ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.09.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Constanţa
ÎNSCRIS: 30.08.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2008
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Scarisoara, pro sau contra...

Ilustrație video-muzicală

Vangelis-Ask The Mountains
TIPĂREȘTE

Am vizitat pestera Scarisoara acum 2 ani. A fost foarte frumos, daca tinem cont de peisajul natural si superb din zona... Este un loc care necesita inca multe investitii pentru a ajunge la nivelul cu care sunt obisnuiti majoritatea turistilor.

Drumul pana la garda este relativ bun. Traseul este frumos, soseaua serpuind usor prin vai si peste muntii apuseni pana aproape de sScarisoara.

In aceasta zona nu trebuie sa-ti faci griji pentru cazare niciodata, pentru ca aproape toti localnicii sunt dispusi sa iti ofera o camera cu sau fara baie, si o masa calda. Noi, ca de obicei, am plecat fara sa ne facem o rezervare, sau macar sa intreb care este situatia. Am ajuns in garda aproape de seara, si am intrebat la cele cateva pensiuni fara nici un rezultat. O doamna foarte amabila ne-a indrumat catre una dintre vecinele sale care ar mai putea avea o camera libera. Am mers la poarta, am vorbit cu "vecina" si am gasit o camera, mare, frumos decorata, curata, cu o baie pe hol. Tinand cont ca era vorba de 2 camere la etajul 1 (acolo stateam noi) a fost foarte bina. Pretul camerei a fost chiar mic, 50 de ron. Discutand cu doamna la care ne-am cazat, am aflat ca in acest sat mai toti turistii poposesc la localnici, conditiile fiin bune, oamenii foarte primitori, si preturile foarte mici. Singurul restaurant care era in sat, era situat la intrarea pe strada care duce spre pestera. Un local nu foarte mare, cu o terasa construita deasupra izvorasului, lemnul fiind elementul principal aici- mese, scaune, pereti, balcoane, absolut totul avea ceva de lemn. Ca si preturi, acestea erau foarte mici. Mancam 2 persoane, la cina, felul unu si felul doi (si pot spune ca farfuriile erau foarte pline), bauturi si desert cu sume care nu au depasit niciodata 40 de lei.

Pornim spre pestera. Necunoscand nici un detaliu despre drum sau vreun alt traseu mai scurt, am ales sa mergem pe drumul pentru autoturisme. Acest nu are decat 7 km lungime, iar aproximativ jumatate se merge mai mult prin soare. Copacii care au fost candva acolo au fost taiati pentru a realiza drumul forestier pe care se ajunge la pestera, sau in unele cazuri de localnicii care au terenuri acolo. Pana la pestera am facut circa 2 ore, mers lejer, fara graba, si cu odihna necesara, tinand cont ca marea majoritate a drumului am urcat. Acest traseu ocoleste practic, cred, doi sau trei munti. Nu va ganditi la masive muntoase ca in Bucegi.

Traseul nu este greu, nu este abrupt, si nici obositor, asta daca nu alegi sa alergi sau sa mergi fara oprire pana sus. Noi am ales sa plecam dimineata pe traseu, si sa-l strabatem ca la o plimbare de vara, si am facut cea mai buna alegere. Ajunsi sus, la pestera, nu eram nici obositi, nici istoviti, si am putut sa ne bucuram de frumusetea peisajelor si a pesterii, aceasta fiin situata undeva aproape de varful muntelui.

In pestera nu se intra decat pe grupuri de maxim 50 de persoane, si numai insotiti de ghid. ghidul facea aproximativ 10-12 coborari in pestera. Nu se fac mai multe vizite pentru a se mentine cat mai mult si temperatura in pestera, pentru a preveni topirea ghetarului. Aici am aflat ca mai exista un traseu catre pestera Scarisoara, prin padure, un urcus ceva mai greu, numai ca plecarea se face din satul Scarisoara.

Intrarea in pestera se face pe o scara metalica, putin abrupta si destul de alunecoasa. se coboara aproximativ 50 de metri, iar scara serpuieste de-a lungul peretilor pesterii. Ajunsi jos, la baza scarii, vizitarea pesterii se face pe o pasarela metalica care ocoleste practic pestera. In partea cea mai departata a pesterii, partea care este inchisa turistilor, se afla ghetarul Scarisoara, mare si in toata splendoarea sa. Dupa ce ajunge tot grupul jos, in pestera, ghidul incepe relatarea istoriei acestei pesteri, cu toate datele, si informatiile necesare. In interiorul pesterii sunt aproximativ 8 grade, iar scaderea temperaturii se simte inca de la primele trepte. Chiar si lentilele camerei foto s-au aburit la jumatatea coborarii. In pestera nu se poate sta mai mult de jumatate de ora, pentru ca fiind multe persoane in acelasi loc, trebuie evitata fluctuatia temperaturii si topirea ghetarului. La aceasta jumatate de ora nu intra si coborarea si urcarea scarii, unii turisti miscandu-se cu dificultate.

Dupa vizitarea pesterii, ghidul te invita la scara, pentru a urca, el pregatindu-se pentru noul grup de turisti. Urcarea este si ea destul de grea, in partea de jos, treptele fiin alunecoase, datorita ghetii, insa nu va speriati, nu este greu. Daca te tii de balustrada siesti atent unde calci si cum calci, nu vei avea probleme.

De la jumatatea scarilor, se simte deja un val de caldura, anuntand temperaturile ridicate de afara. Lentilele se aburesc din nou... ;))

Peisajul este minunat, atat la coborare cat si la urcare... Copacii cazuti de mult pe peretii pesterii sunt acum acoperiti de verdeata, iar in lumina difuza, creata de caldura si de gheata/zapada de jos, par un taram mirific.

Dupa ce iesi din pestera, sfatul meu este sa stai un pic afara, daca mergi la Scarisoara vara. Organismul trebuie sa se obisnuiasca cu caldura de afara, diferenta de temperatura fiind destul de mare.

Coborarea este intotdeauna mai usoara, asa ca la vale ne-am miscat ceva mai repede. Nu am facut mai mult de 90 de minute pana jos.

Daca mai ai timp si nu esti obosit, aproape de drumul care merge spre pestera (plecand din sat), mai este un drum care merge catre pestera Poarta lui Ionele. Aceasta este mai mica, nu este luminata, nu se coboara pe scari metalice fiind situata aproape de baza muntelui, insa pana la ea este un scurt traseu prin padure, pe langa un izvor care se varsa intr-o "piscina" a naturii, plina de flori si plante minunate; de aici pleaca intr-o foarte mica cascada pana jos, merge pe langa drumul pentru autoturisme si ajunge in sat, sub terasa restaurantului.

Pestera Scarisoara, este adevarat nu mai este ce a fost, dar tot merita vizitata. Iar daca "te tin picioarele" poti opta pentru traseul forestier, care desi este mai mult prin razele puternice ale soarelui, ofera ochilor privelisti de neuitat, mirifice, superbe.


[fb]
---
Trimis de dotze3ka in 13.09.10 20:25:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GÂRDA DE SUS [AB].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2533 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dotze3ka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5600 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[13.09.10 22:14:18]
»

eu unul sunt PRO

sper sa placa melodia atasata!

biancuta
[13.09.10 22:57:16]
»

Imi place descrierea ta. Si eu sunt PRO! Felicitari pentru prezentare!

dartax
[14.09.10 10:06:29]
»

Ar fi interesanta o comparatie, ca si dificultate, cu parcurgerea Cetatilor Ponorului din zona Padis...

dotze3kaAUTOR REVIEW
[14.09.10 12:28:51]
»

@ webmaster13:

Foarte frumoasa melodia. Imi place. Mersi.

@ dartax:

Din pacate nu am reusit sa vizitam si cetatile ponorului, am avut la dispozitie timp limitat atunci cand am fost in acea zona. Stim ca am pierdut ceva frumos, Dar este pe lista cu "de vazut". )

sandu.53
[14.09.10 12:30:04]
»

si eu am vizitat in adolescenta e drept pestera stiu ca atunci m-a impresionat mult asa ca... felicitari pentru review!

krondia*
[14.09.10 12:49:33]
»

Mi-am reamintit cu plăcere de acest loc pe care nu l-am mai văzut de multă vreme. Încă un review reuşit, felicitări!

Alina Morar
[14.09.10 13:11:42]
»

PRO! PRO!

Si mie mi-a placut mult la Scarisoara! Noi am urcat cu masina, pana in satul Ocoale, parca asa se numeste, iar apoi am continuat pe jos, printre casele motesti, frumoase. Noi ne plangeam de febra musculara, iar alti batrani din sat, coboara pe jos, pana in Garda, de obicei duminica, cand pe marginea drumului, vin tot felul de vanzatori ambulanti, iar acesti batrani, care au mai ramas in aceste catune, de pe munte, coboara, duminica la biserica si la "shopping", iar apoi spre casa, tot pe jos. Acei oameni sunt cu adevarat sanatosi.

Ador aceste catune, de pe munte, cu casele risipite.

Sa nu ratezi, data viitoare, Cetatile Ponorului, e spectaculos. Parcurgerea este putin dificila, la un moment dat, cobori tinandu-te de cablu, scari lipsa, balcoane distruse, dar MERITA.

Iarasi, Ghetarul de la Focul Viu, e o Scarisoara in miniatura. Drumul e usor, prin padure, doar sa nu fie noroi, cum am prins noi acum in august.

Daca vrei, eu nu am fost, Cheile Galbenei. Si acestea sunt putin dificile.

In viitor, trebuie sa ajung si eu neaparat la Cheile Somesului Cald si Cetatea Radesii, poate chiar anul acesta. Accesul la aceste 2 se face din IC PONOR.

Si multe, multe altele...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, biancuta, dartax, dotze3ka, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera & Ghețarul Scărișoara [Ghețari]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055414915084839 sec
    ecranul dvs: 1 x 1