ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.06.2011
DE bose
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 30.07.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2007
DURATA: 8 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Tunisia asa cum am cunoscut-o...

Ilustrație video-muzicală
Africa mix - Darbouka
TIPĂREȘTE

În August 2007 trebuia să plecăm în Italia – Sicilia. Aveam luate biletele şi concediul stabilit. Ne pregăteam intensiv pentru plecare, când am primit telefon de la agenţia turistică şi ni s-a comunicat că excursia de 10 zile care urma să înceapă exact peste 2 săptămâni, s-a anulat.

Ce mai poţi face în 2 săptămâni? Concediul nu prea îl mai poţi modifica iar rezervarea excursiilor se încheie cu 30 de zile înainte de plecare! Ne-a rămas doar varianta sejururilor dar cea mai mare şansă o aveam cu o ofertă ,,last minutes” aşa că ne-am pus pe sunat la agenţiile turistice. Am primit atunci multe oferte, unele destul de tentante, dar cea mai atractivă a fost o ofertă ,,last minutes” în Tunisia. Această ofertă a fost tentantă, deoarece în plin sezon ni se făcea o reducere de 100 Euro pentru fiecare bilet, la hotel de 4 stele plus în una din cele mai frumoase staţiuni din Tunisia – Port El Kantaoui. Căutasem cu înverşunare aproape două săptămâni aşa că oferta aceasta a venit ca o uşurare. Am fugit repede, am luat biletele şi peste 2 zile am plecat.

Nu ştiam nimic despre Tunisia. Timpul foarte scurt până la plecare nu ne-a permis să ne informăm, aşa că am plecat cu inima îndoită. Aveam însă să aflăm foarte curând că făcusem alegerea corectă.

INFORMAŢII GENERALE

Denumirea oficială a ţării este Republica Tunisia şi este localizată în nordul Africii. Tunisia face parte din Magreb şi se învecinează cu Algeria la vest, Libia la sud-est şi cu Marea Mediterană la nord şi la est.

Este o ţară mică pe acest continent având o suprafaţă de 165 000 km pătraţi şi o populaţie de 10,4 milioane de oameni.

Capitala ţării, Tunis, a dat numele acestei ţări şi este localizată în nord-est.

Peisajul tunisian este frumos şi interesant. Lanţul munţilor Atlas traversează ţara în partea de nord. Deşertul Sahara împreună cu câmpiile fertile se află mai ales în partea de sud. Ţărmul Mării Mediterane este foarte impresionant, având o lungime de 1300 km – litoralul Tunisian.

De-a lungul istoriei, teritoriul ţării sau părţi ale acestuia au fost cucerite şi dominate de către fenicieni, cartaginezi, romani, vandali, bizantini, arabi şi otomani. Mai târziu, în epoca modernă, după 1881 Tunisia a trecut sub protectorat francez şi a reuşit să-şi obţină independenţa în 1956. Pe 25 Iulie 1957 a fost proclamată republica Tunisia.

Toţi aceşti cuceritori şi dominatori care s-au perindat pe aceste meleaguri au lăsat urme adânci în istoria, religia, cultura, economia Tunisiei, precum şi în modul de viaţă al tunisienilor, urme care pot fi întâlnite aici la fiecare pas.

Economia ţării astăzi este destul de modernă, având ca ramuri mai importante agricultura, mineritul, industria uşoară, industria produselor petroliere şi nu în ultimul rând turismul. Este una dintre cele mai dezvoltate economii din Africa. Conform Forumului Economic Mondial, economia tunisiană ar fi pe locul întâi între economiile de pe acest continent. Interesant, nu? Din punct de vedere economic Tunisia este sprijinită de Franţa, între aceste ţări existând o puternică cooperare mai ales în ceea ce priveşte modernizarea industriei.

TURISMUL

Una dintre cele mai importante ramuri ale economiei în Tunisia este turismul. Cei 1300 km de litoral, Munţii Atlas, Deşertul Sahara şi urmele istoriei tumultuoase aduc aici milioane de turişti în fiecare an. Păstrarea acestui mare număr de turişti an de an, a fost o provocare pentru tunisieni dar au reuşit să facă acest lucru oferind servicii la un standard de înaltă calitate.

Cazarea într-un hotel sau într-o pensiune este primul serviciu întâlnit de către turişti. Tunisia are o mulţime de staţiuni şi câteva oraşe turistice pe litoral şi de asemenea câteva oraşe turistice în interiorul teritoriului unde au fost construite hoteluri foarte bune de două, trei, patru sau cinci stele. Cele mai importante staţiuni şi oraşe turistice pe litoral sunt: Hammamet, Yasmine Hammamet, Port El Kantaoui, Sousse, Monastir, Skanes, Mahdia, Sfax, Gabes, Jarjis, Bizerte, Sidi Bou Said şi La Goulette. Cele mai importante localităţi turistice din interiorul teritoriului sunt: capital Tunis, Quairouan, Medenine, Ramada, Tozeur, Tataouine şi Douz. Aici poţi găsi multe hoteluri bune, unele dintre cele mai faimoase lanţuri hoteliere aici fiind Iberostar, Royal, El Mourady.

În funcţie de categorie, hotelurile oferă o mulţime de servicii, astfel: piscine de interior sau de exterior, piscine pentru copii, locuri de joacă pentru copii, centre spa, Jacuzzi, room service, săli de jocuri, săli de sport, discoteci, restaurante, baruri, plaje private, parcări, echipe de animaţie, săli de conferinţă, spălătorii, biblioteci, săli de billiard, terenuri de tenis sau volei, mese de ping-pong şi altele.

FACILITĂŢI

Fiind o ţară turistică, staţiunile şi celelalte localităţi turistice tunisiene oferă o gamă largă de facilităţi, cele mai importante fiind:

-Parcuri de aventuri;

-Frumoase parcuri verzi, de agrement – cel mai frumos fiind în staţiunea Port El Kantaoui;

-Restaurante, taverne şi baruri;

-Agenţii turistice;

-Centre de închiriat ambarcaţiuni;

-Centre de închiriat maşini;

-Supermarketuri;

-Magazine de suveniruri;

-Magazine de cartier – locale;

-Mall – uri.

SISTEMUL DE TRANSPORT

Sistemul de transport în Tunisia este modern şi dezvoltat. Tunisienii se pot mândri cu 19 000 km de drumuri, astfel încât poţi ajunge practic oriunde în ţară cu maşina sau cu autobuzul folosind aceste drumuri. Principalele autostrăzi sunt A1 Tunis-Sfax, P1 Tunis-Libia şi P7 Tunis-Algeria.

De asemenea în Tunisia sunt 30 de aeroporturi, cele mai importante fiind cel din Tunis şi cel din Monastir (Tunis Carthage International Airport şi Monastir International Airport). Noi am aterizat pe Monastir, probabil pentru că am avut cazarea în Port El Kantaoui şi era mai aproape.

Sistemul de căi ferate nu este aşa de dezvoltat precum în alte state de aceeaşi mărime, având doar 2 135 km lungime dar fiind un mijloc foarte sigur de transport. În Tunisia se folosesc două ecartamente diferite, cel mai folosit fiind cel îngust de 1000 mm – ecartamentul metric, astfel trenurile fiind mai înguste ca la noi. Capitala tunisiană este deservită de un sistem de metrou uşor de suprafaţă, un tramvai puţin mai mare, numit Metro Leger.

Între localităţile turistice şi staţiuni se mai pot folosi şi alte mijloace de transport. Trenuleţul ,,Noddy” care mai este numit şi Titicar este un trenuleţ de şosea din acela cum se găseşte şi pe la noi prin staţiuni (poate ceva mai bine întreţinut la ei) şi pe care eu l-am folosit de câteva ori când m-am deplasat între Port El Kantaoui şi oraşul Sousse. Am înţeles că aceste trenuleţe au mai multe trasee şi leagă staţiunile din jur de localităţile Sousse şi Monastir.

Tuc-Tuc – ul este un alt mijloc de transport de data aceasta şi mai original. Este practic un scuter cu 4 locuri pentru pasageri şi o copertină desupra. Se mişcă bine în trafic, dar în traficul tunisian smucit şi fără reguli, ca să foloseşti acest mijloc de transport e o adevărată aventură.

Taxiul este destul de folosit dar nu ştiu cum stă cu preţurile şi cu seriozitatea serviciilor şi mai ştiu că se foloseşte puternic un fel de maxi-taxi de la noi care e mult mai sigur decât Tuc-Tuc-ul şi taxiul şi are trasee prestabilite.

Oricum, mare grijă la trafic – tunisienii nu se prea opresc la trecerea de pietoni şi conduc ţinând cont de foarte puţine reguli, adesea numai de ei ştiute.

PLAJA

Din punct de vedere turistic, plajele sunt cele mai importante forme de relief în Tunisia şi având 1 300 km de litoral, dacă ţinem cont de mărimea ţării – înseamnă ceva! An de an aceste plaje atrag un mare număr de turişti.

Nisipul este fin şi de culoare alb gălbui. Intrarea în apă este lină în cea mai mare parte a plajelor. Pe timpul sezonului care aici este lung, se pot practica o mulţime de sporturi acvatice precum surfing, snorkeling, scufundări, plimbarea cu scuterul acvatic, paraşuta tractată cu şalupa şi altele. Pescuitul, pentru pasionaţi este o adevărată delectare ţinând cont că Marea Mediterană abundă de peşte şi chiar trăiesc foarte multe specii în zona litoralului tunisian.

Agenţiile de turism, suficiente în localităţile de litoral, te ajută să-ţi îndeplineşti dorinţele legate de sporturile acvatice iar preţurile practicate sunt foarte bune.

SHOPPING

Dacă eşti un pasionat al cumpărăturilor, poţi alege diferite locuri interesante ca să faci asta în funcţie de ceea ce cauţi. Pentru lucruri scumpe, de calitate, poţi alege un mall în Sousse sau în Tunis. Benetton şi Celio pot fi o bună alegere. Pentru cumpărăturile de bază se poate merge la Carrefour, Monoprix sau Champignon şi te poţi simţi aproape ca acasă. Aceste hipermarketuri se găsesc în orice oraş mare.

Soula shopping center este un magazin local bun cu preţuri fixe, se află în centrul oraşului Sousse şi poate fi o alegere pentru o zi de shopping.

Ca să îţi aminteşti de locurile pe care le-ai vizitat poţi căuta un magazin de suveniruri sau o piaţă cu acest specific. Astfel poţi cumpăra lucruri începând de la haine tradiţionale tunisiene lucrate manual până la covoare de foarte bună calitate sau obiecte din piele. Covoarele şi obiectele din piele sunt cele pe care turiştii le preferă cel mai mult. Pot să spun că genţile din piele de cămilă sunt excelente. Covoarele sunt frumoase de supercalitate dar scumpe. Pentru cei cu bani însă, investiţia merită.

Pentru cea mai mare parte a produselor, mai ales a celor tradiţionale, e bine să te tocmeşti, pentru că în Tunisia, comercianţii, prima dată cer un preţ mult mai mare. Ei sunt negociatori prin excelenţă şi nu neapărat în sensul bun al cuvântului. Până la urmă din asta îşi câştigă existenţa.

POSIBILITĂŢI DE PETRECERE A TIMPULUI ŞI DE DISTRACŢIE

Tunisia oferă o multitudine de posibilităţi de distracţie şi relaxare şi o mulţime de facilităţi în acest domeniu.

Cele mai comune sunt restaurantele, barurile şi tavernele, multe dintre ele fiind plasate pe faleză sau în apropierea acesteia, într-un frumos cadru natural. În aceste locuri poţi comanda mâncare tunisiană, arabă, internaţională dar mai ales cu specific mediteranean, într-o atmosferă prietenoasă creată de muzica locală sau internaţională. De exemplu Shakespeare Bar este un bar faimos unde se ascultă muzică de calitate. O altă alegere bună poate fi British Bar. Dacă preferi o tavernă, La Cabane poate deveni taverna ta favorită. Foarte bune restaurante în Tunisia sunt: Art Restaurant, La Marmite, La Caleche, Snax, Barouta şi Karawan – ca să dau doar câteva exemple.

Discotecile şi cluburile de noapte îmbie turiştii la tot pasul făcâdu-i să intre şi să-şi cheltuiască banii acolo. Din ce am auzit, Bora Bora şi Metropolis sunt cam cele mai bune. Le puteţi găsi în Sousse.

Spectacolele, mai ales cele de noapte pot fi tentaţii de nerefuzat de petrecere a timpului. ,,Noaptea tunisiană” este o provocare pe care nu o vei uita curând.

Pentru a profita de soare şi de mare din plin se pot închiria bărci şi şalupe, chiar şi ambarcaţiuni mai mari, se poate face snorkeling urmărind vietăţile mării, sau se poate practica paraglidingul. Ţărmul Mării Mediterane oferă o frumoasă privelişte, mai ales de acolo de sus din paraşuta tractată de şalupă.

Pentru cei mai antrenaţi sau cu mai multă experienţă, scufundarea în aceste ape curate şi cristaline rămâne o posibilitate inedită de a petrece o zi pe timpul sejurului. În Port El Kantaoui de exemplu, acolo unde am fost noi, erau mai multe firme turistice care ofereau scufundări de agrement şi îmi aduc aminte că nu era scump dar am evitat să merg cu ei la scufundări neavând încredere în siguranţa oferită de tunisieni în acest domeniu mai delicat. Cred însă că a fost o chestie ce ţine mai mult de prejudecăţi decât de realitate.

Pasionaţii de istorie şi artă au cu ce se delecta în Tunisia. Sunt muzee peste tot şi unele unice sau foarte renumite. Ca să vă dau doar câteva exemple de muzee mai cunoscute: Muzeul Dar Essid, Medina cetatea localităţii Sousse, Bardo Muzeul mozaicului – cel mai important din lume în acest domeniu, Muzeul Naţional Cartagina, Muzeul Ceramicii, Muzeul Medinei precum şi altele. Mie cel mai mult mi-a plăcut Muzeul Bardo – o minunăţie a artei şi a istoriei, cu statui originale, unice, cu fresce de o frumuseţe dezarmantă. Dacă l-ai ratat – ai pierdut!

Trebuie să mai ştiţi că Tunisia este renumită în terenuri de golf. În Port El Kantaoui sunt câteva terenuri de super calitate. Este o locaţie cunoscută de toţi profesioniştii de pe mapamond în acest domeniu.

Nu în ultimul rând ca şi posibilităţi de petrecere a timpului acolo, turiştii pot alege o excursie sau o croazieră sau de ce nu, ceva combinat. Pe timpul acestor mici aventuri poţi descoperi faţa mai puţin cunoscută a Tunisiei şi poţi afla lucruri noi, despre care nu ai ştiut niciodată că ar putea exista. Şi trebuie să mă credeţi pe cuvânt! Eu am trăit-o pe pielea mea!

EXCURSII ŞI CROAZIERE

Hotelurile şi agenţiile de turism oferă mai multe variante de a-ţi petrece timpul alegând o excursie sau o croazieră alături de celelalte posibilităţi de distracţie descrise mai sus. După părerea mea cele mai importante ar fi:

1. Turul ţării – excursie de două zile;

Aceasta este de departe cea mai importantă excursie pe care o poţi alege în sejurul petrecut în Tunisia. Durează două zile şi acoperă o mare parte din ţară.

În prima zi, la început, se vizitează Amfiteatrul Roman de la El Gem, al treilea ca mărime din lume, construit în jurul anului 238. Apoi se vizitează orăşelul Matmata unde locuiesc berberi în case tradiţionale, foarte originale – locuinţele troglodite. Ultima vizită a primei zile este în oraşul Douz, ,,poarta deşertului” unde se face o scurtă excursie cu cămila în deşertul Sahara. Noaptea se doarme la hotelul Touareg.

A doua zi foarte devreme se vizitează un mare lac sărat, secat, Chott el Djerid, în sudul Tunisiei. Mai târziu se vizitează oaza Degache unde se face o excursie cu o maşină de teren prin deşert, după care se mai vizitează două alte oaze cu specific diferit. Ultima oprire importantă se face în oraşul istoric Kairouan, fondat de arabi în 670. Aici se află o moschee importantă în lumea musulmană: Uqba. Tot în acest oraş se merge apoi la cumpărături, cele mai importante produse fiind covoarele lucrate manual şi genţile din piele de cămilă.

2. Excursie de o zi Tunis – Cartagina;

O excursie frumoasă de o zi pe parcursul căreia se vizitează superbul oraşel Sidi-Bou Said plin de flori cu căsuţele foarte albe având uşile şi ramele geamurilor vopsite în albastru. A doua oprire se face la ruinele Cartaginei, faimosul oraş antic. Ultima vizită fiind în capitala Tunis unde se vizitează şi interesantul muzeu al frescelor de mozaic – Bardo.

3. Excursie la Dougga;

O excursie de o zi pe durata căreia se vizitează cele mai importante monumente din perioada romană şi ruinele localităţilor istorice Dougga, Thuburbo Maius şi Zaghouan.

4. Croazieră de 4-5 ore pe Marea Mediterană.

Este o croazieră în apele Mediteranei de-a lungul ţărmului pe timpul căreia se face şi o baie în mare, se ascultă muzică tunisiană, se dansează şi se serveşte o masă rapidă şi cam sărăcăcioasă cu peşte şi legume.

Mai sunt şi alte oferte de excursii dar nu mi s-au părut la fel de interesante, în general având caracter istoric sau comercial.

SFATURI

Atunci când te hotărăşti să alegi un sejur în Tunisia trebuie să ţi cont de câteva lucruri de bază, dacă vrei să te bucuri de vacanţa ta!

1. Înainte să alegi o locaţie, un hotel sau o excursie trebuie să le verifici foarte bine pe internet, pe siturile de specialitate sau folosind alte surse de informare;

2. Dacă vrei să călătoreşti mult pentru a vedea cât mai mult din zona înconjurătoare, nu alege varianta de cazare ,,all inclusive”, vei pierde multe mese şi implicit bani;

3. Profită din plin de faptul că eşti acolo şi încearcă să vezi şi să afli cât mai multe – cu amintirile acestea rămâi pentru foarte mult timp... cine ştie dacă mai ajungi vreodată în zonă;

4. Nu staţi la plajă prea mult pe timp de vară – încercaţi să nu vă prindă ora 13.00 acolo, soarele e foarte puternic...

5. Nu acceptaţi nimic de la populaţia locală înainte de a întreba despre preţ – nimic nu e pe degeaba acolo!!! După ce ai pus mâna pe obiectul în aparenţă oferit – greu mai scapi fără să plăteşti!

6. Nu acceptaţi ca ghid prin oraş o persoană necunoscută pentru că poţi fi în mare pericol, dar poţi întreba localnicii despre o rută sau un anumit loc şi ei îţi vor răspunde amabil.

CONCLUZII

Vizitând Tunisia poţi beneficia de plaje de calitate, peisaje montane şi deşertice superbe precum şi de o bogăţie de situri arheologice unele dintre ele datând de peste 3000 de ani.

Nu veţi uita niciodată apele curate şi frumoasele facilităţi turistice. Veţi avea bune oportunităţi de a vă simţi bine şi de a descoperii noi locuri interesante la fiecare pas.

Nu în ultimul rând o să vă amintiţi de serviciile de calitate de care aţi beneficiat zilnic în Tunisia.

Recomand această destinaţie, dacă alegi cu grijă, poţi avea o vacanţă de vis!


[fb]
---
Trimis de bose in 30.06.11 23:40:11
Validat / Publicat: 01.07.11 00:51:56
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 13067 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bose); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Departe, peste hoteluri se vedeau paraşutele tractate, frumos colorate şi care spărgeau monotonia albastră a cerului tunisian.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Admin
[01.07.11 00:06:28]
»

Exceptional review - a fost selectat, bineinteles, ca MiniGhid AmFostAcolo -- chiar fara sa vad cele 9 (in acest moment, posibilmai multe, la final) poze incarcate.

webmaster13
[01.07.11 01:42:52]
»

Probabil exista diferente intre muzica spatiului arab, insa nu sunt eu cel care sa observe acest lucru, sper doar sa placa melodia atasata!

mmierla
[01.07.11 11:40:51]
»

@bose,

Foarte frumos review, felicitari!

ancamariagadea*
[01.07.11 17:19:09]
»

Un review cu adevarat util, despre o tara aparte. Iti doresc sa ajungi si in Sicilia, o insula extrem de interesanta

boseAUTOR REVIEW
[01.07.11 20:26:39]
»

Vă mulţumesc pentru aprecieri. Sper ca informaţiile mele să fie utile la fel cum sper ca lucrurile în Tunisia să revină la normal. Melodia este foarte bună. Mie îmă place!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bose, mmierla
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Tunisia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063266038894653 sec
    ecranul dvs: 1 x 1