GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Grotte di Nettuno - fantastica lume subterană
În urmă cu mai mulți ani, cineva, aici, pe AFA, descria câteva dintre activitățile posibil de efectuat într-o vacanță în Sardinia. Amintea și despre Grotte di Nettuno, dar fără a atașa vreo poză. Păcat! Pentru a vorbi despre Grotte di Nettuno cuvintele sunt prea sărace. Imaginile spun totul. Deși inițial mi-am zis că nu voi detalia niciunul dintre obiectivele vizitate în Sardinia, iată că dorința de a atașa câteva din pozele pe care le-am făcut acolo mi-a dat imboldul de a scrie și câte ceva despre această superbă creație a naturii.
Ce este Grotte di Nettuno?
Grotte di Nettuno este o formațiune carstică situată la aprox. 24 km de Alghero, în partea nord-vestică a promontoriului Capo Caccia, o zonă naturală, protejată - Parco Naturale Regionale di Porto Conte. Se spune că peșterile au fost descoperite de un pescar - Ferrandino - la începutul sec. XVIII și că au devenit o atracție turistică încă de pe atunci. Conform legendei, în aceste grote se refugia adesea Neptun sau Poseidon, zeul mării. De aceea au luat numele zeului.
Cum ajungi la Grotte di Nettuno?
Trebuie știut că intrarea în peșteră este posibilă doar dacă marea și condițiile atmosferice permit acest lucru.
Există două posibilități de acces în grote. Prima ar fi cu mașina până la capătul promontoriului Capo Caccia, apoi coborând o scară cu 654 de trepte. Această scară - Escala del Cabirol (în catalană, 'Scara căprioarelor'), numită astfel datorită formei sale particulare, în zig-zag, imitând felul de a urca al căprioarelor pe peretele abrupt, de 119 m înălțime - a fost construită în 1954 la inițiativa lui Antoni Simon Mossa, arhitect și filosof care pe atunci avea și funcția de supraveghetor al patrimoniului cultural. Chiar dacă această scară mai e cum mai e la coborâre, la întoarcere, când trebuie să urci cele 654 de trepte, devine un calvar mai ales pentru cei care nu se pot lăuda cu o condiție fizică prea bună.
A doua posibilitate, cea pe care am ales-o și noi, a fost o scurtă croazieră pe mare, cu plecare din portul Alghero. Pe faleză există mai multe puncte de unde se pot achiziționa diferite plimbri pe mare. Zilnic, mai des primăvara și vara și mai rar toamna și iarna, după programe afișate și respectate, tot felul de ambarcațiuni îi duc pe turiști în largul mării și de-a lungul coastei spectaculoase a promontoriului Capo Caccia.
Tarif pentru Grotte di Nettuno: Pentru plimbarea cu vaporașul (dus-întors) - 16 euro/persoană - adulți și 8 euro/persoană - copii. Pentru intrarea în grote - 14 euro/persoană - adulți, individual și 10 euro/persoană - adulți, în grup organizat.
Vizita noastră la Grotte di Nettuno
După ce am admirat de pe vas stâncile abrupte ale promontoriului Capo Caccia, mărețul hotel de acolo și "Uriașul care doarme" (o înșiruire de piscuri mai mari și mai mici pe care imaginația le asemuiește cu un om care doarme cu fața în sus și cu mâinile pe piept), după ce am făcut față cu brio valurilor care lovind țărmul ridicau și coborau vasul într-un ritm nu prea agreabil nouă, ajutați și îndrumați de barcagii, am pus piciorul pe uscat. Uimiți de ceea ce vedeam, eram în gura peșterii. Dar ceea ce avea să urmeze avea să ne lase efectiv fără grai. Nu mă voi strădui să descriu ceea ce am simțit. Voi lăsa aparatul foto să dezvăluie cât de mult poate și el.
Pe trasee bine marcate, cu balustrade și pe alocuri cu trepte (antiderapante), auzind în difuzoare un glas feminin (am văzut persoana abia la ieșire) care prezenta la microfon - doar în italiană - sălile și formațiunile pe lângă care treceam, atenți la picioare și fotografiind necontenit, am trăit momente de neuitat.
Ce vedem în interior?
Lacul Lamarmora, un lac sărat, subteran, cu o adâncime de aprox. 9 m, cu o lățime maximă de 25 m și cu o lungime de 100 m. Are în centru o coloană de stalagmite care, în partea superioară, are niște adâncituri, un fel de recipiente despre care se spune că păstrează apă dulce. Fundul lacului ascunde o formațiune de stalagmite care amintește de pomul de Crăciun.
Mai există Sala Ruinelor, nume dat de vizitatorii din sec. XIX, Sala Palatului Regal cu coloane de aprox. 9 m (cea mai înaltă parte atinge 18 m), Camera Smith sau Camera cu orgă (numită astfel după căpitanul englez, unul dintre primii exploratori ai grotelor). În centrul acestei camere se află o coloană înaltă numită Marea Orgă pentru că seamănă cu tuburile de orgă. Vedem aici mai multe minunate formațiuni de stalagmite unite cu plafonul, formând coloane spectaculoase. Camera dantelei este o altă parte uluitoare prin frumusețea ei. Deasupra Sălii Palatului Regal și a lacului se află așa numita Tribuna della Musica semănând cu un balcon.
Mă opresc aici. Pentru mine, Grotte di Nettuno a fost cel mai frumos loc pe care l-am vizitat în Sardinia. Aș spune oricui să nu rateze oportunitatea de a vizita această frumusețe naturală dacă se află în Alghero sau în apropiere.
Trimis de iulianic in 29.09.24 09:33:35
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 40.56334798 N, 8.16326827 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Grotte di Nettuno (peștera), ALGHERO" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
@webmasterX: Da, poziționarea pe hartă este OK!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@iulianic: Reviewul tău mi-a adus aminte de prima excursie făcută fără soţ în 2018. Am bătut Sardinia o săptămână şi am scris cinci reviewuri intre care şi despre Grotte di Nettuno vezi impresii. Am făcut şi poze şi nu-mi vine să cred cum am fost în stare acum şase ani să urc şi să cobor atâtea trepte.
Un alt aspect este că citind ce am scris, nu-mi mai aduc aminte aproape nimic. Lasă că şi mulţi dintre voi veţi păţi la fel la vârste matusalemice. Cu atât mai mult mi-a făcut plăcere să-ţi citesc reviewul.
@iulianic: bună ziua, sunt interesata de acest circuit pe care l-ați prezentat. Va rog să-mi spuneți prin ce agentie ați fost în sept? Va mulțumesc!
@florina9: Îți răspund cu plăcere, dar prin mesaj privat. Regulametul AFA nu permite menționarea numelor de agenții.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2018 O peşteră de poveste: Grotte di Nettuno — scris în 09.01.19 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Activitati — scris în 15.07.19 de Roxelly din OTOPENI [IF] - RECOMANDĂ