GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Fântâna Abhaneri ,una din cele mai faine atracții văzute de mine în India
În următoarele rânduri vă voi povesti despre o atracție deosebită în India, localitatea și situl arheologic din secolul XVIII Abhaneri. Atracția principală este bineînțeles o fântână în trepte adâncă Chand Baori, un templu și bineînțeles localitatea rurală în sine cu locuitării săi și observarea modului lor de viață.
Acces rutier Abhaneri India
Pentru a ajunge la situl arheologic se va abate din drum mai exact de pe autostrada 21 Agra-Jaipur. Tot aici ne-am oprit pentru o gustare: vezi impresii dreptul localității Sikandra se va vira la dreapta spre drumul regional 25 (sau 148N), se va traversa Bamampura, podul de peste râul Banganga, și o stație de taxare regională Ridcoor unde localnicii nu plătesc nimic la un anumit număr de treceri. Nici nu au de unde plăti, am observat că cerealele se taie cu secera, iar totul se cară cu căruța, deci de unde bani pentru o taxă de drum :)
Drumul continuă spre artera de circulație express NE4 (spre Mumbai) dar noi conform indicator intrăm deja în Abhaneri și virăm la dreapta pe Abhaneri Road un fel de drum principal al satului. Urmând acest drum în scurt timp se va ajunge la atracțiile principale.
Ca și idee acest sit arheologic se află la 130 km de Fahtepur Sikri, ultima atracție vizitată de noi în acea zi.
Pe scurt despre Abhaneri
Satul Abhaneri împreună cu situl arheologic se întinde pe o suprafață de 3,29 kmp și se află la 278 m deasupra mării. În satul Abhaneri care se află în statul Rajahstan regiunea Daussa locuiesc 2104 oameni, asta conform recensământ 2011, cred că de atunci s-a mai schimbat un pic mai mult cifra :)
Acești locuitori în prezent în marea majoritate se ocupă de agricultură (cea de subzistență cu prelucrare și cultivare manuală) și o foarte mică parte din turism (având în vedere situl arheologic) iar cei mai norocoși se deplasează la vreo fabrică în Jaipur dar n-o să poată să facă asta zilnic o navetă este mai complicată pentru ei.
Personal din autobuz am observat cum se cultivă pământul ca acum 100-200 de ani la noi. Transportul are loc la fel ca acum sute de ani cu ajutorul căruțelor trase adesea de măgari, vacile sînt animale sfinte, nu se pot folosi :), dar poate îi ajută cât de cât clima, apropierea apelor și canalele de irigații săpate (din râul Banganga)
Istoria sitului arheologic Abhaneri
Abhaneri s-a dezvoltat în timpul domniei împăratului Mihira Bhoja (a domnit între 836-885) dinastia Pratihara. Principala construcție în perioada domniei sale și în această zonă a fost Fântâna Chand Baori, o fântână adâncă de cca 20 m ca să se găsească apă și în perioadele secetoase și în trepte pentru ca locuitorii zonei să poată ajungă la nivelul apei. Fântâna adâncă s-a împărțit în 13 etaje și treptele sale pe care cobora tot poporul de atunci erau într-un număr de 3500. Erau multe trepte pe toate etajele/laturile tocmai ca să ajungă mai mulți deodată la firul apei.
Tot în aceeași perioadă secolul XVIII s-a construit și templul Harshat Mata. Harshat Mata a fost o zeiță ajutătoare în noroc iar clădirea a fost construită în stil arhitectural moghul.
Vizita noastră la Abhaneri
Încă de pe drum după ce am ieșit de pe autostradă am observat multe lucruri interesante. Privind localnicii din Sikandra (intersecția între A21 și drumul spre Abhaneri) am observat că mulți se ocupă de comerțul cu materiale de construcții, la putere ar fi o cărămidă arsă dar și cărămidă nearsă + lut (acesta din urmă era la sac de vânzare). Schelele folosite în India la renovarea/construcția fațadelor sînt făcute din bambus (uitați în India de schelele moderne din aluminiu din Europa, am observat personal extrem de multe clădiri în lucru și cu schele de bambus sprijinte de ele) astfel am observat în oraș nenumărate firme care comercializează acestea. Și nu în ultimul rând am observat multe firme care comercializează plăci/sau spărtură de marmură, granit, alte pietre, statui în sine pentru decor.
Urmând calea spre Abhaneri peisajul și locuitorii săi au sărăcit drastic, observăm tot mai multe colibe cu vacile aferente din jur, pământuri lucrate cu mâna goală, nenumărate ateliere de reparat orice de la motoare și până la utilaje manuale agricole.
Este extraordinar ce văd iar bateria telefonului meu se descarcă instant la câte fotografii fac pe drum, noroc cu un aparat secundar luat la mine tocmai pentru astfel de evenimente.
Camioanele rurale sînt și mai interesante față de cele observate pe autostradă. Partea de cabină lipsește complet obsevăm doar partea utilitară (bena cu marfa), și șoferul stând pe o bancă învârtind de un volan, iar motorul lucrează pe șasiu liber, deci totul fără cabină, caroserie, voi atașa poză :)
Am ajuns însfârșit în zona turistică, forfota e ca la ea acasă, toată lumea încearcă să vândă ceva, sau măcar să cerșească la turiști. Sîntem văzuți ca niște zei ca acei pictați pe fântâna Abhaneri. Ne aflăm într-o zonă rurală din India 100% iar senzația este de nedescris, extraordinar. Asfaltul lipsește complet se circulă pe pământ.
Orar și taxe de vizitare
Mergem sub protecția ghidului spre atracție iar el se ocupă de bilete (incluse în prețul sejurului turistic) Spre deosebire de orar de vizitare în locuri mult mai moderne de ex în capitala Delhi aici orarul de vizitare este în ore și nu după răsărit-apus :):):)
Astfel situl arheologic Abhaneri se poate vizita între orele 8.00-18.00. Taxa de intrare este de 25 rupii pentru indieni (1 leu și 40 de bani) și 300 rupii pentru străini (16 lei și 80 de bani)
Și chiar dacă ne aflăm într-o zonă rurală săracă în India există totuși un control de securitate ca la alte atracții. Aveau chiar și facilități pentru persoane cu handicap (fără taxă și cu scaune cu rotile puse la dispoziție manevrate de angajați)
Printre restircțiile de vizitare se numără interdicția de a folosi drone și nu se intră cu mâncare, băutură (în afară de apă) obiecte pirotehnice, arme, bagaje mari, etc.
După intrare și după trecerea prin unele interioare din sit am ajuns la fântână. Am fost foarte impresionat de această fântână și cred că a fost atracția care mi-a plăcut cel mai mult din sejurul meu din India. Dacă era timp coboram toate cele 3500 trepte (nu sînt chiar atâtea sînt împărțite pe laturile/etajele fântânii, dar cred că tot erau vreu 2-300 până la apă) Am observat și apă jos la bază, chiar curată. Am întrebat un angajat (supraveghetor) de pe acolo dacă mai urcă apa din când în când de ex în perioade ploioase și mi-a răspuns că da.
Complexul care este cuprins din fântână plus clădirile din jur conține și un mic muzeu cu multe artefacte găsite și păstrate din acea perioadă. Sînt multe de văzut și s-ar putea petrece mai mult de o oră pe aolo noi am stat cca 1/ 2 oră după care ne-am dus la templu.
Și vizita la templu era interesantă tocmai avea loc o slujbă (atașez filmare). În jurul templului sînt foarte multe obiecte, artefcate expuse găsite acolo.
Templul Harshat Mata se află pe un deal astfel înconjurând biserica se pot observa împrejurimile interesante din zonă.
Coborând la bază la autocar ghidul a dat voie să consumăm suc din trestie de zahăr proaspăt preparat pe loc de la un comerciant local din Abhaneri. Pur și simplu introducea trestia în aparat, motorul acestuia tocmai se ambala (ieșea fum, cred că motorul era cu motorină) iar pe cealaltă parte curgea sucul din trestie de zahăr. Acesta trebuie consumat imediat astfel se oxidează. Am mai avut parte de o experiență asemămătoare în februarie în Luxor Egipt tot în acest an. Acolo se făcea sucul cu un aparat electric.
Am plecat din acest sat Abhaneri cu o mare satisfacție turistică. Am observat atât un sit arheologic de o importanță majoră cât și viața rurală autentică din India (anul 2024 minus 200 de ani :):):)
Recomand cu drag această atracție, dacă aveți vreodată ocazia sau dacă sînteți aproape spuneți ghidului că vreți să ajungeți acolo.
Călătorii frumoase
Trimis de AZE in 09.07.24 22:18:29
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descopera Jaipur, JAIPUR" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Chokhi Dhani — scris în 08.08.24 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Palatul regal din Jaipur — scris în 08.09.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Jantar Mantar, observatorul din Jaipur — scris în 01.09.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Amber Fort, sau cum arată o cetate în India — scris în 25.08.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2024 The Pink City — scris în 18.08.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Circuit INDIA (XII): City Palace din Orasul roz si Observatorul astronomic – Jaipur — scris în 31.01.20 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Circuit INDIA (VIl) — Fortul Amber, Jaipur — o plimbare cu elefantul — scris în 27.12.19 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ