ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.01.2025
MAR-2024
DURATA: 4 zile
Prieteni

DISTRACŢ. / RELAXARE:

AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

Un palat la Canal Grande, Veneția. Ca' Rezzonico

TIPĂREȘTE

Am avut oportunitatea de a vizita Veneția în martie anul trecut, ocazie ce nu putea fi ratată și asfel mi-am îndeplinit un vis mai vechi, acela de a vizita un palat (așa-zis palat, dar asta e denumirea!) tipic venețian cu arhitectura specifică de sec. al XIV-XVIII-lea. Din toate influențele acestei lungi perioade, în special cea orientală, a rezultat inconfundabilul stil venețiano-bizantin atât de frumos și elegant. Așa cum am scris într-o serie de reviews, astfel de clădiri se înșiră de-a lungul Canal Grande. Unele mai zvelte, altele mai ornamentate, unele renovate, altele nu, toate cu ieșirea obligatorie la canal îndeplinindu-și astfel funcția lor comercială. Mărfurile erau aduse din orient și staționau la parter, etajul I era ocupat cu birouri iar la cele superioare locuiau proprietarii. Ca' Rezzonico așezat pe latura dreaptă a canalului în a doua sa curbură în drumul spre mare, este un palat impozant cu parter și două etaje, ridicat în sec. al XVIII-lea și care la ora actuală adăpostește Museo del Settecento Veneziano, tradus, Muzeul Veneției din anii 1700

Cum se poate ajunge? Tot ce-i mijloc de transport de pe continent sosește în Stazione FF. SS-Gara Veneția și Piazzale Roma. De aici se iau bilete pe anume perioade de timp pentru Vaporetto care parcurge întregul canal până în Piazza San Marco. Pe acest parcurs S. Ca' Rezzonico deservește muzeul. Pe o punte din lemn am traversat Rio San Barnaba apoi, prin grandiosul portal intrăm în palat. Eram foarte curioasă cum arată o asemenea imensitate în interior. Ei bine, de la intrarea dinspre canal și până la ieșirea spre aripa din spate a palatului se desfășoară un hol lung pavat cu marmoră, întrerupt la mijloc de o curte interioară care dă lumină și spațiu întregii clădiri.

Biletul de intrare, cumpărat online a costat 10 Euro.

De aici, din curtea interioară, pe o imensă scară urcăm la primul etaj și intrăm într-o uluitoare sală de baluri (14/24m) cu planșeul din marmoră, două mari candelabre din sticlă de Murano de sec. al XVIII-le, în original, tavanul pictat de Tiepolo și pereții frumos decorați cu statui tot sec. al XVIII-lea. Stema familiei Rezzonico, un vultur cu două capete se află pe pereții acestei săli. Și așa sunt toate încăperile primului etaj. Trecem din una în alta, Salonul Alegoriilor, Salonul Tapiseriilor etc. admirând decorațiunule, șemineele, tablourile de pictori venețieni, mobilier și tot așa până la galeria de la ertajul II unde vedem două picturi de Cnaletto (trei se găsesc în toată Veneția) și nu numai.

În acest palat a trăit Carlo Rezzonico înainte de a deveni papă (Clement al XIII-lea). El a preluat clădirea în fază de construcție pe care a finalizat-o așa cum arată azi. În 1935 Primăria orașului deschide aici un muzeu de artă venețiană și achiziționează mobilier vechi și tot ce s-a putut, de la populație și târguri europene.

Următoarele săli au denumirea după pictorii care le-au decorat. Astfel, avem Sala Tiepolo tapetată în roz, mobilier de epocă și tavan pictat. Sala Lazzarini cu tavanul decorat cu medalioane pictate pe un fond albastru, Sala Brustolon, deosebit de elegantă cu mobilier cu intarsii de sidef și un policandru imens, Sala Longhi, Sala Guardi unde atenția era captivată de Dama velada, splendidul bust lucrat în marmoră, inclusiv vălul, opera sculptirului venețian Antonio Corradini. El a lucrat pentru multe curți europene. Și-a încheiat viața la Napoli, unde a mers să decoreze celebra Capelă Sansevero, comandată de prințul alchimist Raimondo di Sangro, o capelă de excepție despre care am scris (vezi impresii). Am coborât la parter unde la Pinacoteca Egidio Martini erau expuse lucrări de artiști celebri cum ar fi Tintoretto sau Veronesse.

Veneția are foarte multe puncte de interes turistic și acest Ca' Rezzonico ca multe alte palate, este văduvit de mulțimea de vizitatori. Și e păcat pentru că merită să-i călcați pragul.

Trimis de mihaelavoicu in 23.01.25 19:53:26
    Validat / Publicat: 23.01.25 21:23:35
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Câteva orașe prin Italia
    • Alte destinații turistice prin care a fost: Prin Europa și prin țară.

VIZUALIZĂRI: 442 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    P14 Tavan Sala Lazzarini
    Puteți VOTA acest articol:
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
    [23.01.25 21:23:19]

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Veneția, VENEZIA / VENEŢIA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

mishu
    [23.01.25 22:07:32]

@mihaelavoicu: Cand privesti din exterior nici nu gandesti ce gte poate astepta la interior, totul este sa stii ce sa cauti si cred ca Venetia are multe astfel de bijuterii.

Este superb si m-am uitat chiar de doua ori la poze pentru ca totul este deosebit.

La Venetia am reusit sa ajung doar o data intr-o vizita de cateva ore, in perioada carnavalului, inainte de pandemie, fara sa stiu ca o zi mai tarziu carnavalul avea sa se inchida mai devreme si toata lumea sa fie data peste cap.

Este un loc care trebuie vazut pe indelete, felicitari ca ai ajuns sa vezi o astfel de bijuterie, votat cu mare drag.

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [23.01.25 22:08:15]

@mihaelavoicu: @mihaelavoicu: Bine ai revenit pe site! Am citit cu plăcere reviewul tău despre un muzeu foarte interesant pe care niciu eu - la fel ca mulți alți turiști - nu l-am vizitat. Știu, e păcat, dar în Veneția te” fură” în primul rând arhitectura, și în al doilea rând Canale Grande și mulțimea de” alei marine” și poduri micuțe. Când să ai timp și pentru muzee?!! Poate doar Palatul Dogilor...

Michi
    [23.01.25 22:17:26]

@mihaelavoicu: Bine ai revenit după o absenţă atât de lungă! Îţi repet că aici sunt destui cunoscători care apreciază ce şi cum scrii. Pozele sunt superbe şi-ţi mulţumesc că de la tine am învăţat să le păstrez în foldere separate.

Am căutat şi am văzut că ai scris câteva reviewuri despre Ravenna, pe care ai văzut-o de mai multe ori şi care atât pe tine, cât şi pe Cristina v-au împresionat atât de mult. Cum a trecut mult timp, ce ar fi să faci o sinteză a ce ai văzut? Sunt sigură că mai ai multe poze nepublicate. Ar putea fi o invitaţie s-o viziteze userii amatori de frumos.

[23.01.25 22:31:31]

@mishu: De câte ori am fost la Veneția și nu de puține ori, niciodată nu am vizitat un palat, cu excepția Palatul Dogilor. Are orașul ăsta niște chestii uluitoare... !!

Am mai văzut tot acum o Școală de Arte și Meserii. Cine naiba se duce acolo când PiazzaSan Marco expune, ai zice toată frumusețea orașului! A fost o surpriză de neimaginat această Scuola Grandi di San Rocco.

[23.01.25 22:41:31]

@Carmen Ion: Dragă Carmen, Veneția nu-ți spune arrivederci ci, andiamo (scuze, nu știu dacă am scris bine)

[23.01.25 22:52:00]

@Michi: Dragă Michi a fost un nou ghiont de la tine, așa ca cele primite după înscrierea pe sait în 2017. Și nu mai repeta că nu ai memorie că știi bine ce mi-ai făcut. Pentru noi timpul e cel mai mare dușman. Ăsta-i motivul pentru care nu am mai scris.

Cât despre Ravenna am deșertat sacul, am scris tot ce am văzut. Doar că sunt dezordonată și nu le-am luat frumos, la rând.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    doinafil
    [24.01.25 15:25:06]

Superb palat! Cred că l-am pozat și eu atunci când am fost în Veneția, în 2007, după intrarea noastră în UE.

Cred că am făcut poze de pe Vaporetto majorității Palatelor de pe Canal Grande. Nu știam atunci că se pot vizita și la interior!

Palatul ăsta arată superb, atât la exterior, cât - mai ales - la interior! Mi-au plăcut îndeosebi Sala de bal - P03, candelabrul din P16, și Dama cu văl din P17 Daaaar, masa din P08 m-a cucerit prin picioarele ei, minunat concepute și sculptate în lemn!

Felicitări pentru review!!!... și, ca de obicei, mulți

mihaelavoicuPHONEAUTOR REVIEW
    [24.01.25 16:20:38]

@doinafil: Mulțumesc Doina! De la vizita din 2018 mi-am propus dacă voi mai reveni, sa-l vizitez.

4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Carmen Ion, doinafil, Michi, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Veneția: