ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.11.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Transhumanta de weekend

    TIPĂREȘTE

    A fugii sau a nu fugii dintre betoane in fiecare week-end?

    Ce sunt dispusi romanii sa indure pentru cateva ore de natura? Si care este motivul pentru care o fac saptamanal?

    Desigur nu ma refer la transhumanta turmelor de oi ci la circulatia saptamanala a turistilor de la oras catre „ natura „. Ca e vorba de mare, de litoral sau de deal si de munte, vine o vreme cand tot omul se satura de betoane. Cand vrea sa simta sub talpi nisip sau iarba, cand vrea sa auda fosnet de frunze si nu clacsoane si telefoane (de astea prea putina lume reuseste sa se disperseze chiar si in mijloc de codru des). Dar parca unii prea fac din asta un ritual, sau un scop al muncii de peste sapatamana, sau un motiv de mandrie si tot odata de sfidare.

    Cand eram foarte tanara ma bucuram ca ai mei plecau in weekend la padure, sau la munte, si ramaneam singura in Bucuresti. Nu simteam nevoiea sa imi linistesc creierii, nu simteam nevoia sa imi incarc plamanii cu ozon, si nici sa aud ciripit de pasarele. Bucuria vietii mele era sa stau in centrul orasului, sa stiu eu tot ce misca in lume, sa vad masini, semafoare si sa nu ma murdaresc pe picioare, vara cand eram incaltata cu sandale. Nu avea nici un farmec sa fac plaja intr-o poienita chiar daca bronzul de munte era mai rezistent. Daca vroiam bronz musai trebuia sa fie de piscina. Acum lucrurile s-au mai schimbat, dar nu fac tot ce pot ca sa ma incadrez in fiecare weekend, in lungul sir de turisti ce se aliniaza pe sosea pentru cateva ore de evadare din oras. Cand mi se face dor de natura, plec cu o zi mai devreme si ma intorc cu una mai tarziu, caci nu vreau sa transform relaxarea in nebunia drumului aglomerat.

    De ce pleaca atat de multi oameni in valuri fie la mare vara, fie la munte iarna (si nu numai) ? Oare toti doresc sa simta natura, oare toti vor sa imbratiseze un copac? Oare toti vor sa stea pe patura se capteze energia pamantului? Oare toti vor sa vada un rasarit de Soare din mare sau dintre brazi? Oare toti vor sa stea seara culcati in iarba si sa numere stelele in loc sa vada un program la TV? Oare toti doresc sa manance o friptura la gratar si sa le intre fumul in haine si in par? Oare toti isi descarca nervii umplandu-si palmanii cu aer curat? oare toti vor sa dea cu picorul in frunzele uscate din padure sau sa se frece cu zapada pe fata? Oare toti vor faca talasoterapie? Oare tuturor le place gustul Marii Negre atat de mult incat vor sa mai inghita cateva guri de apa in fiecare week-end? Oare toti vor sa bea apa rece de izvor, (sau au in mana o sticla de suc) ? Oare toti au o mare nostalgie pentru copilaria petrecuta la bunci la tara, cand de dimineata pana seara erau ca Ion Creanga in copilarie?

    Daca toti o fac din aceste motive, inseamna ca suntem un popor norocos, care iubim natura mai mult decat recunoastem, si mai mult decat ne place viata care ne-o traim in orase. Sau poate gresesc eu? Poate munte si mare inseamna si altceva.

    Daca natura inseamna simplitate…oare de ce unii nu se pot bucura de ea, decat imbracati in haine de firma cumparate special pentru aceasta transhumanta de weekend? Si aici nu ma refer la echipamentul de alpinist, sau de catarator.

    Cum totul pe lumea asta are un pret, incerc sa vad cam cat de mare este acesta pentru transhumanta de weekend.

    Cat ii costa aceasta transhumanta saptamanala? Conteaza pretul, conteaza timpul, conteaza stresul lungilor coloane de masini pana la destinatie si viteza de melc cu care toti isi chinuie masinile de sute de c. p. ? Sau beneficiiile sunt atat de mari incat nici un sacrificiu nu este prea mare?

    Sa va spun drept eu am facut un calcul in care am comparat cat m-ar costa pe mine o saptamana de vacanta in comparatie cu trei week-enduri. Odata comparatia era legata de pret; clar as cheltui mai mult in weekend-uri. Apoi un alt criteriu ar fi timpul petrecut pe drum; si aici tot sejurul a castigat. Apoi un alt criteriu ar fi odihna si relaxarea; tot sejurul a castigat. Atunci revin si ma intreb; oare de ce atat de multi oameni fac acest lucru? Imi scapa mie ceva? O fi un „ microb” ‚ care odata ce te-a prins, nu mai scapi de el?

    Eu personal nu sunt abonata autostrazii Soarelui pentru cateva ore de „ explozii solare „ lipite de pielea mea, si nici a traseului Bucuresti – Sinaia de toamana pana primavara. Nu am rabdare sa stau ore intregi in trafic, bara la bara, injurand si fiind injurata, daca cumva as avea tupeul sa ies din rand. Nu simt nevoia sa verific sapatamanal gropile de pe traseu si nici sa mananc in masina de plictiseala sau pentru ca ora mesei acolo ma prinde.

    Unii fac lucrul acesta cu seninatate, nu simt vreo apasare; altii (si asta se vede pe chipul lor) o fac sub o mare tensiune …dar continua sa o faca? Ma intreb care o fi motivul? Cred ca atunci cand pretul platit pentru o bucurie este mai mare decat bucuria in sine, atunci nu merita efortul.

    Si iar ma intreb; de ce o fac toti? pentru ca asa le cere partenerul de viata, pentru ca asa simt ei ca se distreaza? Pentru ca trebuie sa aiba ce povesti a doua zi la munca, pentru ca le da un sentiment de superioaritate in fata celor care nu au facut ca ei? Pentru ca asa fac prietenii si nu pot fi absenti la intalnire?

    Cum vine 1 Mai, sambata de sambata toti iau directia litoral. Nimanui nu ii pasa ca pe autostrada Soarelui se merge ca pe un drum european, ca locuri de parcare nu gasesc suficiente, ca locuri pe paja nu gasesc, ca terasele sunt prea aglomerate si ca ospatarii nu fac fata si de aici mutre acre. Nimeni nu renunta la acest obicei, chiar daca toti sunt de acord ca mancarea este prea scumpa, ca plaja este prea murdara, ca apa etse de multe ori plina de alge urat mirositoare, ca vecinii de prosop sunt prea zgomotosi, ca noaptea nu s-au putut odihni…. intr-un cuvant ca s-au intors mai obositi decat au plecat.

    Apoi, cand vine iarna, intreg acest convoi de masini ce pleaca din Bucuresti, schimba directia; se duce la munte. Bara la bara, ore intregi prinsi intr-o mare omida metalica si lin miscatoare, pleaca cu noaptea in cap si ajung pe la pranz la munte. Credeti ca se arunca pe partie sau se avanta pe carari de munte? Nu. Oamenilor le este foame si se inghesuie in restaurante. Apoi, cu burticile pline cine sa mai faca miscare? Muntele nu este facut doar pentru drumetii isi spun cei mai multi. Muntele poate fi privit de la distanta, de pe terasa unui restaurant sau de pe balconul camerei inchiriate pentru o noapte.

    Eu nu zic ca nu se poate si asa…. dar unii o fac saptamanal; oare ce motiv au, ce imi scapa mie, ce au descoperit ei si eu nu, in aceasta transhumanta de weekend?


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 10.11.10 23:40:40
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2401 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    33 ecouri scrise, până acum, la acest articol
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Fotografia nu imi apartine; este preluata de pe internet.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4600 PMA (din 8 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    33 ecouri scrise, până acum

    geosler
    [10.11.10 23:53:49]
    »

    Cata dreptate exista in tot ce ai scris!

    Parerea mea este ca unii merg de placere, pentru ei nici un efort nu e prea mare pentru cateva zile de relaxare, altii merg de nevoie iar o mare parte au o doza de snobism, merg undeva pentru ca asa e la moda acele locuri sunt promovate tot mereu de media sau de prietenii lor.

    Asa cum am scris e doar o parere personala, care poate fi eronata sau poate exprima o parte de adevar.

    balasa violeta
    [11.11.10 00:23:20]
    »

    Diaura, nu am inteles, parintii aveau week-end? Ai mei nu aveau libera decat ziua de duminica si aceea nu intotdeauna, vorbim de perioada pana-n 1990?

    Cred ca fugim la fiecare sfarsit de saptamana pentru PLACEREA de a fi in natura, de a cunoaste oameni noi, locuri noi, de a face ceea ce nu am facut in cele cinci zile de saptamana, de a sta cu cei dragi si chiar sa sofezi pe DN1 sau pe autostrada cu viteza melcului. Si totusi sa ne relaxam 1

    E un punct de vedere.

    dannek
    [11.11.10 00:41:54]
    »

    Nici parinti mei nu aveau timp in wekeend, doar de 1 mai sau 23 august dupa ce fugeau de la defilare si in concediu aceste erau zile libere.

    Mergeam prin apropiere (soveja de obicei) cu cortul si era super bine.

    Se facea un cerc de vreo 4 corturi si se asezau mese cap la cap si se incingeau gratarele, noi copii jucam fotbal in poiana din apropiere. Bani aveau alta valoare atunci.

    Acum as pleca in fiecare wekeend dar la noi la servici avem o nou colega CRIZA, care nu mai vrea sa ne lase se pare nici in concediu.

    Nici eu nu sunt merg pe A2 sau DN1 in wekeend pentru ca nu sunt masochist, sa imi petrec mai mult timp in masina decit la relaxare.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
    anadragusin
    [11.11.10 00:49:57]
    »

    Imi aduc aminte perioada de dinainte de 90, cand se circula o duminica masinile cu numar impar si duminica urmatoare cele cu numar par. In fiecare duminica reuseam sa plec, o data cu masina parintilor si urmatoarea data cu cea a unor rude. Era o bucurie, copil fiind, sa ne inghesuim in dacia grena a paritilor, 4 adulti si 3 copii, era o bucurie sa mergem la marginea unui rau, sa jucam carti, sa ne jucam cu mingea sau sa mancam rosii pe gratar cu usturoi si cu carnati taranesti. Si nu era traficul care este acum. Astazi, pot numai sa simt gustul acelor vremuri. Astazi, pot numai sa visez in fiecare weekend la acele vremuri. Astazi fug la iarba verde numai cand timpul mi-o permite sau ne permite, mie si celorlati membrii ai familiei, fug la bunica la tara cu familia in aceleasi conditii si ma bucur de orice minut departe de beton.

    Facand o retrospectiva a acestui an, in afara de cateva iesiri in jurul orasului, am fost la un singur gratar, mai sus de pestera Dambovicioarei, am prins niste lucrari in trafic si am pierdut cateva ore bune pe drum, am ajuns in jurul orei 13, morti de foame si obositi de drum. Ne-am bucurat de fiecare minut petrecut in mijlocul naturii, ne-am bucurat de fiecare raset al copiilor, am savurat fiecare gura de aer curat si fiecare secunda de liniste. Chiar daca ne-am intors mai obositi decat plecasem, gustul naturii este inconfundabil si as repeta experienta de cate ori as putea. Poate de-aia pleaca si ceilalti oameni, nu stiu daca in fiecare weekend, dar cu siguranta si ei ca si mine, cautam NATURA, ne intoarcem la NATURA.

    Un alt punct de vedere.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    webmasterXY*
    [11.11.10 06:29:42]
    »

    Poza atasata la review, fiind preluata de pe internet, a fost depunctata.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [11.11.10 08:06:53]
    »

    Desigur este o mare diferenta intre plecarile de duminica in urma cu mai bine de 20 de ani, si plecarile de weekend din ultimii ani. Caci numarul masinilor a crescut foarte mult acum fata de atunci si nr, soselelor (cu exceptia A2) a ramas acelasi. Aglomeratia este mult mai mare acum, decat era atunci. si daca mai luam in calcul si perioada in care pe vremea " fostului" masinile circulau cu randul la sfarsit de sapatamana, ne dam seama cat de mult s-a schimbat situatia. Inainte de '89 erau cca. 140 de autoturisme/ 1000 locuitori iar acum sunt peste 600. Daca la acestea mai adaugam si masinile de marfa mici, medii si mari, vedem ca soselele au devenit un adevarat furnicar.

    Desigur este f. bine sa fugim la munte sau la mare. Dar eu ma minunam de tenacitatea unora care o faca mereu si mereu. Am vecini si colegi care asta fac. De fapt asta m-a si inspirat in scrierea acestui review. Unii ma invita si pe mine si stiind ca se duc mereu in acelasi loc (ca si statiune) i-am intrebat; : cata rabdare mai aveti cu drumurile astea pe care ba se mai lucreaza, ba de mai surpa ceva, ba mai ramane cate unul in pana si blocheaza circulatia cate o ora? „ Raspunsul a fost simplu si fara drept de replica; dar ce vrei sa fecem altceva? Si atunci mi-am pus intrebarea pe hartie (ma rog pe calculator). La acestia multi ma refer eu, nu la turistii ocazionali care o fac cu un mare dor de natura.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    Cristian_h*
    [11.11.10 08:17:45]
    »

    Daca ar fi sa-mi spun parerea despre aceste "filozofari turistice" tare mi-e teama ca voi deranja pe multa lume pe aici, cu atat mai mult nu vreau sa supar pe @Diaura, insa sa nu uitam, turisti suntem cu totii, filozofi nu cred sau nu sunt inca declarati aici pe AFA. Asa ca eu zic sa ne concentram pe turism, lucru pe care stim sa-l facem mai bine sau mai rau, iar filozofia sa o lasam in seama celor indreptatiti sa o practice!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][10 voturi]
    hlli
    [11.11.10 09:16:48]
    »

    @Cristian_h, si eu la fel ca si tine, am o parere si aceea este ca nu cred ca cineva de aici are pretentia de a fi recunoscut "filozof", desi unele din naratiuni se ridica mai sus decit nivelul unei simple povestioare.

    Discutiile pe diverse teme ce deriva din "turism" sunt chiar exprimate liber, simplu, nu au nimic ostentativ la adresa cuiva... poate ici si colo sunt cite un semnal asupra unei probleme sau a unei situatii... Ecourile scrise ca raspuns la diverse teme, mai de aprobare sau mai de contrazicere, arata cit interes are tema pentru comunitate... si vad ca se cam scrie...

    Dar este un simpu punct de vedere, poate diferit de al altcuiva, asa cum si parerile despre o locatie sau alta sunt nu sunt toate in acelasi tot si nuanta de pozitiv sau negativ.

    Sa auzim de bine!!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    santana*
    [11.11.10 09:41:14]
    »

    Puteţi, stimată Diaura, să ne spuneţi şi nouă cum e cu "transhumaţa de supermarket" pe care o faceţi la fiecare sfărşit de săptămână, când aglomeraţi şoselele, parcările, casele, raioanele cu bere şi carbune de mangal, absolut necesare aprovizionării pentru buna funcţionare a organismului vineri, sâmbătă şi duminica?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][8 voturi]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [11.11.10 09:52:16]
    »

    @cristian_h Departe de mine gandul de a ma considera " filozoafa"; doar rubrica creata de 10-15 webmaseri se numeste asa. Cred ca ei au decis acest lucru, tocmai pentru a face undeva un loc, unde noi, povestitorii sa ne putem spune unele pareri in review-iuri si in ecouri despre subiecte care nu puteau fi incadrate la o destinatie anume. Atata timp cat subiectele sunt legate de turism, si nu incalca regulamentul cred ca nu este o gresala. Nicidecum nu ma supar daca exista pareri diferite de ale mele. Si eu ma regasesc sau nu in povestile altora.

    @santana Nu, nu pot sa va spun, pentru ca acest site nu se adreseaza conditiilor in care oamenii isi fac cumparaturile.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    Cristian_h*
    [11.11.10 10:28:49]
    »

    @Diaura, cei 10-15 administratori sunt si ei tot oameni, deci mai gresesc si ei !

    magdalena
    [11.11.10 10:48:48]
    »

    Cand mi se face dor de natura, plec cu o zi mai devreme si ma intorc cu una mai tarziu, caci nu vreau sa transform relaxarea in nebunia drumului aglomerat

    Mare dreptate ai! Asa procedam si noi...

    Insa motivul meu e foarte simplu! Eu am o "tara" pe DN1, in apropiere de Ploiesti, prin urmare, volens-nolens, noi trebuie sa mergem des acolo, mai ales vara, cand e vacanta copiilor.

    Chiar daca e un efort in fiecare saptamana, cu bagaje si tot restul, acolo e bine... Si mai bine e faptul ca de acolo mai fac o ora pana in Campina, sau una jumate pana la Sinaia, ori mult mai putin prin imprejurimi. De multe ori reprezinta punctul de plecare pentru alte destinatii, pentru ca lasam in spate aproape o ora jumate de Bucuresti, stam noaptea acolo si a doua zi mergem mai departe.

    Poate de aceea ies mai des. Insa efortul este recompensat de revederea familiei noastre si petrecerea unor zile impreuna, prin urmare, nu il pot cuantifica nici in bani si nici in timp.

    La mare la romani nu am mai fost de ceva ani, asa ca autostrada soarelui am sarit-o pentru Bulgaria si am ales varianta Ruse, dar numai in sejururi sau mini sejururi.

    Am trait momente infernale care s-au intins si pe 7 ore pe un drum Bucuresti-litoral, asa ca... pas!

    In afara de asta, vizavi de imprejurimile Bucurestiului, cand ai copiii mici, esti "dator" sa mai scapi de betoane... Nu imi doresc ca ai mei copiii sa fie cei "de dupa blocuri"...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
    TORA INGRID
    [11.11.10 11:00:42]
    »

    Stimata @diaura, nu incetez sa ma minunez de apetenta ce-o aveti sa filozofati, sa trageti concluzii (mereu in defavoarea altora), sa dati sentinte (asa e bine, asa e rau, nu faceti ce trebuie...), sa puneti etichete (unii sunt snobi, altii isi cumpara haine de firma, altii stau in trafic ca prostii), sa va intrebati retoric, in truisme banale, despe rosturile transhumantei de week-end la romani...

    Ma intriga modul tendentios si malitiozitatea cu iz filozofic in care atacati si disecati problema evadarilor de sfarsit de saptamana.

    ziceti: ""Cred ca atunci cand pretul platit pentru o bucurie este mai mare decat bucuria in sine, atunci nu merita efortul. Si iar ma intreb; de ce o fac toti? pentru ca asa le cere partenerul de viata, pentru ca asa simt ei ca se distreaza? Pentru ca asa fac prietenii si nu pot fi absenti la intalnire pentru ca trebuie sa aiba ce povesti a doua zi la munca, pentru ca le da un sentiment de superioaritate in fata celor care nu au facut ca ei? ""

    neuitand sa amendati mai mult sau mai putin subtil pe cei care fac altfel decat credeti si ganditi. Daca sunteti hotarata sa gasiti motivatii si justificari anormale dpdv al scalei de oportunitate si merit marca @diaura, desigur ca o sa le gasiti. Eu am inteles asa, din tot ce spuneti: ca daca raportul cost-beneficiu, dupa aplicarea algoritmilor economici, e in defavoarea satisfactiei (a se citi beneficiu) nu merita EFORTUL! Atunci trebuie sa ramanem acasa intre betoanele in care unii am crescut si altii am nimerit, pana la sfarsitul vietii sau pana cand altii, nu noi, o sa infaptuiasca infrastructura de vis care sa ne usureze transhumanta. Recunosc ca un sentiment greu de vinovatie ma incearca, acum cand vad ca, sa mi se faca foame si sa ma arunc in restaurant, dupa care sa stau sa-mi desavarsesc digestia, fara miscare pe partie ori in alta parte, este aproape o crima, dar mai ales cand inteleg ca daca nu ma incadrez in standardele turistice pe care incercati sa le instituiti, ma paste, ca pe o oaie ce sunt, o transhumanta sterila si anosta, de turist lipsit de simtire si elan.

    Faptul ca va scapa motivele pentru care unii se arunca in masini si stau in trafic si se bucura de o plaja murdara, si de vecini zgomotosi, de un drum lung si de o relaxare prea scurta, nu cred, si e opinia mea, nu cred ca va da dreptul sa puneti jaloane si sa lipiti etichete. Si tot parerea mea e ca "recidivati ". Cu iertaciunea de rigoare.

    Mai incape undeva, in filozofia asta, liberul -arbitru?

    Mai avem voie sa ne bucuram fiecare, cat ne duce capul si buzunarul de ceea ce avem chef sa facem?

    Aveti si solutii la marile dileme existentiale (cum ar fi daca sa mai plecam sau nu spre Sinaia sau spre mare la sfarsit de saptamana) sau e suficient sa stim ca gresim profund, ca avem un mod de viata nesanatos, ne tocam nervii in drumuri inutile si ore fara speranta, adastand, obezi si insensibili, in scaunele noastre (de masina, de restaurant, etc...) ? Unde mai pui ca unii dintre noi chiar FUMEAZA in aerul carpatin si curat, ca povestesc a doua zi la munca unor colegi super-invidiosi, cu un sentiment de superioritate de care nu sunt constienti dar asupra caruia ne atrageti grijulie atentia, le povestesc ziceam despre aceste iesiri in natura si decor absolut neinspirate, obositoare, contraproductive si condamnabile. Marele si stupefiantul adevar ca muntele nu este facut sa fie doar cutreierat ci poate sa fie admirat de la distanta de pe terasa restaurantului sau a camerei inchiriate ptr o noapte, este cel care pune colacul peste pupaza si bomboana pe coliva: oare pentru ce este FACUT muntele, are el o destinatie precisa, a fost livrat de bunul Dzeu cu instructiuni de utilizare sau a fost lasat asa, la indemana muritorilor mai mult sau mai putin stiutori?

    ca sa nu fiu doar combativa si sa raspund provocarii din final am sa spun de ce cred eu ca pleaca lumea de acasa in week-end, mai departe sau mai aproape?

    Eu cred ca pe unii ii deconecteaza insasi drumul, peisajul schimbator ca insusi anotimpul, schimbarea in sine.

    Mai cred ca pentru unii, evadarea in sine, schimbarea cadrului cotidian este un scop.

    Mai cred ca putini sunt aceea care cu creionul pe hartie fac calcule cost-beneficiu, sejur versus week-end, ca inspiratia si arbitrariul dicteaza intr-o dimineata sau amiaza sa ne urcam in masinile noastre cu emisiile lor poluante si sa luam calea muntelui sau a marii.

    Mai cred ca nu suntem identici, ci foarte diferiti, cum zice o reclama la M*****, ca ne bucuram fiecare dupa cum ne este firea, educatia, inteligenta si putinta.

    Mai cred ca fraze de genul: ""Dar parca unii prea fac din asta un ritual, sau un scop al muncii de peste sapatamana, sau un motiv de mandrie si tot odata de sfidare. """ sunt nepotrivite pentru un filozof, fie el si de imprumut. Suntem animale sociale, deci avem si ritualuri, avem scopuri, avem sentimente. De mandrie si sfidare, cum acuzati, de indoiala, umilinta si nedumerire, cum ma incearca pe mine acum.

    Mai cred ca eu fac un drum de 5 ore dus si alte 5 intors pe valea Oltului, aglomerata si stresanta (ca mai cad si pietre, mai mereu) doar ca sa vad un copac pe care l-am pus eu in pamant, sa admir, de departe, Fagarasii milenari, sa-mi beau cafeaua pe trepte si sa vad soarele rasarind. Si nu cred ca trebuie sa ma simt vinovata pentru asta.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][21 voturi]
    santana*
    [11.11.10 11:14:08]
    »

    @ Tora Ingrid

    Moamă, ce tare eşti! Felicitări! Stai că te-am "notat" ca să nu te "ambalez" vreodată. -)))

    balasa violeta
    [11.11.10 11:26:39]
    »

    @Cristian h @hlli, bag mana-n foc ca le aveti mai mult cu partea "reala", ma ard?

    Inevitabil iti aduci aminte "de teme ce deriva din turism".

    Mie-mi plac subiectele de la "filozofari". Avem ocazia sa ne cunoastem mai bine, sa fim noi cu adevarat, cu amintiri despre parinti, bunici, copilarie si tot asa ce am primit noi si acum ce oferim la randul nostru.

    Noi am primit mai mult SUFLET si ZAMBETE iar de oferit nu avem decat BANI, de restul nu mai avem timp (pentru ca alergam sa facem BANI), cu toate ca simtim altfel si stim ca gresim.

    Aici in AFA, in familie, ne spunem si bunele (laudaroseniile) si celelalte.

    Ceva filozofie din partea dumneavoastra, mi-ar fi drag sa citesc.

    O zi buna!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    bubumaia
    [11.11.10 12:18:56]
    »

    Suna la usa.

    Deschide omu' usa si se uita la cel care suna.

    -Da, va rog! ii spune.

    - Hac... sughite ala. Aveti un anunt la Mica Pulbi... pubi... asta... citate, zice asta, chior de beat. Ca cautati persoana serioasa... hac... care sa stie limba engleza si franceza...

    -Daa... zice proprietaru' sovaind, si privind cu neincredere personajul cam soios care l-a deranjat. Dumneavostra vorbiti engleza si franceza? !

    - Nuuu... raspunde ala.

    -Pai, atunci de ce ati venit? !

    - Hac... eu am... am venit sa va spun... asta... sa nu contati pe mine!!

    @Diaura, eu postez acest ecou ca sa-ti spun sa nu contezi pe mine. Desi ma-mbrac curatel si rup oleaca engleza si franceza.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][8 voturi]
    Alas
    [11.11.10 12:27:11]
    »

    @TORA INGRID Te agiti ca apa minerala doar ca sa te auzi vorbind. Poate ca ai o (alta) zi proasta. Ce sustii? Armata de manelisti care fac 5 ore ca sa-si umple burta cu 3 navete de bere pe care apoi o leapada in spatele copacului de care ti-ai legat tu cortul? Fumul gros cu aroma de fan proaspat cosit? Trimiterile sexuale la parinti, bunici si tot "neamul de la maimuta'ncoace", din trafic? Diaura asta acuza, si daca ai avut rabdare sa scrii toata logoreea asta, era bine sa citesti, intreg, si textul ei. Turismul de week-end e justificabil si adaptat.

    conditiilor de azi, dar ca o ultima solutie. Iar autoarea constata ca, mult prea des, e mai degraba moft decat ultima solutie. Dar tu poti alege ce vrei sa pricepi din text, asa cum poti alege intre un drum pana la casa de pe Valea Oltului la 5 ore distanta (cand mergi la casa de vacanta poti fi numit turist, daca vrei tu sau iti poti lua "toacele ale' mari, de 10" si poti vizita Babele, sa zici ca ai urcat pe munte.

    P. S. Na belea, ca te-am 'ambalat' . Acu' da-i si lupta!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
    santana*
    [11.11.10 12:57:26]
    »

    @ alas

    „Cand eram foarte tanara ma bucuram ca ai mei plecau in weekend la padure, sau la munte, si ramaneam singura in Bucuresti. Nu simteam nevoiea sa imi linistesc creierii, nu simteam nevoia sa imi incarc plamanii cu ozon, si nici sa aud ciripit de pasarele. Bucuria vietii mele era sa stau in centrul orasului, sa stiu eu tot ce misca in lume, sa vad masini, semafoare si sa nu ma murdaresc pe picioare, vara cand eram incaltata cu sandale. Nu avea nici un farmec sa fac plaja intr-o poienita chiar daca bronzul de munte era mai rezistent. Daca vroiam bronz musai trebuia sa fie de piscina. Acum lucrurile s-au mai schimbat, dar nu fac tot ce pot ca sa ma incadrez in fiecare weekend, in lungul sir de turisti ce se aliniaza pe sosea pentru cateva ore de evadare din oras. Cand mi se face dor de natura, plec cu o zi mai devreme si ma intorc cu una mai tarziu, caci nu vreau sa transform relaxarea in nebunia drumului aglomerat. ”

    Frate Alas, pai aici e toata chichita, nu vezi? Doamnei nu-i placea sa iasa din Bucuresti, iar acum, o face asa cat sa nu se murdareasca de noi, astia care umplem soselele frumoasei noastre patrii. Ce nu intelegi? Noi deranjam doamna la piscina, noi deranjam doamna la masa in restaurant, noi deranjam doamna pe partie, noi avem tupeul sa traversam VINERI sau DUMINICA pe trecerea de pietoni prin fata masinii d-sale, noi deranjam doamna ca scriem, noi deranjam doamna ca ne-am nascut...

    Va propun o tema noua, DE CE V-ATI MAI NASCUT SI VOI, OAMENI BUNI!

    In putine cuvinte, suntem niste „paltonari” ai turismului romanesc. Am dreptate?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
    TORA INGRID
    [11.11.10 13:16:06]
    »

    @alas pentru unul care dupa ce a trecut pe la vila Stavros, n-a mai iesit din locuinta lui "din" tara, esti deosebit de accid si de vindicativ. Pacat ca te-ai nascut cu vreo 60 de ani mai tarziu, puteai linistit sa-i gazezi pe manelisti, pe alea cu toacele de 10', pe cei care scrie si citeste altfel decat ce vrei tu, respira acelasi aer cu Maria-Ta... ca sa nu traiesti cu speranta ca m-am ambalat si mi-as putea irosi timpul raspunzand, uita-te in oglinda, si daca rezisti tentatiei de-a te lua la palme inseamna ca mai e o licarire de speranta ptr tine. In privinta mea, am ales sa te ignor, asa cum, din Mercedes-ul meu mare si scump si de pe toacele mele de 10', ignor dar si ocolesc o balega (din multele) de pe soselelel patriei...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [11.11.10 13:16:55]
    »

    @santana – sa iti amintesc cam ce ai scris in urma cu putin timp;

    „ am ramas suprins sa vad ca din statiunea mea de suflet s-a ales praful. Ma incearca un sentiment de tristete cand scriu randurile de fata.

    Am gasit in cele din urma o gazda cu 70 de lei pe noapte, dar s-a dus famecul noptilor in care stam si-l ascultam pe poet pana la patru dimineata.

    Am zis ca macar plaja e asa cum o stiam noi, linistita si murdara. M-am luat cu mainile de par, la un moment dat. Au aparut sezlonguri!

    A aparut turistul model Eforie Sud, cu lantul la vedere si care lanseaza cu o precizie uimitoare de pe cheiul buzelor sale coji de seminte direct pe nisip si care-si trage gipanul direct in apa daca se poate. Or fi curiosi daca pluteste! ? Tipul asta de turist, din ce in ce mai raspandit pe litoralul de la mare nostrum daca n-are maneaua la terasa, si-o pune din telefon.

    Nici noaptea 2 Mai nu mai este ce a fost odata. Rasuna ca din mahalale cunoscutele piese din colectia „anii, banii si dusmanii”. Ingrozitor! „

    Toate fac parte dintr-un singur rewiev.

    Esti sigur ca intrebarile mele sunt chiar fara rost? Poti sa mai spui acum cu mana pe inima ca te-ai intors fericit acasa dupa acel weekend?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    Alas
    [11.11.10 13:18:48]
    »

    @santana Nu stiu sensul lui "paltonari" dar "pantofari" cam suntem. Nu stiu daca o deranjam pe doamna la restaurant dar pe mine ma deranjeaza sa aflu ca Valea Cerbului e un loc bolnav de fum de mici si cu tichie de hartie igienica. Nu stiu daca o deranjam pe doamna la piscina dar pe mine ma deranjeaza ca in RO nu exista nicio plaja 'blue-flag', ca la mare se vine pt. parada fitelor in club si mult prea putin pt. rasaritul de care vorbea INGRID. Sigur, fiecare face ceea ce ii este permis sa faca, dar si eu imi permit sa fiu deranjat de marlania considerata 'dragoste de natura'.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    santana*
    [11.11.10 13:37:04]
    »

    @Diaura

    Eu am zis "statiunea mea de suflet" n-am generalizat precum lasi tu sa se inteleaga si nu i-am bagat in acceasi oala pe toti.

    @ Alas

    Pai cine te pune sa te duci intre manelisti? Aud?

    Alas
    [11.11.10 13:43:29]
    »

    @INGRID Sigur, numarul stelelor hotelurilor la care te-ai cazat iti confera o mareata superioritate, cam tot atata cat lungimea gipanului. Sunt ani multi de cand nu-mi mai fac vacantele in tara, nu mai repet motivele. Din fericire m-am nascut in vremuri care presupun educarea manelistilor, mai sunt inca sanse pt. "cei care scrie si citeste altfel ". Am sa trec peste aluzia eleganta tipica unei doamne si am sa te sfatuiesc, in acelasi spirit de mai sus, sa cureti balega in loc sa o ocolesti .

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    Alas
    [11.11.10 13:57:18]
    »

    @santana E simplu. Dincolo de o vacanta 'afara' planificata mai din timp, s-ar putea sa vrei sa faci o escapada de o sapt. pe principiul "pack&go". Sunt foarte putine locuri usor accesibile (i. e. fara manelisti). Am pomenit de Babele, mai sus... aud ca se face sosea Sinaia-Babele, deci Bucegii se exclud total, oricum era imbulzeala ca la metrou de sarbatori. Alti munti? Ultima oara era dezastru in Piatra Craiului, partea dinspre Plaiul Foii. Retezat: manelism mai mare decat "nu rupeti florile" intr-o rezervatie naturala, mai greu. Plajele virgine de la mare? Pai Corbu nu mai e ce-ar trebui sa fie, plus ca risti mult daca vrei sa ajungi acolo cu un simplu crossover. Si pot continua pana maine. Nu ca n-ar exista si locuri cu natura respectata, dar e mai complicat sa ajungi acolo. Am descoperit in vara asta ceva, o zona faina si usor accesibila dar nu am putut pune poze pe site din cauze obiective. Da-mi tu niste exemple de locuri d-alea de care zici.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    webmasterXY*
    [11.11.10 13:58:37]
    »

    Oameni buni, ce e cu voi? ! nu v-au ajuns vacantele? Nu ati reusit sa scapati de tot stresul acumulat in decursul unui an?

    Ce rost au aceste intepaturi reciproce, la limita bunului simt si al atacurilor la persoana?

    Sincer, sunt dezamagit...

    Am rugamintea sa incercati sa va limitati la subiect, nu la autori...

    Eventual, pentru 'diverse', exista un forum.

    Va multumim,

    pepsi70ro
    [11.11.10 14:01:17]
    »

    @Alas

    ma deranjeaza ca in RO nu exista nicio plaja 'blue-flag'

    De fapt exista o plaja blue flag citeste aici

    Pe de alta parte constat ca aceste filozofari turistice nasc foarte multe argumente si contra argumente, nu sunt rele astfel de dezbateri, insa poate locul lor ar fi mai nimerit pe forum decat aici.

    Nu in ultimul rand constat ca mai avem putin si ne luam la bataie dupa ce ne-am jignit mai mult sau mai putin voalat, nu cred ca este in spiritul AFA aceasta abordare.

    Haideti mai bine sa ne mutam pe forum, ok?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    Alas
    [11.11.10 14:02:11]
    »

    Imi cer scuze daca am exagerat, mi s-a parut deplasat atacul la postul initial care era bine intentionat.

    santana*
    [11.11.10 14:06:18]
    »

    @ Alas

    Hai repede ca ne zgorneste XY pe forum. Dragul meu, un loc d-asta ar fi fost 2 Mai. Imi vin multe exemple in cap dar zic doat cateva, Valea Dorului (iarna), ar mai fi Bucovina, unde toparlaneala si manelismul nu prea au prins.

    Pai tu nu stiai ca Valea Prahovei e "contaminata" din pacate. Zi-ne si locul ala "liber de manelism". Dar atentie, ca maneslism pt. mine inseamna si sa-ti taie proprietarul pensiunii caldura, sa-ti faca program, etc. Scuze ca scriu repede, ma duc la somnul de frumusete.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    david
    [11.11.10 14:13:46]
    »

    Pe de alta parte constat ca aceste filozofari turistice nasc foarte multe argumente si contra argumente, nu sunt rele astfel de dezbateri, insa poate locul lor ar fi mai nimerit pe forum decat aici.

    .

    pepsi70ro te credeam mai "realist", pe forumuri nu se obtin PMA -uri, cum se obtin aici.

    Suntem diferiti, avem un bagaj de cultura si informatie diferit si este absolut normal sa apara scantei.

    Pentru toate tipurile de Filozofari si perceptii a turismului, cred ca forumul este cel mai potrivit loc de dezbatere pro sau contra.

    Parerea mea... Fara PMA -uri va rog

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    iman
    [11.11.10 14:30:13]
    »

    In 89' au murit oameni pentru libertatea noastra. Dece odata cu varsta nu vine si intelepciunea? E chiar atat de greu sa bun, echitabil. Sunt multe doamne in varsta de peste 60 ani care exagereaza foarte mult. Imi pare rau de tot ce se intampla pe AmFostAcolo.ro.

    TEOANCA
    [11.11.10 19:51:01]
    »

    589 de vizualizari in aproape 24 de ore.

    E posibil sa fie mult mai multe -nu am idee daca se contorizeaza si intrarea doar pe ecouri -

    Poate ne spune cineva daca un review pe tema strict turistica a mai avut atatea vizionari in acelasi timp (24 de ore).

    @ Diaura, daca ai avut ceva de demonstrat, ai demonstrat

    Daca nu ai avut, am reusit, cu ajutorul tau sa invatam ceva despre noi.

    Ne place!

    Webmaster, crezi ca se poate atasa o melodie la un ecou? Chiar asa mic ca al meu? Daca da, te rog

    Dan Spataru -Drumurile noastre toate

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    hlli
    [11.11.10 22:48:38]
    »

    @ balasa violeta, nu ai gresit mult, in general sunt un om realist, dar in acelasi timp cu vise…... unele se implinesc…... altele nu…. Poate meseria mea m-a facut sa fiu mai realista... sau poate virsta...

    Poate nu m-am exprimat eu destul de clar in ecoul meu. Eu doream sa spun ca am o alta parere decit ce a lui @Cristian_h si fiind parera mea doream sa subliniez, cum m-am si exprimat, “ca nu cred ca cineva de aici are pretentia de a fi recunoscut "filozof", desi unele din naratiuni se ridica mai sus decit nivelul unei simple povestioare”.

    Si chiar agrez astfel de discutii, de “folozafari”. Parca ne face sa ne cunoastem mai bine. Dar oare la ce ne ajuta? !!! Uite ca in cazul de fata au fost mai mult contaziceri, nu prea s-a ajuns la un numitor comun. Si totusi... fiecare cu parerea lui, cu punctul lui de vedere... cu bune si cu rele important este sa avem argumente sa sustinem ceea ce spunem.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    Alas
    [12.11.10 13:26:29]
    »

    @santana Uite, am sa postez un AFA. E vorba de Parcul national Muntii Macinului... si eu ii dau manelismului tot un sens larg, dar nu am gasit asa ceva. Insa despre cazare... trebuie sa fii un pic mai intim cu muntele, adica sa dormi la cort.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    15 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Alas, anadragusin, balasa violeta, bubumaia, chelie_d, dannek, david, Diaura*, geosler, hlli, iman, magdalena, santana*, TEOANCA, TORA INGRID
    Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069387912750244 sec
    ecranul dvs: 1 x 1