ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 7 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Legendara insula Gozo

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu poti spune ca ai vizitat Malta daca nu ai ajuns pe insula unde Ulise a fost tinut captiv timp de 7 ani, fermecat de nimfa Calipso. Gozo este cea de-a doua insula ca marime a arhipelagului, dupa Malta, iar aici se ajunge cu feribotul. Prin urmare, am luat autobuzul din Sliema catre portul Ċirkewwa, situat in partea de nord a Maltei, locul de unde pornesc feriboturile catre portul Mġarr din Gozo. Tot de aici te poti imbarca spre cea de a treia insula, Comino sau poti face scufundari.

Costul unui bilet pana in Gozo este 5 euro dus-intors si se achita la intoarcere. Plimbarea cu feribotul mi-a amintit de croazierele pe care le faceam in urma cu cativa ani. Dupa jumatate de ora am ajuns in Gozo si ne-am indreptat spre statia de autobuz pentru a ajunge la Citadella Victoria, capitala insulei. Silueta orasului fortificat este vizibila din aproape orice loc de pe insula, fiind asezat in zona cea mai inalta a acesteia. Numele de Victoria i-a fost dat in secolul al XIX-lea, in cinstea reginei Angliei, insa localnicii il numesc Ir-Rabat Ghawdex, pentru a-l deosebi de oraselul Rabat de pe insula Malta.

Timp de multi ani insula Gozo a fost hartuita de corsari si turci care luau oamenii ca sclavi, cel mai grav atac avand loc in 1551, cand legendarul corsar Dragut Rias a luat in sclavie aproape 6000 de oameni, practic intreaga populatie a insulei. Prin urmare, pana in anul 1673, cetatenii erau obligati, prin lege, ca in lunile de vara sa petreaca noptile in cetate, pentru propria siguranta. Ulterior, acestia au parasit locuintele saracacioase de aici, construindu-si case spatioase in afara zidurilor cetatii.

Cavalerii sunt cei care au consolidat zidurile cetatii, dupa victoria lor asupra turcilor in 1565. Desi castigasera, le era teama ca turcii sa nu se razbune. In fata portii principale se afla un obelisc construit langa rezervorul de apa. Imediat cum intri pe poarta, in partea stanga se gaseste vechea inchisoare, folosita de la mijlocul secolului al XVI-lea pana in secolul XX. Celulele si coridoarele sunt inca gravate cu graffiti facute de prizonieri. In zona centrala se gaseste Catedrala Adormirii Maicii Domnului. In fata acesteia se afla statuile papilor Pius al IX-lea şi Ioan Paul al II-lea. Biserica nu are dom, insa picturile tavanului, realizate prin tehnica trompe l’oeil, creeaza iluzia unui dom. Langa catedrala se afla si Muzeul Catedralei.

In partea de nord a cetatii se gasesc ruinele normande, case ruinate, ziduri si strazi, care dateaza din secolul al XII-lea.

O alta atractie culturala este Bazilica Ta ’Pinu, situata in partea de vest, asezata intr-un decor de vis, fiind cel mai iubit loc de pelerinaj din intreaga insula si, probabil, cel mai fotografiat lacas de cult din tara. Legenda spune ca, aflata in stare avansata de degradare s-a ordonat demolarea ei, insa la prima lovitura in zid, muncitorul si-a rupt bratul. Istoriile ulterioare spun despre miraculoase vindecari, bisericuta cu icoana facatoare de minuni transformandu-se in loc de pelerinaj pentru credinciosi. Biserica a fost reconstruita si finalizata in 1931, pastrand o sectiune din capela originala. Este singura biserica nepictata pe interior, avand 6 mozaicuri si numeroase vitralii colorate. Oamenii care vin in biserica completeaza formulare tipizate (pe care este specificat ca este interzis sa se lase bani), in functie de motivul pentru care vin sa se roage. Exista o expozitie cu obiecte ale celor care au fost vindecati si scrisori de multumire cu povesti impresionante.

Cam atat despre latura culturala, in continuare o sa povestesc despre panoramele incomparabile oferite de natura si mare, apartinand legendarei patrii a nimfei Calipso.

Coasta de vest a insulei Gozo este cea mai apreciata si fotografiata de turisti, aici aflandu-se formatiuni care uimesc vizitatorii cu frumusetea lor. Totodata, aceasta este destinatia populara pentru iubitorii de scuba diving.

Primul obiectiv din zona a fost The Inland Sea, creata prin prabusirea a 2 stanci care au inchis astfel intre ele o laguna, in care se poate ajunge printr-un pasaj lung de 100 m. Ne-am bucurat ca vremea permite accesul in interiorul acesteia si ne-am imbarcat pe una dintre barcutele mici ale pescarilor care, in schimbul a 5 euro, ne-au plimbat in aceasta minunatie naturala, timp de 30 de minute. Am traversat tunelul acesta natural si am vazut o serie de grote cu pereti captusiti cu coral rosu. Apa marii in aceste pesteri are o nuanta azurie distincta, ca urmare a reflexiei razelor soarelui pe rocile subacvatice.

Dupa ce am terminat plimbarea cu barca, am pornit catre Fungus Rock (Stanca generalului), o stanca inalta de 60 de metri, pe care creste o planta care seamana cu o ciuperca, care are calitati medicinale, folosita inca de pe vremea Cavalerilor Sfantului Ioan. Fiind pretioasa si de mare valoare, cel care incerca sa urce pe stanca pentru a fura planta, era condamnat la moarte. Pentru a ingreuna accesul pe stanca, Marele Maestru de Pinto a ordonat netezirea partilor laterale ale stancii. In ziua naostra, deoarece planta se gaseste cu precadere pe Fungus Rock, locatia a devenit rezervatie naturala.

A urmat Blue Hole, o piscina naturala cu latimea de 10 metri, inconjurata de stanci. Aceasta ofera scafandrilor acces usor la mare, fiind una dintre cele mai populare zone.

Fereastra albastra a fost una dintre cele mai populare atractii turistice pe care Gozo le-a oferit pana in martie 2017. Situata in spatele Blue Hole, a fost o stanca erodata de apele marii, care forma astfel o arcada, sustinuta de coloane cu diametrul de 40 m, prin care se vedea Marea Mediterana. Nu exista vedere din Gozo in care sa nu fie surprinsa Azure Window. Studiile geologice au concluzionat ca nu exista o modalitate fezabila de a impiedica, in cele din urma, prabusirea acesteia, varful arcului fiind principalul motiv de ingrijorare.

Vremea rea si marea agitata din martie 2017, au favorizat prabusirea in mare. Ceea ce m-a surprins este ca nu a disparut doar partea de sus, arcul, ci si stalpul de sprijin care se afla in mare, astfel ca astazi nimic nu aminteste de ceea ce a fost. Pentru a vedea mai bine diferenta, am atasat atat o fotografie realizata de mine, cat si una de pe o vedere realizata inainte de eveniment.

Desi fereastra a fost o atractie iconica, zona este inca plina de farmec si merita vizitata.

Am incheiat ziua pe insula Gozo cu una dintre cele mai frumoase plaje din Malta, cea din golful Ramla. Nisipul sau are culoarea rosie cu reflexe aurii, cu maluri largi si ape blande. Nu sunt foarte multe facilitati aici, insa este interesanta de vazut.

Am inceput prezentarea cu legenda lui Ulise si o voi termina la fel. De pe plaja se vede si se poate ajunge la Pestera Calypso, cea care se presupune a fi pestera mentionata de Homer in Odysseia, locul in care a fost tinut Ulise, fermecat de frumoasa nimfa.

In concluzie, Gozo este mai putin dezvoltat decat Malta, insa are tot ceea ce iti trebuie pentru o evadare de o zi sau chiar mai multe: orasul medieval fortificat Victoria, plaja Ramla, numeroase locatii pentru scufundari, dar si cel mai important sit arheologic al insulelor malteze, Templele Ggantija.

Cu parere de rau, nu am vizitat templele, am citi insa ca sunt cele mai vechi structuri din lume facute de om, ridicate cu 1600 de ani inaintea ansamblului megalitic de la Stonehenge si cu 1000 de ani înaintea piramidelor din Egipt.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 26.09.21 12:08:39
Validat / Publicat: 26.09.21 13:01:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALTA.

VIZUALIZĂRI: 2350 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Cavalerii sunt cei care au consolidat zidurile cetatii, dupa victoria lor asupra turcilor in 1565. Desi castigasera, le era teama ca turcii sa nu se razbune. In fata portii principale se afla un obelisc construit langa rezervorul de apa.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31200 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[26.09.21 14:31:39]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dana2008PHONE
[29.09.21 10:28:39]
»

@geani anto: Felicitări pentru articol!

Fotografiile sunt minunate!

Călătorii plăcute!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula verde Gozo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045323133468628 sec
    ecranul dvs: 1 x 1