ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.07.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Castelul Malbork, cea mai mare fortăreață gotică din Europa

TIPĂREȘTE URM de aici

Spuneam în vezi impresii, că a doua zi urma să vizităm Castelul Malbork și apoi să mergem la Gdansk unde aveam rezervată cazarea. Acum voi vorbi despre cunoscutul castel polonez.

Malbork este un oraș situat în nordul Poloniei, pe Râul Nogat, la 300 kilometri de Poznan, de aici veneam noi.

Fondat în secolul 13 de către Cavalerii Teutoni sub numele Marienburg (Fortăreața Mariei) , numit așa în onoarea Sf. Maria care este patroana Ordinului Teuton, a avut creșteri și descreșteri, a fost când Marienburg prusac-german, când Malbork polonez, a suferit mult în timpul ocupației fasciste și apoi a celei sovietice, dar astăzi este un oraș cu aproape 40.000 de locuitori cunoscut în primul rând prin Castelul Malbork, sediul Ordinului Teutonic, mai apoi reședință a regilor polonezi.

În oraș mai sunt și alte obiective turistice care merită văzute Biserica Sf. Ioan Botezatorul, Primăria, Porțile Garncarska și Mariacka din Zidurile orașului medieval, nu am avut timpul necesar pentru acestea, am vizitat doar Castelul.

Zamek w Malborku (Castelul Malbork)

Am plecat dimineața de la cazarea noastră din Poznań, am mers aproape 4 ore pe Drumul Expres S5, pe Autostrăzile A2 și A1 și pe Drumul național DK22, drumuri bine întreținute, cu puține șantiere și ne-am oprit în Malbork, în parcarea din apropierea Castelului Malbork.

Castelul se află pe Ulica Starościńska 1, are site, zamek.malbork.pl/en cu multe informații, de interes sunt cele Turistice și rezervări, telefoane +48 55 647 0902, +48 55 647 0800 și e-mail rezerwacja@zamek.malbork.pl. Programul de vizită este diferit în cele două sezoane, vară și iarnă, diferă pe zile și de traseul ales pentru vizită, Traseul Verde cu o durată o oră și jumătate sau Traseul Istoric de 3,5 ore. Biletele se pot achiziționa on-line, de preferat în sezon pentru a evita aglomerația, sau de la casa de bilete cum am achiziționat și noi. Costul biletelor include și un Audioghid în mai multe limbi, nu și în româna. Am ales traseul istoric, cel mai lung.

Cu o suprafață de aproximativ 18 hectare și o capacitate volumică de peste un sfert de milion de metri cubi este cel mai mare castel din Polonia, cea mai mare fortăreață gotică din Europa și cel mai mare castel din cărămidă din lume. Este Monument istoric al Poloniei și, ca o recunoaștere internațională, din anul 1997 este component a Patrimoniu Mondial UNESCO.

Așezat pe malul drept al Râului Nogat, Castelul a fost ridicat în mai multe etape începând din anul 1280 până la mijlocul secolului 15. În secolul 19 și începutul secolului 20 au fost efectuate ample lucrări de conservare, Castelul fiind restaurat din nou în urma pagubelor grave suferite în etapa finală a Celui de-al Doilea Război Mondial. Cum arăta Castelul în anul 1945 și cum arată astăzi se poate vedea în pozele atașate.

De fapt Castelul Malbork este format din trei castele, Castelul de Sus, Castelul de Mijloc și Castelul de Jos, care împreună cu Anexele lor, Turnuri, Biserici, Curți, sunt atât de bine conectate încât devine unul singur.

Din parcarea închisă am mers pe indicatoare pe coridoare trecând și pe lângă o autoservire și am ajuns la Casa de bilete aflată în altă clădire apropiată. Am achiziționat două „Bilete seniori” , un „Audioghid” în franceză și un „Pliant cu Planul Castelului” , foarte util în timpul vizitei.

Am mers la Poarta principală (Poarta cioplitorului în lemn) , am trecut Podul peste șanțul acum înverzit și printre cele două turnuri, Turnul Vogt și Turnul Trezorierului, care îl păzeau am intrat în monumentalul Castel Malbork, odinioară fortăreață greu de cucerit înconjurată de șanțuri cu apă și ziduri de apărare cu porți și turnuri, legate de fortificațiile orașului Malbork. Intrasem în Castelul de Jos, Zamek Niski cunoscut și drept Clădirile Exterioare ce cuprinde zona și clădirile de pe lângă cele două Castele. Aici se găsea tot ce era necesar pentru viaţa fraternităţii religioase, Capela Sf. Lawrence cu un frumos exterior gotic, biserică destinată servitorilor, Karwan, o mare armurărie pentru tunuri și care de război, astăzi clădire pentru conferințe, hambare şi grajduri, diverse ateliere și o berărie.

Privind spre stânga am văzut latura de nord-est a Castelului Înalt dominată de înaltul Turn al Bisericii, se vedea și Biserica Maica Domnului și imensa Statuie Sf. Maria cu Pruncul de pe fațada ei, vom ajunge peste puțin timp și la ele dar mai întâi am mers la Castelul de Mijloc, Zamek Średni, centrul puterii teutonilor. Prin Intrarea prevăzută cu porți și barbacane am ajuns în Curtea Interioară a Castelului înconjurată de clădiri, printre care Marea Trapeză și Muzeul Castelului Malbork. În clădirea din partea stângă sunt amenajate două expoziții, la demisol „Expoziiția de Ambră” , la etajul 2 „Expoziția de Arme” . Le-am văzut la plecare după ce vizitasem și Castelul de Sus.

Castelul cuprinde în partea dreaptă Camerele Marelui Comandant și Camerele Musafirilor, Bucătăria unde se preparau delicatesele vremii, Armurăria, Infirmeria, spital pentru cavalerii bătrâni și bolnavi. Interesant este Turnul Piciorul Găinii, toaleta teutonă pentru locuitorii Infirmeriei ridicat peste un curs de apă cu rol de canalizare.

Adevărata perlă a Castelului de Mijloc a fost și rămâne Palatul Marelui Maestru construit în secolul 14 pe malul Râului Nogat. Fațada bogat ornată este o capodoperă a arhitecturii gotice iar din Interiorul somptuos se remarcă cele două trapeze, Trapeza de vară, cea mai importantă cameră din palat, sală frumoasă cu 16 arcade ce se sprijină pe o singură coloană unde Marele Maestru primea invitații și acorda audiențe și Trapeza de iarnă, mai mică, dar tot frumoasă.

La etaj se află Apartamentul Marelui Maestru, format dintr-o cameră de zi, un dormitor și un mic birou, lângă el Capela Sf. Ecaterina, tot pentru uzul Marelui Maestru.

Deosebită este Marea Trapeză, mare de circa 150 metri pătrați, susținută de trei coloane masive de granit în care cavalerii ofereau musafirilor mâncare și băutura bună, spectacole de jonglerie și dresură de animale, cântece și dansuri, multă muzică. Oferta era spectaculoasă dar la etaj era un „Loc special amenajat” din care „Supraveghetorul” vedea și asculta totul. Am vrut să vad și să ascult și eu dar nu am reușit. Sala avea și o mică Spălătorie pentru uzul musafirilor.

Am părăsit Trapeza și Castelul de Mijloc și am mers la Castelul de Sus, Zamek Wysoki, cum este denumirea lui polonă, ce are trei nivele, la parter aflându-se o Expoziție de vitralii, Bucătăria, Închisoarea, Camerele Paznicilor și un Coridor susținut de arcade și decorat cu piese de teracotă ce închide o Curte Interioară. În curte se află Fântâna ce asigura apa necesară în Castel. Pe acoperișul ei am văzut Pelicanul care în timpul foametei își hrănește puii cu propriul sânge, povestea precreștină adoptată de biserică drept simbolul jertfei lui Hristos. Era prima întâlnire cu el, îl vom găsi a doua zi în Gdansk. Primul etaj este ocupat de Dormitoarele Cavalerilor și Casa Comandantului, de Trezorerie și Camera Trezorierului, de Camerele Personalului de serviciu. La ultimul etajul era cea mai frumoasă cameră din Castel, Camera de Zi, unde cavalerii își petreceau timpul liber.

Am ajuns apoi spre colțul sud-estic al Castelului, la Turnul Gdanisko, „Turn toaletă teutonă” în vremuri de pace, care, ca orice teuton, în caz de război se mobiliza devenind adăpost pentru trăgători, redută greu de cucerit. Din Turn am făcut câteva poze spre cele trei Castele asupra cărora oferă vederi ample, am pozat și prin turn și ne-am continuat plimbarea….

Am ajuns și la Biserica Maica Domnului cu Fațada împodobită cu o Ușă Aurită, deasupra ei sunt pictate scene din lupta Teutonilor pentru apărarea credinței, și deasupra lor impresionantă, Statuia Sf. Maria, imensă de 8 metri, emblema heraldică a fortăreței vreme de șase sute de ani, statuie distrusă în 1945 la sfârșitul războiului, recondiționată în urmă cu câțiva ani. Sub biserică se află Capela Sf. Ana unde sunt înmormântați Marii Maeștri ai Ordinului. Are șase Altare, Vitralii deosebite și prețioasele relicve, o Bucată din Sfânta Cruce și Moaștele Sf. Barbara și ale Sf. Nicolae. Un rol important în viața Castelului l-a avut Turnul bisericii, turn de veghe și semnalizare prin foc și fum a pericolelor iminente.

Am văzut, am pozat și prin interior și prin exterior și am părăsit castelul continuând plimbarea spre Podul Sfântului Adalbert pentru a poza Castelul în toată grandoarea lui, de pe pod și de pe malul opus al Nogatului se fac cele mai reușite poze. L-am pozat și eu și revenind în Castel am plecat spre mașina lăsată în parcare, pe drum mai văzând câte ceva, mai pozând câte ceva.

După circa trei ore și jumătate de la sosire am părăsit parcarea Castelului Malbork, plecând spre Gdansk, următoarea noastră escală.

A fost o vizită plăcută, deconectantă, impresionantă prin amploarea construcțiilor și prin podoabele pe care le are Castelul. A fost cel mai mare castel - fortăreață văzut de mine! Mergeți acolo și nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Cadru natural deosebit, grandios castel fortăreață aflat pe malul râului Nogat, de neratat!


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Castelul este Monument istoric al Poloniei și, ca o recunoaștere internațională, din anul 1997 este component a Patrimoniului Mondial UNESCO. Este cel mai mare castel din Polonia, cea mai mare fortăreață gotică din Europa, cel mai mare castel de cărămidă din lume, era sediul puterii teutonice.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 27.07.23 20:42:20
Validat / Publicat: 27.07.23 21:50:18
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA

VIZUALIZĂRI: 499 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Zamek w Malborku, Wysoki Zamek (Castelul de Sus) văzut din exterior
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42300 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[27.07.23 21:50:07]
»

Mutat în rubrica "Castelul Malbork [Malbork], GDANSK" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[27.07.23 21:57:22]
»

@webmasterX: Este în regulă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[27.07.23 22:47:18]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[28.07.23 06:47:18]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

Michi
[28.07.23 08:05:54]
»

@mprofeanu :Un episod excelent ca de altfel întreaga serie de reviewuri. Spun asta în cunoştinţă de cauză pentru că şi noi am fost în Polonia dar organizat. Ni s-a dat cu linguriţa din Polonia aşa că pot spune că doar am bifat-o. Cine îţi citeşte reviewurile însoţite de poze făcute de un ochi bun cu un aparat bun, nici nu trebuie s-o mai viziteze, poate spune că amfostacolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[28.07.23 10:47:32]
»

@Michi: Mă simt onorată de cuvintele frumoase de la o mare cunoscătoare a atâtor locuri vizitate!

Știu că ați fost și în Polonia, anumite obiective turistice și religioase văzute de dumneavoastră m-au inspirat în a merge acolo. Cu mare drag!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mprofeanu

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063179016113281 sec
    ecranul dvs: 1 x 1