ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.07.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 03.07.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAR-2010
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 7 MIN

    Roma – incursiune in Imperiul Roman

    Ilustrație video-muzicală
    - Gigione Piccolo Fiore


    TIPĂREȘTE

    Un alt oras pe care mi-am dorit sa il vedem (si pe care am reusit sa il vedem in primavara anului 2010) a fost Roma. Tot ce stiam despre acest oras provenea de la orele de istorie pe care le-am facut in scoala. Stiam ca este un oras cu o insemnatate istorica deosebita, stiam ca sunt multe lucruri interesante de vazut si mai stiam unde este localizat pe harta.

    Dupa ce am achizitionat biletele de avion spre Roma (de data asta fara copil, stiind ca va fi greu sa ne plimbam cu el dupa noi), am gasit si cazare (langa Termini). Lucru care m-a bucurat nespus de mult, pentru ca aveam mijoacele de transport aproape.

    In perioada dinaintea plecarii am adunat cat de multe informatii am putut despre obiectivele turistice pe care urma sa le vizitam in “Orasul de pe Sapte Coline”, cum frumos este numita Roma. Ba mai mult, pentru a intelege si mai bine o parte din istoria si insemnatatea acestui oras, am vizionat si cateva filmulete legate de el. Un lucru foarte bun, cu cat vedeam mai mult, cu atat incepeam sa intelegem de ce este considerat un oras atat de important si de frumos si de ce toata lumea care a fost acolo isi doreste sa mai ajunga cel putin o data.

    Prima biserica la care am ajuns (si care era destul de aproape de hotel) a fost “Santa Maria Maggiore”. Citisem ca aceasta biserica fusese ridicata de un Papa, in urma unui vis pe care l-a avut. In acest vis i s-a aratat Maica Domnului si i-a spus sa faca o astfel de constructie. Biserica Santa Maria Maggiore este dedicata Sfintei Marii si este una dintre cele 4 mari biserici din Roma. Este intr-adevar o biserica mare si foarte frumoasa, in care am petrecut mult timp pentru a admira fiecare element din interiorul ei.

    Binenteles, cea mai mare dorinta a noastra era sa vedem Colosseumul, dar in acele momente nu eram prea siguri cum sa ajungem la el, sa il vedem macar de departe. Stiam ca imparatul Nero a fost cel care a poruncit construirea acestei immense arene, in forma de elipsa, care avea o inaltime de 55 de metri si care oferea locuri pentru aproximativ 50.000 spectatori. Plimbandu-ne pe stradutele inguste, in cele din urma am zarit, in departare, impunatoarea cladire si pasii ni s-au indreptat cu repeziciune intr-acolo, fara sa ne mai luam vreun punct de reper sa stim cum revenim la hotel. Dar nimic nu mai conta, eram acolo, eram in cele din urma langa Colosseum!!!

    Este greu de descris in cuvinte sentimentul ce ne-a cuprins sufletele pe masura ce ne apropiam. Citisem atatea, auzisem atatea despre Colosseum incat ni se parea incredibil ca noi, suntem chiar acolo! Pentru ca se lasa seara si nu era timp suficient pentru a-l vizita, in prima zi ne-am multumit sa il admiram de afara. Am stat pe iarba, nu departe si am privit inmarmuriti ce au putut sa faca romanii practic pentru a ucide…pentru luptele de gladiatori.

    Cu greu ne-am despartit ce acea priveliste ametitoare insa trebuia sa ne intoarcem, urmand sa intram a doua zi. Ceea ce s-a si intamplat, am calcat cu sfiala in interior, am analizat tunelurile prin care erau aduse animalele pe arena, grosimea peretilor…totul era parca desprins dintr-un decor istoric. Este un sentiment cu adevarat deosebit sa te afli acolo si recomand tuturor sa incerce sa ajunga, macar “o data in viata” (asa cum imi place mie sa spun).

    Urmatorul obiectiv vizitat a fost Forumul roman – de aici se desfasura viata politica in Imperiul Roman (aveau loc alegeri si se reunea senatul, intr-un loc numit “Curia”). Pentru a sarbatori victoriile Imperiului Roman, aici au fost construite 3 arcuri de truimf, acum fiind doar vizibile cateva ramasite din cel construit de Augustus. In afara de arcuri de trimf, forumul era inconjurat de temple si biserici (dintre care pot aminti: Templul lui Saturn, Templul lui Vespasian si Titus, Templul lui Castor si Polux, Basilica Julia, Basilica Aemilia, Columna lui Phocas, Templul lui Divus Julius si Templul lui Concord, etc). In zilele noastre, in acest loc sunt numai ruine dar, nu este deloc imposibil sa ne imaginam cum arata Imperiul Roman, fiind vizibile parti ale multor cladiri din diverse perioade. Si aici am trait o experienta unica, lasand imaginatia sa ne “construiasca” vremurile trecute.

    Columna lui Traian este un monument, construit din ordinul lui Traian, care s-a pastrat pana în zilele noastre. Cu o inalţime de aproximativ 30 de metri, columna contine 18 blocuri masive de marmură, fiecare cantarind 40 de tone. Pe basorelieful existent sunt prezentate scene din luptele impotriva dacilor din anii 101-102 (in partea de sus) si 105-106 (in partea de jos). Sunt prezentati soldatii (romani si daci) in timpul bataliei. Trebuie sa recunosc, este ceva special.

    Fontana di Trevi nu se poate explica in cuvinte aceasta minunatie de fantana. Trebuie sa mergeti acolo si sa o vedeti! Fantana a fost renovata în anul 1998, piatra a fost curatata si au fost prevazute pompe de recirculare. Tot ce vreau sa adaug la acest obiectiv (care nu trebuie sub nici o forma ratat in vizita la Roma) este ca trebuie sa arunci un banut in fantana ca sa fii sigur ca te vei intoarce la Roma. Eu l-am aruncat, am sa va anunt daca e adevarat ce se spune :)

    Pantheon-ul era considerat in antichitate drept "Miracolul Romei". Pe buna dreptate, as spune eu! Desi o parte era in renovare cand am fost noi, nu am putut sa nu remarcam imensitatea acestei cladiri care reprezinta o exemplificare a uneia dintre cele mai mari invenţii romane: domul. Are un diametru de 43,5 metri si a fost construit de Adriano, in urmă cu peste 1 900 de ani. Se poate vizita si in interior, destul de simplu mi s-a parut dar ramane, incontestabil, un miracol al vremurilor noastre.

    Bazilica Sfantul Petru se gaseşte în Cetatea Vaticanului, in Piazza San Pietro. Nu imi gasesc cuvintele pentru a exprima ce exista acolo. Suprafata totala a acestei bazilici este de peste 15.000 mp, fiind, al doilea lacaş sacru al crestinatatii ca marime. Tot aici poate fi vazuta binecunoscuta "Pieta" al lui Michelangelo.

    Capela Sixtina este capela palatului papal din Vatican si este considerata, pe buna dreptate, una din cele mai faimoase comori ale Europei. Se afla in dreapta Bazilicii Sfantul Petru. Plafonul Capelei Sixtine reprezinta un fragment cu motivul “Crearea lui Adam”, in timp ce altarul reprezinta “Judecata de Apoi”, ambele fiind operele lui Michelangelo. Ramai, pur si simplu, cu gura cascata la acele minunatii. Din pacate, fotografiatul este interzis in interiorul Capelei Sixtine (am totusi 2 poze pe care le impart cu bucurie cu voi).

    Piata Navonna, o adevarata splendoare, una dintre cele mai celebre si cele mai frumoase piete din Roma. Este mare, plina de terase si artisti care picteaza in aer liber, o reala incantare pentru orice turist aflat acolo. Aici se gasesc nu mai putin de trei fantani. Cea mai mare este “Fantana celor patru fluvii “ (Fontana dei Quattro Fiumi) in care, fiecare din cele patru statuete ce o decoreaza reprezinta cate un fluviu de pe continente diferite: Nilul, Gangele, Dunarea si Amazonul. Celelalte doua fantani sunt “Fontana di Nettuno” (aflata in nordul pietei) si “Fontana del Moro” (aflata in sudul pietei).

    Piata Spaniei (Piazza di Spagna) este un loc extrem de aglomerat dar care nu trebuie ratat. Aici este o scara deosebit de frumoasa, numita “Scalinata della Trinita dei Monti” (Treptele Spaniole). Scara, care este in permaneta aglomerata, fiind loc de intalnire si pentru localnici, este formata din 137 de trepte, pe care, daca le urcati, ajungeti la o biserica franceza Trinita dei Monti. In partea opusa acestei biserici, la baza treptelor, se afla o alta fantana frumoasa, reprezentand o barca – Fontana della Barcaccia (Fantana de barca veche) . Trebuie sa petreceti cata minute in acest loc, este cu adevarat deosebit!

    Castelul San Angelo – un obiectiv pe care noi l-am vazut doar de afara, dar va recomand sa il vizitati daca aveti ocazia. Initial a functionat ca mausoleu si ca fortareata, dar apoi a fost transformat in castel. Este unit cu Basilica San Pietro printr-un coridor, numit “Passetto”, folosit uneori de Papi in caz de pericol. A fost ulterior folosit ca si inchisoare. Acum functioneaza ca si muzeu, numindu-se “Museo Nazionale di Castel Sant'Angelo”. Impunatorul pod care duce la acest castel, se numeste „San Angelo”.

    Monumentul lui Vittorio Emanuele II se mai numeste “Altarul Patriei “ (Altare della Patria) si a fost construit pentru a-l onora pe primul rege al unei Italii unificate, si anume Victor Emmanuel II. Este o cladire impunatoare, trebuie sa acordati atentie decoratiunilor ei, este nespus de frumoasa, mai ales noaptea cand este luminata. Tot aici se afla si Mormantul Ostasului Necunoscut, cu o flacara eterna. Am trecut de multe ori pe langa aceasta cladire si de fiecare data gaseam ceva nou la ea.

    Marea majoritate a obiectivelor sunt relativ aproape asa ca noi nu am folosit mijloacele de transport prea mult. Era pacat sa facem asta, in ciuda oboselii care se instala la sfarsitul zilei.

    Sunt convinsa ca sunt mult mai multe lucruri care se pot vizita in Roma decat ce am reusit eu sa cuprind aici. Si sunt convinsa ca sunt mult mai multe lucruri care se pot spune despre locurile de vazut din Roma si despre Roma in sine. Dar sper ca am reusit sa va conving ca acest oras merita vazut, merita inteles si patruns in profunzime.


    [fb]
    ---
    Trimis de cdiana in 07.07.13 05:16:00
    Validat / Publicat: 07.07.13 09:58:19
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 1853 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cdiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Colosseum-ul din Roma, vazut din exterior
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 12 voturi)

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [07.07.13 08:15:34]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    roth
    [07.07.13 13:13:02]
    »

    Bun si documentat rw, intamplator su nu o sa urc eu un rw despre Castel si o alta Basilica, sper ca datele sa fie utile unor viitori calatori in aceasta locatie de poveste.

    webmaster13
    [07.07.13 13:43:06]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    rlg
    [07.07.13 18:42:56]
    »

    O ilustratie muzicala superba! Felicitari administratorilor!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    rlg, roth
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05984091758728 sec
    ecranul dvs: 1 x 1