ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.08.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cheile Banitei - un loc super wow!

TIPĂREȘTE URM de aici

Situare

La iesirea din Petrosani pe DN66 catre Tara Hategului dupa ce treceti de ramificatia laterala catre Pestera Bolii vezi impresii continuati 1,2 km si pe partea dreapta, inainte de zona de serpentine este o benzinarie parasita unde parasiti soseaua asfaltata, cica acolo se numeste strada Cotesti, localitatea Banita, cod postal 337065.

De acolo incepe in unghi foarte ascutit un drum de pamant pe care va puteti opri dupa 100 metri in dreptul unei constructii parasite, inainte de o bariera, in stanga veti avea calea ferata care iese din tunel.

Este un obiectiv vizitabil fara taxa si program de vizitare.

Experienta super wow

Cheile Banitzei sunt niste chei. Dar spectaculoase rau. De fapt este un canion caci pe cea mai mare lungime a loc raula scalda ambele maluri de stanca.

Despre aprecierea lor vobeste si nota 4,8 din 5 din peste 400 reviews obtinuta pe google de acest obiectic turistic.

Ma mir si ma bucur in acelasi timp ca este un obiectiv wow putin cunoscut din tara noastra. Pe parcursul plimbarii noastre in canion am mai intalnit o singura familie (mare cu bunici si nepoti, veniti nepregatiti) si cand noi am iesit din chei, se mai apropiau doua cativa oameni, asta nu inseamna ca si urmau sa viziteze canionul, caci…

Este o zona unde veti merge pe stanca pe malul drept si stanca este / poate fi umeda, iar in rest pasitzi numai prin apa. Super belea!

Adancimea apei este variabila functie de anotimp si ploi. Evident ca in situatie de ploaie sau ploaie iminenta este de evitat traversarea canionului, Doamnefer de o viitura ca nu ai nicio sansa de scapare.

In iulie, cand am fost eu, apa era sub genunchi, cu exceptia ultimului pasaj unde trecea de genunchi, dar fara a face igrasie la fund.

Traseul arata cam asa. Traversati raul pe podul din lemn pe care il veti intalni dupa ce treceti de bariera urmand poteca. La pod, poteca mai merge 50 metri pe malul stang, dar ea se infunda intr-un perete de stanca langa o mica cascada care e periulos sa o traversezi prin apa. Deci traversati pe pod pe malul drept, apoi mergeti o bucata cocotzat pe malul betonat al raului 50 metri, apoi incepe pasajul stancos si apoi cel prin apa.

Forma peretilor, mai inalti pe dreapta, este una convexa, practice o semibolta, asemanator ca in Cheile Rametzului. Pe peretii calcarosi se evidentiaza perfect nivelurile de evolutie a canionului, cota pana la care curgea apa candva cu mii de ani in urma, sapand, sapand si iar sapand acest canion de 500 metri lungime. Cheile sunt formate de pe raul Banitza. Inaltimea peretilor atinge circa 15 metri. Latimea vaii circa 2 metri.

Sumar traseu

Durata: 30 – 60 min dus – intors functie de cat vreti sa petrecetzi pe aici

Dificultate: ușor

Echipament: IMPORTANT!

Nu parcurgeti traseul desculti, riscati sa va taiatzi in talpa de vrei urma de civilizatie recenta, chiar daca nu am vazut cioburi. Ideal va puteti incaltza in papuci speciali de apa cu talpa aderenta, cauciucata. Se poate traversa canionul si in adidasi obisnuiti cum am facut-o eu, avand o pereche care era oricum pe duca dupa probabil mia de kilometri parcursi in timp.

Este genul de articol in care pozele sunt mai expressive decat cuvintele, asa ca vizionati pozele. Si filmuletzele.

Ce mai stati? Pornitzi spre Cheile Banitzei!

Numai bine!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Cheile Banitei sunt putin ascunse calatorului, dar urnmati indiciile date de mine si le veti gasi. Merg vizitate la pachet cu Pestera Bolii. Daca mai ajung o data acolo si va fi din nou apa mica, dupa ce le voi traversa, voi inainta pe firul apei si voi cauta resurgenta Pestera Bolii sa vad daca pot intra in pestera din spate! :)


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Atat de bine m-am simtit prin apa in canion! Este o explorare ca o joaca de copii, alt loc unde copii pot studia geografia si geologia ca aplicatie practica.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 04.08.20 21:35:54
Validat / Publicat: 05.08.20 08:20:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII ȘUREANU (Orăștiei). A mai fost în/la: Cetatile dacice [#]https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=59584&d=descopera-sarmizegetusa-regia-m-tii-orastiei--costesti-hd[/#] si Pestera Bolii [#]https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=100290&d=cheile-banitei-pestera-bolii-banita-pestera-hd--m-tii-sureanu-orastiei[/#]

VIZUALIZĂRI: 9319 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 peretele din dreapta se bolteste ca semicupola deasupra noastra
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39350 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

mishu
[05.08.20 09:56:24]
»

@Dan&Ema:  Un alt loc minunat de care m-am bucurat si eu, chiar daca am parcurs mult mai putin din traseu decat ai facut-o tu, insa locurile sunt chiar spectaculoase, si sa stii ca sunt putin cunoscute chiar si pentru multi dintre localnici.

Inca o data se vede ce locuri frumoase avem in tara, insa destul de putin promovate.

Felicitari, votat cu mare drag. ​​

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[05.08.20 12:45:43]
»

@mishu:  ​​

La Pestera Bolii am intalnit acum cca. 20 de oameni cat am misunat noi prin pestera, la incursiunile anterioare pe nimeni. ​​​​

La Cheile Banitei am intalnit mai putin de 10 persoane si nu toate s-au incumetat la traversarea canionului. ​​

Pestera incepe sa fie cunoscuta si datorita mediatizarii (fie si sporadice) la TV, dar superbul canionul in continuare nu. ​​

Avem locuri minunate in tara, si iata locuri care sunt... in drum! ​​

​​Numai bine! ????

Mika
[05.08.20 15:20:27]
»

@Dan&Ema:  Foarte frumoase chei, spectaculos a sculptat apa in pereții stâncoși, realizând forme care ne pun imaginația la incercare (de ex. P17 ). NU am fost pe acolo, poate ajung la un moment dat.   Felicitări!

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[05.08.20 15:26:07]
»

@Mika:  ​​

????​​​​

Amazing! Mi-au placut mult. Aduc cu Cheile Rametzului in minatura. Merita din plin sa fie parcurse, iti doresc sa ajungi la Cheile Banitzei. Pe vreme favorabila vizitarii lor! ????​​

​​De vina pentru vizitarea lor de catre mine sunt postarile anterioare pe AFA si alte surse care m-au facut sa schimb traseul de dus catre Carnic, dar voi povesti. ​​

​​Numai bine si drumetii perfecte! ????

crismisPHONE
[06.08.20 09:34:14]
»

@Dan&Ema:  Am străbătut un traseu asemănător anul trecut, în Canionul Saklikent, în sudul Turciei. Mult mai dificil ca acesta, deoarece apa era mult mai învolburata și pe alocuri cu diferențe de nivel. Am fost încălțată cu sandalele de treking, care au rezistat nesperat de bine și rezistă încă! E drept, pereții laterali sunt infinit mai spectaculoși în cheile astea, ale noastre!

Să știi că le aveam în plan la începutul acestei veri, când programasem o excursie de câteva zile în zonă. Doar că... Știm cu toții ce s-a întâmplat... Să sperăm că anul viitor va fi mai blând cu noi din acest punct de vedere!

Sănătate cât încape și călătorii frumoase! ​​

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[06.08.20 14:34:59]
»

@crismis:  ​​

Locurile astea superbe tot acolo raman. Te / va asteapta si la anul. Sanatosi sa fiti si sa mergeti cand e apa mica. ​​Mie mi-a placut maxim! Aspectul peretelui semiboltit, si limpezimea apei in contextuk unui traseu fara nicio dificultate, sunt ingredientele pentru o vizita care merita. ​​

​​Si ai si incaltarile potrivite! ​​

Multumesc de ecou! Numai bine! ????

​​

​​

​​

​​

​​

​​

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Lucien
[08.08.20 12:19:50]
»

Tare frumos și tare nostim    Trecut la capitolul „must see” .

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[08.08.20 19:22:45]
»

@Lucien:  ​​

Tare frumos! ​​ De neratat este si parerea mea. Iar tie care cunosti tainele geologiei iti va placea inzecit! Multumesc de ecou! ????

​​

Zoazore
[12.08.20 11:36:28]
»

@Dan&Ema:  Sincer? Ma asteptam sa te citesc pe vreun traseu spectaculos! Si nu m-ai dezamagit! Ati fost doar Ema si cu tine? Fara Emi?

Privelistea e coplesitor de frumoasa si mareata, relieful de eroziune e superb! Astept explicatiile lui @Lucien.

A fost un traseu usor de parcurs pentru voi, usor si placut de citit pentru mine!

P17= devii provocator?

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[12.08.20 13:08:39]
»

@Zoazore:  ​​

​​Am fost cu un camrad de drumetii. Urmeaza trasee unul si unul. Aici a fost incalzirea. De fapt racorirea ca e cu apa rece la galoshi. La adidashi rectific. ​​

​​Am ramas super impresionat de acest loc asa de usor accesibil de oricine vrea sa-si bage picioarele in rau cu precautiile de rigoare. ​​

Despre provocari, nu raspund public!  

Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dan&Ema, Lucien, Mika, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCheile Băniței & Peștera Bolii [Bănița-Peștera, HD]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083928108215332 sec
    ecranul dvs: 1 x 1