati de o structura solida pe un postament de ciment, urmand ca aceasta sa fie « trasa » de 53 de carucioare construite in acest scop, cu viteza « incredibila » de 2 cm/minut timp de 28 de zile! O camera de « control » asigura exactitatea si siguranta intregii operatiuni chiar din interiorul bisericii!

Totusi, abia in 1993 se poate spune ca s-a incheiat intreaga restaurare a bisericii, dupa ce a fost returnat si altarul baroc inalt de 17 metri.

Pentru un orasel de provincie, Biserica Adormirii Maicii Domnului este un adevarat monument arhitectural de exceptie, care incanta ochiul prin simplitatea liniilor arhitecturale, dar si prin adevaratele opere de arta existente aici.

Despre istoria incarcata a acestei biserici, precum si fotgrafii sugestive (inclusiv o panorama a interiorului acesteia, puteti citi daca dati : click aici

Curtea mare a bisericii ne-a invitat in luna august la o expozitie de sculptura in aer liber si la un concert de muzica folk, evenimente ce au loc in mod constant.

Pretul unui bilet de vizitare este 60 de coroane de adult, insa nu se poate plati contravaloarea in euro si include si vizionarea filmului cu mutarea acesteia.

In acelasi timp, se poate vizita fara nici-un cost, o expozitie cu fotografii din timpul acestei mutari intr-un restaurant aflat chiar in apropiere de biserica, care prezinta si fotografii cu orasul vechi.

Daca ajungeti in acest orasel, va invit sa vizitati si chiar sa va cazati la Castelul Hnevin, despre care am povestit : click aici


[fb]
---
Trimis de magdalena in 11.12.10 14:36:02

VIZUALIZĂRI: 1802 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Cehia, curtea din fata Bisericii Adormirii Maicii Domnului din Most
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 8000 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

sandu.53
[11.12.10 15:53:07]
»

frumoasa descriere! felicitari!

magdalenaAUTOR REVIEW
[11.12.10 17:27:26]
»

Webm, as dori acest fond muzical: http://www.trilulilu.ro/helene1986/ca5a8f216bf95b

Multumesc!

webmasterJr
[11.12.10 17:30:25]
»

Adaugata coloana sonora preferata!

ninaa
[11.12.10 22:56:01]
»

Frumos, complet, citit pe nerasuflate...

corinne
[12.12.10 18:45:27]
»

Un review plin de sensibilitate, scris cu mult suflet!

Felicitari! Pozele sunt superbe!

catalinalupu
[13.12.10 09:19:58]
»

Frumos...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
catalinalupu, corinne, magdalena, ninaa, sandu.53, trandafir 1970
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Most:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.035804033279419 sec
    ecranul dvs: 1 x 1