ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.10.2021
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 4 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Aachen în septembrie

TIPĂREȘTE

DE TOT FELUL

Prima oară am ajuns în Aachen în martie 2018, venind din Liège; am stat o săptămână în capitala Valoniei și ne-am spus că e păcat să nu profităm de ocazie pentru a vedea, măcar o zi, Aachen și Maastricht. Nu aveam de unde ști, atunci, că viața ne va aduce în mod repetat în acest oraș, ajungând la un moment dat să ne punem problema invers: dacă tot suntem în Aachen, e păcat să nu trecem și prin Liège măcar o zi...

Am fost acolo primăvara, vara, toamna; încă nu a venit vremea să vedem Weihnachtsmarkt – Târgul de Crăciun, despre care am înțeles (din sursă sigură) că e superb; dar în 2019 l-am ratat, gândindu-ne că nu intră zilele în sac, în 2020 nu s-a ținut, iar în 2021 va avea aceeași soartă ca în 2020 ????.

Pe site-ul turistic al orașului aachen-tourismus.de/en, prima informație sună așa: Don’t worry – the weather in Aachen is better than its reputation! Va să zică reputația e proastă, zile fără ploaie sunt 20-30 pe an, teoretic e mai rău ca în Londra. Practic, însă, e mult mai bine: ploile sunt calde și scurte, te stropesc un pic și gata. Adevărat, cerul este acoperit mai mereu, senzația este că acuși începe iarăși, dar de obicei nu e cazul. Umbrelă/pelerină în rucsac + un pic de curaj, asta e tot ce trebuie.

Există și ruperi de nori. În martie 2020, mergând cu trenul, am constatat că jumătate din copacii de pe marginea căii ferate erau la pământ, smulși din rădăcini. Nicio problemă, au fost plantați alții (deja maturi), așa încât în martie 2021 nu se mai cunoștea nimic. Astă vară a fost nenorocire, inundații istorice, cu victime prinse în subsoluri inundate, apa ajunsă până la nivelul primului etaj – în vreo două ecouri la un articol mai vechi vezi impresii am spus povestea „în direct” . Ei bine, după asta se cunoaște un popor civilizat: trece și el prin crize sau situații dramatice, dar știe să și le rezolve singur, fără să de plângă și fără urme.

Din punct de vedere al temperaturii e raiul pe pământ: media verii este pe la 20 de grade, cea a iernii vreo 10 grade. Fără caniculă, fără ger. Tot din sursă sigură, în ultimii doi ani a nins fix câte o dată, de fapt mai mult a fulguit. Iarna e ca vara: plouă, doar că ploaia e ceva mai rece.

Celor spuse li se adaugă faptul că, încă din sec. I, în vremea stăpânirii romane, în oraș au fost descoperite izvoare termale cu proprietăți miraculoase în tratarea bolilor reumatice și numai. Către finalul sec. XVIII, când se încerca revitalizarea Aachen-ului prin promovarea sa ca stațiune turistică, s-au „descoperit” și alte beneficii ale acestor ape: erau recomandate celor din clasele suspuse pentru vindecarea bolilor venerice. Și pentru ca tratamentul să fie cât mai eficient, desigur ????, orașul a devenit (pe urmele Veneției) una dintre capitalele europene ale prostituției de lux.

Oricum, când s-a pus în discuție schimbarea denumirii în Bad Aachen, pentru a sublinia caracterul de stațiune al localității, propunerea a căzut la vot în consiliul municipal: s-a considerat mai importantă prima poziție pe care o ocupă în lista alfabetică a orașelor din Germania. (Mi-am adus aminte de informația asta citind articolul de ieri al lui @AZE.)

PUȚINĂ ISTORIE

Cert este că Aachen a devenit întâia capitală a Europei exact datorită climei sale blânde și apelor termale. Legenda spune că Pepin cel Scurt, regele francilor, suferind din cauza articulațiilor, a găsit aici alinare pentru problemele sale. Probleme care l-ar fi chinuit și pe Charlemagne, fiul său. Vara era plecat în campanii militare, dar iernile a decis să le petreacă în acest oraș, așa că și-a fixat reședința permanentă aici.

A construit un palat gigantic (pentru acele vremuri), părți ale acestuia supraviețuind până în ziua de azi: înainte de toate Capela Palatină, actualmente înglobată în Aachener DomCatedrala, una dintre marile minuni ale lumii (nu în primele 7, dar sus de tot). De altfel, denumirea franceză a orașului, Aix-la-Chapelle, vine de la ape și de la Capelă; Aachen tot izvor ar însemna în germana veche (cel puțin așa am citit).

În anul 800, după încoronarea ca împărat a lui Charlemagne/Karl der Große, Aachen a devenit capitala imperiului pe care l-a creat, ce se întindea de la sud de Pirinei și Alpi până la Marea Baltică, de la Atlantic până dincolo de Viena. Orașul și-a păstrat statutul și strălucirea în vremea urmașilor săi, Ludwig cel Pios și Lothar I, apoi a început să decadă odată cu întregul Imperiu Carolingian.

A intrat însă în legendă, amintindu-le peste timp europenilor de o perioadă de (relativă) pace și prosperitate. Așa că, odată cu crearea Sfântului Imperiu Roman de către Otto I, la mijlocul sec. X, timp de aproape 600 de ani, majoritatea împăraților „romani” au ținut să fie încoronați în Capela Carolingiană. Ultimii doi împărați întronizați aici au fost Carol Quintul (1520) și fratele său, Ferdinand I (1531).

Pentru a oferi strălucire acestor ceremonii, în perioada 1330-1349 a fost construită, pe ruinele palatului lui Charlemagne, Rathaus - Primăria gotică a orașului, cu uriașa sa KrönungsfestsaalSala Încoronării, care urma să găzduiască banchetele ce urmau slujbei din Dom. Turistul modern are de văzut în Aachen multe lucruri, dar orice vizită ar trebui să înceapă cu cele două obiective-simbol: Aachener Dom și Rathaus. Intenționez să revin cu articole dedicate fiecăruia.

Din sec. XVI, Aachen a început să intre într-un con de umbră, dar și-a păstrat imaginea orașului imperial prin excelență. Aici s-au ținut două importante conferințe de pace: prima în 1668, în urma Războiului de Devoluțiune ro.wikipedia.org/wiki/R%C ... evolu%C8%9Biune, a doua în 1748, în urma Războiului de succesiune la tronul Austriei ro.wikipedia.org/wiki/R%C ... _Austriac%C4%83. O sală din Rathaus poartă numele Sala Păcii – acolo s-a semnat tratatul din 1748.

Am amintit aceste câteva informații pentru a se putea înțelege semnificațiile unor evenimente din prezent despre care voi vorbi în continuare.

AACHEN ÎN SEPTEMBRIE

În Renania, două tradiții sunt de neatins: Weihnachtsmarkt (în decembrie) și Karneval (în februarie, în săptămâna premergătoare Postului mare); în 2020, Carnavalul s-a făcut vinovat de răspândirea primului val de Covid 19 în vestul Germaniei: deși se vedea la italieni că treaba nu e bună, nemții nu au renunțat la organizarea lui. În 2021 nu s-a ținut, dar este anunțat pentru 2022. Interesant că ce nu au reușit războaiele mondiale a reușit micul ucigaș.

Specific Aachen-ului se adaugă Der Historische Jahrmarkt in Kornelimünster, despre care am vorbit aici vezi impresii. Nu s-a ținut în 2021, dar s-a anunțat programul pentru 2022. În plus există două pelerinaje de interes regional, unul anual, Kornelioktavo în septembrie, și unul la fiecare șapte ani, la Catedrala din Aachen.

Desigur, în vederea promovării turistice, autoritățile au mai gândit și alte evenimente. Ei bine, acestea sunt îngrămădite, toate, pe final de august și pe parcursul lunii septembrie. Din observații proprii, pare perioada cea mai bună pentru a vizita orașul: e cald și plouă mai puțin. Chestie de care sunt conștienți și hotelierii: la noi, tarifele scad odată cu venirea lunii septembrie, în Aachen cresc.

Avem așa: KurparkClasixx în ultima săptămână din august (festival de muzică în aer liber, se desfășoară în parcul central al orașului, cu accent pe muzică simfonică și de operă; în 2020 și 2021 nu s-a ținut); WeinSommer, în paralel cu cel de dinainte (dedicat iubitorilor de vinuri bune); EuropaMarkt Aachen în prima săptămână din septembrie (anul ăsta – online; am găsit o pagină dedicată „Rutei artizanilor” pe net...); CHIO Aachen (P11-12), în a doua săptămână din septembrie (concursul de echitație cu cea mai mare tradiție din Germania și unul dintre cele mai importante la nivel mondial, face parte din Grand Slam-ul acestei discipline olimpice; anul ăsta tribunele au fost ocupate doar la jumătate din capacitate, l-am urmărit pe Eurosport, înregistrat - nu mă interesează echitația, dar oricând vreau să văd imagini din Aachen); NetAachen-Domspringer, în a treia săptămână din septembrie (concurs de sărituri cu prăjina pentru profesioniști și amatori organizat „la umbra Domului” , în Katschhof).

Katschhof (= Curtea pisicilor) este piața centrală a orașului, situată între Dom și Primărie. Aici se țin târgurile duminicale, Târgul de Crăciun, unele concerte sau evenimente publice de seamă. Pe parcursul lunii septembrie, pe o latură a pieței se montează o Roată gigantică, gen London Eye, am prins-o și noi, e superbă.

În acest an, septembrie a mai avut parte de două mari evenimente neașteptate. Unul e cultural: expoziția Dürer was here - A Journey becomes Legend, dedicată unuia dintre cei mai importanți pictori ai tuturor timpurilor duerer2020.de/en/exhibiti ... ludwig-museum-2. Au fost aduse de la muzee din toată Europa cca. 190 de lucrări ale artistului, cele mai multe de la muzeul partener National Gallery in London; expoziția este găzduită de Suermondt Ludwig Museum. Din păcate, fotografiatul este interzis, dar pe site-ul de mai înainte se pot găsi câteva imagini. Al doilea e

KARLSPREIS

Aachen a fost primul oraș german cucerit de trupele aliate la finalul celui de-Al doilea Război Mondial. Rezistența nemților a fost concentrată aici mai bine de o lună, pentru a nu permite inamicului intrarea pe teritoriul național; s-au purtat lupte stradă cu stradă, casă cu casă. Evident, în 1945 totul era o ruină. Domul și Primăria stăteau în picioare, dar erau grav afectate – au fost refăcute cu migală și pasiune, dar a durat mult, până spre anii 80. Oricum, în mod simbolic, Aachener Dom este primul sit german intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO, în anul 1978.

Ce este interesant e faptul că, de-a lungul întregii istorii, orașul a fost unul oarecum multicultural. Lăsând la o parte importanta minoritate evreiască, dispărută în anii 40, el este situat pe granița cu Belgia și Olanda; Dreiländer Punkt (P13-14), intersecția celor trei frontiere, este la câțiva kilometri de centru. Influențele reciproce sunt evidente, există destui vorbitori de franceză, iar dialectul local aduce mai mult cu neerlandeza decât cu germana cultă (adică așa am citit). Lucruri de așteptat din partea unei foste capitale imperiale.

După război, cetățenii Aachen-ului s-au plasat destul de categoric în prima linie a celor care militau pentru unitatea europeană. Zona Aachen-Liège-Maastricht a desființat frontierele înainte de a se semna tratate între state, Dreiländer Punkt fiind de multă vreme promovat ca simbol al integrării. Locuri sau monumente publice au fost dedicate Europei – cel mai important este Europaplatz (P15), o piață gigantică aflată la ieșirea pe autostrada către Köln vezi impresii.

Dar prima și cea mai importantă inițiativă în acest sens a fost înființarea Karlspreis – Premiul Internațional Charlemagne din Aachen, în 1950. Este cel mai vechi și mai renumit premiu care onorează personalități sau instituții pentru eforturile depuse în slujba Europei și a unificării europene. Citez: inițiatorul său, dr. Kurt Pfeiffer, a formulat conceptul și obiectivul premiului astfel: „Premiul Charlemagne privește către viitor și în același timp întruchipează o obligație morală. Dorim să promovăm o uniune voluntară a popoarelor europene, fără constrângeri, astfel încât, prin noua lor forță, să poată apăra cele mai înalte bunuri pământești - libertatea, umanitatea și pacea -, să ofere ajutor efectiv popoarelor care suferă în urma opresiunii și sărăciei, să protejeze viitorul copiilor și copiilor copiilor noștri.”

Evident, premiul a fost denumit după Carol cel Mare, care este privit ca primul unificator al Europei, în acest fel stabilindu-se o legătură între trecutul și viitorulul continentului. Lista laureaților cuprinde numele părinților fondatori ai Europei Unite: Alcide de Gasperi, Robert Schuman, Jean Monnet, Konrad Adenauer, personalități ca Winston Churchill, Edward Heath, Konstantinos Karamanlis, Juan Carlos I al Spaniei, Helmut Kohl, François Mitterrand, Václav Havel, Papa Ian Paul al II-lea sau Papa Francis. În momentele în care procesul de integrare europeană părea că stagnează, în anii 60-70, premiul pur și simplu nu a fost decernat – au existat zece asemenea situații. În 1969 a fost premiată o instituție, nu o persoană: Comisia Europeană; în 2002, a fost acordat Monedei Euro. Informații detaliate se pot găsi pe karlspreis.de/en sau en.wikipedia.org/wiki/Charlemagne_Prize.

Tradiția este ca premiul să se decerneze în ziua de Înălțare, de obicei în luna mai. În mod simbolic, laureatul este întâmpinat dimineață de episcopul de Aachen și participă la slujbă în Catedrală. De aici se pleacă spre Primărie prin mijlocul Katschhof, pe drum fiind „programată” o baie de mulțime (P35). Decernarea se face în Sala Încoronării, acolo unde se desfășurau banchetele de la întronizările Împăraților Sfântului Imperiu Roman; numele laureatului este trecut pe o placă de onoare, aflată la intrarea în sală. După finalul ceremoniei, premiantul iese în balconul Primăriei (situat în partea opusă Catedralei) și se adresează celor aflați în piață.

Deși nu are reputația Nobelului pentru Pace, este probabil cea mai importantă distincție pe care o poate primi un om politic (cel puțin dacă ne referim la cei europeni), prin urmare este extrem de râvnită. În anii 80, Parlamentul European s-a asociat cu organizatorii locali, fiind acum parte a fundației care stabilește laureații; această fundație își desfășoară activitatea sub înaltul patronaj al Regelui Philippe al Belgiei, Regelui Felipe al VI-lea al Spaniei și al Marelui Duce al Luxemburgului, Henri. În anul 2008 a fost creat Premiul European Charlemagne Youth, care recunoaște contribuțiile tinerilor la procesul de integrare europeană.

La sfârșitul anului 2019 a fost anunțat laureatul pentru anul 2020; acesta a fost Klaus Iohannis, președintele României. Potrivit organizatorilor, distincția a fost acordată pentru promovarea valorilor europene, a libertății și democrației, protecția minorităților și diversitatea culturală, dar și pentru că a prestat un serviciu semnificativ în interesul statului de drept și al independenței sistemului judiciar. Din motivele cunoscute, în mai 2020 nu s-a putut decerna premiul. Inițial s-a reprogramat pentru septembrie 2020, dar s-a amânat din nou. S-au auzit voci (din Germania, zic) care au criticat alegerea juriului: declarațiile antimaghiare din campania electorală, nominalizările pe care le-a făcut pentru procurorii șefi în vara trecută, gestionarea pandemiei etc. Unii au pus acea amânare pe seama „părerii de rău” a comitetului care a făcut propunerea. Și, cine știe, dacă numele lui se termina în -escu, poate că premiul ar fi fost retras. Puncte de vedere contra, argumentate, se pot citi aici [... ] sau aici [... ]. Nu îmi exprim propria opinie, doar expun părerile de-o parte și de alta.

Ce e sigur e faptul că este cea mai importantă distincție primită de vreun om de stat român ever. Până la urmă, în 2021 nu a mai fost nominalizat nimeni, așa că Iohannis a primit premiul pe 2020/2021, amânat încă o dată până pe 2 octombrie 2021. Joi a participat la Karlspreis Europa Summit, unde s-au susținut conferințe și mese rotunde cu mare impact la public ????, precum Revenirea Marilor Puteri, Suveranitatea digitală a Europei, Politici UE privind azilul și migrația etc. Vineri s-a decernat Charlemagne Youth Prize, unde o echipă de tineri de la Liceul „Mihai Viteazul” din București a primit Medalia de argint (P18). În sfârșit, sâmbătă a fost ziua cea mare: slujba în Dom, plimbarea către Primărie (fără baie de mulțime, însă), premierea în Sala Încoronării, discursul de la balcon. Die Aachenerinnen und Aachener au putut urmări ceremonia pe ecrane uriașe, posturi de televiziune au transmis în Germania și în toată Europa. Mai puțin în România, unde – probabil din jenă, tocmai muriseră șapte oameni într-un incendiu la Spitalul Județean Constanța – nu s-a făcut mai deloc tam-tam.

Toate pozele pe care le-am încărcat sunt fie de pe site-ul oficial al orașului, aachen.de, fie de pe pagina Facebook de promovare turistică. Nu mai stau să le setez ca nevotabile, am mărturisit aici de unde le-am luat. Voi reveni cu poze proprii (sper).


[fb]
---
Trimis de adso in 05.10.21 16:56:53
Validat / Publicat: 05.10.21 18:59:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 2259 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Aachen - zona istorică
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.10.21 18:54:11]
»

Am eliminat cele 2 trimiteri la „dezbateri politice” - NU-și au locul, pe acest site

Și-apropo, referitor la același subiect

Nu îmi exprim aici propria opinie

1. Aferim

2. e cam superfluu, pentru cititorul avizat e-un fel de „secretul lui Polichinelle” , deja :-)

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[05.10.21 18:55:42]
»

@webmasterX: ok, e în regulă.

webmasterX
[05.10.21 18:58:33]
»

Toate pozele pe care le-am încărcat sunt fie de pe site-ul oficial al orașului [... ] fie de pe pagina Facebook de promovare turistică. Nu mai stau să le setez ca nevotabile, am mărturisit aici de unde le-am luat

Le-am setat noi, cf Regulamentului.

Hmmm... Ar fi fost un candidat serios la analiza pentru selectarea ca MG — dar pozele „împrumutate” și implicarea considerentelor politice îi taie, implacabil, șansele...

adsoAUTOR REVIEW
[05.10.21 19:00:09]
»

@webmasterX: Nu-i problemă, că am să mai scriu despre Aachen. ????

iulianic
[06.10.21 09:57:14]
»

@gpopa: Acord votul meu, din toată inima, doar pentru prima parte a articolului. Din punctul meu de vedere, ultima parte ar fi putut lipsi fără ca articolul să aibă ceva de pierdut. Politică văd la televizor.

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[06.10.21 10:37:32]
»

@iulianic: Va multumesc pentru vot, chiar asa, partial! ????

Acelasi repros l-a facut Admin. Incerc, asadar, sa ma explic.

Daca vorbim despre Carol cel Mare, Otto I, Carol Quintul, ororile celui de-Al doilea Razboi Mondial - suntem obligati sa vorbim si despre ce se intampla acum in jurul nostru. Calea asumat europeana pe care au urmat-o germanii in ultimii 75 de ani este cea care a dus la crearea UE, cea care ne-a scos si pe noi la lumina din 2007 incoace. Nu vreau sa imi imaginez unde am fi fost acum daca ramaneam in afara ei.

Aachen a fost permanent in prima linie a integrarii. Si se defineste asa, inclusiv din punct de vedere turistic: asta ofera, ne place sau nu. Mie imi place.

Chiar printre orasele germane, Aachen este mai altfel. Primarul este femeie, de la Partidul Verzilor, aleasa anul trecut. Nu sunt sigur, dar cred ca e la al doilea mandat. Verzii au castigat in oras si la recentele alegeri generale (au castigat in aproape toate marile centre universitare si doar acolo, in rest au scoruri slabe). Ce inseamna asta?

Si la ei exista diferente si dispute intre est si vest, intre europeni si nationalisti, intre marile orase si zonele rurale, intre emigranti/nemti la prima generatie si neonazisti etc. Cred ca e bine sa le cunoastem si sa ne definim propriul punct de vedere. Capul in nisip nu ajuta.

***

Daca va referiti doar la penultimele doua paragrafe (premiul din acest an), sa stiti ca si eu m-am gandit daca sa le includ sau nu. Articolul era gata de luni, l-am intins pana ieri doar pentru ca nu luasem o decizie. (L.E. Acum am observat ca ma refer la articolul lui @AZE de duminica spunand ca e de ieri, iata explicatia.)

Poate am gresit, dar cred ca nu. Exact din considerentele de mai inainte: politica strutului nu duce nicaieri. Trebuie sa stim ce se intampla, sa cunostem opiniile pro si contra, sa ne formam propriul punct de vedere.

Daca veti reciti, veti constata ca eu nu l-am expus pe al meu. Doar am incercat sa explic o problema, plecand de la ideea ca nu sunt foarte multi cei care o cunosc. Fiecare ia atat cat doreste sau poate ignora cu totul. Pana la urma, articolul are 16500 de caractere, iar partea "incriminata" e la final si nu depaseste 500.

Mika
[06.10.21 10:54:46]
»

@gpopa: Am avut ocazia să văd Aachen-ul de două ori, acum ceva timp, când Romania nu era inca in UE. Un oraș frumos, liniștit, foarte aproape, așa cum bine ai spus de Olanda și Belgia. De fapt, nici nu știai când treceai dintr- țară in alta ceea ce pentru noi, in acele vremuri era un fapt remarcabil. Există o localitate, in apropiere de Aachen, numită Herzogenrath. Această localitate este chiar la granița cu Olanda. De fapt, granița dintre cele două țări este chiar pe mijlocul unei străzi. Nu este marcată in niciun fel. Dacă mergi pe o parte ești in Germania iar dacă alegi cealaltă parte ești in Olanda. Acum poate părea un fapt normal, dar pentru noi, atunci, la puțini ani după revoluție era ceva WOW. Felicitări pentru articol!

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[06.10.21 11:00:29]
»

In privinta pozelor: evident, aveam pregatite altele, facute de mine. Din cele mii pe care le am, e de unde alege.

Dar tocmai modul in care am conceput, pana la urma, dupa ezitari, acest review m-a obligat sa folosesc imagini pe care nu le-as fi putut obtine. Premierea din acest an a fost "cu circuit inchis", au participat doar 300 de persoane. De data asta m-au sarit de pe lista... ????

Asa ca am decis sa folosesc si pentru Dom sau Rathaus tot poze facute de profesionisti. Va dati seama ca ale mele nu se ridica la nivelul alora.

Poze-beton cu Paris sau Barcelona a vazut toata lumea. Am ales, deci, cateva imagini - carlig pentru potentiali vizitatori.

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[06.10.21 12:50:58]
»

@Mika: Va multumesc pentru apreciere!

Am ajuns in Herzogenrath pentru o ora, apoi am trecut in Herleen, Olanda - practic e acelasi oras. In Herleen e un Zoo mai marisor si tot acolo am schimbat trenul catre Eindhoven. Nu sunt cine stie ce atractii in aceste localitati, dar totul e atat de bine asezat, incat nu se poate sa nu te simti bine.

De altfel in 2006, cand am ajuns prima data in Germania, am avut baza in Karlsruhe si ne alegeam in fiecare zi destinatiile dupa urmatoarea metoda: ne suiam in cate un tren local si coboram la inspiratie. Nu am fost dezamagiti nicaieri!

@all: intr-un ecou anterior, in loc de imigranti, am scris emigranti. Acum vad, scuze!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicu
[07.10.21 20:16:29]
»

Super tare articolul! Place/nu place, asta e realitatea și trebuie măcar citită dacă nu chiar însușită- cu referire la ultima parte. Presa noastră, inclusiv Tv nu prea o frecventez din repulsie. Nu sunt adepta interpretărilor ziariștilor. Aici m-am informat.

Am trecut prin Aachen înainte de evenimentele din 89, rețin imensa Catedrală și tronul din piatră a lui Carol cel Mare, cel născut la Gend. Ce Primării frumoase în partea asta a Europei!! Altfel de lume, alte principii... noi, suntem condamnați la mizerie.

Place/nu place, asta e. Merci!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adsoAUTOR REVIEW
[07.10.21 20:40:40]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc!

Am observat că articolul ăsta nu a fost prea popular, deși - paradoxal - are multe vizionări pentru o destinație fără plajă. Așa că încurajările prind bine.

Am trecut prin Aachen înainte de evenimentele din 89, rețin imensa Catedrală și tronul din piatră a lui Carol cel Mare, cel născut la Gend.

Între timp, tronul lui Charlemagne, aflat la etaj, nu mai este accesibil decât cu tur ghidat. Deși am intrat de multe ori în Catedrală, nu am nimerit niciodată tururi în engleză, ci doar în germană, pe care nu o înțeleg deloc. Sper să reușesc vreodată.

Se pare că locul nașterii lui Carol cel Mare este Liège. Iar Catedrala este imensă prin ce semnifică, dar în realitate e chiar micuță. Doar în Aachen există vreo trei biserici mai mari.

L.E. Acum fac legătura: Gent este locul nașterii lui Carol Quintul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[07.10.21 20:58:02]
»

@gpopa: Da, personalități diferite. Quintul s-a născut pe la 1500. Dar tot mare a fost, chiar mai mare... mă rog, Istoria e apanajul istoricior. Mie doar îmi place.

Să mai auzim și de bine!

iulianic
[08.10.21 09:10:40]
»

@gpopa și @mihaelavoicu:

Place/nu place...

Mie mi-a plăcut articolul și chiar l-am votat în consecință. Nu mi-a plăcut ultima parte în care am revăzut un personaj - are și multe poze - pe care îl văd suficient la TV. Atât!

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[04.11.21 12:36:32]
»

În anul 1374, nebunia dansului a început la Aachen şi s-a răspândit până în Luxemburg. A fost numit” Dansul Sfântului Ioan” , oamenii crezând că este un soi de blestem aruncat asupra lor, împreună cu ciuma care răvăşea Europa.

” Formau hore, ţinându-se de mână, şi părea că şi-au pierdut total controlul şi simţurile. Dansau continuu, fără să le pese de nimic, ore întregi, într-un soi de delir sălbatic. Se opreau doar când se prăbuşeau din cauza epuizării” , scria Justus Friedrich Karl Hecker, un cunoscut medic din secolul al XIX-lea, în lucrarea sa” The Black Death and The Dancing Mania” , publicată în 1888.

Nici astăzi nu există o explicaţie privind această” boală a dansului” . Există însă mai multe teorii care încearcă să explice acest fenomen bizar, poate unul dintre cele mai ciudate din istoria Europei.

Medicii vremii credeau că este vorba despre o” înfierbântare" a sângelui din zona capului. Superstiţioşii credeau că sunt blesteme ale sfinţilor asupra oamenilor, fiindcă se înmulţiseră păcatele. De aceea, dansul a purtat numele de Sfântul Ioan.

Steven Gilbert, în lucrarea sa „Toxipedia” , crede că halucinaţiile şi dansul nebunesc ar fi provocate după otrăvirea cu” claviceps purpurea” , o ciupercă care creşte pe secară. Această ciupercă produce o toxină puternică care ar putea provoca halucinaţii, spasme şi un comportament deviant. Teoria era considerată plauzbilă, mai ales că în aceea perioadă populaţia rurală, mai ales, avea alimentaţia bazată pe consumul de cereale.

Sociologul american Robert Bartholomew, pe de altă parte, crede că” epidemia de dans” din Germania secolului al XIV-lea a fost manifestarea unei secte religioase, apărută după epidemia de ciumă care a devastat Europa.

Noile cercetări arată însă că” Boala dansului“ar fi, de fapt, psihoză în masă sau efectul devastator al stresului post-traumatic acumulat. John Waller a publicat câteva studii pe această temă şi este de părere că dansul frenetic apărea după momente de stres extrem ca tulburări psihogenice în masă. În secolul al XIV-lea, acestea au survenit ca urmare a stresului şi temerilor extreme provocate de epidemia de ciumă.

Au mai fost semnalate astfel de episoade în Europa. Dacă interesează pe cineva:

m.adevarul.ro/locale/boto ... a73d/index.html

adsoAUTOR REVIEW
[10.11.21 18:41:28]
»

Aachen își amintește.

Edith Frank, cu origini olandeze, este cea mai mică dintre cei patru copii ai familiei. S-a născut în 16 ianuarie 1900 în Aachen. Urmează Școala Normală Victoria (care există și astăzi), pe care o absolvă în 1916 cu diplomă de bacalaureat. În 1925 s-a căsătorit, la sinagoga din Aachen, cu bancherul Otto Frank. Familia avea să se mute ulterior în Frankfurt pe Main. Au împreună două fiice: Margot - născută în 1926 și Annelies Marie, cunoscută ca Anne - născuta în 1929.

După numirea lui Adolf Hitler în funcția de cancelar al Reichului în ianuarie 1933, familia revine la Aachen pentru o scurtă perioadă, apoi decide să se mute la Amsterdam. Din iulie 1942, ei locuiesc la binecunoscuta adresă Prinsengracht 263.

În august 1944, familia este trădată de vecini și deportată în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau. Doar câteva luni mai târziu, în octombrie 1944, Margot și Anne sunt separate de mama lor și târâte în lagărul de concentrare Bergen-Belsen.

Nu este sigur, dar se pare că Edith Frank moare pe 6 ianuarie 1945 în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau. Fiicele ei au murit în februarie 1945.

Otto Frank supraviețuiește. La întoarcerea sa, ia decizia de a publica jurnalul fiicei sale Anne. Până în ziua de astăzi, acesta este unul dintre cele mai importante documente despre persecuția evreilor în cel de-al treilea Reich.

Placa montată în Aachen pe Pastorplatz 1 ne reamintește de Edith, Margot și Anne Frank.

Sursa: https://www.facebook.com/unseraachen/

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[11.11.21 10:54:34]
»

@gpopa: În Amsterdam, la amintita adresă este deschis Muzeul Anne Frank. Nu am avut puterea să intru. Se pare că nu era adresa la care locuiau și că ei s-au ascuns la sediul firmei lui Otto Frank, într-o anexă secretă, undeva la mansardă, împreună cu o altă familie. Opt persoane, timp de 25 luni. Vizitatorii pot vedea ascunzătoarea în care copila își ținea zilnic jurnalul cu impresiile personale.

Înfiorător! Repet, nu am avut puterea de a intra în acest muzeu. Am fotografii numai pe afară, a casei respective.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adsoPHONEAUTOR REVIEW
[11.11.21 11:18:52]
»

@mihaelavoicu: Adresa din Amsterdam e chiar cea a casei unde a stat familia in perioada razboiului. Am fost acolo acum vreo trei ani. E, intr-adevar, cutremurator.

Familia s-a refugiat in podul locuintei, taind legaturile cu exteriorul. Putini stiau de existenta podului, cei care aduceau mancare. Unul dintre ei a tradat, dupa doi ani.

Casa este, in prezent, nemobilata, aspectul e sinistru. Turistii tot urca de la un nivel la altul, pana un pod. Si exista afisaje in care e spusa povestea.

Sunt cozi enorme, trebuie sa te programezi din timp. Cel putin asa era cand ajuns eu.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, iulianic, mihaelavoicu, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Aachen:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059585094451904 sec
    ecranul dvs: 1 x 1