GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cracovia si Varsovia intr-o saptamana de iarna
Am plecat in ultima vacanta din 2019 prin Polonia (Cracovia-Auschwitz-Varsovia) in dimineata zilei de 26 decembrie. Trafic lejer, la Otopeni liber, imbarcare la timp si decolare la 10 punct asa cum scria pe bilet. Nu e de mirare ca dupa mai putin de o ora si jumatate aterizam pe Varsovia Chopin un aeroport european din alta clasa comparativ cu al nostru.
Si la fel totul a mers ceas... control documente rapid, bagajul ne astepta pe banda si in 5 minute am ajuns la statia trenului suburban care facea legatura intre aeroport si Gara Zachodnia.
Prima destinatie pentru 3 zile Cracovia. Bilete luate la IC aprox. 240 zt/ 2 persoane / dus-intors. Drumul a durat putin peste 4 ore si jumatate, dar conditiile au fost foarte bune si doar amorteala orelor petrecute pe drum ne facea sa ne pierdem rabdarea. De la gara am luat autobuzul 179 pana la B&B Krakow Centrum.
Hotelul il recomand pentru pozitie si tarifele decente, dar au avut niste scapari involuntare (sper) care ne-au dat de gandit, dar s-au remediat rapid dupa ce le-am sesizat.
Prima seara am iesit la o plimbare pana in Rynek Glowny (Piata Centrala). De la hotel am facut 25 de minute in pas de plimbare. Zona pietonala din jurul pietei este demna de un oras mare european cu multe artere pline de obiective. Atractia principala a fost targul de Craciun din Piata unde am servit bunatile locului la cina: Pierogi cu diverse umpluturi si Zapiekanka un fel pizza locala pe blat de paine prajita plus un vin fiert cu puternice arome de cuisoare. Dupa o tura pe la toate casutele din targ si o intrare la Biserica Sf. Maria ne-am intors pe jos la cazare.
Ziua 2 - planificata pentru vizitarea obiectivelor principale din Cracovia.
Ca sa ne usuram munca de orientare si lectura din ghidul turistic am apelat la un "free" Walking Tour care a inceput la 10.30 din fata bisericii Sf. Maria. Timp de 2 ore si jumatate ghida ne-a prezentat cele mai importante locuri si obiective din zona centrala a Cracoviei: Teatrul National, Barbicanul, Poarta Florianska, Biserica Sf Maria, Hala de tesaturi, Turnul Primariei, Cladirea Veche a Universitatii, Balconul Papal si Palatul Regal Wawel. La sfarsitul turului am ales sa ramanem la Palat si sa vizitam pe cont propriu incaperile (State Rooms) si Catedrala.
Dupa pranz am pornit pe jos catre Kazimierz - cartierul evreiesc unde am poposit vreme de 2 ore. Am luat stradutele la rand am ajuns in Piata Wolnica la Biserica Corpus Christi si pe podul pietonal Bernatek.
Seara ne-am intors in zona de centru, am luat cina la o cafenea aproape de Wawel si am continuat plimbarea pe strazile pietonale din jurul pietei. Urmatoarea zi ne-am propus sa facem excursia la Auschwitz asa ca am intrat la mai multe birouri turistice sa vedem daca mai au disponibilitate si ce pachete ofera. Am gasit o varianta de 7 ore cu transport + ghidaj in ambele lagare pentru 165 zloti/ persoana si am rezervat pentru a doua zi la ora 8 cu preluare de la hotel.
Ziua 3 - la 8 am fost preluati din fata hotelului de un microbuz si in mai putin de o ora si jumatate eram la intrarea in Auschwitz. Dupa o pauza de 20 de minute am fost preluati de ghid si pana la intrare am mai asteptat cel mult 30 de minute, dupa spusele ghizilor fiind o perioada foarte aglomerata. Am primit casti si in primele 2 ore am fost intru-un tur de Auschwitz, o trecere prin cele mai insemnate locuri din lagar.
Este o experienta care te marcheaza si nu vreau sa intru in detalii pentru ca perceptia fiecaruia este subiectiva. Dupa 2 ore am avut la dispozitie o alta pauza de 10 minute dupa care microbuzul ne-a lasat la 3 km in cel de-al doilea lagar Birkenau, un spatiu care se viziteaza in cea mai mare parte in aer liber, de-a lungul caii ferate pe care erau adusi cei deportati pana la monumentul ce comemoreaza victimele terminand mai apoi cu o incapere in care erau tinute mamele si copii. Este important sa nu uitam acest episod negru al istoriei recente pentru ca aceste orori de neiertat sa nu se mai repete niciodata.
Ne-am intors la ora 15 la Cracovia si am fost pana la Biserica Sfantului Francisc (pictata in culori puternice) dupa care am facut o pauza mai mare la Strabucks pentru a ne dezmorti dupa ziua friguroasa. Pe seara am fost pana la mall-ul Krakowska de la gara Glowny si ne-am intors aproape de ora 20 la hotel tot pe jos prin zona centrala. Ne-am oprit si la cofetaria Wadowice unde am mancat prajitura preferata a Papei un cresmit de-al nostru cu mai multa esenta de vanilie si mai multa frisca.
Ziua 4 - dupa micul dejun am eliberat camera si am plecat cu autobuzul 178 la gara. Trenul era deja pe linie si a fost aglomerat pana la Varsovia. Noroc ca a facut numai 2.45 ore fata de 4.30 ore la dus.
Am ajuns punctual putin dupa ora 13 si de la gara am luat tramvaiul pana aproape de Ibis unde aveam a doua cazare.
De la iesirea din gara te frapeaza impunatoarea cladire simbol a Varsoviei - Palatul Culturii si al Stiintelor. Ne-am cazat aproape de ora 14 dupa care am pornit in plimbare sa descoperim zona centrala. Am plecat pe jos iar aproape de hotel e o zona rezidentiala cu multe ambasade, Parlamentul si Cancelaria Prezidentiala.
Destul de repede am ajuns in zona pietonala si am luat la pas cateva stradute avand ca destinatie muzeul Chopin. Muzeul nu se vizita gratuit duminica, asa cum citisem si la ei pe site pentru ca de curand schimbasera ziua. Asa ca nu am intrat pentru ca ne-am propus sa acoperim doar ce era chiar in top obiective. La lasarea serii am plecat catre Zlote Talasy mallul de langa gara unde am stat mai bine de 2 ore si am luat si cina. La intoarcere am plecat cu 171 care ne-a lasat chiar la hotel.
Ziua 5 - primul obiectiv a fost Polin un muzeu interactiv al evreilor polonezi deschis in 2014 si premiat doi ani mai tarziu cu distinctia muzeul anului in Europa. Merita pentru cat de bine documentat este si cum te poarta prin istoria zbumuciumata de mai bine de 2000 de ani a evreilor in Europa. Se vede forta comunitatii si identitatea puternic conservata pentru ca nu stiu ce natiuni au asa muzeu in afara tarii de origine.
Putin peste 2 ore a durat vizita noastra si dupa aceea am plecat spre centrul vechi pentru ca la ora 14 rezervasem locuri la un free tour prin zona centrala.
Poate cel mai reusit free tour din toate cele la care am participat in special datorita ghidului care a stiut sa prezinte toate obiectivele intr-un fel in care ne-a tinut captata atentia. Traseul a fost de la Coloana lui Sigismund - Castelul Regal - Biserica Regala - cladirea cu cea mai ingusta fatada - straduta Dawns- malul Vistulei - Piata Centrala - Barbican - Muzeul Marie Curie - Biserica Armatei - Monumentul Insurectiei.
Dupa cele doua ore de stat in frig ne-am gasit o masa la o creperie unde se seveau si mancaruri tipice bucatariei poloneze si am servit clatite - pierogi si vin fiert.
Seara am mai colindat vreme de o ora strazile din zona centrala, am intrat in mai multe magazine de suveniruri si am plecat pe jos pe pietonala Nowy Swiat catre hotel. Cunoscuta drept calea regala acesta cuprinde multe cladiri emblematice din perioada Poloniei Regale. Am intrat la biserica Sfanta Cruce cunoscuta pentru faptul ca gazduieste inima lui Chopin.
Ziua 6 - marti de anul nou dupa un mic dejun copios am plecat catre Palatul Culturii si Stiintelor. Dupa ce l-am pozat pe toate partile am ales sa urcam cu liftul la etajul 30 pentru panorama Varsoviei. Coada era destul de mare fiind o perioada cu multi turisti asa ca pana am ajuns sus a durat mai bine de 30 de minute. Vant puternic, cateva cadre din fiecare punct cardinal...
Varsovia arata bine si de sus nu numai de jos. Aproape de ora 14 am mers vis a vis la galeriile comerciale si am pierdut mai bine de o ora prin magazine. Dupa aceea ne-am indreptat spre zona unde urma sa se tina Revelionul in aer liber un soi de Piata Constitutiei din Bucuresti. Agitatie destul de mare de la ora aceea pentru ca aveau loc repetitiile si se faceau ultimele pregatiri.
Am plecat mai departe pe traseul central - Parc Ogrod - Monumentul Insurectei - Barbican - Piata Centrala - Palatul Regal. Era aproape ora 16 si obiectivele erau deja inchise pentru ca pe 31 decembrie aveau program scurt. Am luat cina la un restaurant cu specific armean de pe Nowy Swiat, am intrat la cateva magazine pentru suveniruri si aproape de ora 18 ne-am intors la hotel.
Anul nou ne-a gasit insa in Plac Bankowy unde am sarbatorit intr-o multumime de zeci de mii de oameni. Unde mai pui ca la ora 23 cand am plecat spre centru nu mai circulau des autobuze asa ca am folosit in premiera trotinetele electrice Lime pana la destinatie.
Ziua 7 - prima zi a lui 2020 a fost ultima zi a vacantei noastre in Polonia. Micul dejun l-am servit dupa ora 10 si check out-ul l-am facut la 12. In cele cateva ore ramase la dispozitie am facut o plimbare catre Parcul Lazieski, am vazut stadionul Legiei si din zona parcului am plecat spre stadionul National PGE Narodowy...
Foarte frumos si mare parcul, plin de plimbareti la orele pranzului si multi turisti. Am admirat palatul de pe lac si monumentul lui Chopin. La stadion iarna se amenajeaza un imens patinoar pe suprafata de joc si arena lor nationala isi schimba pentru mai multe luni specificul. Pacat ca nu am avut acces in interior fara bilet, dar stadionul de afara arata grandios. La intoarcerea catre hotel am mers prin cartierul Praga. Ne-am preluat bagajele si apoi am plecat cu autobuzul 188 la aeroport.
 
Atat Cracovia, dar mai ales Varsovia raman surprize placute ale vacantei in Polonia - doua orase mari si bogate in oferta turistica, desi citisem multe pareri diferite. Si din pacate pentru patriotismul nostru mai bifam o destinatie care in ciuda contextului economic, social si politic asemanator sunt cu mult inaintea noastra ca grad de dezvoltare si infrastructura. Polonia multumim pentru saptamana reusita de vacanta in atmosfera de sarbatori.
Trimis de Dimosu in 05.01.20 12:18:28
- A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dimosu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 11&ridAnt=98311
Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Dimosu: Uite cât de diferiți suntem ca turiști! Tu spui: "Atat Cracovia, dar mai ales Varsovia". Eu spun: " Varșovia, dar mai ales Cracovia".
La mulți ani și un an turistic cât mai bogat!
@Aurici: multumesc pentru urari si un an turistic plin de noi destinatii. Da am pus accentul pe Varsovia intrucat pentru noi a fost o surpriza placuta avand in vedere articolele ce puneau la indoiala frumusetea capitalei. In schimb legat de Cracovia lumea era unanim incantata.
@Dimosu: O vacanta minunata si care ma face sa imi doresc si eu o vacanta acolo. Felicitari, votat cu mare drag.
@Dimosu: Exact acelasi traseu l. am facut in 2018, cu mentiunea ca am fost cu masina. E o placere sa conduci prin Polonia rurala, mai ales ca intoarcerea in tara, din Varsovia, a fost prin Kosice-Slovacia. Un traseu de vis. Totusi, vara asta as vrea sa mai ajung in Cracovia, mai ales ca nu am apucat sa vad chiar totul, in special carciuma cu specific romanesc, Kornet.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Polonia – generalități — scris în 20.08.24 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Peripetii in drum spre Gdansk — scris în 07.05.24 de catrinel din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Trei zile in Polonia - Energylandia - Auschwicz - Wieliczka — scris în 30.10.22 de Bebicanu din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Bârlogul Lupului, loc de tristă amintire — scris în 10.09.23 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Circuit de trei săptămâni prin frumoasa Polonie — scris în 10.10.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Polonia o tara surprinzator de frumoasa din punct de vedere turistic si atat de putin cunoscuta de catre romani! — scris în 30.01.21 de scoty din RO - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Un circuit polonez — scris în 10.09.16 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ