ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.04.2022
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Excursie Krimmler Wasserfalle

NB: Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
[fb]
NOU TIMP CITIRE: 5 MIN

Cascada Krimml - 400 metri de frumusețe

TIPĂREȘTE

Dacă m-ar pune cineva să caracterizez Austria in trei cuvinte, aș spune Alpi, Mozart și Viena.

Când spun Alpi, mă gândesc in primul rând la părtiile nesfărșite pe care e o plăcere să skiezi, dar și la munții frumoși cu vârfuri de peste 3000 m, multe cu zăpezi permanente.

Despre munții din Austria vă voi povesti și de această dată, dar nu despre vârfuri sau poteci, ci despre cea mai inaltă cascadă din Austria, Cascada Krimml.

Situată in Hohe Tauern Park, cel mai mare parc natural din Austria, la poalele celui mai mare ghețar din Austria, situat pe vârful Grossvenediger, Cascada Krimml este, cu cei 380 m ai săi, cea mai inaltă din Austria și a cincea cea mai in altă din Europa.

Nu știu exact pe ce criterii se face acest clasament, pentru că in Europa sunt cascade și mai inalte decât Krimml, dar, probabil că se ia in considerare căderea continuă de apă.

Austriecii mai spun despre Cascada Krimml că ar fi cea mai mare din Europa, dar cred că se referă la lățime sau poate la debitul de apă, și nu la inălțime.

Contează mai puțin dacă este sau nu cea mai mare din Europa, pentru mine este una dintre cele mai frumoase cascade pe care le-am văzut până acum.

Cascada Krimml este situată pe râul Krimmler Ache, râu alimentat in mare parte de ghețari și apa provenită de la topirea zăpezilor. Debitul râului Krimmler Ache diferă nu numai de la un anotimp la altul ci chiar intre zi și noapte, Cascada Krimml inregistrând cel mai mare debit intre orele 21.00 și miezul nopții.

Cascada Krimml este situată in apropierea localității Krimml, aflată in districtul Zell-am-See, in regiunea Pinzgau.

Noi am ajuns in Krimml cu mașina din Zell-am-Zee, o călătorie de aproximativ o oră, și am parcat intr-una din parcările amenajate, pentru toate tipurile de autovehicule, special pentru cei care vin să viziteze cascada.

Din parcare incepe drumul spre cascadă, o plimbare frumoasă, pe o potecă prin pădure.

Cascada Krimml are cel mai inalt punct la 1470 m și este formată din trei căderi de apă, două de 140 m și una, aflată la mijloc, de 100 m.

Este foarte ușor să urci de la 1070 m, nivelul cel mai de jos al cascadei până deasupra ei, la 1470 m. Traseul, o potecă cu multe platforme de vizualizare a căderii de apă, a fost amenajat de Clubul Alpin Austriac și German, incă din anul 1879.

Traseul incepe cu prima cascadă, ale cărei ape cad vijelios la 1070 m, pe platforma numită Ignaz von Kürsinger, scriitor, funcționar public și topograf austriac. In anul 1835 Ignaz von Kürsinger a construit primul traseu al cascade, care urca până la marginea superioară a cascadei de jos.

Este cea mai spectaculoasă parte a cascadei. Cu puțină grijă și cu incălțăminte adecvată, care să nu alunece, se poate ajunge, urcând pe niște stânci inalte, pănă foarte aproape de locul unde cade apa. Dar trebuie să aveți in vedere că veți face un duș serios, picăturile de apă imprăștiindu-se pe o distanță mare.

Pe platforma de la baza cascadei, se află Centrul Cascadei, un complex format din expoziții al căror subiect este apa, o terasă panoramică cu vedere la cascadă, magazine.

De aici incepe efectiv traseul care urcă pe cea mai de sus platformă a cascadei, asta după ce cumpărați biletul de intrare, care costă 5 Euro/adult și 2 euro/copil.

Traseul este deschis din aprilie până in octombrie, iarna putând fi parcurs doar de persoane experimentate și cu echipament adecvat.

De aici incepe urcușul, dar să nu vă așteptați că este greu. Traseul este foarte bine amenajat (prea bine după gustul meu) poate fi parcurs de oricine, chiar și de părinții cu copii mici, in cărucior.

Fiecare platformă de vizionare a cascadei poartă numele unei personalități care a contribuit la dezvoltarea turismului montan din Austria și la construirea traseului pe lângă Cascada Krimml.

Prima platformă se află la 1110 m altitudine, și poartă numele lui Riemann Kanzel, președinte al Asociației Alpine din Austria și Germania, Departamentul Pinzgau, un participant activ la construcția traseului la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Urmează alte platforme la 1150 m (Regen Kanzel), la 1170 m (Theodor Sendtner) și la 1210 m (Jung Kanzel).

La 1220 m se află platforma Jaga Sprung. Legenda spune că in acest loc, un cerb urmărit de un vânător s-ar fi aruncat in abisul dintre stâncile care mărginesc cascada.

Pe tot parcursul traseului, din loc in loc sunt amplasate bănci, pentru cei care vor să se odihnească sau să stea puțin la umbra brazilor. Sunt și câteva chioșcuri cu băuturi sau gustări.

Urmează platforma Bergsteig (1245 m), apoi Schoenangerl Guesthouse (1306 m), Staubige Reib (1330 m) și Bergerblick (1390 m).

Punctul cel mai inalt al cascadei se află la 1460 m, unde este amenajată platforma SchettKanzel, după numele lui Albert Schet, coordonatorul lucrărilor de construcție a traseului, in 1879.

Odată ajunși deasupra cascadei, puteți continua drumeția până la una dintre cabanele aflate la distanțe cuprinse intre 40 min și 4 ½ ore. Noi am mers până la Söln Alm, o cabană frumoasă situată la 1580 m alt., la o distanță de 40 min de partea de sus a cascadei. Traseul până acolo este pe cât de ușor, pe atât de frumos. Un drum forestier care merge de-a lungul râului, intr-o vale frumoasă, mărginită de pajiști verzi unde pășteau liniștite văcuțe austriece.

La cabană ne-am potolit foamea cu un platou cu brânzeturi și mezeluri mult mai mare decât am putut noi duce, urmat de un ștrudel cu mere și un kaiserschmarrn, toate insoțite de o bere rece.

Dacă ajungeți in zona Salzburg, in apropiere de Zell-am-See, mergeți să vedeți Cascada Krimml, chiar dacă nu parcurgeți tot traseul ci vedeți doar prima parte, cea de jos. Recomand parcurgerea intregului traseu, care este foarte ușor și frumos.

Citește și CONTINUAREA aici
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

[fb]
---
Trimis de Mika in 05.04.22 21:35:40
Validat / Publicat: 05.04.22 22:06:47
VIZUALIZĂRI: 311INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Cascada Krimml - a doua cădere de apă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 59100 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu [05.04.22 22:13:33] »

@Mika: Start vot! Iti dai seama cum am primit notificarea am si sarit sa citesc? Am spus si am sa ma repet in continuare, Austria s-a lipit de sufletul meu si acolo va ramane intotdeauna orice ar fi, iar articolul tau m-a facut sa oftez din nou.

Ma bucur pentru tot ceea ce reusesti sa vezi din Austria iar aceasta cascada este impresionanta. Este unul dintre obiectivele de neratat din zona, din pacate eu nu am reusit sa o vad, mereu am avut o piedica de cate ori am vrut sa ajung acolo, asta inseamna ca trebuie sa mai ajung in zona .

Minunat, felicitari, votat cu mare drag.

webmaster [06.04.22 00:23:00] »

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

elenaadinascris / TELEFON [06.04.22 09:23:30] »

Superbe peisajele!

Din fericire am reușit și am ajuns și eu la această cascadă!

Oricum mai am multe de văzut în Austria!

Mi-a plăcut poza cu cei 3 vitelusi și cea cu ditamai platoul! 😄😄 👍

Mika [06.04.22 10:12:06] »

@mishu: Să știi că de câte ori scriu despre Austria mă gândesc la tine! Iți dai seama că și pentru mine Austria are un loc in inimă acum, când o parte din famile este acolo. Iți doresc să te reintorci, să vezi și ce nu ai reușit să vezi! Mulțumesc pentru ecou și vot!

Mika [06.04.22 10:14:58] »

@webmaster: Mulțumesc!

Mika [06.04.22 10:21:06] »

@elenaadina: Un loc foarte frumos, intr-adevăr! Cei trei vițeluși au sfârșit prin a se lua la bătaie pe castron, a fost foarte amuzant!

msnd [07.04.22 19:48:12] »

Sărut mâna!

Felicitări pentru excursie și seria de articole!

Pentru acesta, trebuie să recunosc că mi-ai luat-o înainte. Am și eu început un articol pe aceeași temă, dar nu am scris decât cam 20%. Iar în începutul lui te aminteam pe tine și articolul despre Großglockner Hochalpenstraße, pe care noi l-am coborât în drum spre această cascadă.

Dar, mai bine așa, pentru că eu, din lipsă de antrenament și timp disponibil, nu am urcat decât până la cota 1220. Așa că, articolul meu ar fi fost mai puțin complet.

Foarte frumoase pozele. Sunt câteva poziții pe care eu nu le-am prins. Felicitări, încă odată!

O seară excelentă!

Mika [07.04.22 21:00:43] »

@msnd: Mulțumesc! Este bine venit și review-ul tău, fiecare vede altceva! Am avut o zi intreagă la dispoziție, așa că am urcat incet și am avut timp să văd cascada din toate unghiurile. Seara bună!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, Mika, mishu, msnd
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0830419063568 sec
ecranul dvs: 1 x 1