ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

[Alte] Muzee în Lisabona

NB: Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
[fb]
NOU TIMP CITIRE: 8 MIN

Povestea Lisabonei la ea acasă: Lisboa Story Center

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Frumoasa Lisabona are o poveste cutremurătoare la propriu și la figurat, lucru pe care l-am aflat încă de când am fost prima dată, însă abia a doua oară am fost curioși, mai bine zis ne-am găsit răgazul necesar să devenim curioși, într-atât încât să călcăm pragul acestui muzeu și să aflăm de la lusitani mesajul lor despre istoria orașului.

Localizare

Adresă: Praça do Comércio 78,1100-148 Lisboa, Portugalia

Website: www.lisboastorycentre. pt/en

Tel: +351 21 194 1099

e-mail: info@lisboastorycentre. pt

Preț bilet: 6,5 €, pentru pensionari şi studenţi 4,5 €, pentru copii 3 €, iar pentru deținătorii de Lisboa Card gratis, fiind inclus în acesta

Cu o poziție de excepție într-una din clădirile emblematice ce mărginesc cea mai largă, dar și cea mai celebră piață a Lisabonei, Lisboa Story Center este cea mai bună opțiune pentru a cunoaște povestea locului, putând fi pe placul oricui îi trece pragul. Se desfășoară pe două niveluri: parter și etaj, iar o vizită se consumă cam într-o oră. Nu e nevoie de ghid, încă de la intrare ești întrebat în ce limbă să-ți fie pus la dispoziție audioguide-ul, dar în română nu există, așa că am optat pentru engleză.

Este foarte captivant, nici vorbă de plictiseală, totul este interactiv: imagini expuse pe pereţi, dar şi în filmulețe bine realizate, cu sonor pe măsură, manechine, miniaturi, echipamentul și tehnologia concurând la reprezentarea cronologică a evenimentelor din viața Lisabonei, astfel încât, vizitatorul să facă o călătorie în timp și să se edifice din toate punctele de vedere. Este modern în acelaşi timp, bine gândit şi organizat, aşa încât cine îl vizitează are ocazia să înţeleagă cele mai de seamă momente ale capitalei portugheze şi să se familiarizeze cât de cât cu povestea sa, fiindu-le util mai ales acelora care nu stau prea bine la capitolul timp alocat documentării.

Muzeul se întinde pe şase zone expoziţionale (aprox. 2.200 mp) care cuprind şaptesprezece capitole, numerotate cu cifre romane, ce prezintă evenimentele din istoria Lisabonei încă din cele mai vechi timpuri şi până în vremurile noastre.

La parter se află recepţia, colţul dedicat informaţiilor turistice, precum şi un magazin micuţ de cadouri de unde se pot cumpăra suvenire, cărți poștale, articole de papetărie, bijuterii și multe altele. La etaj se desfăşoară zona expoziţională permanentă denumită “Lisabona virtuală” , dar şi locul unde se etalează expoziţiile temporare, inclusiv aşa-numitele săli de activităţi.

De cum am păşit în interior, vă spuneam că am primit audioguide-ul aferent, apoi ne-am lansat pe flux. Fotografiatul este permis aproape peste tot, însă fără blitz.

În prima zonă (capitolele I-IV) aflăm despre originile Lisabonei. Deşi legendele îl dădeau pe Ulise drept întemeietorul Lisabonei (numele grecesc al oraşului fiind Olissipo), se pare că potrivit unor teorii ştiinţifice, fenicienii au fondat Alis Ubbo (Portul Încântător). Apoi au urmat romanii, vizigoţii, maurii. Oricum din această secţiune rezultă că ritmurile de viață marcate inițial de râul Tejo, pământ, mare și cer s-au schimbat odată cu venirea colonizatorilor, cuceritorilor și odată cu construirea zidurilor orașului. Însă miturile și legendele sunt redate împletit cu realitatea faptelor istorice.

În cea de-a doua zonă (capitolele V-X) este prezentat noul rol cosmopolit jucat de Lisabona după marile călătorii şi descoperiri care au adus bogăţie fără precedent orașului. Este scos în evidenţă caracterul său în Epoca de Aur a Imperiului Colonial Portughez când aceasta a devenit capitala comerţului cu Africa, India, Orientul Îndepărtat şi, desigur, Brazilia.

Lisabona şi Imperiul Portughez ating apogeul înfloririi după expediţiile lui Vasco da Gama, lucru foarte bine reprezentat grafic în imaginile de pe pereţi.

Zona a treia (capitolele XI-XIV) este cea mai tulburătoare, fiind alocată cutremurului devastator, de la 1 noiembrie 1755, punct de mare cotitură în istoria oraşului. În acea zi, cunoscută din punct de vedere al calendarului creştin romano-catolic, ca Ziua Tuturor Sfinţilor, Lisabona s-a confruntat cu cel mai mare cataclism care i-a marcat existenţa, fiind aproape distrusă în urma sa. Cutremurul a fost însoţit de numeroase incendii şi chiar de un uriaş tsunami care a măturat coasta. Se spune că ar fi fost de magnitudine estimată 9 pe scara Richter raportat la ceea ce ştiu oamenii de ştiinţă astăzi despre seisme şi ar fi durat cam 6 minute. Circa 30.000 de oameni şi-ar fi pierdut viaţa atunci.

În afara desenelor şi reprezentărilor grafice, am fost inviati într-o sală numită a Cutremurului în care am vizionat un filmuleţ foarte interesant şi cât se poate de real despre cum a surprins acest dezastru natural locuitorii Lisabonei, cât de mult le-a schimbat viaţa în rău, distrugându-le cam tot ceea ce construiseră până atunci, transformând în ruine agoniseala lor. Singura parte a oraşului rămasă cât de cât în picioare a fost colina pe care se află cartierul Alfama şi pe care se înalţă şi astăzi Castelul Saõ Jorge.

Desigur că scopul filmuleţului fusese atins atunci când, la final, aproape toţi telespectatorii erau vizibil emoţionaţi şi mişcaţi de nenorocirea ce se abătuse asupra locuitorilor Lisabonei din secolul al XVIII-lea. Cutremurul din 1755 a fost prezentat într-o experiență uluitoare pe care nimeni nu o va putea uita uşor.

Zona a patra (capitolele XV-XVI) este dedicată renaşterii Lisabonei sub bagheta marchizului (Marquês) de Pombal, căruia regele îi dădude sarcina cea mai dificilă, aceea de reconstruire a oraşului. Conform planurilor sale urbanistice, marchizul, care era prim-ministrul regelui José I al Portugaliei, a reuşit să mobilizeze toată ţara pentru refacerea capitalei distruse. Acesta a ales un plan riguros şi practic care prevedea străzi drepte, pieţe largi şi clădiri neoclasice uniforme, ceea ce i-a adus renumele de a fi imprimat stilul arhitectural pombalin, botezat după numele său.

Marquês de Pombal este prezentat sub forma unei holograme, la lucru, aplecat asupra planurilor sale desfăşurate pe un birou generos. Nu e de mirare că a reuşit în numai un an să pună pe picioare mare parte din noua Lisabona. Se ghida după un dicton propriu:“Ce facem acum? Îngropăm morții și vindecăm pe cei vii!” , iar dacă, de regulă, după o asemenea calamitate ar fi urmat în mod natural diverse molime, Lisabona nu a avut nicio epidemie ulterioară.

Ca fapt divers, fiindcă marchizul a fost primul care a încercat să descrie pe larg, științific, obiectiv cauzele și consecințele unui cutremur de o asemenea anvergură, este considerat un precursor al oamenilor de știință seismologici moderni.

Cea de-a cincea zonă (capitolul XVII) a Lisboa Story Center este despre Piața Comerțului (Praça da Comérçio) – cunoscută și sub numele de Terreiro do Paço –, cea mai spectaculoasă piaţă a Lisabonei, cea care a jucat un rol cheie în istoria Lisabonei.

Terreiro do Paço a fost piaţa palatului regal şi timp de mai multe secole, principala poartă maritimă a oraşului. Aici aveau loc atât ceremooniile de primire a oaspeţilor regali care veneau pe mare, cât şi o serie de festivităţi publice şi luptele cu tauri.

Construită larg, în formă de U, este mărginită de clădiri neoclasice cu arcade la parter. Latura nordică a pieţei este întreruptă de arc triumfal grandios, Arco de Rua Augusta, care face legătura cu strada pietonală Augusta. Arcul este decorat cu figuri alegorice şi blazonul Lisabonei flancat de statuile unor personalităţi istorice, printre care, desigur, şi cea a Marquês de Pombal, coordonatorul lucrărilor de reconstrucţie a oraşului. Cele mai multe clădiri din piaţă sunt ocupate astăzi de birouri guvernamentale şi au la parter restaurante şi cafenele. Însuşi Lisboa Story Center este unul dintre ocupanţii de la parterul de pe stânga, cum privim spre fuviu, alături de principalul Centru de Informaţii Turistice al capitalei portugheze.

În mijloc tronează un grup statuar din care se remarcă monumentul ecvestru al regelui José I orientat spre Cais de Colunas, o serie de trepte de marmură care coboară până la linia apei, iar la stânga acestora se află terminalul pentru feriboturi Estaçao Fluvial Terreiro do Paço.

Vizita se încheie în zona cu numărul şase, care se află la tot etaj și unde se găseşte un panou interactiv cu ecrane tactile menit pentru a afla mai multe despre o mulţime de evenimente cheie din istoria Lisabonei.

În concluzie, recomand cu mâna pe inimă o vizită la Lisboa Story Center, poate mai înaintea altora, este foarte potrivită celor care vor să cunoască istoria capitalei portugheze într-un mod interactiv şi plăcut, fără a fi nevoiţi să se afunde cu nasul în diverse ghiduri sau articole de pe internet. Lansez invitaţia mai cu seamă pentru deţinătorii de Lisboa Card, însă nici pentru aceia care nu-l au nu reprezintă o cheltuială prea mare având ocazia să afle cele mai importante momente recostituite într-o manieră foarte interesantă.

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=0vW4PaWwMwo

selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

[fb]
---
Trimis de irinad in 31.07.22 17:20:38
Validat / Publicat: 31.07.22 21:41:31
VIZUALIZĂRI: 472INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Turcia, Serbia, Bulgaria, Albania, Grecia, Malta, Iordania, Israel, Italia, Franţa, Cipru, Portugalia, Croaţia, Spania, Egipt, Monaco
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Apus de soare pe fluviul Tejo din Praça do Comércio
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 52700 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster45 [31.07.22 21:40:48] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster [01.08.22 06:44:12] »

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost deasemenea selectat și ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

irinad [01.08.22 07:00:39] »

@webmaster şi @webmaster45: Mulţumesc foarte mult!

maryka [01.08.22 09:23:08] »

Deși am citit de aseară uite că abia acum am reușit să scriu câteva cuvinte. Mi-a plăcut acest muzeu, este ceva aparte, despre istoria unui oraș, capitală, cu bune și mai puțin bune, dar așa e viața, nu?

Dacă ne gândim bine și s-ar organiza peste tot așa ceva, cu siguranță toate orașele și locurile importante au astfel de momente, fericite și foarte triste.

Felicitări pentru alegerea acestui muzeu, felicitări pentru articol, foarte util, iar când ajungi acolo parcă și apreciezi cu atât mai mult efortul depus pentru reconstrucția orașului.

Zi faină, te pup cu drag!

irinad [01.08.22 20:26:52] »

@maryka: Mulţumesc frumos, din păcate, uite că vin eu târziu să-ţi răspund, dar independent de voinţa mea.

Muzeul acesta are marele avantaj că este captivant, adică genul acela care te prinde, şi educativ, aşa încât după ce ieşi poţi spune că ai înţeles suficient de mult despre istoria oraşului, fără a fi nevoie neapărat de prea multă documentare. Te lămureşte în multe privinţe cu un minimum de efort atingându-şi scopul de a-l introduce pe vizitator şi de a-l familiariza cu evenimentele oraşului.

Ideal este să fie vizitat la începutul vacanţei, nu cum am făcut noi la finele celei de-a doua, dar n-a fost rău nici aşa, că ni s-au aşezat mai bine informaţiile!

Seară bună şi o noapte liniştită!

Aurici [05.08.22 09:49:23] »

Si mie mi-a placut Lisboa Story Center. Am inceput cu ea in prima dupa amiaza pe care o aveam la dispozitie dupa ce ne-am cazat, dar ne-a costat cardul. Adica, n-am vrut sa-l activam acolo pentru ca ne-am fi ales doar cu asta in prima zi si era pacat, pentru ca ne facusem planul sa legam altfel obiectivele ca sa beneficiem cat mai bine de card. N-a iesit tocmai cum am vrut.

Dar una din experientele cele mai deosebite pe care le-am avut in viata mea a fost la etajul Lisboa Story Center. Acolo am trecut intr-o realitate virtuala si am zburat deasupra Lisabonei si in maruntaiele ei, traind cea mai faina experienta din ultimii multi ani. Fly Over Lisbon nu intra in card si costa 10 EUR, cu 1-2 EUR reducere pentru grupuri. Habar nu am daca mai apuc eu sa scriu despre asta, de aceea am tinut sa zic aici, ca poate i-o folosi cuiva.

Numai bine, vara frumoasa in continuare si multe calatorii in siguranta!

irinad [05.08.22 19:49:15] »

@Aurici:

Si mie mi-a placut Lisboa Story Center. Am inceput cu ea in prima dupa amiaza pe care o aveam la dispozitie dupa ce ne-am cazat, dar ne-a costat cardul.

Mă bucur că ţi-a plăcut şi ţie acest muzeu care, pentru mine, s-a dovedit foarte interesant şi captivant. De fapt, acum aflu că ai fost la Lisabona. Totodată, mulţumesc pentru vizită şi completări care pot fi foarte folositoare celor care vor dori să experimenteze muzeul, desigur cu condiţia să se informeze dinainte de pe sait.

Noi eram deja obosiţi în acel moment al zilei, veniserăm de la Estádio da Luz, stadionul echipei Benfica, pe care soţul meu a vrut să-l viziteze neapărat de ziua lui. Când am revenit cu metroul în apropierea Praça da Comérçio, ne-am zis să nu mai ratăm muzeul ăsta că a doua zi plecam acasă şi ar fi fost păcat. Bine, după aceea, am nimerit şi la vecinul Muzeu al Berii care nu era inclus în card, însă era tot din categoria dar (cadou).

N-a iesit tocmai cum am vrut.

Parcă îmi sună cunoscut, ni s-a mai întâmplat şi nouă să nu ni se potrivească socotelile.

Sper să-ţi faci timp să scrii despre vacanţa voastră, m-ai făcut curioasă în privinţa acesteia. Seară bună!

doinafil [07.08.22 14:07:19] »

Mi-ar plăcea să văd și eu acest muzeu! Nu știam de cutremurul din 1755 care a distrus orașul, nici de stilul arhitectural Pombalin. Pozele P02 și P05 îmi plac în mod deosebit!

ȘI de aceea îmi place mie AFA, aflu lucruri noi datorită vouă, tinerilor care sunteți avizi de excursii și informații! Poate vom ajunge și noi acolo, pentru că n-am fost în Portugalia - până acum.

Felicitări pentru articol, poze și...

irinad [07.08.22 14:33:03] »

@doinafil: Când veţi vizita Portugalia, vi-l recomand la primul contact cu capitala sa. Noi, cam suciţi din fire (în special eu), i-am trecut pragul abia pe finalul celei de-a doua minivacanţe, şi recunosc că era bine să facem cunoştinţă cu povestea Lisabonei încă de la început. Dar, vorba aceea "Mai bine mai târziu decât niciodată! "

ȘI de aceea îmi place mie AFA, aflu lucruri noi...

Subscriu acestei observaţii pertinente şi foarte adevărate. Vă spun sincer că de multe ori planurile noastre de vacanţă sunt ţesute în urma lecturării de aici, de pe sait, a unor articole scrise bine şi frumos despre unele destinaţii care parcă sunt turnate şi pe gusturile noastre, apoi o orientare în spaţiu pentru bilete de avion este decisivă şi, uite aşa, se naşte o nouă călătorie. Hotărârile le luăm uneori atât de repede şi de în scurt, că ne mirăm cât spirit de aventură avem, desigur că e bine atâta vreme cât nu ne apasă ulterior vreun regret.

Vă doresc din tot sufletul să ajungeţi în Portugalia, sunt sigură că vă va plăcea. Pare şi o destinaţie destul de accesibilă acum, nu numai frumoasă!

Mulţumesc pentru vizită, ecou, vorbe frumoase! Vă îmbrăţişez cu drag pe amândoi!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, doinafil, irinad, maryka
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0785341262817 sec
ecranul dvs: 1 x 1