GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Inchisoarea Mamertina (Carcer Mamertinum)
![](/images/printer_off_32.png)
Salutare!!!
Si pentru ca banutul aruncat in Fontana di Trevi a avut efect, odata reintors la Roma, nu am dorit sa ratez un obiectiv turistic important zic eu pentru noi ca si crestini, obiectiv care este totodata si un important loc de pelerinaj (sau asa ar trebui sa fie). De ce spun asta? Pentru ca Inchisoarea Mamertina, desi este locul unde au fost inchisi o perioada Sfintii Apostoli Petru si Pavel pe cand propovaduiau crestinismul la Roma, este un loc prea putin vizitat de pelerinii sau turistii aflati in Roma.
Situata in apropierea Forumului Roman, langa arcul lui Septimius Severus, Inchisoarea Mamertina a servit ca loc de detentie pentru numeroase personalitati sau prizonieri de razboi in antichitate printre care Vercingetorix, comandantul galilor in razboiul contra lui Cezar sau Simon bar Giora, liderul evreilor si aparatorul Ierusalimului in primul razboi iudeo-roman din sec. I d. Chr soldat cu distrugerea orasului si a templului.
Ulterior aici au fost aruncati in temnita crestinii ce urmau sa moara in arene, printre acestia aflandu-se si Sfintii Apostoli Petru si Pavel.
Intrarea in muzeu caci de fapt asta este in prezent costa 7 euro pentru detinatorii de Roma pass si 10 euro pentru restul.
Inchisoarea este structurata pe doua etaje subterane unde inca se observa ruinele vechii inchisori cu camerele si celulele in care stateau prizonierii si celula de la nivelul inferior unde au fost inchisi Sfintii Apostoli.
Pentru a ajunge de la nivelul superior la nivelul inferior al temnitei se coboara niste scari care dau spre un coridor unde se afla pictate mozaicuri din sec. XI si XII aflate din pacate intr-o stare avansata de degradare reprezentandu-l pe Sfintii Apostoli si pe IIsus Hristos sau Fecioara Maria. Insa la intrare ti se da o tableta pe care daca o fixezi pe mozaic ti se arata conturul original al mozaicului si pictura originala care era de o frumusete extraordinara. Aceste mozaicuri au fost adaugate ulterior de pelerinii veniti la Roma pentru care inchisoarea era un important loc de pelerinaj.
Inchisoarea este un loc sinistru, intunecat si foarte racoros, luminat artificial si deasupra caruia exista o singura cale de comunicare cu nivelul superior, printr-un grilaj prin care se presupune ca Sfintii Apostoli comunicau cu temnicerii sau cu ceilalti detinuti. Nu are ferestre fiind compacta iar evadarea era imposibila.
Si totusi Sfintii Apostoli au predicat crestinismul inclusiv aici, convertind la crestinism si botezand numerosi detinuti dar si pe temnicerii romani. Va intrebati cum au botezat fara apa? Prin rugaciunile Sfantului Petru din podea a tasnit apa iar in prezent inca mai exista o deschizatura rotunda prin care a tasnit apa prin podea si care se observa si astazi.
Inainte in celula era si coloana de care au fost legati la picioare Sfintii Apostoli si un altar deasupra caruia este reprezentata scena convertirii si botezarii gardienilor. Acestea au fost scoase din celula si mutate la intrarea principala.
In prezent se afla doar o placa care descrie minunea savarsita de Sfantul Petru si gaurile din ziduri unde erau lanturile cu care erau legati la maini dar si izvorul subteran.
Din pacate prea putini vizitatori trec pe aici, locul fiind aproape pustiu, nefiind probabil un punct de atractie, desi se afla in drumul catre Muzeul Capitolin.
Pentru mine insa a reprezentat ceva si m-a bucurat dar si cutremurat vizita in acel loc cu o incarcatura spirituala foarte mare.
Sfatul meu pentru turistii sau pelerinii care viziteaza Roma este sa nu rateze acest loc si sa faca un scurt popas aici (nu dureaza mai mult de 30 minute) deoarece acest loc descrie cel mai bine inceputul suferintelor si persecutiilor prin care au trecut primii crestini.
Trimis de rudy in 30.08.18 15:09:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (rudy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Eu au zisem de celula celor doi apostoli, dar nu știam că se cheamă Mamertinum. Am întrebat cum se ajunge la monumentul lui Victor Emanuel (despre asta și despre copia statuii cu lupoaica și Romulus și Remus) și mi-au spus că sunt pe lângă Muzeele Capitoline. M-am învârtit pe lângă Muzeele Capitoline, am urcat și am coborât scara aceea frumoasă de acolo de vreo 2 ori, dar nu le-am găsit. Oricum prețul de 10 euro mi se pare cam mare. Probabil că n-aș fi dat atât.
Dar e bine că ai amintit despre acest obiectiv. Puțină lume știe de el.
Multumesc pentru aprecieri insa ceea ce ma intristeaza este faptul ca astazi tocmai s-a prabusit acoperisul bisericii Sfantul Iosif al Tamplarilor (San Giuseppe di Falegnami) construita deasupra inchisorii... din fericire biserica era inchisa la momentul prabusirii si nu au fost victime iar inchisoarea nu a avut de suferit... din pacate biserica, care dateaza din sec. XVI, a suferit daune majore.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Roma altfel — scris în 07.02.24 de spirid72 din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Frumos la Roma — scris în 25.12.23 de Dida2017 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Roma! Cetatea eternă! (2) — scris în 12.03.24 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Roma! Cetatea eternă! — scris în 05.03.24 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 La pas prin Roma cea romantică, de-o parte şi de cealaltă a Tibrului, până la punctul final Musei Vaticani — scris în 28.08.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Din nou la Roma, o metropolă absolut încântătoare — scris în 30.07.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Tur pietonal prin Roma cu ghid — scris în 27.09.22 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ