ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.03.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Rethymnon și împrejurimile

NB: Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
[fb]
NOU TIMP CITIRE: 7 MIN

Plimbare prin împrejurimile orașului Rethymno

TIPĂREȘTE URM de aici

Din Rethymno, vezi impresii, în dimineața petrecută acolo am făcut o plimbare mai lungă, circa 80 de kilometri și puțin peste 4 ore, iar la revenirea în oraș am văzut câteva din obiectivele lui turistice.

Lacul Kournas, cel mai mare din Creta și singurul lac cu apă dulce, prima destinație a acelei zile, a fost cunoscut încă din antichitate sub numele de Korissia. Este așezat la poalele Munților Albi, într-o vale înconjurată de dealuri, la circa 28 de kilometri de Rethymno, de unde am venit și noi pe un drum bun, aproape plat, la final în urcuș lejer, are curbe largi, plimbare plăcută de o jumătate de oră.

Apariția lui a avut loc atunci când Dumnezeu a scufundat un sat cu locuitorii lui păcătoși dintre care a supraviețut doar fiica preotului care a devenit mai târziu „zâna lacului” ce apare și azi pe o stâncă din lac. Cert este că apa subterană oprită de rocile impenetrabile a ieșit la suprafață și iese și azi prin mai multe izvoare, două fiind mai mari.

Lacul are formă circulară și culori diferite începând cu albastru închis în centrul lui, aproape negru fiind un lac fără fund, spune tradiția, realitatea, vegetația de pe fundul lui este cea care dă culoarea, până la turcoaz în zonele riverane. Lacul cu maluri verzi și nisip alb este bun pentru înot și plajă iar adâncimea destul de mare permite plimbări cu hidrobicicletele și cu bărcile ce pot fi închiriate. Fiind octombrie, nu se făcea plajă dar se puteau face drumeții sau plimbări pe lac.

Ne-am plimbat puțin pe malul lui mergând în ambele părți față de debarcader, am renunțat să văd Satul Kournas deși știam că oferă panorame splendide și trasee marcate deosebite, vezi impresii scrise de @Carmen Ion. Mi-ar fi plăcut să fac turul pe malul lacului și măcar o plimbare pe unul din trasee dar am mers doar la mașină și ne-am continuat drumul….

De aici am plecat la Argyroupoli, sat ridicat pe locul anticului oraș Lappa, unul dintre cele mai vechi orașe din Creta fondat nu de minoici, ci de eroicul rege micenian Agamemnon, cum spune povestea. Este o zonă foarte interesantă prin ce arată din perioadele zbuciumatei istorii cretane, oraș minoic și roman, oraș bizantin ocupat de sarazini și apoi ocupat de otomani și eliberat de ei odată cu întreaga insulă.

Astăzi, Argyroupoli aflat la 27 kilometri sud-vest de Rethymno, se ridică pe pantele dealului, acoperind aproape tot orașul antic incluzând vestigii arhitecturale antice și venețiene. Satul de Sus și Satul de Jos sunt bine conservate și multe dintre conacele venețiene sunt încă locuite, dar se văd și părți ale orașului antic, vestigii romane, clădiri venețiene, biserici bizantine.

Intrând în sat am virat la dreapta pe un drum în coborâre virajat și am oprit într-o parcare mare, bine amenajată, în apropiere de „Argypoupoli Water Springs” , unul dintre cele mai atractive locuri din sat. Am început plimbarea prin verdele luxuriant, pe lângă cascade și bazine cu pești, printre platani străvechi la umbra cărora odinioară se măcinau cereale în morile de apă, astăzi taverne ce oferă mâncăruri tradiționale cretane. Peste tot liniște, puțini amatori la mâncare, și mai puțini turiști la plimbare, era o dimineață frumoasă de octombrie…, tocmai bună pentru o plăcută plimbare, dar las pozele să continue povestea.

Revenind în parcare am plecat spre sat cu ajutor Google maps, destinație Magazinul Lappa Avocado aflat la mai puțin de 300 de metri în linie dreaptă, cu mașina aproape 2 kilometri de drum bun, în urcuș dar nu abrupt. Nu am ajuns la Magazin ci ne-am oprit în Parcarea de la Piața Mare de Sus, lângă Biserica Sf. Ioan, biserică mare, albă, cu două Nave și Clopotniță greacă, lângă ele se află Turnul cu Ceas. Câteva poze, inclusiv asupra satului așezat pe deal, și am plecat spre Magazinul Lappa Avocado unde se vând produse cosmetice pe bază de ulei de avocado de fabricație proprie. Am fost întâmpinați de un domn care ne-a prezentat produsele, interesante dar nu prea sunt tentantă de așa ceva, totuși am cumpărat un Ser de față, 15 euro, întrebându-l cum ajungem la … ne-a oferit un pliant care avea și o hartă cu obiectivele turistice și ne-a spus cum să facem un traseu prin sat. Ieșind în stradă și trecând printr-un pasaj am întâlnit un grup de turiști care ne-au întrebat despre harta pe care o studiam, i-am dirijat spre magazin și am pornit pe drumul ce înconjoară partea de sus a satului.

Am mers pe străduțe înguste cu cafenele și multe flori, pe alei cu trepte urcând spre partea de sus a satului. Am trecut pe lângă Arcus Suites Hotel de 4 stele și am ajuns la Casa Venețiană Da Molin și la Poarta Romană ce au o tristă poveste. Pentru reconciliere între cretani și venețieni s-a logodit fata conducătorului venețian cu băiatul șefului rebelilor cretani, dar la petrecere cei trei sute de cretani au fost „ajutați” să adoarmă. Da Molin a chemat o armata venețiană de două mii de soldați care i-a prins și spânzurat pe rebeli, iar pe o piatră de deasupra intrării s-a scris morala, „OMNIA MUNDI FUMUS ET UMBRA” adică „TOTUL ÎN LUME ESTE FUM ȘI UMBRĂ” .

Ne-am continuat plimbarea pe aleea îngustă până la Biserica Sf. Vineri, albă și suplă, vegheată de o Coloană antică, cu interior simplu, cu mobilierul și Iconostasul din lemn sculptat, împodobit cu icoane și de aici pe lângă o Fântână de la o bifurcație am mers la dreapta pentru a face circuitul din partea de sus a satului. Am trecut pe lângă niște case ce aveau în construcția lor elemente din vestigiile romane din zonă, apoi ocolind prin stânga am ajuns la un Mozaic Roman, frumos, bine protejat. De pe platforma de lângă el am făcut câteva poze cu satul aflat mai jos, poze de sus care îmi plac mult și pe care caut să le fac în toate plimbările mele. Am coborât apoi spre Magazinul Avocado și continuând printr-un pasaj cu trepte am ajuns în Piața Mare de Jos la Biserica Templu Sfânt și la Centrul de Gastronomie Cretană închis în acea perioadă.

Ne-am întors în Parcare și am pornit spre Kato Poros, am trecut de o frumoasă Bisericuță și urmând indicatorul am virat la stânga spre Lappa Antică și după circa 600 de metri pe un drum asfaltat dar îngust am ajuns la un indicator spre Cimitirul Antic Lappa și Capela celor Cinci Fecioare. Am parcat, eram singuri pe acolo și pe o potecă mai mare, bine amenajată am început să coborâm. După circa 300 de metri am ajuns la Capela celor Cinci Fecioare ridicată pentru Thekla, Marianna, Ethane, Martha și Mary, cinci tinere ucise acolo de turcii cărora nu li s-au predat, cum spune povestea și am continuat plimbarea până la Platanul de 2.000 de ani, monument al naturii prin vârstă și dimensiuni. Citisem despre el și am vrut să îl văd, de fapt pentru el am fost acolo.

De la oprirea la Kournas până la pozele de lângă Platan trecuseră aproape 3 ore așa că ne-am întors la mașină și apoi la Rethymno. Satul Argyroupoli, vechiul Lappa și tot ce reprezintă el mi-a plăcut foarte mult, splendid așezat ca un amfiteatru, cu multe case ce au încadrate în ele elemente de vestigii romane. Au fost patru ore frumoase, deconectante pe care le recomand oricărui amator de frumuseți, mergeți acolo și nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Lacul Kournas, cel mai mare și singurul lac cu apă dulce din Creta, frumos așezat, înconjurat de dealuri

Satul Argyroupoli, vechiul sat Lappa, un sat frumos așezat, cu multe vestigii romane și un Platan vechi de 2000 de ani...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Plimbare plăcută, deconectantă...


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 29.03.22 20:41:41
Validat / Publicat: 29.03.22 22:22:07
VIZUALIZĂRI: 1604INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Neos Marmaras, Salonic, Atena, Delphi, Micene, Nafplio, Meteora
 • Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Italia, Spania, Germania, Franța, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Creta, Am coborât la Lacul Kournas
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 65600 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  8 ecouri scrise, până acum

  Carmen Ionscris / TELEFON CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [29.03.22 23:24:15] »

  @mprofeanu: Minunat! Mă bucur că ai ajuns la lac și Argyroupoli, unde ai vizitat mai multe locuri decât am reușit noi.

  Superbe și pozele. Felicitări @

  webmaster [29.03.22 23:25:53] »

  Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

  — (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

  — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

  Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

  (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

  mprofeanuscris / TELEFON [30.03.22 08:42:52] »

  @Carmen Ion: Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou! Am fost acolo citindu-te, m-ai inspirat. O zi frumoasă! Cu mare drag, !

  mprofeanuscris / TELEFON [30.03.22 08:48:58] »

  @webmaster: Mulțumesc frumos!

  maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [30.03.22 18:23:11] »

  Foarte frumoase locuri, deși cu tristă poveste, locuri pe care nu le-am văzut, dar le citesc și privesc cu drag prin intermediul d-voastră și al celorlalți colegi, colege, care au fost acolo.

  Vă îmbrățișez cu drag!

  mprofeanuscris / TELEFON [30.03.22 19:36:22] »

  @maryka: Mulțumesc frumos! Mai am trei articole și voi termina cu ce am văzut în Creta. Voi încheia cu visul meu realizat foarte târziu, Cheile Samariei.

  Cu mare drag, !

  elenaadinascris / TELEFON [03.04.22 13:43:08] »

  Interesante locuri!

  Mi-au plăcut!

  😊👍👏

  mprofeanuscris / TELEFON [03.04.22 22:22:48] »

  @elenaadina: Mulțumesc frumos! Cu mare drag!

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  elenaadina, maryka, mprofeanu
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.0796849727631 sec
  ecranul dvs: 1 x 1