ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.11.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 3 zile
Cuplu
Raport PREȚ/CALITATE: BUN
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE REZULTATĂ
97.50%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Pylos

NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Cocoțat deasupra Golfului Navarino: superbul Pylos

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Sub influența fotografiilor și filmulețelor postate pe internet, după Zacharo vezi impresii am decis o staționare de trei zile în orășelul Pylos, aflat la cca. 80 km sud, pe țărmul Mării Ionice.

Ce m-a atras aici? Imaginea Golfului Navarino și a portului natural al orașului, cel mai mare din Peloponez și unul dintre cele mai sigure din Grecia mulțumită existenței insulei Sfaktiria, care acționează ca un soi de barieră sau dig de apărare în calea vânturilor.

Și într-adevăr, apropiindu-ne de oraș și începând să urcăm, și coborând apoi, la fiecare cotitură a drumului panoramele ce se deschid sunt mereu altele, și toate la fel de superbe: marea în nuanțe azurii ireale, întrerupte din loc în loc de dârele văluroase lăsate de vasele care o brăzdează, sclipește sub soarele orbitor, iar la orizont, pe cerul care o îmbrățișează, stau presărați nori pufoși. Portul de agrement - Marina - vârful de lance al promontoriului pe care stă așezat orașul, își etalează cu mândrie ambarcațiunile ancorate ordonat, în timp ce în depărtare, insula Sfaktiria adaugă puțin verde uluitoarei palete de culori.

Orășelul cu case albe și acoperișuri roșii stă cocoțat pe panta unui munte nu foarte înalt (sub 500 m) pe nume Agios Nikolaos, închizând parțial, într-un semicerc - sau amfiteatru, că tot suntem în Grecia - una dintre cele mai reușite imagini de carte poștală ilustrată pe care eu, una, am avut norocul să le admir în această țară dăruită de Dumnezeu cu atâta frumusețe.

Opriți-vă neapărat la punctul de observație de pe șosea, unde veți găsi și un telescop, pentru a cuprinde dintr-o singură privire priveliști de neuitat.

Revenind la considerații de natură mai pragmatică, trebuie spus că tocmai poziția strategică ocupată de acest port natural a făcut ca zona să se afle permanent în centrul atenției celor interesați să dețină hegemonia asupra rutelor maritime care legau Marea Ionică de Marea Egee. Locuită încă din neolitic, a fost râvnită de eroul mitic Nestor, unul din legendarii argonauți, care a cucerit-o, cu ajutorul lui Heracle (Hercule), de la regele Neleus și și-a întemeiat aici un regat. Mărturie a acestor vremuri stau ruinele Palatului lui Nestor, menționat de Homer în Odiseea, aflat la cca. 10 km nord de Pylos, în apropierea plajei Voidokilia vezi impresii.

În secolul al VI-lea d. Hr. avarii au pus stăpânire pe regiune și, din câte se pare, de la ei mica localitate și-a luat numele de Avarinos, transformat în italienescul Navarino de către cuceritorii franci. În jurul anului 1280 aceștia au construit Palaiokastro (Vechiul castel) pe limba de pământ dinspre mare care închide laguna Divariou.

Povestea nu se oprește însă aici: venețienii au preluat controlul asupra Golfului Navarino în 1417, dar l-au cedat în 1500 otomanilor. Care au construit și ei, în 1573, după pierderea Bătăliei de la Lepanto (actualul Nafpaktos) un castel - Niokastro (Castelul nou) -, cu scopul de a-și menține poziția dominantă asupra comerțului dintre Orient și Occident. Așa se face că această parte de sud a Peninsulei Messenia, atât de importantă din punct de vedere strategic, oferă vizitatorilor șansa de a descoperi pe o arie restrânsă nu mai puțin de patru fortărețe relativ bine conservate, celor două din Pylos adăugându-se cea din Methoni, situată la doar 11 km distanță, precum și cea din Koroni.

Niokastro are ziduri groase și dimensiuni impresionante și se află în capătul sudic al orașului, pe drumul care urcă din centru spre Methoni. A fost construit pe un deal și din fața sa, printre copacii mediteraneeni înalți, am avut parte de o altă perspectivă asupra golfului, portului și clădirilor pitice înșirate la poalele sale. Un adevărat răsfăț vizual!

În incinta castelului s-au păstrat fântâni otomane, câteva clădiri publice și Biserica Schimbării la față a Mântuitorului, transformată în lăcaș de cult creștin din moscheea ridicată din porunca sultanului Murat III imediat după cucerirea orașului. La parterul uneia dintre construcțiile din perioada otomană funcționează Muzeul de Arheologie.

Cu excepția unor perioade scurte - a doua ocupație venețiană din 1685-1715 și cea rusească dintre 1770-1771 -, turcii au stăpânit zona până la izbucnirea Războiului de Independență. În octombrie 1827, în Bătălia de la Navarino, ultima din istorie purtată exclusiv cu vase cu pânze, flota aliată a britanicilor, francezilor și rușilor a zdrobit-o pe cea turco-egipteană, salvând de la pieire prima republică elenă. Independența sudului Greciei a trebuit însă să fie consfințită de o nouă intervenție: cea a Franței prin expediția din Morea (1828-1833).

Forța expediționară condusă de generalul locotenent Nicolas Joseph Maison, formată din cca. 15.000 de oameni, cuprindea, alături de militari, și savanți - după modelul campaniei din Egipt a lui Napoleon -, specialiști în botanică, zoologie, geografie, geologie, arheologie, arhitectură și sculptură. Aceștia au alcătuit un inventar științific de imensă valoare care a inclus clasificări ale florei și faunei locale, hărți topografice, precum și studii, măsurători și propuneri de restaurare a monumentelor istorice din Peloponez, dar și din Atena, Atica și insulele Ciclade.

Inginerii lui Maison sunt cei care au proiectat orașul (revenit la denumirea antică Pylos în 1833) în forma actuală în afara zidurilor fortăreței otomane și multe din casele din prima jumătate a secolului al XIX-lea și pavajele originale au supraviețuit până în ziua de azi. Clădirile vechi sunt din piatră și mărginesc străzi pietonale pitorești înguste, o parte din ele în pante destul de abrupte, prevăzute cu scări de acces.

În porțiunea plată din fața portului se află cel mai animat loc din oraș: Piața celor trei amirali, numită așa în onoarea eroilor Bătăliei navale de la Navarino: britanicul Edward Codrington, francezul Henri de Rigny și olandezul Lodewijk van Heiden, comandantul unei escadre a flotei imperiale rusești. Un monument și un obelisc comemorează această victorie extrem de importantă.

Piața centrală din Pylos, proiectată de oamenii lui Maison, este de formă triunghiulară. Are bănci de piatră și e umbrită de platani bătrâni, fiind înconjurată de clădiri frumoase, cu magazine de suvenire, minimarketuri, patiserii și cafenele la parter, adăpostite în galerii cu arcade sprijinite de colonade ce amintesc de Spianada corfiotă.

Cafenelele își revarsă mesele și în scuar și una din marile plăceri ale localnicilor - doar 5.500 la număr, Pylos e un oraș mic! - este să savureze un frappe, o înghețată sau o bere stând la taclale și lăsându-și copiii să se joace în voie, căci spațiu este, slavă Domnului, din belșug. Ne-am conformat și noi într-o seară, la un cocteil, așezându-ne cu fața spre mare, într-o poziție bine aleasă de unde am putut admira apusul.

Și în același scop am făcut într-o altă seară o plimbare pe faleză, pe strada pietonală Filelinon, unde ne-am oprit pentru cină la unul din numeroasele restaurante pescărești.

Au fost trei zile de relaxare în care ne-am bucurat ochii și sufletul cu imaginile splendide ale Pylosului, dar am vizitat și împrejurimile.

Căci excesul de odihnă strică!

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube

Citește și CONTINUAREA aici

---
Trimis de Carmen Ion in 25.11.21 10:04:39
Validat / Publicat: 25.11.21 12:30:47
VIZUALIZĂRI: 173INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Franţa, Italia, Spania, Grecia, Ungaria, Bulgaria, Turcia
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Portul de agrement văzut de la punctul de observație de pe șosea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43600 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX [25.11.21 12:29:03] »

@Carmen Ion:

Webmaster, rog următoarea ilustrație: [url=https://www.youtube.com/watch?v=jbv9Bgn8jB8]youtube[/url]

Videoul indicat NU se poate atașa -- autorul l-a încărcat specificând o interdicție în acest sens:

Video unavailable

Playback on other websites has been disabled by the video owner.

Rog alege un alt videoclip.

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [25.11.21 13:40:04] »

Webmaster, se poate încărca acest video? https://www.youtube.com/watch?v=rTOrIF5e3k8

webmasterX [25.11.21 13:45:12] »

@Carmen Ion: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Carmen Ionscris / TELEFON CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [25.11.21 16:50:56] »

@webmasterX: Mulțumesc

webmaster [25.11.21 17:16:54] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Rodel [25.11.21 21:33:47] »

Câtă frumusețe ne oferă Grecia și câtă încântare pentru călătorul dornic să descopere locuri noi! O plăcere să-ți citesc impresiile despre această țară de care mi-e dor!

Felicitări pentru review, poze!

Carmen Ionscris / TELEFON CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [25.11.21 22:46:29] »

@webmaster: Mulțumesc

Carmen Ionscris / TELEFON CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [25.11.21 22:49:05] »

@Rodel: Mulțumesc mult pentru aprecieri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.0794539451599 sec
ecranul dvs: 1 x 1