ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.03.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Braşov
ÎNSCRIS: 15.07.15
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
FEB-2023
DURATA: 8 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Lisabona şi ȋmprejurimi - informatii practice 2023

TIPĂREȘTE

Am fost ȋn perioada 24.02 – 03.03.2023 cu Wizz, zbor direct, costul pt. 2 persoane fiind de 1300 lei cu Wizz discount, cu un bagaj de cală de 20 kg, bilete cumpărate din octombrie.

Despre aeroport: Aeroportul din Lisabona este legat de oraş prin metrou, deci accesul este facil. La plecare, orientarea prin aeroport lasă mult de dorit şi am să explic de ce. Cȃnd ieşi din metrou dai peste terminalul Sosiri. După ce bȃjbȃi după indicatoare, descoperi terminalul Plecări la etaj, spre care nu am găsit scări rulante ci 4 lifturi, mari, e adevărat, dar funcţionau doar două, aşa că era aglomerat, oameni cu bagaje…. La etaj, nici un monitor/panou cu plecările, să vezi unde ȋţi laşi bagajul. Noroc că au cȃţiva angajaţi pe acolo special puşi ca să dea explicaţii. De la unul din ei am aflat că zborul nostru (presupun că toate zborile low-cost) pleacă de la terminalul 2, care se află ȋn altă parte, şi unde ajungi cu un autobuz pus la dispoziţie de aeroport. Acolo organizarea este bună, indicatoare, panouri, aşa cum trebuie.

Am avut cazare la hotelul Masa Hotel Almirante, foarte bine poziţionat şi condiţii f. bune, mic dejun inclus. Hotelul este la doi paşi de staţia de metrou Anjos şi la alţi doi paşi de un MyAuchan mărişor pt. mici cumpărături.

Despre transportul ȋn comun: iniţial, de la automate se achiziţionează card de călătorie ȋncărcat cu cȃte călătorii doriţi (cardul efectiv costă 0,5 euro şi este valabil un an, iar o călătorie costă 1,65 euro). Ulterior, cardul poate fi ȋncărcat cu numărul dorit de călătorii, sau cu opţiunea de deplasări nelimitate prin oraş timp de 24 de ore care costă 6,60 euro. Din momentul validării unei călătorii, se poate circula timp de 60 de minute cu oricȃte mijloace de transport. Cardul se validează de fiecare dată cȃnd urci ȋntr-un vehicul, dar ȋn intervalul de 60 min. nu ȋţi mai consumă altă călătorie. Regula aceasta nu este valabilă la călătoria cu metroul, unde validezi cardul şi la ieşire, deci dacă ieşi din metrou şi urci ȋn autobuz, chiar dacă eşti ȋn cele 60 de minute, ȋţi mai consumă o călătorie.

Despre oraş: nu ştiu dacă cineva vizitează Lisabona doar ca să vadă oraşul, ȋn condiţiile ȋn care ȋmprejurimile sale sunt de neratat. Oraşul este frumos, cocoţat pe 7 coline şi poate fi vizitat lejer ȋn 3 zile. Au fost mulţi turişti, nu vreau să ştiu cum e vara. Ce ne-a interesat şi am vizitat noi:

Ȋn zona centru:

- Castelul Sao Jorge. Este cocoţat pe un deal şi este foarte fotogenic de jos. Tariful de intrare 10 euro/pers., prea mult pentru ce oferă. Ce oferă: ȋn realitate nu este un castel ci o fortificaţie care constă ȋn nişte ziduri pe ale căror metereze te poţi plimba şi admira oraşul de sus. De asemenea, are o terasă mare unde poţi face acelaşi lucru: să admiri oraşul. Atracţia principală o constituie un număr de circa 10…. păuni care trăiesc ȋn libertate şi fac multă gălăgie. Uneori binevoiesc să ȋşi ȋnfoaie coada spre extazul turiştilor. Cam atȃt… modest…

- Muzeul do Carmo. Tarif de intrare 5 euro/pers. 15 min. la coadă. Este o biserică gotică distrusă la un cutremur ȋn 1755, distrusă ȋn sensul că nu mai are acoperiş, doar coloanele au rămas ȋn picioare. Este impresionantă.

- Muzeul National de Faianţă (azulejos). Tarif de intrare 5 euro/pers. Fără coadă. Frumos, merită.

Ne-am mai plimbat pe la/am vizitat la exterior: Pantheonul, pitorescul cartier Alfama, Catedrala (sec. XII), Piaţa Comerţului cu impresionantul său arc de triumf, belvederea spre podul Vasco da Gama

Ȋn zona Belem:

- Muzeul trăsurilor. Tarif de intrare 8 euro/pers. Foarte frumos. De neratat, chiar dacă nu eşti un fan al trăsurilor. De acolo am mers pe jos pȃnă la Monumentul Descoperitorilor, străbaţi doar un parc. De aici ai opţiunea să traversezi spre Mȃnăstirea si Biserica Jeronimos sau să mergi ȋnainte spre Turnul Belem, aceste 4 obiective fiind relativ aproape unul de altul. Le iau pe rȃnd:

- Turnul Belem. Spectaculos la exterior. Tarif de intrare 8 euro/pers., dar nu merită. Am stat la coadă 45 min. deoarece există un număr limitat de persoane care intră o dată. Intri ȋn turn pe un pod. La nivelul acela sunt nişte ferestre ȋn zid cu tunuri ȋn dreptul fiecăreia. Neinteresant. Urci un etaj şi ajungi pe o terasă de unde vezi turnul din partea dinspre apă. Aici e frumos. Apoi pe acea terasă te aşezi frumos din nou la coadă. Doar 15 min., că eşti doar tu cu grupul norocos care a reuşit să intre o dată cu tine. Explicaţie: de aici se mai urcă ȋncă 3 etaje pe o scară ȋngustă ȋn spirală, deci se circulă cu sens unic. Sunt paznici care dirijează circulaţia: cȃnd se urcă, nu se poate coborȋ, şi invers, de aici cozile. La fiecare etaj se află cȃte o cameră GOALǍ, dar oamenii urcă, că nu ştiu ce vor vedea. Concluzie: să mă plătească să ȋl vizitez, n-aş mai face-o.

- Mănăstirea Jeronimos. Tarif de intrare 10 euro/pers., prea scump pentru ce oferă. Bilete se cumpără de la intrarea de la mijlocul clădirii, unde de obicei se află capătul cozii de la intrare (se intră prin lateral). Am stat la coadă aproape o oră. Se vizitează terasele exterioare şi cȃteva spaţii interioare. Coloanele şi tavanele sunt extraordinar de frumoase. Cam atȃt… La biserică intrarea este gratuită, este frumoasă. Dacă aveţi noroc, aici poate să nu fie coadă. Mai jos de ea se află celebra (si ce mai bună din oraş) patiserie, Pasteis de Belem. Ȋn general poate fi identificată după coada de la intrare. Recomandabil e să intri intȃi să vezi ce vrei să cumperi, au multe produse, altfel, cȃnd ȋţi vine rȃndul nu ştii ce să ceri.

- Palatul National da Ajuda. Este ceva mai departe de cele de mai sus. Tarif de intrare 5 euro/pers., prea puţin pentru ce oferă. Fără coadă. Foarte frumos.

Şi cum dacă vizitezi oraşul e păcat să nu vizitezi şi ȋmprejurimile, asta am făcut şi noi: o zi la Cascais şi 2 zile la Sintra. La noi a fost mai complicat cu transportul deoarece feroviarii erau ȋn grevă ȋn perioada aceea şi circulau doar o treime din trenuri, ȋn condiţiile ȋn care curse de autobuz nu există. Bilete se cumpără de la automate, de fapt e acelaşi principiu ca la cele de oraş doar că e un alt card (tot 0,5 euro) pe care ȋl ȋncarci cu cȃte călătorii doreşti (ȋn principiu două, adică un dus-ȋntors). Automatul ȋţi cere să introduci numărul de zone, dar dacă nu ştii nu-i nimic, poti alege localitatea şi stabileşte el nr. de zone (sunt 4 zone pt. ambele destinaţii, o călătorie costȃnd 2,30 euro). Este bine să aveţi cash la voi, am avut probleme cu plata cu cardul. Călătoria durează 45 min pȃnă la Cascais (trenul se ia din gara Cais do Sodre) şi 40 min. pȃnă la Sintra (trenul se ia din gara Rossio). Şi acum să detaliem:

Cascais. Este un orăşel frumos şi turistic, cu o plajă mică ȋn faţa căreia se află un hotel. Dacă hotelul e plin şi toţi locatarii ies la plajă, aceasta se umple ????. Motivul pentru care am fost noi acolo a fost celebra Boca do Inferno. Este autobuz pȃnă acolo, dar era grevă şi la ei ȋn ziua aceea. Aşa că am mers acolo pe jos, cca 20 min. Google Maps ne-a dus prin oraş (am văzut case frumoase peste tot), dar se poate ajunge şi mergȃnd pe malul oceanului. Boca do Inferno nu ȋşi dezminte faima, locul este extraordinar de sălbatic şi spectaculos. Mai sunt cȃteva locuri spectaculoase pe acea coastă a oceanului, mergȃnd spre oraş, dar nu pe trotuar ci pe pietrele (mari) de pe plajă.

Sintra. Aici a fost de aprofundat (sunt 6 obiective importante de vizitat), aşa că i-am acordat două zile de navetă. Există două linii de autobuze care fac circuite ȋntre obiective (găsiţi harta aici: Mapa - Discover Sintra | Scotturb: Transportes Públicos - Sintra - Cascais - Oeiras), nu cunosc detalii, noi am umblat pe jos. Am vizitat:

Palatul Naţional Sintra (10 euro), destul de modest;

Castelul Maur (8 euro), nu e castel, sunt doar ziduri, dar e spectaculos să faci circuitul lor pe creneluri;

Palatul Pena (14 euro, face toţi banii), perla Sintrei, minunat şi la exterior şi la interior. Se intră pe serii la fiecare jumătate de oră, ȋn număr de 300 vizitatori pe serie. Dacă nu ajungi la ora programată nu mai poţi intra şi ai pierdut banii, ţinȃnd cond că de la intrare pȃnă la palat faci vreo 20 min.

Domeniul Quinta de la Regaleira (11 euro). Aceasta este o grădină imensă ȋn care au fost construite diverse locuri interesante pe care trebuie să le descoperi. Găsiţi detalii pe net, nouă ne-a plăcut f. mult, am petrecut cȃteva ore bune acolo Dacă sunteţi interesaţi de acest gen de activităţi, recomand să cumpăraţi şi o hartă de la intrare (1 euro), ajută mult. Domeniul are şi un castel (arată puţin sinistru, adică aşa cum trebuie să arate un castel vechi) dar se vizitează f. puţin din el.

Şi ca să ȋncheiem cu acest oraş ȋn mod glorios, am mers şi la nu mai puţin celebrul Cabo da Roca, cel mai vestic punct al Europei. Este autobuz local pȃnă acolo, pleacă de la gară şi are staţii şi prin oraş, biletul costă 2,60 euro pe sens şi se cumpără de la şofer, numai cu cash. Drumul durează 30 min. Acolo peisajul e spectaculos şi, pe lȃngă tradiţionalele poze la monument şi cu farul, se pot face plimbări prin zonă pe cărări pentru a vedea şi alte locuri sălbatice şi spectaculoase.

Fotografii nu am sa pun, sunt foarte multe si nu am timp sa selectez din ele. Dar nici nu cred ca e nevoie, tot ce am vizitat este celebru, prin urmare se gasesc foarte multe poze pe net.

De unde ne-am luat informaţiile (ȋn mare parte):

despre obiective Lisabona: https://www.lisbon.net/

despre obiective Sintra: List of Sintra' s Parks and Monuments (parquesdesintra. pt)

Aceasta a fost vacanţa noastră, sper ca informaţiile prezentate aici să vă fie utile.


[fb]
---
Trimis de DanSta in 08.03.23 16:03:29
Validat / Publicat: 08.03.23 18:04:28
INFO ADIȚIONALE
 • A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA

VIZUALIZĂRI: 7159 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanSta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.03.23 18:03:36]
»

Foarte bun review-ul

-

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_add9.p ... 110625&hid=3414.

Sau... poate ceva video de pe acolo? Dacă ai filmat câte ceva, ar fi zuper-util — link încărcare video.

webmasterX
[08.03.23 18:03:58]
»

Am avut cazare la hotelul Masa Hotel Almirante, foarte bine poziţionat şi condiţii f. bune, mic dejun inclus. Hotelul este la doi paşi de staţia de metrou Anjos

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

ovidiu7020010
[06.12.23 17:18:27]
»

Salutare. Mi a placut sinteza ta. Spune-mi te rog, cate zile trebuie sa rezerv pentru vizita doar la Lisabona, exceptand Sintra si Cascais?

DanStaPHONEAUTOR REVIEW
[06.12.23 19:39:41]
»

@ovidiu7020010: Salut. În opinia mea 3 zile pline sunt suficiente.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DanSta, ovidiu7020010
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Lisabona și împrejurimile sale:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.041811943054199 sec
  ecranul dvs: 1 x 1