Tagore, un mare poet al Indiei, spunea despre conaţionalii săi că ,,se nasc în stradă, mor în stradă dar trăiesc fericiţi ''.
Oricine va merge în India va fi şocat de gradul de sărăcie în care trăieşte majoritatea covârşitoare a acestei ţări. Cu toate acestea îşi duc traiul cu cinste şi demnitate.
Am petrecut un sejur de doar 8 zile în India, timp în care am făcut tot ce mi-a stat în putinţă să rup barierele care îi sunt impuse unui turist şi să intru în contact cu populaţia reala a străzii.
De obicei turiştii intră în contact doar cu personalul din serviciile aferente turismului. Nu vreau să spun că aceştia ar avea un comportament diferit pentru că ar fi instruiţi în acest sens ci dimpotrivă vreau să spun ca nu exista nici o diferenţa între aceştia şi oamenii de pe stradă.
De cate ori am avut ocazia, m-am amestecat printre cerşetori, vânzători cu magazinul la purtător, pelerini, pe care i-am întâlnit la diversele temple pe care le-am vizitat. Am înţeles faptul că pentru ei supravieţuirea este un mod de viaţa. Am încercat să le fac şi pe celelalte persoane din grup, care se isterizau la insistentele acestora de a le acorda o minima atenţie, să înţeleagă disperarea şi nevoile lor.
Îi aud pe uni spunând că India este o ţară cu un mare grad de risc pentru turişti. Eu nu am încercat nici o clipa acest sentiment deşi am ieşit noaptea pe stradă şi am intrat în contact cu persoane dubioase, cum ar fi dealerii de ştiţi voi ce. Nu mi-am simţit buzunarele vizate de ,,verişorii’’ locuitorilor din Ferentari. Apropo de aceştia, aici am aflat etimologia cuvântului ,,ţigan'' (tiganga = locuitor al ţinutului Ganga). Nu cred că este nimic peiorativ în acest termen.
Dar vreau să revin şi să-mi expun părerea în legătura cu faptul că indienii pot să fie fericiţi în pofida sărăciei în care trăiesc. Religia hindusă, la fel ca religia budistă şi jainistă propovăduiesc detaşarea de bunurile materiale şi dedicarea întregii vieţi făptuirii de lucruri bune. Asta îi va ajuta să dobândească o karma bună şi să renască într-o castă mai buna şi mai apropiată de moksha (eliberarea din ciclul existenţial), echivalentul Nirvanei din religia budistă.
Trimis de popescu.borsa* in 27.09.10 18:28:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI. A mai fost în/la: Tailanda
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (popescu.borsa*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
De doua ori am fost in India, insa de fiecare data pe langa saracia care se observa pretutindeni, am descoperit si foarte multe lucruri frumoase si interesante, apartinand unei altfel de civilizatii.
Felicitari pentru review!
Sunt proaspat intors din India. Am postat cateva review-uri si bineinteles ca urmeaza si altele. Te rugam si pe tine sa ne impartasesti impresiile tale.
Probabil cand te nasti atat de sarac... cand nici macar o luna din viata nu ai trait " si altfel " cand nu ai gustat nici odata din viata decenta cu ceva mai mult confort si cu mancarea servita la o masa curata (si aici nu ma refer la ce numim noi lux, ci o viata decenta)... probabil iti este ceva mai usor sa accepti invatatura budista cu a ei renuntare la lucrurile materiale. La ce sa mai renunte saracii? ... ca nici nu au la ce.
Religia, legile si educatia le stabilesc inca de la nastere locul in societate. Si il accepta; nu se razvratesc... nu au posibilitetea sa schimbe nimic. Cred ca tot ce pot face e sa spere intr-o reincarnare mai fericita.
Dumnezeule cata saracie si cata mizerie!!! Este impresionant si covarsitor in acelasi timp modul lor de viata. Ma doare sufletul uitandu-ma la asemenea poze, dar cred totusi ca undeva in adancul sufletului lor isi doresc ceva mai bun in viata asta. Felicitari pt. o asemenea experienta marcanta!!!
Dincolo de saracie, dincolo de caste si dincolo de aglomerari, cred ca ai gasit una din cele mai frumoase tari, felicitari!
Mi-ai adus aminte de studentie, cand citeam tot ce tinea de karma si alte religii.
Nu m-am gandit niciodata la India ca la o tara turistica, poate din acelasi motiv invocat de tine mai devreme, ca prezinta un grad de risc turistic. Interesanta opinia ta.
Apropo de gradul de risc, dar in alt sens, inainte de a vizita India se fac anumite vaccinuri?
Nu am facut nici un vaccin, nici eu si nici ceilalti din grup pe care i-am intrebat despre asta. Important este, sa nu bei decat bauturi imbuteliate si sa te speli f. des pe maini.
am vrut sa-ti notez cu puncte acest review dar intrucat iti mai votasem alt review inainte am declasat celebra procedura... te felicit, interesant, incitant, poze demne de National Geographic, mult umor ce sa mai zic... esti unul dintre cei mai tari useri... cu tine nu se plictiseste omul ba dimpotriva... sper sa ai noi aparitii, asa in stilul tau!
@popescu. borsa - Buna!
LA anul in luna martie vom merge si noi in India. Stam doar 10 zile..., dar mergem in 2 locuri diferite. Mumbai si Goa...
Ce ne poti spune despre aceste 2 locatii?
- Oct.2024 Planeta India — scris în 26.10.24 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 O lume colorată — scris în 19.04.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Fascinanta Indie — scris în 26.10.23 de Ioana3102 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Circuit India (lll) – MANDAWA - Case haveli — scris în 06.12.19 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Circuit India (I) — Triunghiul de aur — scris în 28.11.19 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2018 Coonoor - dragoste de ceai și tradiții — scris în 07.03.18 de Lorisca din TECUCI [GL] - RECOMANDĂ
- Sep.2017 India este incredibila — scris în 08.11.17 de Pami* din MANNHEIM GERMANIA - nu recomandă