ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.11.2022
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
TIMP CITIRE: 7 MIN

Unde mâncam în Sibiu acum 100 de ani

TIPĂREȘTE

Acum 5 ani am călătorit în Sibiu cu mașina timpului, am povestit atunci pe larg ce am pățit și că pozele de pe card nu s-au salvat după călătoria în timp. Articolul se poate citi aici: vezi impresii.

Ceva mai recent cum vreo 2 luni un prieten mi-a făcut cadou un videoclip cu diferite restaurante sibiene care funcționau la începutul și în prima jumătate a secolului XX. Mai exact aceste poze au mai mult de 100 de ani. Unele clădiri le-am recunoscut imediat, există și în prezent și în cel mai bun caz funcționează și acum un restaurant acolo, altele au dispărut din cotidian.

Urmărind cu mare interes videoclipul am făcut capturi de ecran pe care le voi atașa articolului. Experiența familiei mele și în unele cazuri ale mele personale vi le voi împărtăși în următoarele rânduri. Prima dată voi enumera locații în care am fost și eu personal iar clădirile în mare există și acum. Pe urmă voi afișa alte locații care nu mai există dar bunicii au povestit despre ele.

Curtea Arcadelor Împăratului Romanilor (1915)

Precum ne arată videoclipul fotografia datează din 1915 acum 107 ani. Discutăm de restaurantul nr 1 în Sibiu să zicem un fel de ground zero care este și acum. Un hotel și restaurant cu ștaif cu prețuri pe măsură este și acum. Bunicii, părinții și eu personal avem experiențe acolo atât în curtea arcadelor din poză cât și interior, în barul de zi sau chiar în camere. Curtea arcadelor atunci și acum avea un acoperiș mobil care vara stătea deschis dar se închidea în caz de meteo nefavorabil. Locația se află lângă Piața Mare pe pietonala Nicolae Bălcescu

Cafeneaua Habermann (1917)

Locația se afla într-o clădire existentă și emblematică a Sibiului. Mulți ani era Hotel Bulevard acum Continental Forum. Era un hotel cu ștaif și atunci și acum la fel cu prețurile pe măsură. Experiențe personale avem atât strămoșii mei cât și eu personal. În 1900 singurele 2 autoturisme care existau în Sibiu s-au tamponat aici în fața hotelului Bulevard. Ca în filmele cu Stan și Bran. În anii 90 la ultimul etaj din mijloc sus mai exact pe terasa imobilului a funționat Radio Sibiu. În spatele clădirii este Baia Populară Neptun și un spital de copii cu numele de Luther , toate funcționând în clădiri istorice. clădirea se află în Piața Unirii la capătul pietonalei Nicolae Bălcescu

Restaurantul Parcului Astra (1900)

Personal nu am mai văzut funcționând dar au fost bunicii. Restaurantul Stadtpark (restaurantul parcului orașului) funcționa la marginea Parcului Astra care este un parc ultracentral prezent și în Sibiul anului 2022. Dacă restaurantul nu, clădirea încă mai există.

Restaurantul Kenzel str Cetății (1935)

Strada Cetății este supranumită cea mai frumoasă stradă a Sibiului și așa și este. Astfel era și este o plăcere să mânânci într-un asemenea loc. Zic este că am mâncat și eu acolo se numește Pardon Cafe/Restaurant. Locația se află lângă Teatrul Thalia, zidul cetății, bastioanele. Afară este cel mai frumos să mânânci la terasă iar toamna târziu încălzitoarele te fac sămânânci tot afară. Pe urmă dacă cumva mai vine gerul te mai bagi și înăuntru...

Cofetăria Thalia (1920)

Cofetăria de lângă sala Thalia funcționa tot acolo, conform spuselor bunicii dispunea de spațiu generos exterior și funcționa și o mică scenă pentru eventuali muzicanți... Nu mai este acum avem doar pozele și poveștile bunicii

Restaurantul Trei Stejari (1908)

Noi în Sibiu aveam și o fabrică de bere Trei Stejari. A funcționat mulți ani iar după revoluție chiar a existat o tentativă de revitalizare. Dar n-a funcționat ultimele clădiri le-am văzut demolate anul acesta iar locul lor a fost preluat în mai puțin de 2 luni de clădiri de beton și sticlă cu diferite destinații, birouri, locuințe.

În poză observăm o grădină de vară unde oaspeții beau bere și sînt atenți la aparatul de fotografiat o poză din punct de vedere tehnic însemnând ceva deosebit la acea vreme. Am fost de X ori pe acolo iar berea nefiltrată direct din fabrică era foarte gustoasă

Restaurantul Unicum strada Tribunei (1901)

Clădirea impozantă de pe strada Tribunei s-a construit în 1901. Au fost bunicii și părinții acolo. A funcționat și ca cinematograf cu numele de Capitol după care devine Timpuri Noi iar din 1968 Cinema Arta. În fine am fost de X ori la acest cinematograf, neavând altă soluție să vizionezi ceva filme mai bune în acea vreme.

Restaurantul Grădina Poporului strada Arhivelor (1910)

Este situat ultracentral, în prezent funcționează sub numele de La Arhive și este mereu plin. Au fost bunicii atunci iar eu ceva mai recent. Prețurile nu sînt atât de prietenoase cu buzunarul, în Sibiu este scump să mânânci acum.

Restaurantul Mihaiu strada Turnului (1905)

Situat ultracentral la ieșire din prima centură de fortificații coborând spre orașul de jos au fost bunicii și am fost și eu. La vizita mea restaurantul purta alt nume La Pasaj, nume primit de cel mai frumos loc sibian din topul personal Pasajul Scărilor

Grădina de vară Sub Arini (1906)

Alt loc frecventat atât personal cât și de familia mea se află în Parcul Sub Arini cel mai mare parc din oraș. se află în imediata vecinătate a stadionului de 5 stele nou construit. În acest loc sibienii ajungeau destul de ușor și puteau combina o ieșire la iarbă verde (parcul este imens) cu o mâncare gustoasă la această grădină de vară. Am reușit să-l vizitez de câteva ori înainte să intre în paragină. Bolta Rece se numea ulterior un loc foarte îndrăgit și în era comunistă. Ultima oară am văzut-o în paragină.

Hanul Dumbrava (1915)

Poza nu seamnă deloc cu ceea ce este acum nici cu ce a fost în anii copilăriei mele. Dar a fost acolo iar familia mea are nenumărate aminitiri de acolo. Eu am amintiri despre Hanul Dumbrava anilor 70 și cu Hotel Hilton de acum. Cert este faptul că în Sibiul de atunci cine vroia să facă mai mult nu se mulțumea cu Bolta Rece ci lua tramvaiul, căruța sau pe jos și mergea la han. Acolo era și pădure, era lacul, grădina zoologică. Așa că avea ce face sibianul de rând și nu numai.

Terasa Trei Stejari grădina zoologică (1930)

Se afla în zona lacului de acum la intrare la ZOO Sibiu. Se putea servi bere și ceva de-ale gurii de la fabrica Trei Stejari. Terasa nu mai există dar sînt altele în loc. Terasa veche era vizitată des de către strămoșii mei, cele noi de mine.

Restaurantele cu grădină de vară

Urmează un capitol mai puțin cunoscut de mine restaurantele de pe Bălcescu cea mai importantă promenadă din centru precum și de pe bulevardele Andrei Șaguna, Corneliu Coposu. Nu mai există acum doar clădirile în care au funcționat dar din fericire am văzut deja altele unde arhitectura permite și o grădină de vară. La unele din cele pe care le voi enumera și documentate cu fotografii au fost ai mei părinții sau bunicii.

Pe strada Nicolae Bălcescu au funcționat Restaurantul Bugl dotată cu grădină de vară (1920), Karl Kovats la fl cu grădină de vară (1914), Restaurantul grădină Hermann pe strada Andrei Șaguna (1906), Cofetăria Victor Muller (1914) de pe Bulevardul Corneliu Coposu.

Mai avem o poză cu cofetăria Julius Boda din Piața Mare (1905), Restaurantul Călugărul de pe Bulevardul General Magheru (1910) și Cofetăria Gustav Schintzel de pe strada 9 Mai (1908).

Atunci ca și acum erau perioade și mai bune dar și mai proaste, au fost 2 războaie mondiale, am mai avut o pandemie, am fost ținuți sub ocupație sovietică. Nici acum nu este mai ușor, pandemie am avut, războiul bate la ușă. Un singur lucru este cert, horeca a supraviețuit și atunci, va supraviețui și acum.

Vizitați Sibiul

## end review sc

[fb]
---
Trimis de AZE in 29.11.22 20:45:31
Validat / Publicat: 29.11.22 21:39:12

VIZUALIZĂRI: 403 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 28 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.11.22 21:59:12]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Filozofări... turistice, DE LA LUME ADUNATE - COMUNITATE" (deja existentă pe sait) - rubrică cu regim de votare +/-1PMA

[Rubrica inițială: Filozofări de suflet (mai puţin turistice)]

Rodel
[29.11.22 23:04:04]
»

Un review retro! O trecere în revistă a principalelor localuri dintr-un Sibiu de demult, când viața avea un curs mai așezat. M-ai făcut să călătoresc și eu în „mașina timpului” , o călătorie plăcută prin restaurantele și cofetăriile (ce prăjituri bune or fi fost!) bătrânului burg.

Michi
[29.11.22 23:25:09]
»

@AZE: Am făcut un revelion în 2012 la Impăratul Romanilor. Ne-am hotărât să-l facem undeva înafară de Bucureşti cu câteva zile înainte. Am găsit la o agenţie de turism revelionul cu patru nopţi la un preţ cu 25% mai mic decât l-am fi luat de la hotel pentru că rămăseseră camere libere. Vrei calule ovăz? Sigur că am mers. Masa de revelion şi atmosfera a fost super dar camera deşi frumos mobilată retro avea un dulap care scârţăia şi uşile erau mereu deschise. Am trecut peste asta pentrucă totodată am văzut şi Sibiul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
doinafil
[30.11.22 18:51:03]
»

Foarte frumoase poze! În toate este mai mult spațiu, locurile din jurul restaurantelor și cofetăriilor părea mai aerisit, mai larg. Mi-ar fi plăcut să fi trăit acolo, în acele timpuri!

Noi în Sibiu aveam și o fabrică de bere Trei Stejari. A funcționat mulți ani iar după revoluție chiar a existat o tentativă de revitalizare. Dar n-a funcționat ultimele clădiri le-am văzut demolate anul acesta iar locul lor a fost preluat în mai puțin de 2 luni de clădiri de beton și sticlă cu diferite destinații, birouri, locuințe.

Păcat că totul s-a demolat! Cunoșteam și eu fabrica de bere sibiană, am fost la ea în interes de serviciu, înainte de 89. Am lucrat la secția de proiectare a Centralei Berii, cu birourile în curtea Fabricii de bere Rahova. Luna trecută am fost să văd ce-a mai rămas din fosta fabrică a lui Bragadiru, unde am lucrat 25 de ani. N-au mai rămas decât zidurile exterioare, dinspre fostul Bd. Coșbuc, actualul Regina Maria. De pe ele cade tencuiala și sunt, realmente, un pericol pentru pietonii care circulă pe trotuarul de sub ele. Nu pot fi dărâmate, sunt declarate „monument istoric” și fac parte din patrimoniul național, dacă nu mă înșel. Am intrat și în fosta curte, unde erau corpurile de fabricație a berii. Sunt o ruină, iar prin bălăriile care-au împânzit curtea nu te poți strecura, au devenit un desiș de nepătruns. Gardul dinspre Calea Rahovei nu mai este, iar interiorul fostei curți este acum o groapă.

Felicitări că ne-ai făcut cunoscute locuri sibiene de demult!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Michi, Rodel
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051613092422485 sec
    ecranul dvs: 1 x 1