ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.08.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-1991
DURATA: 15 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Circuit european (Frankfurt-Paris-Roma) / ep. 1 - Frankfurt

TIPĂREȘTE

V-am ramas dator cu un "secundo tempo" (partea a doua, de la review-ul "De ce sa-i iubim pe italieni?". Raspunsul am sa vi-l dau chiar in momentele urmatoare descriindu-va un tur al Europei pe care am avut rarul prilej sa-l realizez in anul... 1976. Deci in urma cu aproape 35 de ani. Poate e bine sa stiti dragi prieteni, care poate inca in acea vreme nici nu erati nascuti, cum se calatorea atunci in strainatate pentru a admira "in fuga" marile obiective turistico-culturale ale Europei. Prilej, pentru a compara si a ne bucura de ceea ce avem noi astazi, posibilitatea de a calatori "doar cu buletinul". Dar nu intotdeauna lucrurile au stat asa...

---

Un iulie insorit al Romaniei anilor 1975. Insorit in "restul Europei", pentru ca la noi, viata avea culoare fatadei monotone a blocurilor in care locuiam, adica "gri". Tatal meu, este chemat de urgenta intr-o noapte la un colonel de Securitate. O banala raceala, s-ar zice, dar pacientul nu era deloc banal, tatal meu n-a inchis ochii o noapte intreaga, asteptand ca febra valorosului sau pacient sa scada. In sfarsit, victorie! Vindecare totala! In acele vremuri a avea un esec in fata unui asemena personaj al urbei, insemna compromiterea ta pentru o buna bucata de vreme! Colonelul i-a multumit tatalui meu si s-a oferit sa-l ajute sa plece in strainatate, dincolo de "lagarul socialist" Al doilea an primesc si eu o "viza" pentru un turneu in Europa, un "bilet circuit" la clasa II-a, prin CFR, costul biletului s-a ridicat la 2750 de lei din acea vreme, echivalentul cam a 2 salarii medii pe economie. Era un bilet via Sighisoara - Budapesta - Viena - Frankfurt pe Main - Paris - Frankfurt (din nou) - Zurich - Roma - Napoli - Reggio Callabria - Roma - Venetia - Viena - Budapesta - Sighisoara. Aveam dreptul sa intrerup excursia oriunde pe acest traseu, insa numai in orasele specificate pe teancul de bilete, aidoma unui carnetel lung cu multe file, din care mi se rupea in timpul calatoriei cate una. Durata maxima a circuitului - 22 de zile... Cred ca "bilete CFR-clasa II-a in circuit" exista inca si azi.

Asadar, iata-ma in drum spre Paris si Roma, gratie unui virus!

In urma cu 35 de ani, pentru a primi o viza pentru Occident, cineva important din aparatul Securitatii Statului trebuia sa garanteze pentru tine ca "te vei intoarce", ca "nu vei fugi din tara" iar daca cumva fugeai, atunci acel personaj din Securitate avea de suferit. Impreuna cu familia ta cu tot! Prin anii 75-76 nu era voie sa detii valuta, daca aveai in casa 20 de dolari, "Securitatea" era deja la usa ta! Am plecat asadar la drum cu pasaportul, cu biletul de tren, cu un geamanatan plin cu mancare si cadoruri si cu multa speranta si bucurie in suflet!

De la Sighisoara ajung la Budapesta, apoi la Viena cu asa numitul "Viener Valtzer" unde schimb trenul. Era seara, gara de Vest din Viena e mare, are vreo 20 de peroane, am la dispozitie 40 de minute ca sa schimb trenul. La ghiseele de informatii nu ma descurc deloc. Asa c-o iau de-a lungul peronului principal si caut la "departures", pana gasesc un tren pe care scria Frankfurt. Hopa sus! Trenul porneste, calatoria e placuta, vagoanele sunt moderne, comode, putin aglomerate, trag si un pui de somn. E prima mea zi de calatorie si prima noapte dormita in tren din cele 7 nopti dormite in tren, ce vor mai urma, caci... cum sa te duci la un hotel cu zero dolari in buzunar?

La Frankfurt pe Main, ma asteapta colegul de banca al tatalui meu, Hani Riemer, original din Teaca (jud. Bistrita) plecat demult din tara, si stabilit la Neu-Isenburg, orasel lipit de marea metropola a Germaniei de Vest, Frankfurt. Aflu in drum spre locuinta lui Hani, ca aici pe aeroportul local, la fiecare minut, un avion aterizeaza sau decoleaza. Raman cu gura cascata. De fapt in lungul meu turneu aveam sa mai adopt aceasta pozitie de mai multe ori. Hani ma gazduieste in casa lui din Neu-Isenburg unde locuia impreuna cu Liesel si cei 4 copii ai sai, Hansi, Jurgi, Ulrike si Brunhild, cu care ma imprietenesc repede. Am astfel ocazia s-a mi mai slefuiesc cunostiintele de limba engleza pentru ca germana, cel putin mie ca roman, mi se pare o limba imposibila. La Hani, am "casa si masa" asigurata plus 50 DM, ca "bani de buzunar". La vazul banilor, imi tresalta inima de bucurie, vad deja zambetul Giocondei si celebra pictura a lui Gericault, Corabia Meduzei din Luvru, ca doar intrarea n-o fi pe gratis! La Frankfurt vizitez Romer Platz, o piateta cu o cladire tripla piramidala, parca cineva ar fi incercat sa puna una langa alta piramidele lui Keops, Kefren si Mikerinos dar nu i-a ajuns materialul de constructie si a uitat din greseala si schelele din lemn pe suprafata acestora, dar localnicii sunt mandrii de aceasta cladire in stil gotic, care a fost bombardata in al doile razboi, apoi refacuta iar acum adaposteste primaria orasului. Ea reprezinta simbolul Frankfurtului. Eu am gasit-o minunata, fiind prima cladire mai aratoasa dupa blocurile gri ce le vedeam eu acasa in fiecare zi si de care ma cam saturasem. Vizitez apoi Bursa din Franfkurt, un adevarat plaman financiar al Europei si al intregii planete, apoi "Palmen Garten" (Gradina cu palmieri), o gradina botanica cu multe plante exotice, ba la un moment dat ajungi sub o imensa cupola de sticla plina cu o sumedenie de specii de arbori cu nume ciudate unde te poti aseza pe o banca ca sa asculti trilul pasarelelor care aici au voie sa zboare in plina libertate. M-a impresionat acvariul din acea gradina botanica, asemanatoare celei de la Cluj, dar mult mai bine pus la punct. Urmaresti zeci de specii de animalute acvatice de care te desparte doar un perete gros de sticla. Cea mai interesanta e "vitrina" focilor si delfinilor, animale inteligente, jucause, curioase si pline de energie chiar daca acestea n-au posibilitatea niciodata sa-si bea cele cele 3-4 cafele "ness" de dimineata care pe mie, fiinta supreama, Omul, de-abia reusesc sa ma trezeasca din somn, mai ales dupa ce-am scris cu multa placere cate un review pana la miezul noptii.

In Frankfurt nu prea ai ce sa vezi, nici chiar intreaga Germanie nu ofera turistului prea multe de vazut. Autostrazi peste autostrazi si supermagazine langa supermagazine. Intru la Quelle, Hertie si Neckermann unde in fiecare dimineta se simte un miros proaspat de paine facuta la cuptor si admir spiritul comercial al acestui popor care a plasat la intrare un chiosc de ziare, o tutungerie, o cafenea pentru cei grabiti si... un cuptor de paine. Nu rezisti la acel miros ce-ti aduce aminte de vatra bunicii plina cu paine de casa si intri. Acolo, mai vezi o floare, o guma de mestecat, un sendvici si ramai de-a binelea. Apoi nu departe vezi standurile de produse diverse si te gandesti ca ai nevoie si de niste servetele de masa si ceva piper care tocmai ti s-au terminat, apoi mai vezi si ceva produse "la promotie". "Oooo!, ce ocazie, cum sa nu cumpar si de-aici?" si uite asa, ti se duc banii din cauza mirosului de paine proaspata de la intrare, miros care ajunge chiar si pe celalalt trotuar!

A doua zi apare si domnul Gilig, un vecin, si ma intreaba daca in week-end nu am timp sa-l ajut la carat lemne si la sapat un sant? Ei, cum sa nu? Mai primesc 100 DM, ceea ce inseamna ca o sa am si bani pentru un 'vaporetto' la Venetia pana in Piata San Marco sau insula Burano iar la Roma voi avea bani sa fac si un tur al orasului.

La Frankfurt raman 5 zile, dar visul oricarui roman de "a vedea Parisul, Roma, Venetia, Napoli, "e poi morir" (si-apoi sa mori), nu-mi da pace, asadar il imbratisez pe Hani, si ma imbarc in primul accelerat de noapte cu directia Paris. A doua zi sunt in "Gare de l'Est" si-ncep poate cea mai frumoasa parte a vietii mele de adolescent... vizitarea la pas a "orasului lumina", care, paradoxal, mie mi s-a parut mai frumos pe intruneric decat ziua.

Primele obiective? Cele clasice, Turnul Eiffel, Place de la Cocorde, Gradinile Tuileries, Bazilica Sacre Coeur, Catedrala Notre Dame, cartierul latin, colina Montmartre, Sena, anticariantele, locuri unde n-a trebuit sa scot nici un franc din buzunar. (intre timp schimbasem marcile germane in franci). Luvrul si Vesailles-ul le-am lasat ceva mai la urma, pentru ca intrarea costa ceva bani.

Din acel an, trecut demult, nu mai am decat cateva fotografii "alb-negru", facute cu un aparat rusesc "Lubiteli", in care reglai manual deschiderea diafragmei si timpul de expunere si priveai imaginea de sus in jos, aparatul il tineai pe undeva prin dreptul buricului, fotografiile au colturile roase si sunt putin ingalbenite de nemilostiva lege a firii -Timpul, dar eu inca tin mult la ele si daca doriti, ele se pot scana si adauga la review. Aparatul digital in acele vremuri, era inca un vis. M-am gandit sa va trimit totusi fotografii mai proaspete ale obiectivelor turistice ale celor mai vizitate locuri de pe pamant.

Asadar dupa episodul "Frankfurt", intr-o racoroasa dimineata de septembrie a anului 1976, incepe aventura mea franceaza pe care, alaturi de cea italiana, am sa v-o descriu ceva mai pe larg intr-un episod viitor.

Dorgo

--

episodul 2 al acestui circuit (Paris) il puteti citi facand click aici


[fb]
---
Trimis de dorgo in 07.08.10 21:44:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA. A mai fost în/la: Roma, hostel Peter Pan
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2504 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Romer Platz din Frankfurt
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1200 PMA (din 3 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Admin
[08.08.10 00:21:56]
»

Intersant si plin de savoarea unor "alte vremi"...

Si totusi, acest prim episod al calatoriei nu avea ce sa caute in sectiunea "Italia" (destinatie careia ii va fi rezervat probabil un alt episod), asa ca l-am mutat la rubrica "O zi in Frankfurt", intrepretand ca subiect principal al primului episod acest oras si obiectivele sale turistice.

dorgo: Incearca sa identifici si pentru celelalte reviews-uri din serie cate un "subiect" si sa postezi in cadrul rubricii dedicate respectivului subiect. Cu toate ca nu vor fi "cantonate" in aceeasi rubrica, firul naratiunii va putea fi usor urmarit episod cu episod, datorita linkurilor care vor face trecerea dintr-unul in altul.

Ratiunea pentru care este preferata aceasta forma de organizare este, cred, evidenta: prefer ca o rubrica dedicata unui subiect italian sa cuprinda doar recomandari despre ACEL subiect, si nu despre o calatorie-circuit extinsa care inclujde doar un fragment dedicat subiectului (cum am spus, povestirea se va putea totusi parcurge cu usurinta in intregralitatea ei, datorita hyperlikurilor care vor face legatura intre "episoade")

dorgoAUTOR REVIEW
[08.08.10 08:54:27]
»

@webmaister

Mulumesc mult pentru informatii, incet-incet incep sa ma incadrez in normalitate.

Acum insa as dori sa scriu cateva review-uri amanuntite despre niste statiuni balneare estivale, pana mai e canicula, caci in curand e Sf.Maria si primele semne ale toamnei vor apare!

cu stima

Dorgo

Admin
[05.10.10 19:29:02]
»

adaugat link spre 'episodul doi' (vezi mai sus, in review)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Frankfurt şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053293943405151 sec
    ecranul dvs: 1 x 1