ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.11.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Mannheim Germania
    ÎNSCRIS: 23.10.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    SEP-2017
    DURATA: 20 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    50.00%
    Nici nemulțumit, nici mulțumit
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    25.00%
    Foarte nemulțumit

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    37.50%

    AUTORUL NU ar recomanda
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 8 MIN

    India este incredibila

    TIPĂREȘTE

    Atentie! Acest articol poate contine cuvinte jignitoare si descrieri care pot distruge visele multora dintre voi, cei care va doriti sa vizitati India.

    Deci ori va opriti aici din citit, ori ignorati cele citite ori va duceti si voi acolo sa faceti experienta pe pielea proprie… e alegerea voastra. Eu scriu doar adevarul.

    Si daca tot suntem la adevar am sa citez una dintre zicalele spuse de ei insisi despre Indieni… ”un indian te minte intotdeauna si acesta este si singura data cand spune adevarul”.

     

    Am aterizat in aeroportul din Chennai noaptea la ora 1. Am ales acest aeroport situat in sudul tarii pentru ca celelalte alternative cu zbor direct din Frankfurt erau Dehli si Mumbai – si aceste doua orase voiam sa le evit pe cat posibil.

    Mi-am zis… alege un orasel mai micut si mai curat pentru inceput. Chennai insa nu este nici micut si nici curat. La ora 1 noaptea cand am iesit pe strada era o harmalaie si galagie cum in orasele din Europa nici la rush hour nu intalnesti.

    Ne astepta limuzina hotelului pentru care am platit extrem de mult doar pentru ca nu voiam sa ne targuim cu taximetristi… si bine am facut. Cum pui piciorul pe strada cum sar pe tine ca hienele sa te devoreze.

    Hotelul Best Western a fost Ok. Am adormit imediat obositi si inca nerabdatori sa descoperim India. A doua zi prima dezamagire… la micul dejun doar mancare indiana – uneori mai mananc si eu la restaurantele indiene si chiar imi si place mancarea, asa ca am umplut o farfurie plina de tot felul de bunatati locale… pe care nu am putut sa le inghit.

    Da, stiu ca multi dintre voi care ma cunosc personal vor sustine ca eu nu suport mancarea iute de nici un fel dar aici in India te arde ca focul. Chiar si sotul meu caruia ii place iutele si condimenteaza extrem fiecare mancare facuta de mine a cerut dupa ce a luat doua inghitituri un pahar cu lapte.

    Dar sa parasim incinta curata a hotelului si sa iesim putin pe strada.

    Nu stiu cum sa va fac vizuala in cuvinte ceea ce experimentezi cand iesi pe o strada intr-un oras din India. Nu stiu ce te loveste mai intai… mirosul bestial de gunoi amestecat cu fecale, praful si smogul produs de zecile de masini, motorete, carute si vaci (da, chair si vacile produc metan care polueaza extrem atmosfera) sau galagia infernala produsa de tipetele vanzatorilor ambulanti care incearca cu carutele lor sa se strecoare printre zecile de masini si motociclete care claxoneaza neintrerupt?

    Avand doar doua maini nu stii ce sa-ti acoperi mai intai: nasul? urechile? sau mai bine ochii – deoarece si ceea ce vezi nu este placut deloc.

    Eu m-asi fi intors imediat inapoi in hotel si asi fi petrecut intreaga zi la piscina dar nu am cu cine… sotul meu se aventureaza spre parcarea de taxiuri si incepe sa se targuiasca cu cativa. Unde vrem sa mergem? La doar circa 50 de kilometrii de Chennai se afla un orasel micut dar plin de obiective turistice Mahabalipuram cunoscut pentru numeroasele sale sculpturi. Pretul oscileaza extrem – unii vor doar 1000 de rupii (echivalentul a circa 13 Euro) altii nu discuta sub 2500. Alegem o masina mai noua si comoda, platim ceva pe la 1500 si pornim la drum… Sunt doar 50 de kilometrii incerc eu sa ma linistesc, deci daca socotesc bine si adaug si timpul petrecut acolo pentru vizite suntem in circa 3 ore inapoi.

    Cata naivitate… dupa o jumatate de ora nici macar nu reusisem sa iesim din oras. Uneori daca mergi pe jos pe langa masina esti mai repede si asta doar pentru ca nimeni nu respecta nici un semn de circulatie.

    Degeaba exista demarcare pe mijlocul strazi, degeaba s-au pus si semafoare care chiar si functioneaza ca nimeni nu le respecta. Imaginati-va o strada cu 3 benzi pe fiecare parte dar pe care se inghesuie 5 masini, 3 carute, 8 motociclete si nenumarate biciclete, ricsas si tuc-tucuri fiecare in stop and go sa nu loveasca pe nimeni (pentru ca nu mi-a venit sa cred, dar nu am vazut nici un accident) si toti claxoneaza neintrerupt… e greu de imaginat, nu-i asa? Si cand crezi ca in sfarsit blocajul de trafic se mai disperseaza si incepi sa speri ca masina in care te afli v-a reusii sa intre in viteza a 3-a si sa ruleze putin mai repede, hop ca iti apare in fata masini o cireada de vaci care pasesc agale, nepasatoare de galagia din jurul lor, gasind in mijlocul soselei un morman de gunoi din care se pot infrupta in voie.

    Cui apartin aceste vaci? imi premit eu sa intreb naiva, cine le lasa asa de voia sortii sa se plimbe toata ziua pe strada?

    Aceste vaci sunt sfinte… vine raspunsul soferului. Da, am inteles? Dar cui ii apartin? Biserici? Preotului? Nu – vine raspunsul promt, aceste vaci sunt sfinte si nu apartin nimanui… Cum adica? incerc eu sa inteleg. Ce se intampla cu ele seara, nu se intorc in grajd? Aceste vaci sunt libere… si cand vede ca eu ma incapatanez sa inteleg imi raspunde… exact ca la voi caini si pisicile strazii – nu apartin nimanui si totusi reusesc sa supravietuiasca. Si ce se intampla cu ele cand imbatranesc si mor? Aceste vaci sunt sfinte vine din nou raspunsul… these cows are like our mothers… ceea ce inseamna ca in India nu este o nesimtire sa zici “mama ta e o vaca“.

    Am ajuns in Mahabalipuram abia dupa doua ore (calculul meu pentru ziua de azi a dat gres si din pacate avea sa se extinda pentru toata perioada sederii noastre in India – deci atentie! nu faceti planuri pentru mai multe zile ca nu vor functiona, in India se traieste de pe o zi pe alta).

    Monumentele din Mahabalipuram sunt exceptionale si sunt în cea mai mare parte sculptate direct in stâncă sau in monoliti.

    Printre cele mai interesante doresc sa mentionez:

    Coborârea Gangurilor sau a Penitenței lui Bagiratha – o sculptura uriașă în aer liber.

    Varaha Templul Peșteră

    Shore Temple - Templul de pe coasta – un templu structural de-a lungul Golfului Bengal.

    Pancha Rathas (cinci căruțe) – cinci structuri piramidale monolitice numite după Pandavas (Arjuna, Bhima, Yudhishtra, Nakula și Sahadeva) sculptate dintr-o singură bucată de granit.

    Din pacate aici am fost confrontati si de realitatea crunta a saraciei ce domina in marile orase.

    Fiind una dintre zonele turistice din sudul tarii unde turisti sunt adusi cu autobusele sau adunat la intrarea in temple zeci de cersetori. De la bolnavi si handicapati pana la batrani si copii – toti intind mainile si se jelesc pe cat pot. Fetite de cativa anisori incerc sa-ti vanda margele facute meticulos iar cei care nu mai pot pentru ca le-au fost devorate mainile de lepra sau alte boli doar se jelesc.

    La inceput mi-e mila si mai dau. Mi-a ramas in gand o fetita de vreo 10 ani ce incerca sa-mi vanda niste bratari de margele cerand un pret extrem de scazut pentru valoarea muncii ei. Please madam, please… help me. M-am scotocit prin buzunare incercand sa-i dau de inteles ca nu am nici un ban la mine si scot din greseala o bancnota de 100 de rupii. How much do you want? Ten imi raspunde ea. 10? (circa 13 centi). Ii intind cei 100 si intreb... do you have change? de unde sa aiba? Probabil ca nu vanduse inca nimic in ziua de azi. Ok, keep it all, ii spun si urc repede in masina … fetita ramane surprinsa cu un zambet imens pe buze… Cum poti sa dai bani la copii? ma mustreaza sotul meu… acum nu v-a mai merge la scoala… care scoala? acesti copii nu au vazut nicioadata o banca de scoala in viata lor… macar astazi are ce manca. Fetita alearga dupa masina trimitandu-mi neintrerupt pupici, fluturand cu bancnota in aer…

    Dupa ce am inghitit simtite tone intregi de praf mi-am dorit neaprat sa facem o mica deviere pana la plaja sa ne mai racorim putin cu briza marii... si pe plaja cine credeti ca se relaxeaza? … bineinteles alte vaci…

    A doua zi ne-am aventurat spre un nou oras numit Kanchipuram situat la 70 km de Chennai pentru a vizita Templul Kanchi Kailasanathar unul dintre cele mai vechi temple din sudul Indiei. Este un templu hindus dedicat zeului Shiva și este cunoscut pentru importanța sa istorică.

    Templul a fost construit din anii 685-705 AD de către un conducător Rajasimha din timpul dinastiei Pallava. Templul are un număr mare de sculpturi, incluzând multe zeități pe jumătate animale care erau populare în acesta perioada arhitecturală timpurie. In interiorul sau se afla 58 de mici sanctuare care sunt dedicate diferitelor forme pe care le poate lua Shiva. Templul este una dintre cele mai importante atracții turistice ale orașului. Abia asteptam sa-l vad. Facusem de data aceasta aproape 3 ore pentru 70 de kilometrii (asa ceva este posibil doar in India) si nici bine ce am intrat in oras ca ne opreste un tip pe motocicleta sa ne anunte oficial ca la ora asta templul este inchis.

    Era ora 12 la amiaza si cica abia la ora 3 se redeschide. Dar ca sa nu ne plictisim pana atunci cunoaste el un magazin de stofe unde ne putem face la comada niste haine (orasul fiind cunoscut pentru croitoriile sale).

    Soferul nostru care probabil se cunostea cu el – gata sa ne duca la magazin. Noi nu vrem sa mergem la magazin, sa ne duca la Templu imediat, dar el se face promt ca nu mai intelege nici un cuvant engleza si incepe sa se invarta prin oras. Ce sa facem? Prima idee a fost sa schimbam taxiul, dar probabil ca e foarte greu sa gasesti un sofer cinstit, asa ca incercam cu mainile si picioarele sa-i dam de inteles soferului nostru ca si daca este inchis templul noi tot vrem sa mergem sa-l vizitam macar asa pe dinafara. Dupa inca cateva zbierete din partea sotului si a mea se incumeta sa ne duca la templu… si bineinteles ca nu era inchis!

    Am ajuns seara tarziu inapoi in Chennai si intretimp plouase si pe trotuarul denivelat se adunase apa in balti imense. O familie care traia pe strada (homeless) se pregatea de culcare. Tata a intins un fel de covor direct pe pamant pe care se incuibasera doi copilasi fara perini acoperiti doar de o patura veche si sleioasa in timp ce mama isi facea toaleta de seara direct intr-o baltoaca in mijlocul trotuarului. Era un film sau realitatea cruda din India? … femeia era intradevar goala si se spala in apa din balta cu ajutorul unui pahar de plastic marca McDonald de la coltul strazii.

    Un autobus plin de turisti adormiti in spatele draperiilor pe scaune moi in aerul racoros al aparatelor de aer conditionat chiar trecuse pe langa noi pe sosea stropindu-ma din cap pana in picioare... trezindu-ma la realitate… in luminile palide ale becurilor stradale puteam descifra reclama ce acoperea intreaga parte din spate a autobusului: Welcome to Incredible India!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Pami* in 08.11.17 16:30:06
    Validat / Publicat: 08.11.17 17:55:39
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

    VIZUALIZĂRI: 5612 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pami*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P08 Aceasta roca imensa nu se rostogolește în ciuda tuturor legilor naturii
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    [1300 PMA] [600 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46100 PMA (din 35 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    13 ecouri scrise, până acum

    krisstinna [08.11.17 18:16:08] »

    @Pami: Super! Super!

    Exact așa percep eu India: incredibil de mizerabilă, vulgară și dezgustătoare.

    Nici plătită nu aș merge acolo

    Mulțumesc frumos, draga mea, aștept sa ne mai povestești, totul este extrem de interesant.

    Super poze, le-am privit cu plăcere, voi sunteți tare frumușei

    webmaster [08.11.17 18:32:32] »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    Rodel [08.11.17 20:04:18] »

    India o cunosc doar din descrieri, unele pozitive, altele negative, dar toate având un numitor comun: India este incredibilă. Eu cred că aș vrea să trăiesc experiența unei excursii în India. Chiar dacă impresiile tale nu sunt favorabile, experiența trăită acolo este unică. Felicitări pentru acest review!

    elviramvio [09.11.17 08:02:41] »

    @Pami:

    Felicitări pentru articol dar mai ales pentru curajul de a ajunge acolo! Cultura lor m-a fascinat cândva, exact în acele vremuri când doar puteai să visezi la astfel de vacanțe și când doar unii, mai norocoși cu serviciul, ajungeau acolo. După 89, chiar nu mi-am mai dorit această destinație de vacanță dar recunosc că citesc și azi cu nesaț tot ce prind despre India și mă uit la toate documentarele pe care le nimeresc.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    AZE [09.11.17 21:03:22] »

    @Pami: Excelent articol. Si asta datorita descrierii atat aspectelor pozitive cat si negative. Pentru un turist sint interesante ambele aspecte Nici eu nu ascundeam aspectele negative dimpotriva chiar le subliniam pentru a atrage atentia asupra lor.

    Am citit articolul cu mare interes mai ales datorita acestor aspecte negative descrise de tine care arata cat de cat realitatea din aceasta tara. Despre India am citit mult, inca din copilarie si nu neaparat documentare. Primele impresii despre saracia de acolo le am prin intermediul unor romane citite iar autorul descrie intamplari de acum 100 de ani. Se pare ca nici in prezent nu prea s-a schimbat in bine chiar daca pe plan social s-a mai miscat cate ceva pe acolo.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Pami* [10.11.17 12:25:11] »

    Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății WHO, 13 dintre 20 cele mai murdare orase din lume se afla in India. Cea mai murdara metropola din lume este New Delhi (urmariti acum stirile despre New Delhi - este incredibil cat de poluat este aerul in momentul de fata). Dar nu doar murdaria este ceea ce deranjeaza ci insasi felul de a fi al oamenilor - nimeni nu se intereseaza de nimic, toti incearca sa te fure si sa te minta. Cititi continuarea aventurii noastre prin India sa aflati mai multe...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Pami* [10.11.17 13:26:04] »

    @all va multumeac tuturor pentru vizita, aprecieri si comentarii.

    mishu [10.11.17 21:54:09] »

    @Pami: Fascinanta Indie! Recunosc cinstit ca nu ma prea atrage. Are multe locuri frumoase de vazut dar ar fi printre ocaziile cu care mi-ar placea teleportarea, ajuns la tinta, vazut, plecat.

    Te atrage si te respinge totodata, nu stii daca sa iti placa sau nu.

    Foarte frumos articolul tau ai surprins realitatea asa cum este ea, felicitari, votat cu mare drag.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    abancor [10.11.17 22:12:15] »

    Cică ar fi și ceva zone mai prietenoase, Goa de pildă.

    Dar nici pe mine nu mă ispitește India. Am văzut niște fotoreportaje teribile, mizeria pare să fie starea de fapt, de la gunoaie la, fără exagerare, mortăciuni. Cadavre care ai surpriza să se ghicească sub suprafața apei. Șobolănime pe străzi. Un ev mediu întîrziat.

    Pami* [11.11.17 13:48:35] »

    @abancor: Goa? ha, ha ma faci sa rad... asa am crezut si noi pana am ajuns acolo, voi scrie si un review despre Goa in curand.

    crismis [11.11.17 19:44:24] »

    @Pami: Soțul meu a fost în India acum 2 ani, a zis că nu-i mai trebuie în veci! Eu am crezut că exagerează, dar constat că nu prea... Bine, șterg India de pe listă, rămân o sumedenie de alte locuri. Nu cred că aș suporta impactul problemelor lor sociale. Dacă am hotărât că nici în țări precum Zanzibar nu mă duc (din același motiv, nu mi-ar tihni să huzuresc când la 2 pași de mine localnicii abia își duc zilele)... Știu că discuția e amplă, știu că problema e o monedă cu 2 fețe și că cealaltă e mult mai strălucitoare: turiștii aduc bani in comunitate, se creează locuri de muncă etc, etc. Totuși, astfel de locuri nu sunt pt mine. Ceea ce nu mă împiedică să vreau să aflu cât mai multe despre ele!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    abancor [12.11.17 18:25:52] »

    @Pami: Îl voi citi curios. Io n-am fost în India, de aia am și zis „cică”, adică cam așa umblă vorba.

    @crismis: Cam la fel simt și eu, mi-e cumva jenă să mă duc în țări de muritori de foame, cum e Cuba, să stau în niște țarcuri amenajate special, ca să zac pe plajă. Și să știu că cei din jur și-ar vinde și copiii...

    În schimb m-ar trage ața să vizitez niște rezervații prin Africa, Ngorongoro, Kruger, Victoria, din astea de le știu de la Teleenciclopedia. Acolo oricum ești mai în mijlocul acțiunii, și cîștigă și localnicii de pe urma ta, nu mai ești segregat. Cel puțin așa îmi închipui.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    viculean [30.01.18 18:09:32] »

    @Pami: Felicitari! Un articol corect, fara "batai de campuri", la obiect, pragmatic. Ma voi uita sa vad daca ai mai scris si alte articole in aceeasi maniera. Excelent! In opinia mea, cam asa ar suna un articol util, fara fraze cu briz briz-uri sterile (nefolositoare, cronofage si enervante in egala masura): "incarcat de istorie....... regii secolelor..., etc. etc. "

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    AZE, crismis, elviramvio, mishu, Pami*, Rodel, viculean
    Alte impresii din această RUBRICĂCircuite prin India:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075860977172852 sec
    ecranul dvs: 1 x 1