ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.07.2022
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

După curcubeu in Defileul Sigmund-Thun

TIPĂREȘTE

In a doua parte a lunii iunie am fost din nou plecată in Auastria, la copii. De când o parte a familiei s-a mutat acolo, frumoasa țară de la poalele Alpilor a devenit pentru noi a doua casă. Pe lângă revederea celor dragi, incercăm să descoperim, de fiecare dată când ajungem acolo, frumusețile Austriei.

De această dată ne-am limitat la atracțiile zonei Kaprun-Zell-am-See, locul unde locuiesc copiii. Zona oferă foarte multe posibilități de a petrece vacanțe minunate atât iarna cât și vara.

Iarna, iubitorii schiului pot găsi aici sute de km de părtii excelente, despre care am povestit in două review-uri anterioare.

Vara, se pot face drumeții pe potecile muntelui Schmittenhöhe sau se poate urca, pe propriile picioare sau cu instalațiile pe cablu, pe Ghețarul Kitzsteinhorn, la Gipfelwelt 3000. Sunt 400 km de trasee marcate pe munții din zonă.

Tot in anotimpul călduros se poate face baie in lacul Zeller, se pot practica sporturi nautice sau se pot face frumoase plimbări cu barca sau vaporașul.

Deși ne-am propus și câteva drumeții, din diferite motive, nu am reușit să facem niciuna in cele câteva zile petrecute in Austria. Am fost totuși să vedem defileuul Sigmund-Thun, situat pe valea râului Kapruner Ache.

Sigmund-Thun Klamm se află la aproximativ 3 Km de Kaprun, pe Kesselfallstrasse. Se poate ajunge cu mașina personală, cu bus-ul nr. 660 care pornește din Kaprun, sau chiar și intr-o drumeție frumoasă cu plecare din Kaprun.

Pentru cei care vin cu mașina sunt amenajate mai multe parcări gratuite, aflate de-a lungul șoselei, in apropierea intrării in chei.

Din parcare până la intrarea in defileu se mai parcurge un scurt traseu prin pădure, ușor și plăcut.

Defileul este deschis din luna mai până in octombrie, iar prețul unui bilet este de 6,50 Euro pentru adulți și 4,40 Euro pentru copii până la 15 ani. Pe timpul iernii defileul este inchis, in special pentru protejarea amenajărilor făcute in interiorul lui – se demontează podețele din lemn pentru a fi protejate de zăpadă și se fac lucrări de intreținere.

La intrarea in defileu, in apropierea casei de bilete se află Centrul de informare al Centralei Electrice Kaprun, unde se pot afla date interesante despre barajul Mooser-Sperre din zona Kaprun și despre VERBUND, principala companie de electricitate din Austria. Intrarea este liberă.

După o scurtă vizită a Centrului de Informare, am achiziționat două bilete pentru adulți și am intrat in defileu.

Deși amenajările din defileu sunt recente, datorită zăcămintelor bogate in cupru, Sigmund-Thun Klamm și zona inconjurătoare au fost locuite incă de acum 4000 de ani. Mai târziu, in Evul Mediu, apele defileului au fost folosite pentru transportul cu pluta a materialelor lemnoase și a produselor agricole.

Din anul 1893, defileul a fost amenajat in scop turistic, construindu-se in apropiere și un hotel. Toat in acea perioadă defileul a fost numit Sigmund-Thun, după numele unui conte din Salzburg, care a vizitat zona și s-a indrăgostit de frumusețea defileului și a locurilor inconjurătoare.

In anul 1934 defileul a fost declarat monument al naturii.

Construcția centralei electrice din zona Kaprun, a dus la inchiderea defileului, in anul 1938 și așa a rămas până in anul 1991. Autoritățile austriece și-au amintit de defileu și de potențialul lui turistic și au decis reamenjarea acestuia și deschiderea lui, eveniment care a avut loc in anul 1992.

Parcuregerea defileului pe intreaga lungime de 320 m se face intr-un singur sens, este un traseu foarte ușor și, theoretic, durează mai puțin de jumătate de oră. Practic, poate dura mult mai mult, pentru că e greu să treci cu viteză pe lângă frumusețea cascadelor și a apelor vijelioase care străbat defileul.

Pentru a facilita parcurgerea defileului in condiții complete de siguranță, au fost amplasate, de-a lungul peretelui de stâncă al defileului, podețe și 263 trepte din lemn. In cele mai spectaculoase porțiuni sunt amenajate balcoane pentru ca turiștii să poată imortaliza frumusețea locurilor și sunt furnizate informații despre istoria locului. In unele locuri defileul este ingust, pereții inalți, iar cele câteva raze de soare care pătrund formează pe apele cascadelor frumoase curcubeie.

Cuvintele sunt prea sărace ca să descrie frumsețea acestui defileu, sper ca fotografiile și filmulețul să le poată face mai bine.

O dată pe săptămână se organizează vizitarea nocturnă a defileului, când pereții și apa râului sunt iluminate de spoturi colorate. Nu am avut când să mergem și la o nocturnă, dar poate că vom reuși la viitoarea vizită.

La ieșirea din defileu drumeția poate fi continuată in jurul lacului Klammsee. Recomand acest circuit, este foarte ușor și foarte frumos. Apele lacului, colorate in toate nuanțele de verde și turcoaz, in funcție de lumina soarelui și de apropierea de munte, vă va fermeca. Rățuștele navighează nestingherite și este chiar și o mică plajă. Pe marginea potecii am găsit zmeură (foarte bună) dar și floricele de munte. Este și o terasă unde vă puteți odihni și potoli foamea sau setea.

Cine are timp poate să continue drumeția mai sus pe munte, sunt câteva trasee marcate care pleacă din zona lacului.

Ne-a plăcut defileul Sigmund-Thun și, dacă aveți in plan o vacanță vara in zona Kaprun, vă recomand vizitarea lui. Sper ca fotografiile să vă convingă că merită.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Defileul se află la 2 Km Kaprun și 5-6 Km de Zell-am-See.

Vara se pot face drumeții, se poate face plajă la lacul Zeller, se poate vizita orașul Salzburg, se poate merge pe Soseaua Alpină Grossglockner.

Iarna se poate schia pe cele câteva sute de pârtii excelent amenajate.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Mika in 10.07.22 22:04:07
Validat / Publicat: 11.07.22 07:34:08
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.

VIZUALIZĂRI: 1300 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Defileul Sigmund-Thun
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 52000 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX [11.07.22 07:33:40] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cheile Sigmund Thun, KAPRUN" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster [11.07.22 09:19:29] »

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishu [11.07.22 09:58:11] »

@Mika: Daca as fi putut sa votez cu ambele maini as fi facut-o, mi-ai facut o asa mare bucurie cu acest articol pentru ca mi-ai adus aminte de vizita mea de acum 2 ani. Spun in continuare, inima mea a ramas in Austria, este o tara atat de ofertanta in turism si atat de bine pusa la punct din acest punct de vedere.

Nu am sa comentez, mi s-a parut ca este un traseu in care la fiecare metru vezi altceva, in orice directie te-ai uita te minunezi.

Felicitari, votat cu mare, mare drag!

mprofeanu [11.07.22 12:20:48] »

@Mika: Frumoasă zonă, a doua casă pentru tine!! Mi-a plăcut defileul și amenajarea lui! Fain să prinzi curcubeul acolo!

Interesant cum au grijă de tot și desfac scările pentru protecție în sezonul friguros!

doinafil [11.07.22 16:13:12] »

Acest defielu seamănă mult cu Defileul Raggaschlucht, pe care l-am parcurs anul trecut în vară, când am fost cu CARAVANA AFA în Austria. După cum scrie @msnd în review-ul lui postat aici, defileul Raggaschlucht

A fost declarat, cel puțin pe panoul informativ de la intrare, „cel mai mare și mai frumos defileu din Alpi” . Porțiunea vizitabilă are 800 m lungime și circa 200 m diferență de nivel. Defileul este vizitabil din anul 1882. În anul 1978 a fost declarat „Monument al Naturii” .

După cum am citit în review-ul tău, Sigmund-Thun se pare este mai mic și mai ușor de parcurs. Poate că sunt și alte defilee în Austria, dar astea două îmi par foarte frumoase. Tu ai surpins și un curcubeu în filmulețul tău!

Felicitări pentru traaseul parcurs și pentru poze!

Mika [11.07.22 19:36:09] »

@mishu: Mulţumesc???? Să ştii (parcă ţi-am mai spus) că de câte ori scriu despre Austria mă gândesc la tine, dacă ai fost pe acolo şi iţi va face plăcere să revezi acele locuri.

Mika [11.07.22 19:40:57] »

@mprofeanu: Austria este o țară foarte frumoasă și se potrivește cu dorințele mele turistice. Cred că mă voi retrage acolo la pensie????

Mika [11.07.22 19:45:37] »

@doinafil: Nu știu ce să spun cu cel mai mare și cel mai frumos. Și austriecii se laudă ca și alții. Sigmund-Thun este intradevăr mic, dar am mai vizitat un defileu, tot in această zonă, mult mai mare, despre care am scris (Liechtensteinklamm). Nu știu dacă este la fel de mare ca cel vizitat de voi, dar și acolo se lăudau că este cel mai frumos. Mulțumesc de vizită și aprecieri!

elenaadinascris / TELEFON [15.07.22 23:21:07] »

Frumos și interesant loc!

Bine că l-ai văzut și ți-a plăcut! ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, elenaadina, Mika, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂCheile Sigmund Thun:

  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.072052955627441 sec
  ecranul dvs: 1 x 1