GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dupa cum am spus in penultimul review vezi impresii , motivul pentru care am ajuns in Corint a fost pentru concertul cantaretului meu preferat, Mihalis Hatzigiannis, pe care l-am descoperit tot in Grecia, in prima mea vacanta pe taram elen. Primul lucru pe care l-am facut in oras a fost sa caut un fast-food.
De ce? Pentru ca potrivit informatiilor furnizate de un bun prieten grec si el fan la randul lui, biletele se vindeau la un fast-food numit Number one. Aveam inima cat un purice, pentru ca in Atena cu un an in urma, in ziua concertului nu mai erau de mult bilete (eu facusem rezervare prin telefon la Metropolis si vanzatoarea de acolo auzind ca sunt din Romania si ca sun cu 2 luni inainte pentru concert mi-a pastrat special un bilet intrucat varianta de cumparare online nu exista).
Cu atat mai mult cu cat aici trebuia sa le gasesc intr-un asemenea loc, imi suna mai mult a gluma. Am reusit sa aflu ca locul respectiv se afla pe o anume strada. Frumos atunci, gasesc strada si am rezolvat problema. Nu, nu-i asa!
De ce?
Pentru ca acest oras frumos si linistit, este el mai special, adica are doua strazi cu ACELASI NUME. Si evident ca prima data am fost pe cea care nu trebuie, iar in incercarea de a o gasi pe celalta toti ne indrumau de unde am venit :)) Acum rad, dar atunci nu mi se parea deloc haios. Dupa cateva rugaciuni am gasit si strada cu pricina si biletele se vindeau la o masa, afara. Auzindu-mi greaca de balta si dandu-si seama ca sunt turista, vanzatorul mi-a oferit si un poster cadou. Biletul a costat 20 euro, la fel ca si cel din Atena, dar calitatea concertului live merita toti banii.
Dupa ce am luat biletul adica hopul numarul unu al zilei, am dat fuga la Corintul vechi, nu care cumva sa il ratam. La 3 ore dupa, eram intorsi in oras pentru pranz.
Preturile erau mult mai mici decat in Atena si am cumparat chiar acelasi tip de mancare, tot de la Goodies. Goodies este varianta de fast-food greceasca, mai sanatoasa si acceptabila ca si pret tinand cont ca folosesc ulei de masline pentru prajit, spre deosebire de concurenta. Dupa ce am mancat am pornit in descoperirea orasului.
Venind dupa cateva zile de Atena si agitatie, imigranti, trafic, Corintul a fost pentru mine o oaza de liniste. Este un oras curat si deloc aglomerat, cu o populatie in jur de numai 40000 de locuitori.
Corint imi va ramane mereu in minte si in suflet pentru un lucru: PALMIERII aflati la tot pasul. Nu am mai vazut pana acum intr-un alt oras grecesc atat de multi palmieri. Mi-a amintit de San Benedetto del Tronto, un oras aflat pe coasta estica a Italiei, despre care voi ajunge sa povestesc intr-o zi si care tot la fel abunda de palmieri. Iubesc palmierii, candelabrele, fantanile arteziene, cascadele si focurile de artificii. Daca aud de asa ceva intr-un loc e musai ca trebuie sa pot zice AM FOST ACOLO.
Asa cum astazi pot spune despre orasul Corint, adica: capitala prefecturii Corinthia, al doilea oras ca marime in periferia Peloponezului, dupa Kalamata. De asemenea, este pozitionat la jumatate distantei dintre Atena si Sparta. Istoria acestui oras este urmatoarea: in timpului Razboiului Grecesc de Independenta (1821-1830) orasul a fost ditrus de fortele turcesti si eliberat oficial in 1832 in urma Tratatului de la Londra. Datorita importantei sale istorice si pozitiei strategice a fost considerat drept candidat pentru capitala Regatului Grecia, insa Atena un oras nesimnificativ la vremea respectiva, a fost ales in locul Corintului.
Vizita prin oras am inceput-o cu unul din parcurile centrale, nu stiu numele si nici poze nu am facut pentru ca am zis ca fac la intoarcere insa intoarcerea a avut loc pe alte strazi asa ca le-am ratat. Am continuat cu piata unde se afla o superba fantana arteziana care a fost bineiteles pozata din toate unghiurile. Poate fi admirata si statuia lui Pegasus in toata splendoarea ei. Perpendicular cu statuia se afla strada cea mai traficata de corintieni, cu magazine de tot felul, cafenele si restaurante.
A urmat o vizita la Catedrala Sf Apostol Pavel, o catedrala frumoasa si mare cu o gradina bine ingrijita. Ultima vizita a fost in port, care iti ofera o panorama asupra…muntilor dupa cum veti vedea in poze. Portul este situat la nord de piata centrala si este important pentru industria si agricultura locala. Exista chiar si un ferry care leaga Corintul de Italia, iar in caz de greve in portul din Piraeus, Corintul trebuie sa preia din sarcini. Ca si curiozitati, actrita de origine elena Irene Papas care a jucat in filmul Zorba grecul a fost nascuta aici.
Va las acum cu o melodie foarte ritmata a lui, un album vechi din 1997, “Ta prota mou tragoudia” adica “Primele mele cantece” melodie pe care a trebuit sa o incarc pe contul facut special pe trilulilu cu aceasta ocazie.
Trimis de Ellada_sagapo in 14.01.11 11:07:34
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ellada_sagapo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Webmaster13, va rog sa mi-l atasati pe Mihalis Hatzigiannis. Mi-am facut si cont pe trilulilu ca sa pun melodia.
http://www.trilulilu.ro/ELLADASAGAPO/58087b3b967252
@Ellada sagapo, te citesc cu placere, se pare ca noi doua avem o dragoste comuna: Grecia, palmierii, eu-leandrii, casele alea albe cu balcoane superbe si muzica buna, felicitari pentru impresii, deja mi-e dor de Grecia, poate, odata o sa ajung si eu in Corint.
@adryana
Multumesc mult. Si eu iubesc casele albe. Cu putin noroc poate ajuns anul asta in Santorini, ca de mult imi doresc!
Iti doresc sa ajungi in Corint cat mai repede posibil si ce sa mai, abia astept sa iti citesc impresiile!
Sa-ti ajute Dumnezeu sa ajungi in Santorini si sa ne spui si noua cum afost acolo, intr-un review. Si eu imi doresc o vacanta in Cyclade, dar am un baietel mic, pana mai creste ma delectez cu cele povestite de ceilalti, pe AFA.
Multumesc!
Sa-ti traiasca baitelul si putina rabdare ca ajungi si in Ciclade. Toate la timpul lor, ce sa facem! Si eu as vrea si Milos si Karpathos, si Hidra si... si... si!
Delectare placuta!
superba melodie ai atasat o reascult cu placere de fiecare data...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Periplul peloponesiac IV — Voidokilia Beach, Methoni, Pylos — scris în 18.02.24 de baby eyes din ORășTIE [HD] - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Periplul peloponesiac II - Epidaurus și Micene — scris în 07.02.24 de baby eyes din ORășTIE [HD] - RECOMANDĂ
- Dec.2021 O zi in Peloponez (partea a II-a) — scris în 14.05.22 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 O zi in Peloponez (partea I) — scris în 24.04.22 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Biserica Agia Theodora din Vasta, miracol divin și minune a naturii — scris în 15.12.21 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Anticul Messene, altă bijuterie ascunsă a Peloponezului — scris în 10.12.21 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Prin munți în inima Peloponezului — scris în 03.12.21 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ