GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Peloponez, o alta Grecie, o altfel de vacanta - partea a treia
JOI 21 august-ziua 7
Astazi am plecat destul de tarziu din camping, cam pe la ora 9,00 si pana am trecut pe continent s-a facu ora 10,00, asa ca pana la Sparta am tinut drumul intins, fara sa mai oprim sau sa vizitam ceva.
Din Sparta pana la Mystras sunt doar 5 km, drumul este foarte bine semnalizat si te duce pana in parcarea de jos a sitului. Spun intrarea de jos pentru ca situl are doua intrari, cea de-a doua aflandu-se la 2 km mai sus.
Ce este Mystras? Un deal intreg plin de ruinele unei vechi asezari bizantine, fortareata din varf datand din 1249. In 1262 fortareata s-a predate Bizantului, iar aproape un secol mai tarziu devenea sediul Despotatului de Morea, cea mai dezvoltata provincie a Imperiului Bizantin. Cetatea este structurata pe doua niveluri, in partea de sus, in jurul Palatului Despotului locuia nobilimea, iar in partea de jos cei din popor. Doua secole la rand orasul a inflorit. Apoi fiind cucerita de turci si mai tarziu de venetieni, asezarea s-a dezvoltat in continuare ajungand sa aiba peste 42000 de locuitori.
Odata cu reintoarcerea turcilor, Mystrasul intra in declin. Este asediat de albanezi, iar la jumatatea secolului XIX cand s-a reconstruit Sparta, locuitorii din Mystras s-au mutat acolo, ultimile 30 de personae parasind orasul in 1953. In prezent situl se afla sub protectia UNESCO.
La intrare, odata cu biletul (5 E/pers.) ti se da si o harta a sitului pe care ti se sugereaza un traseu pentru a putea atinge cele mai importante obiective. Din cele peste 25 de biserici cate au existat in Mystras, nu s-au pastrat decat vreo 5, iar dintre acestea doar una este inca activa - Manastirea Pantanassas - locuita inca de cateva maici.
Toate sunt construite din piatra cu insertii de caramida care le da un aspect deosebit. Un labirint de poteci pietruite, scari care urca parca spre nicaieri, serpuiesc printre ruine, iar undeva sus, domina peisajul, Palatul Despotului.
Inainte de intrarea in Manastirea Pantanassas, eu am capitulat. Cred ca erau 36 de grade si nu ma mai tineau picioarele sa urc, asa ca m-am asezat pe o piatra, la umbra si mi-am asteptat barbatul sa ma recupereze. El nu a rezistat tentatiei de a scotoci prin fiecare cotlon si urcat printre ruine pana unde nu i s-a mai permis, ajungand la mine o ora mai tarziu.
Daca aveti de gand sa vizitati Mystras, alegeti o perioada mai propice a anului, nu in arsita verii sau macar veniti aici la ora deschiderii. Puneti-va incaltari potrivite si luati cu voi apa…... multa apa. Daca uitati cumva, la intrare exista un aparat cu fise care va poate oferi sticle de ½ lt. cu apa rece. Este singura sursa de apa pe care am intalnit-o. Noi am avut doua sticle mari cu apa inghetata si tot nu ne-au ajuns. Rezervati vizitarii cateva ore bune, chiar o zi intreaga pentru ca este o experienta deosebita, aveti ce vedea.
La cetatea de sus nu am mai ajuns, lipsa timpului, caldura si oboseala spunandu-si cuvantul.
De la Mystras am plecat spre Nafplio - fosta capitala a Greciei- zona care nu facea parte din itinerariul nostru. Tinand cont ca multe agentii ofera sejururi cu autocarul destul de convenabile in Tolo, deja ne facusem planul unei viitoare vacante cu destinatia Tolo, de unde sa inchiriem o masina si sa vedem tot ce se poate in acea zona, pe indelete: Micene, Tirint, Argos, Epidavros, Nafplio si o croaziera in insula Hidra.
In mod normal, de la Mystras ar fi trebuit sa urcam incet, incet spre casa, ramanand inca o noapte –doua undeva pe Riviera Olimpului. Dar nu am rezistat tentatiei, asa ca iata-ne plimbandu-ne pe stradutele cochete din Nafplio. Citisem undeva ca ar exista un autobuz care face turul orasului urcand pana sus la cetatea Palamid. Nu l-am gasit…. Am intrebat o doamna de la un magazine de suveniruri si ne-a spus ca nu exista asa ceva, ca la cetate nu se ajunge decat cu masina, taxiul sau urcand cele peste 800 de trepte. Am renuntat sa mai ajungem acolo mai ales ca era trecut de ora 16,00 si trebuia sa ne gasim si o cazare. Masina noastra a fost parcata in port, iar cand ne-am urcat sa plecam mai departe, langa noi a parcat frumos un autobuz descoperit, rosu, pe care scria ceva despre turul orasului. Acolo are cap de linie, dar nu stiu daca merge chiar pana sus la cetate. Nu ne-am mai intors din drum, hotarati sa venim a doua zi dimineata, mai odihniti si cu mai mult timp la dispozitie.
Asadar, am plecat spre Tolo, dar la un sens giratoriu am gresit drumul si ne-am trezit in Assini in fata a cinci indicatoare care aratau directia spre diferite campinguri. Am ales la intamplare unul (cred ca pe cel mai aproape) si am ajuns la Assini Beach.
Dupa ce ne-am instalat, am prins ultimile raze de soare pe plaja si am apucat sa mai facem o baie. Ne-am plimbat pe faleza pana la urmatorul camping (Triton II) aflat pe plaja Drepano. Mi-a placut mult de tot zona aceasta. Chiar daca plaja este ingusta si pe alocuri pietroasa, imaginea orasului Tolo zarit in departare si insulitele ce se iveau din mare m-au facut sa-mi promit ca voi reveni aici pentru cateva zile de leneveala. Ne-am intors in camping si am petrecut ultima seara in Peloponez in livada de lamai in care este amplasat.
VINERI 22 august - ziua 8
Se spune ca noaptea este un sfetnic bun, asa ca ne-am gandit ca, intorcandu-ne in Nafplio, s-ar putea sa pierdem timpul degeaba, ca acel autobuz sa nu urce la Palamidi si atunci am hotarat sa ne continuam drumul spre casa, dar urmand coasta estica si abatandu-ne la Epidavros.
Eram doar la 50 km departare si chiar daca faceam un ocol, am considerat ca se merita.
Situl este bine semnalizat, asa ca am ajuns fara probleme. Ne-a impresionat cit de bine s-a conservat faimosul teatru si ne-am amuzat de incercarile vizitatorilor de a proba fantastica acustica a acestuia.
De aici am plecat spre Korint, ultimul lucru pe care il mai aveam de vazut era canalul. In 2006, venind de la Atena spre Patra am mai trecut pe acolo, dar de pe autostrada nu am zarit nimic. Ne dorem sa vedem cu ochii nostril acesta lucrare grandioasa, dar era cat pe ce sa o ratam din nou. Repet, nu avem GPS, ne-am ghidat doar cu harta si indicatoarele, am intrebat la un moment dat si am nimerit pana la urma, dar la podul mobil, cel care se scufunda atunci cand trec vapoarele. A fost bine si asa, pentru ca de aici am avut perspectiva intregului canal, cu podurile ce-l traverseaza din loc in loc.
Ne-am luat la revedere de la Peloponez urcandu-ne pe autostrada Atena-Salonic.
De aici incepe sarabanda Toll-Post-urilor, enervant de multe si de dese. Am platit pana la Paralia 35,85 E. Este adevarat ca drumul este impecabil, se merge tare si am ajuns nesperat de repede, dar m-am saturat scotand portofelul din geanta. La un moment dat stateam cu el in mana asteptand urmatoarea poarta.
Initial ne gandisem sa innoptam undeva in zona Platamonas, dar ne-am dat seama ca a doua zi nu putem pleca din camping decat dupa ora 8-9 cand se deschidea receptia si nu ne ajuta cu nimic, noi dorind sa ajungem acasa sambata dupa amiaza.
Pentru ca era devreme, ne-am hotarat sa mai urcam un pic, pana la Paralia, unde am mai avut timp pentru ultima baie si un pic de plaja. Ne-am plimbat putin prin statiune, am mancat ceva, dar ne-am intors repede la masina si ne-am retras spre Korinos, undeva pe malul marii pentru trei-patru ore de somn…. in masina.
Nu vreau sa ma intelegeti gresit. Paralia a fost primul meu contact cu Grecia acum multi ani in urma. De atunci am mai trecut pe acolo de cateva ori, cu placere, dar lumea din care venem noi unde valorile civilizatiei elene au fost prezente peste tot, unde traditia si spiritul grecesc sunt la ele acasa, contrasta enorm cu aglomeratia si galagia din aceasta statiune. Am vrut sa inchei acesta calatorie in liniste, pe malul marii ascultand in noapte doar valurile…
SAMBATA 23 august drumul spre casa
Am plecat din Korinos pe la 3 dimineata pe traseul classic Salonic-Kulata-Sofia. Aici am trecut muntii spre Montana, apoi am intrat in tara pe podul de la Calafat. Mai aveam trei ore si ajungeam acasa, aventura noastra de opt zile sfarsindu-se aici.
Ca o coincidenta a tot ce se intamplase in vacanta noastra, in primul peco de dupa pod, unde am oprit sa bem o cafea, au venit la noi doi tineri din Praga - baiat si fata - care ne-au rugat sa-i luam pana la Craiova. Erau cu rucsacii in spate si faceu turul Europei cu autostopul, dormind prin campinguri. Vizitasera Linz, Budapesta, Atena, Salonic, Sofia, iar in Romania voiau sa vada Sibiu, Brasov, Sighisoara si Cluj. Nu aveau harta la ei, dar i-am convins ca Rm Valcea este un punct mai bun de plecare pentru traseul lor, decat Craiova si i-am luat cu noi. Ne-a placut ideea si curajul lor de a vedea Europa facand autostopul…La varsta lor, totul era posibil.
Ajunsi in Ramnic, am dus copii sa-si faca rost de bani romanesti la un bancomat, apoi ne-am luat ramas bun de la ei in autogara orasului dupa ce si-au cumparat bilete pentru Sibiu.
Calatoria noastra s-a incheiat aici, intr-un mod cat se poate de inedit si plin de coincidente.
CONCLUZII
A trecut aproape o luna de cand ne-am intors, dar inca visam cu ochii deschisi. Tot ce am vazut si am trait in cele 8 zile petrecute acolo nu se vor sterge niciodata din amintirea noastra si nu au facut decat sa sporeasca si mai mult dragostea noastra pentru Tara Zeilor. Nu a fost usor, dar maine as lua-o de la capat in aceleasi conditii. Singurul regret este ca nu am avut mai mult timp la dispozitie. Mi-ar fi placut sa vad totul mai pe indelete si sa am mai mult timp de relaxare, dar asa cum am mai spus, stiam ca trebuie sa facem anumite compromisuri.
Stiu ca au ramas multe locuri ce meritau vizitate, dar noi suntem multumiti si cu atat.
A fost un pic obositor, dar atat de frumos….
Nu stiu daca ma voi intoarce vreodata in Peloponez, dar mi-as dori din tot sufletul lucrul acesta. E un loc special, o altfel de Grecie, mai misterioasa si mai stranie, o ingemanare de istorie si legende, de munte si mare, de livezi de maslini si portocali si tinuturi aride si sterpe.
Nu stiu sa spun ce mi-a placut mai mult. Totul a fost mai presus de ce-mi imaginam.
Am trait intr-o saptamana cat intr-o luna cu toate ca acolo timpul parca sta pe loc.
Incercati si va veti convinge……
Trimis de dana2104 in 18.09.14 18:38:09
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dana2104); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am onoarea primului vot Incredibila calatorie. Eu nu cred ca as avea curajul sa intru in asa o aventura frumoasa cu cortul Descriere minunata, citesti totul cu placere si simti ca esti acolo. Felicitari! Pentru review, dar si pentru ca v-ati indeplinit visul!
@arru: Multumesc! Curajul a venit si dintr-o anume "disperare". Dupa cum vezi nu mai suntem asa tineri si trecerea anilor isi spune cuvantul... Daca mai amanam, era posibil sa n-o mai facem deloc. Ne-am dorit prea mult sa ajungem acolo, incat nu am mai luat in calcul eventualele dificultati. Spiritul de aventura a invins ratiunea si nu ne pare rau deloc.
@dana2104: Tocmai! Mai am si eu putin pana la segmentul respectiv de varsta, si nu sunt sigura ca as reusi sa ma mobilizez asa Insa daca visurile sunt atat de puternice - 5 ani e cale lunga - cred ca orice e posibil
Multumim pentru o prezentare asa frumoasa. Peste tot in locuri minunate timpul pare ca sta pe loc... La cat mai multe dorinte turistice (si nu numai) implinite!
@dana2104: M-ai ținut cu sufletul la gură. Ți-am citit impresiile pe nerăsuflate.
Parcă îmi pare rău că am ajuns la sfârșit. Mi-aș fi dorit pentru tine să fii stat mai mult și pentru mine să fii avut mai mult de citit. Invariabil lucurile frumoase se termină repede.
Autobuz către Palamidi există, mai există și trenuleț, dar cred că cel mai bine ajungeați cu mașina personală (apropo de ce n-ați urcat cu mașina?).
Oricum ați făcut foarte multe într-un timp extrem de scurt.
Adevărați eroi! În viața de după moarte veți fi așteptați în Câmpiile Elizee, așa cum se cuvine eroilor adevărați.
Dar până atunci mai e mult, să ne bucurăm de minunile pe care le găsim pe acest pământ.
@Dabator: Multumesc si tie pentru aprecieri. Eroi? ... Nici pe departe... Mai bine spus, doi oameni trecuti de prima tinerete dar cu sufletul inca tanar, manati de un ultim (oare?) impuls de aventura. In momentul acesta, as repeta-o oriune si oricand. La anul, nu se mai stie...
Referitor la Palamidi: si eu stiam acelas lucru, ca exista si autobuz si trenulet (care circula doar pana la ora 16 si deja trecuse acesta ora), dar ne-a derutat informatia doamnei de la magazin, crezand ca au fost desfintate intre timp.
Exista amandoua mijloace de transport si au capat de linie in port.
Nu am urcat cu masina din mai multe motive: o oarecare comoditate (ne saturasem de urcusuri in panta si inguste si ne temeam ca nu vom gasi loc de parcare), nu stiam care este drumul si pana il gaseam se facea destul de tarziu si nu in ultimul rand decizia de a veni a doua zi, mai odihniti. N-a fost sa fie... Poate alta data.
@dana2104: Eu cred că nu ați urcat special să vă lasați loc pentru următoarea vizită în Peloponez. Și mie mi se întâmplă asta, las câte o coadă poate mă trage vreodată înapoi.
Sunteți tineri, o spun cu siguranță. Important e ce e în suflet. Iar sufletul vostru e foarte tânăr.
Dedicație specială:: Sunt tânăr Doamnă
@Dabatoredicatia ta m-a emotionat mai mult decat voturile primite. Multumesc!
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Dacă Arru a dat primul vot, eu îţi dau superboooonusul cu felicitări.
Dana îi scrie lui Arru: ˝Multumesc! Curajul a venit si dintr-o anume "disperare". Dupa cum vezi nu mai suntem asa tineri si trecerea anilor isi spune cuvantul... Daca mai amanam, era posibil sa n-o mai facem deloc˝.
Lasă, că până la 80 şi după,˝mai e state Nicule˝.
@dana2104: Si mie mi-a placut foarte mult "serialul" dvs. Sa n-aveti nicio indoiala ca a fost facut la momentul potrivit, nici ieri nici maine, ci exact atunci cand trebuia!
Coincidentele sunt minunate si intotdeauna au in spate acel "ceva" care le transforma in momente foarte speciale. Transmiteti mult si frumos.
Felicitari pentru seria de review-uri si pentru concediu! Ai reusit sa vezi intr-un timp scurt foarte multe locuri frumoase. Eu am trecut de doua ori prin Peloponez si am reusit sa vad doar Epidaurul (am facut si eu testul cu moneda si Olimpia (anul trecut), iar anul acesta Nafplio. A fost insa suficient incat sa-mi dau seama ca ai dreptate. Peloponezul este, intr-adevar, o altfel de Grecie, am simtit-o din prima clipa, si imi doresc pe viitor o vacanta dedicata doar acestei regiuni, pentru ca merita mai mult decat o vizita fugitiva. Iar in momentul cand acest lucru se va concretiza, Mini Ghidul tau imi va fi de foarte mare ajutor in alcatuirea unui itinerar.
Tolo, de unde sa inchiriem o masina si sa vedem tot ce se poate in acea zona, pe indelete: Micene, Tirint, Argos, Epidavros, Nafplio si o croaziera in insula Hidra
Am o întrebare - de unde se ia croazieră spre Hydra, din Napflio?
@johnnyredlabel: Chiar dacă întrebarea nu îmi era adresată, încerc să răspund eu. Eu am luat vasul de croazieră din Tolo spre Hydra si Spetses din Tolo. Vasul se numește Mantalena si are o capacitate de 400 persoane. Impresia mea a fost că si cei din Nafplio iau vaporul tot din Tolo, altfel nu-mi explic numărul mare de autocare cu turisti adusi pentru croazieră.
Prețul croazierei este de 34 Eur. Eu am negociat la agentie pentru 5persoane si am primit un pret de 30 Eur de persoană. Nici nu mă așteptam, am întrebat într-o doară de discount.
@johnnyredlabel - In cei patru-cinci ani in care mi-am tot facut temele citind mult despre Peloponez si despre posibilitatile de a atinge anumite obiective turistice, am gasit si eu aceasi informatie pe care a dat-o @dabator:croaziera organizata de agentiile locale cu plecare din Tolo spre Hydra si Spetes=35 E/pers.
Daca timpul mi-ar fi permis sa ating si acest obiectiv-Hydra- eu asi fi optat pentru o alta varianta:o excursie pe cont propriu cu plecare din Hermioni.
La o simulare pe saitul celor de la Hellenic Seaways, o cursa tur-retur pentru doua persoane costa 38 E/2 pers. si aveam posibilitatea sa stau pe insula cateva ore bune, mult mai mult decat iti ofera o croaziera organizata.
Eu cred ca merita luata in calcul si aceasta varianta daca ai masina la dispozitie si nu te deranjeaza sa faci cativa km in plus (Tolo-Hermioni aprox. 70 km)
@dana2104: Foarte interesant răspuns, e clar că ți-ai făcut temele mai bine decât mine .
Acum eu trebuie să recunosc că în structura în care am fost pesemne că dacă alegeam varianta găsită de tine mă trimiteau singur în excursie. Și m-aș fi plictisit .
Nici drumul până la Ermioni nu este ușor. E drept că sunt doar 70 km dar sunt prin zone nu tocmai ușor accesibile. Google dă 1 oră jumătate estimare dar e posibil să dureze mai mult. Cel puțin din experiența proprie. Mai sunt și costurile cu carburantul. Dar nu spun asta ca să te contrazic. Încerc să mă conving pe mine însumi . Dar așa e, ar fi mai mult timp alocat Hydrei. Cred că ar merita înnoptat acolo, deși costurile cu cazarea mă tem că nu ar fi foarte mici. În general, în Hydra prețurile sunt muuult mai sus. Deși la mâncare sunt asemănătoare (să zicem "doar" cu 20% mai mult) în comparație cu restul.
În croazieră am stat 3 ore în Hydra și 2 ore 30 în Spetses. Restul până la 10 ore pe mare. Mi-a plăcut mult mai mult Hydra, în consecință varianta ta chiar are consistență.
Spunem și noi pentru "cei ce vor fi" următorii vizitatori ai zonei.
Și o dedicație muzicală pe versuri de Mircea Dinescu: Cei ce vor fi.
@johnnyredlabel -
”Am o întrebare - de unde se ia croazieră spre Hydra, din Napflio?
Se poate pleca in croaziera spre Hydra din Tolo (nu din Nafplio). Exista o companie care organizeaza croaziere de o zi spre Hydra, de 3 ori pe saptamana- marti, joi, sambata- cu plecare din Tolo la ora 8.45 si intoarcere la ora 19.30 (cel putin asa a fost pana acum).
Numele companiei este Pegasus Cruises iar vasul este M/V Mantalena, cu o capacitate de 500 de persoane. Prima oprire este in Hydra (3 ore) apoi in Spetses (2 ore). Pretul este cel comunicat de @Dabator, cu mentiunea ca pentru copii intre 5-12 ani se plateste numai 1/2 din pret.
Din Tolo se orgaizeaza si alte croaziere:
- spre Nafplio: "Nafplio By Night", in fiecare luni seara, plecare din Tolo pe la orele 20.00 si intoarcere pe la orele 23.30.
- spre Spetses (direct, fara Hydra, cu oprire in Spetses 5 ore), numai lunea.
- spre Monemvasia.
Din ce observ, pe tine te intereseaza in mod special Hydra. Nu pot sa nu remarc (din nou) flerul tau pentru locuri deosebite din Grecia, Hydra fiind un asemenea loc.
In cazul in care vrei sa aloci mai mult timp acestei frumoase insule, solutia este alta: zilnic sunt mai multe curse de feribot din Ermioni spre Hydra, durata traversarii fiind numai 25 min., iar pretul este de 7,50 EUR/pers/sens.
Si mai repede se ajunge din Metohi, in doar 15 min. pe mare, pretul fiind de 6,5 EUR/pers/sens. Metohi este o localitate aflata la vreo 20 km est de Ermioni, chiar vis-a-vis de insula Hydra.
De retinut ca pe insula Hydra nu se poate trece cu masina, aceasta trebuie lasata in Ermioni sau Metohi. Pe insula Hydra se merge numai pe jos sau pe catari, accesul masinilor sau al scuterelor fiind interzis.
Capitala insulei are un farmec aparte, fiind construita sub forma de amfiteatru, cu case albe acoperite cu tigle caramizii.
Poate nu intamplator multe vedete si-au cumparat case in Hydra: Leonard Cohen, Joan si Jackie Collins, sau, mai recent, Nicole Kiddman, iar membrii trupelor Rolling Stones si Pink Floyd isi petreceau in mod regulat vacantele acolo.
@motaneata - Sper că nu te dezamăgesc mărturisind că am mai fost pe insula Hydra în anul 1997, într-o croazieră din Pireu, ce a inclus Hydra, Poros și Aegina (traseul clasic).
Ei bine, dintre cele 3 insule vizitate, Hydra mi-a rămas la suflet, și n-am stat acolo decît vreo două ore... Am deja o... chemare că mă reântorc în acel loc de unde mi-au rămas în amintire două lucuri : portul excepțional cu ale sale ambarcațiuni de vis... și... faptul că de aici i-am cumpărat băiatului meu (pe atunci un tânăr de vreo 3 anișori) un frumos costumaș alb-albastru pe care scria... Hellas...
Aaa... și imaginea măgărușilor... era să uit . Mi-am promis să merg acolo... și voi merge sigur!
gata, retrag bila neagră, cu scuzele aferente şi pălăria pe undeva pe jos!
@Cristian_h - Multumesc! Chiar am fost impesionati de Mystras. Am regretat ca nu am avut mai mult timp la dispozitie sa-l vizitam asa cum se cuvine si era cumplit de cald.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Periplul peloponesiac IV — Voidokilia Beach, Methoni, Pylos — scris în 18.02.24 de baby eyes din ORășTIE [HD] - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Periplul peloponesiac II - Epidaurus și Micene — scris în 07.02.24 de baby eyes din ORășTIE [HD] - RECOMANDĂ
- Dec.2021 O zi in Peloponez (partea a II-a) — scris în 14.05.22 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 O zi in Peloponez (partea I) — scris în 24.04.22 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Biserica Agia Theodora din Vasta, miracol divin și minune a naturii — scris în 15.12.21 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Anticul Messene, altă bijuterie ascunsă a Peloponezului — scris în 10.12.21 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Prin munți în inima Peloponezului — scris în 03.12.21 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ