ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.01.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 nopți
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CAZARE [camere etc]:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Vila Muntenia din Sovata

TIPĂREȘTE

Cuvant inainte

Azi, am sa va mai descriu inca o cazare “low cost”. V-am prezentat pana acum, o cazare din Moldova, de la Piatra Neamt, una din Ardeal, de la Hateg si acum a venit randul Munteniei. Asadar o sa va prezint vila Muntenia.

Obiectivul turistic

Dupa cum va ziceam, Sovata are trei strazi mai importante, pe cere le intalnesti, imediat ce-ai intrat in statiune. Cea din dreapta e strada Vulturului, cea din mijloc e Strada Trandafirilor si cea din stanga se numeste Strada Bradului.

Localizare

Vila Muntenia se afla pe strada din dreapta, (Vulturului), strada e in panta, vila se afla chiar langa Hotelul Hefaistos. Odata ajunsi in fata ei, din sosea si pana la vila, mai aveti de urcat vreo 10-15 trepte iar daca doriti sa coborati de la Vila Muntenia pana-n centru (Strada Trandafirilor), veti parcurge ceva mai mult de 50 de trepte. De fapt, intre cele trei strazi amintite, exista mai multe “scurtaturi cu trepte” de acest gen.

Descrierea obiectivului turistic

Vila Muntenia e modesta, e din lemn, are incalzire centrala, dar iarna nu va sfatuiesc sa va cazati in ea. Eu am vizitat-o atat iarna, cand mi s-a parut ca e destul de racoroasa, cat si toamna, cand m-am cazat in vila pentru o noapte (in luna septembrie). Atunci, am primit vizita a doua colege dornice de “turism”, una era din tara, cealalta, din strainatate si care nu cunosteau deloc zona. Ele s-au cazat la vila Anna si eu la vila Muntenia, aflata pe aceeasi strada, la cateva vile mai sus. Am primit o camera la etaj, in vila mea mai erau doua familii, gazda era ospitaliera, cunoastea si romaneste si ungureste, parcarea se facea in fata vilei unde existau locuri suficiente, camera era mare, baia era curata, avea strictul necesar, la TV, “prindeai” cateva canale nationale dar mai ales pe cel local, “TV Sovata”, in care erai informat despre toate “optionalele” din zona si ti se afisau "non-stop" si cateva clipuri publicitare despre restaurantele si cazarile din statiune.

Camera avea 2 paturi, unul matrimonial si altul simplu. Camera a costat 90 de lei, era deja extrasezon, (dupa 15 septembrie), lume putina prin statiunea Sovata, care, incepea sa se goleasca. Lacul Ursu era “inchis”, el nu e deschis decat 3-4 luni/an. Celelalte lacuri naturale si sarate din jur, Lacul Alunis, Lagul Privighetorii si Lacul Negru, (care n-au treaba cu heliotermia), au program de functionare mai prelungit. Vila Muntenia nu e departe de Hotelul Alunis, care are baza de tratament proprie. Deci cine doreste sa faca o cura de bai sarate, (50 lei/zi, la baza de tratament a hotelului Alunis (vezi impresii), acum e momentul sa dea lovitura, caci cazarile la Hotelurile Danubius, Faget si Bradet, care nu sunt departe de vila Muntenia, costa ceva mai mult, intre 370 si 420 de lei/zi (dar ofera si mic dejun si acces la Spa in pretul cazarii).

Vila Muntenia n-o gasesti pe internet, ea a fost renovata si repusa in circuitul turistic de curand. Langa ea, mai gasesti si alte cateva vile functionale, altele sunt de vanzare, (unele sunt renovate dar altele, sunt cam darapanate).

In fata vilei Muntenia, ai o masa de lemn cu bancute, unde poti servi masa sau cafeaua de dimineata. Dar “masa” o poti servi si-n bucataria comuna din interior, care e excelent dotata (frigider, congelator, aragaz, vesela). In jurul vilei, exista multa verdeata, vila este inconjurata de o mica padure de brazi. Nu departe de mica parcare a vilei, aflata chiar in fata ei, ai si parcarea, ceva mai mare, a hotelului Hefaistos, ambele gratuite. De la vila, poti cobori, pe niste scari, pana-n centrul statiunii sau poti sa urci pe sosea, inca vreo 3-400 m, pana la baza de tratament a hotelului Alunis.

Excursii optionale

De la Sovata, ai multe excursii optionale! Poti merge pana la partia de ski de la Repas (4-5 Km) (dotata cu telescaun), poti urca la capela "14 Cruci", acolo trebuie s-ajungi '"pe jos", prin padure, n-ai telescaun. Sau poti sa “dai o fuga pana la la Praid” (10 km), unde poti vizita salina, canionul sarat. La Praid, vara, te poti balaci in "Complexul bailor sarate" de langa salina si in tot cursul anului, la "Wellness Center Praid", aflat la 1,5 Km de salina. Mai poti ajunge si pana la Corund (20 Km), pentru shoping de artizanat local sau pana la "Muzeul Palariilor de paie" de la Criseni (39 Km). Sau la muzeul si dealul minelor de aragonit (18 Km). Sau pana la baile Szeike sau Septimia din Odorhei (49 Km). Sau la partiiile de ski de la Bucin (18 Km). Sau, poti servi un pastrav prajit la pescaria de la Campul Cetatii (18 Km).

Restaurante si specialitati culinare

Pentru ca am mers la bai sarate la baza de tratament si agrement de la Hotelul Alunis, am luat si masa la restaurantul acestui hotel. Seara era muzica si dans. Dar poti servi masa chiar si langa vila Muntenia, la restaurantul hotelului Hefaistos sau, daca doresti, poti sa-ti prepari mancarea in bucataria comuna a vilei. La Praid am servit cate un “kurtos-colaci” la suprafata, langa casa de bilete a salinei iar in adancuri, adica la 120 m mai jos de “kurtosi”, la barul din salina, am servit cate o cafea cu zahar. Repede, caci eram asaltati din toate partile de sare. Pana si aerul din jurul nostru era foarte sarat.

Distractie, relaxare, odihna

Lipsa de agenti poluanti si mai ales aerul puternic ionizat si sarat din zona Sovata-Repas-Bucin-Praid-Corund-Odorhei, a transformat aceste locuri, nu numai in atractii turistice balneare ci si in unele de relaxare.

Vremea

In acel week-end de septembrie, in Sovata, am avut noroc de doua zile destul de frumoase, cu nori si cu soare dar fara ploaie.

Viata de noapte

In Sovata exista o discoteca “No Face Disco” si doua cluburi de noapte: “Deja vu” si “Tivoli to”.

Cat costa cazarea

In extrasezon, adica dupa 15 septembrie, o camera c-un pat dublu si unul simplu la vila Muntenia, m-a costat 90 de lei (fara mic dejun).

Shoping

Chiar la intrarea in statiune, pe strada principala, exista o piata de zi, cu produse, atat alimentare, cat si de artizanat. Pe aceeasi strada principala, mai exista si 2 mini-marketuri si cateva magazine cu suveniruri, un complex de artizanat, o farmacie si numeroase tarabe cu placinte, "kurtosi", langosi, inghetata, etc. La 1,5 Km, in vale, e orasul Sovata, unde se gaseste o a doua piata de zi, un super-market (Penny Market) si multe alte magazine cu produse diverse.

Transport local

Din autogara Sovata, pleaca si vin, numeroase curse locale spre Praid, Odorhei si Targu Mures dar si cateva curse internationale spre alte tari, precum Republica Moldova, Ungaria, Austria, Germania, etc

Recomandari

Recomand aceasta vila “de buget redus” ca un loc de odihna sau tratament, mai ales vara, atunci cand sunt deschise si lacurile sarate: Ursu, Alunis, Negru sau Privighetorii, sau ca un loc de pornire pentru excursiile optionale pe care vi le-am prezentat mai sus. Vila nu figureaza pe internet sau pe booking, dar pe aceeasi strada, (Vulturului), mai exista si alte pensiuni, hoteluri sau vile iar in general, in Sovata, gasesti mai mereu cate un loc de cazare.

Plusuri, minusuri

Vila e situata intr-o zona linistita, verde, aerisita, foarte aproape de centru, de lacurile sarate si de bazele de tratament (Alunis, Lacul Negru si Sovata-Danubius). Locuri de parcare exista suficiente si gratuite, dar vila nu dispune de un confort deosebit. Veti avea doar strictul necesar: cat sa nu va ploua, sa nu va bata vantul, sa nu va fie frig, sa serviti masa, sa faceti un dus, sa mai aflati stirile si barfele de la TV si sa va odihniti.

Neavand contract cu saituri de booking, (vila nu figureaza nici pe “Google maps satellite”), va puteti caza la aceasta vila, nu prin rezervare ci doar din intamplare, (asa cum am facut eu), mergand pana acolo si intreband daca mai exista camere libere. Sau urmariti modalitatea destul de raspandita de prin Sovata, un afis pe care scrie “Avem camere libere (de inchiriat) ”.

Nu departe de vila Muntenia, exista Vila Anna (unde au fost cazate cele doua turiste pe care le-am insotit si care si-au rezervat camera prin internet, la 100 de lei camera dubla). De fapt, pentru mine, care eram pe post de “ghid neprofesionist”, peste noapte, era mai avantajos sa merg pana “acasa”, la Tg. Mures (60 km) si sa dorm in patul meu, dar, am considerat ca e preferabil si mai relaxant sa respir, chiar si pentru o noapte aerul curat din Sovata decat cel poluat din urbea mea.

Asadar, cand folositi aceasta metoda de cazare, “la risc”, eu va doresc s-aveti noroc si-apoi, daca l-ati avut, va doresc concediu placut!


[fb]
---
Trimis de dorgo in 12.01.20 08:52:11
Validat / Publicat: 12.01.20 11:08:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS]. A mai fost în/la: aproape prin intreaga tara

VIZUALIZĂRI: 784 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Vila de vazare, (renovata), nu departe de vila Muntenia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

8 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[12.01.20 11:08:31]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vila Muntenia, SOVATA [MS]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CAZARE]

webmaster
[12.01.20 11:15:15]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

dorgoAUTOR REVIEW
[12.01.20 22:03:22]
»

@webmaster26: Gata! Asta a fost ultimul reviu de cazare! Nu ma mai prindeti voi scriind ceea ce nu-mi place. Am scris vreo 8, unul a fost sters si aruncat la cosul de gunoi de adminstratia saitului, pentru ca locuiam prea aproape de el (6 Km). Dar, asa e acum noul regulament, n-ai ce-i face, n-ai voie sa scrii despre cazari din orasul tau sau invecinate. Trebuie sa-ti schimbi domiciliul intr-alt oras, ca sa scrii, spre exemplu, un reviu despre o cazare intr-o localitate, vecina cu orasul tau. Si-apoi, dupa ce l-ai scris, poti sa mergi iarasi inapoi, la " Evidenta populatie" i si sa-ti reiei vechea adresa.

Cazarea mea anulata, era, in buricul mini-statiunii balneare Sangeorgiu de Mures, unde fusesem invitat de niste amici din Cluj. Pensiunea era faina si ieftina, ideala pentru un concediu “low-cost”. De fapt, ati vazut ca majoritatea cazarilor ce le-am descris in ultima vreme, erau “pentru saracii de pe AFA”, nu pentru Titani, Augusti sau Consuli. Nu! Gata, nu mai scriu nici o virgula despre hoteluri, vile sau campinguri. Doar daca-mi gasesc vreo 2-3 foto-secretare, specializate, una in poze cu paturi si frigidere, alta in poze cu dulape, chiuveturi si vecee si alta in poze cu televizoare, noptiere si cuiere. Am sa dau un anunt la ziar. Ofer salariu motivant, maximum pe economie. Poate ca asa, nu ne mai pleaca fetele frumoase si sarace in Germania si Italia, ca sa se marite cu bosorogi bogati. De-acuma-ncolo scriu numai revuri de calatorie, chiar daca nu plec nicaieri. Scriu doar textul, fara poze. Iau toate informatiile de pe internet. Credeti ca ma “miroase” cineva? Credeti ca da cineva telefon la hotelul “x” din tara “y” sa verifice dac-am trecut pe-acolo? Sau, mai bine, incep sa scriu reviuri numai despre cimitire si biserici. Cimitirele au viitor, in fiecare zi mor cateva sute de oameni. Doar in urbea mea sunt vreo 15 biserici si 3 cimitire. La vara, o sa bat toate schiturile si bisericile din tara, sunt vreo 2500 si sunt considerate obiective turistice. Prin religie, poti stapani intreaga lume. Vreau si eu s-ajung Titan. Chiar daca Titanii, nu prea au legatura cu Ierarhia imperiului roman, adica cu Augustii, Pretorii si Consulii. In mitologia greaca, erau 6 Titani, mai multi decat avem noi pe AFA. Deci mai e loc si pentru mine. Spre deosebire de ai nostri insa, oameni altruisti, mitolo-titanii, erau niste aroganti, care visau la preamarirea suprema in asemenea hal, incat vroiau sa stapaneasca intreg Universul. Noroc ca mai existau in lume si niste olimpieni cinstiti, care i-au trimis pe Titanii cei rai, prin lupta dreapta si cu avizul lui Zeus, direct in Tartar. Acuma, mai exista si un satelit de-a lui Saturn, numit Titan, care e acoperit de oceane pline cu petrol si cu o atmosfera de metan. Eu unul, un Titan din asta as vrea sa devin, va dati seama cam ce valoare as avea pe piata energetica a hidrocarburilor. Si as scoate imediat si tara noastra din ra… moleala si-as pune-o pe roti. Va pup pe toti!

nicole33
[12.01.20 23:15:17]
»

@dorgo:

Asta a fost ultimul reviu de cazare! Nu ma mai prindeti voi scriind ceea ce nu-mi place.

Sincer, eu sunt convinsă că nu va fi ultimul tău articol de cazare. Ar fi şi păcat să fie ultimul.

În plus, pe lângă altruism, tu eşti şi un tip practic şi, dacă nu se modifică Regulamentul, vei înţelege curând că, fără descrieri de cazări, ratezi voucherele care se acordă în fiecare săptămână, ca reduceri în contul unor viitoare vacanţe.

Vreau si eu s-ajung Titan.

Cu prognozatul tău turism ecumenic , ai toate şansele să ajungi foarte curând Titan, chiar dacă nu ai vrea

Însă nu cred că-ţi va aduce vreun beneficiu, altul decât cel de imagine.

Succes!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[13.01.20 07:28:14]
»

@nicole33: Ziceai ca:

" Însă nu cred că-ţi va aduce vreun beneficiu, altul decât cel de imagine"

. Pai stai asa, numai la manastirea Agapia sunt aproape 400 de maicute (majoritatea tinere), fiecare cu odaita (chilia) ei. Daca as aranja cu fiecare sa ma cazeze cate o zi in chilia ei, ca sa fac poze, (adica cate un reviu/chilie), intr-un an, as ajunge Titan. Si-apoi, as mai economisi si eu un ban, acasa, la intretinere, mai ales la curent si la gaz metan. Pe bune, de-o vreme-ncoace ma simt asaaa, patruns parca tot mai adanc de-un spirit ceresc. Cred ca ma calugaresc! (unde sunte emoticoanele cu 'smile"?)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
AndreeaIasi
[03.03.20 11:12:07]
»

Din intamplare un nr de tel de la cazare nu aveti?

dorgoAUTOR REVIEW
[11.03.20 14:49:47]
»

@AndreeaIasi: Pe FB apare un numar de telefon -

0748 151 925, trebuie incercat.

mishu
[29.03.20 16:25:17]
»

@dorgo: Nici eu nu cred ca nu vei mai scrie despre cazari, si asta indiferent de ceea ce comentezi, iti place sa ne impartasesti impresiile tale si de asta ne esti drag.

Cat despre Titan, o sa ajungi si acolo si chiar si mai departe, cu sau fara momente de relaxare.

Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AndreeaIasi, dorgo, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂVila Muntenia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053522109985352 sec
    ecranul dvs: 1 x 1