ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.03.2026

DISTRACŢ. / RELAXARE:
Mulțumit, mici obiecții

Excursie placuta in Republica Moldova

TIPĂREȘTE URM de aici

Astazi avand mai mult timp as dori sa descriu mai amanuntit excursia în Republica Moldova. Mentionez că am achiziționat această excursie printr-o agentie ce se ocupa de ceva ani de zile de excursii cu plecari din Constanta și Tulcea dar daca excursia trece si prin Galati sau Braila se pot lua oameni si de acolo. Cazarea s-a facut in Chisinau, hotel Jumbo de 4 stele (vezi impresii).

Am plecat din Tulcea la ora 7 si de data asta granița s-a trecut pe la Oancea. Am oprit si in Braila sa luam 2 persoane de la Buzau care au vrut sa ni se alature. Dupa ce am trecut granița in Republica Moldova (a durat cam 40 -45 minute-si la noi si la ei ne-au cerut doar cartile de identitate). Primul obiectiv vizitat a fost manasirea Capriana, una dintre cele mai vechi si importante manastiri din Republica Moldova. Atestata documentar inca din secolul al XV- lea, manastirea a fost strans legata de domnia lu Stefan Cel Mare si de istoria spirituala a Moldovei. In 1516 a fost un cutremur si manasirea s-a degradat si a suferit stricaciuni. Domnitorul Petru Rareș a facut ample lucrari de restaurare conform cronicii lui Grigore Ureche Lucrari de resaurarea s-au facut si pe vremea lui Alexandru Lapusneanu și Vasile Lupu. In timpul ocuparii sovietice ansamblul monahal a fost inchis si devastata. Dupa 1989 manastirea si-a redeschis portile iar in 2003-2005 au avut loc ample lucrari de restaurare.

Am ajuns in cursul dupa-amiezii si ne-am bucurat de atmosfera linistita a complexului monahal, arhitectura frumoasa si icoanele de o mare valoare duhovniceasca unde ne-am inchinat si am facut fotografii si am avut un moment de reculegere.

Am plecat apoi catre Chateau Cojușna (Migdal -P) o crama renumita pentru calitatea vinurilor sale. Aici am participat la un tur ghidat al cramei (cost 110 lei romanești) cu degustare 2 tipuri de vinuri alb sec si rosu sec alaturi de grisine, prezentarea beciului, procesului de vinificatie si un pahar personalizat cu logo-ul vinariei oferit cadou. Tot acolo ei au construit si un hotel unde se pot caza oaspetii. Am auzit de Migdal- P ca fac coniac (la ei se numeste divin) de 40 de grade si am facut si un tur in zona unde se produce acel divin. Am cumparat si eu un divin mai vechi de 7 ani (erau si de 3 ani, de 5 ani mai ieftine) dar daca tot am ajuns am preferat sa iau pentru sotul meu ceva mai bun. Am incercat si eu sa beau acasa dar era foarte tare pentru mine.

Seara ne-am cazat la hotel Jumbo, iar pentru ca noi am vazut crama Cricova si Eco Resort Butuceni cu 3 ani in urma am preferat sa vizitam Chișinaul in ziua de vineri. Dupa mic dejun dupa ce ceilalti au plecat, am luat un taxi si ne-am dus la muzeul de Arta care deschidea la 10. Am vazut lucrari foarte frumoase si muzeul arata foarte bine era renovat cu scari foarte frumos arhitecturale. Colectia muzeului cuprinde icoane vechi, picturi, statui, si fotografii ale Claudiei Retegan.

În 1939, sculptorul Alexandru Plămădeală selecteaza in jur de 160 lucrari ale artiștilor plastici basarabeni și romani deschide primul muzeu de arta. Muzeu se afla in cladirea fostului gimnaziu de fete fondat de principesa Dadiani. Am stat la muzeu in jur de o ora sau chiar mai mult si apoi am mers spre parcul Valea Morilor deoarece vroiam sa vad scara Cascadelor chiar daca nu avea apa dar mie mi-a placut mai ales ca era soare afara. De acolo am luat autobuzul 3 (6 lei moldovenesti) unde am coborat in centru la o statie unde am vazut un restaurant La placinte. Sora mea a mers cu autobuzul pana la hotel Jumbo. Eu am servit La placinte un puchi de portocale cu ghimbir, menta foarte bun si cald ca se lasase frigul), o supa de pui cu taitei (ei ii zic zeama) cu paine, smantana, ardei, un capuccino si o prajitura ambasador si m-a costat cu tot cu comisionul cardului 59,65 lei. Apoi am umblat hai hui prin centru pe la malluri si magazinul lor Azart unde mi-am luat cate ceva. M-am intors la hotel, autocarul nu venise inca si am mai cumparat cate ceva de la Linela care era langa hotel. Seara am mancat la restaurantul hotelului si mi-a placut ce am mancat.

A 3 zi, sambată 7 martie dupa mic dejun ne-am suit in autocar si am mers la magazin Bucuria unde fiecare si-a luat ciocolata, bomboane si apoi ne-am deplasat catre Crama Castel Mimi am avut un tur ghidat al castelului si al beciurilor istorice, prezentarea metodelor de productie si cultura vinului degustare 3 vinuri din colectia clasica (Sănzienele, Rară Neagra rose si Feteasca Neagra roșu cu grisine. (pret cu degustare 122 lei romanești). Si acolo se fac o serie de bauturi cu tarie mai mare cam 40 grade dar alt tip -eu am cumparat o nucata adica tot un fel de divin dar cred ca e mai dulce iar o parte din persoane au luat lichioruri). Vizita a durat destul de mult cam pana la 14,40. A urmat turul pietonal unde noi daca l-am mai fact si data trecuta pentru ca ne era foame ne-am dus la restautantul La Placinte unde am mancat zeama, ciolan cu cartofi, si smantanel si capuccino, De data asta am servit punchi cu coacaze foarte bun si ala. Seara ne-am pregatit sa mergem la petrecerea organizata de 8 martie la restaurant La Roma, foarte bine organizata cu dj, 3 feluri de macare si prajitura. Ne-am distrat bine. Dumineata dupa mic dejun ne-am suit in autocar si am plecat catre casa. Pe drum ne-am oprit in regiunea autonoma Gagauzia si unde am vizitat crama Comrat, o vinarie cu traditie si istorie bogata crama Comrat este una dintre cele mai vechi crame di Republica Moldova ce a inclus o vizita la sectia de producere insotiti de un tehnolog, explorarea beciurilor stavechi din secolul al XIX -lea si o degustare de 4 vinuri marca Vinuri de Comrat (82 lei romanesti). Acolo o mare parte din vizita a fost in exterior si ne-am bucurat si de soare.

Exista si un restaurant de nunti si evenimente Wine Garden Banket Hall, noi doar l-am vizitat și un hotel. Noi am mancat în crama cu mese de lemn foarte frumos amenajata unde am servit zeama de gaina de casa, costite fragede de porc la gratar, cartofi copti, paine de casa, apa plata si minerala. (82 lei romanesti). Dupa ce ne-am mai cumparat ceva am plecat spre vama unde in vama romanesca am stat cred ca vreo 2 ore jumate, pentru ca unii nu au inteles sa ia doar 4 l de vin sau bauturi alcoolice si ne-a dat jos din autocar si ne-au verificat o parte din bagaje dar pentru ca ghida a luat mai multe cutii cu seturi de vin manastiresc a durat destul de mult astfel ca am ajuns in Tulcea la 23, cei din Constanta nu stiu cand au ajuns.

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame

Trimis de aurora56 in 15.03.26 15:57:15
Validat / Publicat: 15.03.26 17:44:28
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în REP. MOLDOVA. A mai fost în/la: Chisinau. Butuceni, Crama Cricova, Milestii Mici
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Bulgaria, Italia, Ungaria, Grecia

VIZUALIZĂRI: 18 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (aurora56); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Muzeul de artă intrare
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 900 PMA (din 1 vot)

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Republica Moldova:

[C] Copyright 2008-2026 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • LOGAT? = DA (IntC=1)