ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.05.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 7 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Tunisia, țara contrastelor

TIPĂREȘTE URM de aici

În perioada 15 – 22 mai 2024 am vizitat pentru prima dată Tunisia, oportunitate apărută spontan citind un anunț pe telefon prin care o agenție oferea un sejur în Tunisia cu sloganul „Plătești un loc merg două persoane!” , Tunisia fiind una din țările africane pe care vream să o văd. Costul sejurului a fost de 568 euro pentru două persoane cu transport avion, bagaj la cală și all inclusive. Nu am mai stat pe gânduri și am hotărât să mergem acolo căutând prin diferite surse impresii despre hotelurile ofertate, nu mai erau multe la acea dată, dar am ales bine până la urmă.

Am recitit pe AFA despre Tunisia, @nicole33, @AZE au fost doar câțiva din cei ce m-au ajutat să îmi fac un plan de bătaie și să aleg ce îmi doream să văd. Cursa a fost operată de Tarom, avionul fiind ocupat pe jumătate. Am aterizat pe Aeroportul Internațional Monastir Habib Bourguiba, până la Mediterranee Thalasso Golf, cazarea mea din Hammamet fiind circa 115 kilometri, realizați în circa două ore, pentru că autocarul a mers la șapte hoteluri din zonă, inclusiv Yasmine Hammamet, noi fiind debarcați ultimii.  

Pun mai jos câteva din site-urile folosite de mine pentru a descoperi Tunisia și pe cont propriu, așa cum am văzut-o eu: 

discovertunisia.com/tunis ... incontournables,

sncft.com.tn/en/main-line ... train-schedules,

sncft.com.tn/walrymtu/202 ... s-1-min-min.png,

urbanrail.net/af/tunis/tunis.htm.

Despre Tunisia s-a scris foarte mult, nu intru în detalii de istorie, geografie, mă voi opri asupra unor aspecte practice, cum poți să o vizitezi fără mașină închiriată, doar cu mijloace de transport în comun, ca niște localnici.

Banii 

Am plecat cu euro, bani chash, am avut și card Revolut dar nu l-am folosit. În Tunisia se folosesc doar dinari tunisieni, schimbul oficial fiind de 3,343 Dt = 1 Euro. Am schimbat în aeroport, la singura Casă de schimb aflată la Sosiri, în dreapta, 200 euro cu 3,31 Dt. M-am grăbit pentru că euro se puteau schimba și la hotel, 1 euro = 3,3 Dt.  

După schimbul banilor am mers în stânga, la singurul operator de telefonie Orange pentru a cumpăra o cartelă de 10 GB cu 30 Dt, circa 9 euro. Mai aveau cartele de 25 GB, cost 14 euro, prea mult pentru noi și pentru ce aveam de gând să facem. A fost necesară pentru că am avut 4 zile în care am fost de capul nostru prin Tunisia.

Transportul public

De acasă am avut câteva fixuri, să văd Muzeul Național Bardo din Tunis, Sousse, El Jem, știam din documentarea de pe site-ul nostru că nu se pot vizita cu excursii organizate, mai ales în extrasezon, și am hotărât să merg pe cont propriu.  

Am folosit toate mijloacele de transport terestru, taxi, taxi colectiv, tren, metrou ușor în Tunis. Cu Taxiul este ușor, știi la ce obiectiv vrei să ajungi, ai distanța aproximativă în kilometri, circa 1 Dt kilometrul, plus 1 Dt pornirea. Șoferii tunisieni sunt profesioniști, nu am avut probleme, fixezi prețul la urcare în taxi. Dacă iei taxiul de pe stradă, acesta este ceva mai ieftin decât în stația de taxi. Prețul benzinei de 95 era 2,52 Dt litrul.

Pentru a lua Taxi Colectiv trebuie știută denumirea stației, fiecare oraș mai important are o astfel de stație numită Louage, exemplu Station Louage Monastir, precizezi acest lucru șoferului de taxi și unde vrei să ajungi și el știe să te ducă. Am folosit taxiul colectiv când am fost la Sousse, are 8 locuri, cost 8 Dt de persoană, dar trebuie să aștepți până se ocupă toate locurile.

Cu Trenul am fost de două ori, de la Sousse la Hammamet și până la El Jem pe care vream neapărat să îl văd, excursia organizată cu agenția tunisiană parteneră nu s-a făcut așa că de nevoie am hotărât să îl folosesc. Aveam făcut de acasă și acest plan. Trenurile au de obicei întârzieri, 10, chiar 30 de minute, au avut și atunci, voi detalia când voi scrie despre ce am văzut acolo, a fost plin, nu este foarte curat dar este sigur și ajungi acolo unde dorești. Costul este modic, depinde de distanță, exemplu, Sousse – Stația Bir Bou Regba, aproape de Hammamet a fost 5,55 Dt de persoană. Biletul se poate lua și de la conductor, peste tot chash.  

Cu Autobuzul am fost din Hammamet la Tunis, Gare de Sud numită și Station Bab Alioua, pentru a vedea Muzeul Național Bardo, vroiam să îl văd pe îndelete, am stat circa 3 ore și nu a fost de ajuns. Din Hammamet, de la Bus Station Hammamet Ville, am luat autobuzul de dimineață, cost 5,5 Dt de persoană. Acesta nu a fost plin la ducere și a făcut circa 1,20 ore pentru că era dimineață și era aglomerație, la întoarcere a mers mult mai repede. Bilete am luat din stație dar se pot lua și de la șofer la același preț.

Am mers și cu Metroul Ușor, în Tunis, cost 1 Dt, biletul se ia de la casa de bilete și este valabil o oră. Merge încet, vine destul de greu, circa 20 minute de așteptare, are în vagon afișate bilingv, liniile și stațiile, trebuie să știi unde cobori pentru că nu te anunță nimeni sau întrebi pasagerii. Este destul de aglomerat, dar tunisienii sunt extraordinari, sunt așa de cumsecade, ne-au dat locuri peste tot pe unde am umblat. Voi posta și poze despre transportul lor în comun.

Excursii opționale

Agenția parteneră ne-a dat la repartizarea în autocarele ce ne duceau la destinație programul și prețurile excursiilor pe care le organizau. Nu s-au făcut toate, doar cea din Sahara, cost 122 euro de persoană și cea cu Trei Capitale, Tunis – Cartagina – Sidi Bou Said, fără Muzeul Bardo, cost 52 euro din Hammamet sau 55 euro din Sousse și Monastir.  

Excursiile mele

În prima zi am vizitat O jumătate de zi Hammamet mergând cu taxiul direct la Dar Sebastien – International Cultural Center, apoi tot cu taxiul la Medina și la Fort.

A doua zi am plecat pe cont propriu la Tunis la Muzeul Național Bardo, cel mai frumos obiectiv al Tunisiei. Am revenit la hotel fascinată de ce am văzut acolo, nu mi-am putut imagina câte mozaicuri au adunat, cât de valoroase erau.

A treia zi am mers, tot pe cont propriu, la Sousse, la Medina și Muzeul Arheologic, mic copil pe lângă Bardo dar și el foarte valoros și frumos amplasat în cetatea orașului – Kasbah.

A patra zi am fost cu trenul la celebrul Amfiteatru El Jem, cel mai mare din Africa și al treilea din lume și la Muzeul de Arheologie cu frumoase mozaicuri și cu o Vilă romană reconstruită cu celebre mozaicuri pe podele.

În a cincea zi am fost în excursia oferită de agenție pentru a vedea Cartagina, Sidi Bou Said și Tunis, am stat circa o oră și jumătate în fiecare din cele trei opriri.  

Cam acesta a fost programul meu acolo, destul de intens dar am avut timp și pentru plajă, două zile și două după amiezi. Vremea a fost tocmai cum îmi place mie, în jur de 26 - 28 de grade, apa mării era rece, dar erau destui curajoși care o încercau.

Concluzii

Am avut un sejur frumos, am cunoscut o altă lume, o țară cu o civilizație veche, prea puțin cunoscută. Deși este o țară săracă, orașele erau cam ponosite și neîngrijite, oamenii ei însă sunt minunați. Tunisienii de azi sunt toleranți și foarte omogeni, chiar dacă prin venele lor curge sânge atât de amestecat, arab, spaniol, turc, african sau chiar roman. Mergând în atâtea locuri de capul nostru, am fost singurii europeni, cu o excepție la El Jem, am cunoscut cu adevărat pașnicul popor tunisian, ne-au dat locurile în mijloacele de transport, ne-au ajutat când le-am cerut sfatul, erau atenți cu noi, au fost minunați.  

Tunisia este o țară a contrastelor, contrastul dintre bogați și săraci, dintre frumusețea locurilor istorice și anostitatea satelor, dintre verdele livezilor de măslini și pustietatea deșertului.  

Mi-a plăcut sejurul, mi-a plăcut ce am văzut, m-au impresionat mozaicurile lor, medinele și mai ales oamenii. Mergeți acolo și nu veți regreta!

 

 

 

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 25.05.24 10:45:19
Validat / Publicat: 25.05.24 11:51:57
INFO ADIȚIONALE
 • A fost prima sa vizită/vacanță în TUNISIA
 • Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay

VIZUALIZĂRI: 4167 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Hammamet, Prin Medină
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

AZE
[25.05.24 21:44:45]
»

Mă bucur că ați descoperit Tunisia și v-a plăcut. Și acum îmi aduc aminte că prin 2007 un fost coleg de școală mi-a povestit că merge în Tunisia și mi-a recomandat și mie. Între timp am uitat de destinație și în anul 2022 am descoperit-o și eu însfârșit. Mi-a plăcut și am revenit în 2023.

Felicitări pentru sejur și inclusiv pentru preț, aș vrea și eu prin PM să-mi povestiți un pic despre acea agenție care are din când în când ofertele de 1+1. O seară faină

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[25.05.24 22:56:00]
»

@AZE: Știu că ai fost în Tunisia de două ori. Te-am citit cu atenție, El Jem și Sousse dar și despre ce ai văzut în excursia cu cele trei capitale. Îmi pare rău că nu am mai ajuns și la Monastir.

Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

vioricaPHONE
[26.05.24 15:00:32]
»

Felicitări! Ooo... votul meu cu superbonus... Așteptam să ne povestiți! Și eu sunt interesata de acea agenție... mulțumesc

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[26.05.24 16:44:43]
»

@viorica: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și vot!

doinafil
[26.05.24 17:46:58]
»

Am citit cu atenție (ca de obicei ) informațiile tale despre Tunisia, și m-am bucurat că ai dat atâtea detalii despre cum ai ajuns acolo și despre cum v-ați organizat vizitele pe acolo!

Mi-a plăcut mult și ce-am văzut în poze, la Muzeul Național Bardo și la cel de Arhitectură! Mozaicurile alea sunt deosebit de frumoase!

În mod deosebit mi-a plăcut cel din P20, dar și cele din P15... P19!

Ați prins o ofertă foarte bună, pe care mă bucur că n-ați ratat-o!

Felicitări și... mulți

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[26.05.24 22:47:59]
»

@doinafil: Nici nu mă gândeam că o să ajung în Tunisia. Când am văzut oferta nu am crezut că este adevărată. Am intrat pe site-ul agenției și am început să caut informații despre hotel. Rămăseseră mult mai puține. Am găsit, culmea a fost și de trei stele dar a fost bine. A fost lângă Aziza Hotel unde a fost Robert vara trecută.

Mulțumes frumos, Doina! Cu mare drag îți trimit și eu pupici!

monaca
[27.05.24 11:21:24]
»

Nu ma opresc sa va spun cat de mult va admir pentru curaj, curiozitate, dorinta de a calatori pe care o aveti, sunteti o inspiratie pentru noi!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[27.05.24 11:46:42]
»

@monaca: Mulțumesc frumos pentru încurajări! Cu mare drag, !

nicole33
[28.05.24 19:14:19]
»

@mprofeanu:

În perioada 15 – 22 mai 2024 am vizitat pentru prima dată Tunisia, oportunitate apărută spontan citind un anunț pe telefon prin care o agenție oferea un sejur în Tunisia cu sloganul „Plătești un loc merg două persoane!” , Tunisia fiind una din țările africane pe care vream să o văd. Costul sejurului a fost de 568 euro pentru două persoane cu transport avion, bagaj la cală și all inclusive.  

Într-adevăr, o ofertă de nerefuzat, la un preţ incredibil.

Unele agenţii îşi forţează norocul lansând chartere cu plecări tot mai timpurii. Aşa a fost şi anul acesta şi le-a ieşit şi nu prea. Ca urmare, au tot băgat oferte care mai de care mai tentante doar doar or mai vinde ceva pe mai. Am primit şi eu destule oferte, însă niciuna aşa de avantajoasă ca asta.

Doar pentru plimbări, luna mai poate fi OK, însă pentru baie în mare abia din iunie poţi alege această destinaţie. Contrar părerii şi sfaturilor multora, clima din Tunisia NU se compară cu cea din Antalya, cel puţin în lunile mai şi iunie. Eu am plecat prima dată în Tunisia la 1 iunie şi avionul a fost o treime gol iar marea s-a încălzit treptat pe durata celor două săptămâni de sejur.

Despre hotel, aştept review-ul dedicat, dar m-aş abţine să comentez ţinând cont de preţul incredibil de mic plătit.

Felicitări pentru vacanţă şi pentru articol!

Aştept continuările

nicole33
[28.05.24 19:20:37]
»

@mprofeanu:

A doua zi am plecat pe cont propriu la Tunis la Muzeul Național Bardo, cel mai frumos obiectiv al Tunisiei. Am revenit la hotel fascinată de ce am văzut acolo, nu mi-am putut imagina câte mozaicuri au adunat, cât de valoroase erau.

Te felicit pentru această realizare!

Mi-am dorit tare mult să vizitez acest muzeu remarcabil, dar nu mi-a ieşit De fapt, ratarea muzeului reprezintă singurul meu regret după cele două vacanţe minunate petrecute în Tunisia.

Ce ar mai fi meritat făcut, dar cred că nu a mai fost timp, era excursia de două zile în Sahara, care pe mine m-a încântat mult mai mult decât cea la Tunis, incompletă fără Bardo, în opinia mea.

La capitolul mijloace de transport văd că ai bifat cam tot ce se putea , spre deosebire de mine care m-am plimbat doar cu taxiul, ieftin, şi cu autocarul agenţiei touroperatoare.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[28.05.24 19:47:59]
»

@nicole33: Eu am văzut această ofertă pe telefon, apoi am hotărât să plec acolo. Apa mării așa cum am precizat era rece, dar se putea face baie pentru curajoși și mai tineri. Oricum apa din piscină cred că era mai caldă, nu am încercat. Nu a fost prioritar pentru mine plaja, am vrut să văd câte ceva din Tunisia. Și a fost bine.

Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[28.05.24 20:00:43]
»

@nicole33: Așa este nici pe mine nu m-a dat gata excursia din zona Tunisului, dar din cât am văzut tot mi-am făcut o părere despre Cartagina și Sidi Bou Said, cel din urmă mi-a plăcut mult.

Excursia din Sahara cred că a meritat, am discutat cu doi tineri care erau cu noi la hotel și au spus că a fost obositoare și nu au văzut Kairouan, moscheea. Pe mine nu m-a tentat, mai văzusem deșertul, este adevărat nu în Africa.

nicole33
[29.05.24 08:13:12]
»

@mprofeanu:

Excursia din Sahara cred că a meritat, am discutat cu doi tineri care erau cu noi la hotel și au spus că a fost obositoare și nu au văzut Kairouan, moscheea. Pe mine nu m-a tentat, mai văzusem deșertul, este adevărat nu în Africa.

Excursia în Sahara începea cu vizitarea amfiteatrului de la El Jem, deci ai fi câştigat o zi . Da, a fost destul de obositoare, recunosc, dar pentru mine a fost şi foarte interesantă. La Kairouan am ajuns cu o mică întârziere, care ne-a costat ratarea vizitării moscheii, pe care am admirat-o doar de sus de pe acoperişul unui magazin de covoare, chestie care m-a enervat puţin, dar aşa se întâmplă când mergi cu un grup nu tocmai disciplinat, în sensul respectării orelor de revenire la autocar.

Deşert văzusem şi eu anterior în Dubai, Iordania şi Egipt, dar Sahara tunisiană m-a fascinat

Așa este nici pe mine nu m-a dat gata excursia din zona Tunisului, dar din cât am văzut tot mi-am făcut o părere despre Cartagina și Sidi Bou Said, cel din urmă mi-a plăcut mult.

Organizarea excursiei la Tunis nu mi s-a părut cea mai inspirată. Mi-au plăcut băile lui Antoninus, ruinele Cartaginei m-au dezamăgit puţin, deşi cam ştiam la ce să mă aştept, Sidi Bou Said a fost de poveste, pe gustul meu, dar din capitală nu am vizitat efectiv decât Medina, prea aglomerată, chiar enervant de aglomerată şi neinteresantă pentru mine după ce vizitasem în voie şi în tihnă medinele din Hammamet şi Yasmine Hammamet. Timp ar fi fost şi pentru Bardo, pentru că am revenit la hoteluri în jurul orei 16, dar nu s-a dorit acest lucru, deşi doritori sigur ar fi fost.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[08.06.24 13:53:55]
»

@nicole33: Scuze pentru răspunsul întârziat, am fost plecată 2 zile la Cluj și nu prea am avut timp pentru AFA.

Ai dreptate cu excursia în Sahara, merita, dar eram pentru prima dată în Tunisia și mi-am prioritizat opțiunile. Așa este, Medina din Tunis este aglomerată, nici nu am avut timp să o explorăm. S-a rătăcit o turistă în Sidi Bou Said și am stat mai mult de o jumătate de oră peste timpul alocat acolo.

Și mie mi-a plăcut mult Medina din Hammamet, ne-am plimbat în voie pe străduțele ei. Sper să scriu cândva.

Mulțumesc frumos pentru ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, doinafil, monaca, viorica
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Tunisia:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.08946681022644 sec
  ecranul dvs: 1 x 1