GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Roma, Roma!!!
Am dorit toata viata sa ajung la Roma si cum toate drumurile ajung ma devreme sau mai tarziu acolo, anul de gratie 2016 a fost acela in care sa concretizam aceasta dorinta. Nu am indeajuns de multe cuvinte ca sa povestesc cum a fost in acesta vacanta. Pentru cineva crescut cu Teleenciclopedia si amator de documentare Discovery sau History a fost visul vietii.
Am optat pentru o vacanta de 9 zile pentru a avea cat mai mult timp la dispozitie. Am plecat intr-o vineri cu avionul din Bucuresti la ora 10.00 si datorita diferentei de fus orar eram la 11.00 pe aeroport la Roma Ciampino. Pentru a ajunge in oras sunt autobuze care asigura transportul catre gara Termini cu 8 euro de persoana dus intors sau 4 euro dus dar 6 la intors. O data ajunsi in Termini ne-am luat de la un chiosc de ziare abonamente de transport saptamanale de 24 euro, valabile pe toate mijloacele de transport in comun din Roma, inclusiv pe tren. De cazat ne-am cazat la Real Village Roma, un sat de vacanta la marginea Romei. Ziua 0 ne-am petrecut-o cu acomodarea si cu aprovizionarea fiindca de a doua zi urma sa inceapa VACANTA.
Ziua 1, sambata, am rezervat-o cum era si normal Vaticanului si basilicei San Pietro. Pentru Vatican ne-am cumparat on line cu o luna inainte biletele pentru a nu sta la coada si bine am facut deoarece cand am fost noi era o mare de turisti doritori sa viziteze muzeele. Sunt mai multe tipuri de tururi dar noi am optat pentru muzeu si Capela Sixtina la pretul de 16 euro de persoana /8 euro pentru copil si inca 4 euro/pers in plus rezervarea on line. Muzeul se deschide la 9 dimineata iar sfatul meu este sa mergeti cat mai devreme deoarece sunt multe de vazut si merita sa le vedeti pe indelete. Despre muzeu ce sa spun... vis... toate albumele de arta... vazute pe viu. De la colectiile de arta egipteana, la cele grecesti si romane, trecand prin Pinacoteca Vaticanului, frescele lui Rafael si ajungand la Capela Sixtina a lui Michelangelo. Zei si zeite romane, faraoni egipteni si imparati romani, tablouri celebre toate intr-un muzeu de vis. Si incununarea dupa ce parcurgi sali si galerii pline de obiecte de arta... frescele lui Rafael si in final CAPELA SIXTINA. Dupa ce am vizitat muzeul am iesit sa mancam ceva repede. Langa statia de Metrou Cipro este o pizzerie foarte buna, la care a mancat si Anthony Bourdain cel cu emisiunile de la televizor. Va recomand din tot sufletul pizza de aici nu se compara cu nimic din Romania. Cu 20 de euro 3 persoane pot manca cateva felii de pizza delicioase. Dupa aceea ca tot era in drumul nostru o inghetata iar printre aromele savurate : ciocolata cu hot chilli la gelateria Millennium chiar linga strada in trepte ce duce catre Vatican. Dupa aceea am mers in basilica San Pietro. Totul este la dimensiuni gigantice, nu iti poti imagina pana nu ajungi acolo, de la piata San Pietro cu obeliscul egiptean in mijloc pana la basilica maiestoasa pentru care a lucrat cei mai mari artisti si arhitecti ai lumii:Michelangelo, Bernini si multi altii. Intrarea este gratuita dar tinuta trebuie sa fie adecvata si decenta. Se mai pot vizita criptele unde sunt inmormantati papii si se poate urca contra cost in varful domului. Este o experienta pe cinste pentru care iti trebuie picioare tari, dar privelistea merita tot efortul. Dupa ce am iesit ne-am plimbat catre castelul Sant Angelo, am trecut Tibrul pe Podul Sant Angelo, pe Via dei Coronari, o strada tipic romana, cu mici restaurante si magazine care duce catre pitoreasca Piazza Navona, cu cele 3 fantani celebre.
Ziua a doua, duminica, ne-o rezervasem Coloseumului si Forului Roman, dar cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ cand am ajus acolo era puhoi de oameni de nu te puteai apropia. Am renuntat sa stam la rand la bilete si ne-am reorientat rapid. Cum era in apropiere ne-am dus la vizitam basilica San Pietro in Vincoli unde puteti vedea celebrul Moise al lui Michelangelo si lanturile cu care se presupune ca a fost incarcerat Sfantul Petru. Dupa asta am luat-o la pas catre Piata Venetia, catre Teatrul lui Marcelus, templul lui Hercule si al Fortunei din anticul Forum Boarium. Vis a vis este Santa Maria in Cosmedin cu celebra Bocca dellla Verita si moastele Sfantului Valentin. La pranz am trecut Tibrul in Trastevere si am luat masa la Fish Market Trastevere, un restaurant cu specific pescaresc une cu 8 euro de persoana am savurat un cornet mare cu creveti pane. Dupa masa cum se lasase caldura am intrat la Muzeele Capitoline situate pe colina Capitoliu in celebra piata proiectata de Michelangelo. Muzeul este primul muzeu public deschis din lume. Prin grija papilor care au pus la dispozitia publicului capodopere antice se pot admira unele din cele mai frumoase statui antice de la Venus Capitolina, lupoaica romana, statuia galului murind, statuia ecvestra a lui Marcus Aurelius. Pretul de intrare este 16 euro de persoana si gratuit pentru copii pana in 18 ani. Recomandare: se poate lua bilet combinat Muzeul Capitolin + Centrala Montemartini la 16 euro. Langa Muzeele capitoline este Santa Maria in Ara Coeli o biserica in stil romanic iar intre treptele care duc la biserica si monumentul lui Victor Emanuel sunt ruinele unui bloc de locuinte de pe vremea romanilor.
Ziua a treia, luni, Coloseum si Forul Roman. In sfarsit am reusit sa intram. Pe urmele Imparatilor Romani nu poti fi decat coplesit de istoria milenara. Coloseumul, Palatinul, Forul Roman, basilica lui Maxentiu, arcele de triumf si monumentele in ruina nu pot decat sa te impresioneze. O mentiune speciala in Forul Roman este Santa Maria Antiqua, o biserica bizantina de secol V, cel mai semnificativ monument crestin din Forul Roman, unde s-au pastrat urmele unor fresce bizantine care sunt aduse la viata printr-un spectacol de muzica si culoare menit sa le dea maretia de altadata. De neratat. La pranz am mancat intr-un mic restaurant mix de fructe de mare la cornet, iar dupa asta ca tot eram in zona am dat o raita in ghetoul evreiesc unde am mancat cea mai buna placinta cu branza ricotta si cirese la Pasticceria Boccione (sa traiasca documentarele de la tv). Daca mergeti in ghetou veti remarca din loc in loc niste placute incastrate in pavaj. Sunt placute cu numele celor care au locuit acolo si care au pierit in Holocaust. Ziua am incheiat-o prin Trastevere, cel mai pitoresc si autentic cartier roman.
Ziua a patra, marti, Muzeul National Roman, Termele lui Diocletian, Cripta Balbi, Piata Navonna, Campo de Fiori. Muzeul National Roman si Termele lui Diocletian sunt langa gara Termini si se poate ajunge foarte usor. Se pot vedea colectii de arta romana descoperite in urma sapaturilor arheologice in vremurile moderne. Pentru Muzeul National Roman, Termele lui Diocletian, Cripta Balbi si Palatul Altemps se poate cumpara bilet combinat de 10 euro, copii pana la 18 ani gratuit. De la Temini am sarit in autobuzul 40 care duce spre Castelul Sant Angelo, unde pana sa trecem Tibrul am coborat ca sa mergem iarasi catre Piata Navona prin Via dei Coronari unde am mancat niste paste autentice italiene la Il Pastaio di Roma. Din Piata Navona am mers catre Campo de Fiori o piata pitoreasca plina de culoare in mijlocul Romei. Cripta Balbi este un exemplu de arheologie urbana unde se poate vedea evolutia orasului in straturi succesive, din perioada romana, trecand prin evul mediu, renastere, perioada clasica si timpurile moderne.
Ziua a cincea, miercuri, Fontana di Trevi, piata Colonna, Pantheon, Santa Maria Sopra Minerva, Palatul Altemps, Scarile Spaniole, Muzeul National Etrusc Villa Giulia.
Ziua a sasea :Ostia Antica -portul antic al Romei, Muzeul Centrale Montemartini, Eataly. La Ostia se poate ajunge cu trenul din statia Piramide si sunt valabile biletele sau abonamentele pe transportul din Roma. Pranzul l-am servit la o taverna de langa castelul din Ostia Antica: Sora Margherita - al borghetto unde poti manca cu 12 euro meniu all can you eat. Ne-am intors la Roma si am vizitat Muzeul - Centrale Montemartini. Este o veche centrala electrica convertita in muzeu. Printre motoare si turbine statui antice. Foarte interesant si un exemplu cum poate fi conservat un sit industrial, nu ca la noi unde se distruge totul. In drum spre muzeu toropiti de caldura am vrut sa mancam o inghetata. Ne sare in fata o gelaterie la parterul unui bloc banal. Hai sa intram, iar acolo am mancat cea mai buna inghetata din viata mea. Este ceva mai presus de cuvinte, curcubeu in cerul gurii, ca sa parafrazez o reclama tv. Gelateria La Romana din Via Ostiense, este dupa parerea mea un obiectiv major in turismul culinar italian. De neratat. Am renuntat la o vizita la San Pietro pentru a merge sa mancam inca o data inghetata acolo. Cum se apropia sfarsitul vacantei ne-am dus la Eataly sa facem cateva cumparaturi. Eataly este un mall gastronomic intins pe 3 etaje, unde puteti gasi toate deliciile Italiei intr-un singur loc. Este foarte usor de ajuns. Din statia de tren Ostiense este un pasaj subteran care face legatura catre mall.
Ziua a saptea. Gradina Zoologica, Galeriile Borghese. Pentru galerii trebuie sa va faceti rezervari cu cel putin o saptamana inainte. Cel mai frumos muzeu din Roma. Vorbele sunt de prisos… Dupa ce am iesit de la muzeu ne-am plimbat prin parc si am iesit catre Piazza del Popolo.
Ziua a opta inca o inghetata la Gelateria La Romana si zacut la piscina.
Ziua a noua, sfarsitul unui vis, o noua speranta ca vom reveni cat mai curand, ca doar am aruncat banuti in Fontana di Trevi… Nu?
Acum cateva linkuri utile:
-pentru rezervari la Vatican: biglietteriamusei.vatican ... o?weblang=en&do
-pentru Galeriile Borghese : galleriaborghese.it/eng/museums.html
- transport roma : atac.roma.it/index.asp?lingua=ENG
- trasee autobuze : rometoolkit.com/transport/rome_train.htm
Trimis de Xander in 11.07.16 23:00:20
- A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Xander); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Roma, ROMA" (deja existentă pe sait)
Buna,
cum ajungem din statia de metrou Piramide in statia de tren Ostiense, pentru mallul Eataly?
@Xander: Felicitări pentru vacanta si articolul util, un superbonus de la mine. Și eu am crescut cu teleenciclopedia si pe urma cu alte programe gen Discovery si Travel. Inca nu am ajuns la Roma dar având în vedere distanta mica este foarte realizabil si este pe lista de așteptare.
@roxi-nico - Buna,
Este un pasaj subteran care face legatura intre statiile de tren si metrou. Una dintre gurile de acces da chiar la intrarea in magazin. Sunt indicatoare peste tot in pasaj.
@Xander -
Buna ziua,
In scurt timp urmeaza sa plec impreuna cu sotul meu intru-un city break si as avea cateva intrebari suplimentare:
-la ce obiective ar fi mai ok sa rezerv biletele online?
-difere pretul biletelor la obiectivele turistice daca le achizitionez online sau direct la fata locului?
-care este costul biletelor la principalele obiective?
-la Vatican fiecare obiectiv se plateste separat?
Va multumesc,
Raluca
@raluca18 - Buna,
Pentru Vatican se pot face rezervari. Sunt mai multe tipuri de tururi de vizitare. Cel clasic :Muzeu+Capela Sixtina costa 16euro+4 euro rezervarea de persoana.
Pentru Galeriile Borghese se fac rezervari numai on line. Costul este de 11 euro+2euro rezervarea/pers. Rezervarea trebuie facuta cu cel putin o saptamana inainte deoarece riscati sa nu mai gasiti locuri libere.
Pentru Coloseum+Palatin+Forul roman se pot cumpara bilete direct. Chiar daca este coada, merge repede, uneori chiar mai repede decat la cei care si-au facut rezervari on line.
Pentru alte muzee biletele se pot cumpara pe loc.
Mai exista posibilitatea sa cumparati Roma Pass - care cuprinde abonament transport valabil 3 zile + 2 intrari la muzee cu exceptia Vaticanului.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Roma altfel — scris în 07.02.24 de spirid72 din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Frumos la Roma — scris în 25.12.23 de Dida2017 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Roma! Cetatea eternă! (2) — scris în 12.03.24 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Roma! Cetatea eternă! — scris în 05.03.24 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 La pas prin Roma cea romantică, de-o parte şi de cealaltă a Tibrului, până la punctul final Musei Vaticani — scris în 28.08.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Din nou la Roma, o metropolă absolut încântătoare — scris în 30.07.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Tur pietonal prin Roma cu ghid — scris în 27.09.22 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ