GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O gradina plina cu flori in apele oceanului Pacific
Insula Taboga sau Insula Florilor, cum mai este denumita, o insula de vis al statului Panama, aruncata in oceanul Pacific la 20 km de coasta orasului Panama City. Aici m-am decis sa stau 3 zile, departe de forfota orasului, sa gust placerea unei relaxari pe una din cele mai frumoase plaje din acest ocean. Cum am aflat de la receptia hotelului de aceasta insula, mi-am facut rezervare pe booking.com. Imaginea cea mai frumoasa, la un pret bun pe noapte, de 30 $, inclus MD, mi-a fost oferita de hotelul Veranda Tropicale, o cladire mica nu departe de debarcaderul unde acosta vaporul, asezata pe coasta unui mic deal, cu ferestre si terase insorite, acoperite de flori rosii si cu vedere spre ocean. Am facut rezervarea pt. 3 nopti si eram hotarata sa nu renunt la o camera cu vedere spre plaja, spre apa de smarald a oceanului. Plecarea am facut-o din micul port al cartierului Amador Causeway, unde am ajuns la ora 8,30 cu un taxi, fiind singurul mijloc de transport pe care ajungi pana in capatul indepartat al istmului. Dar preturile mici (mai mici si ca in Costa Rica), nu mi-a creat nici un disconfort, am platit 10 $, iar biletul pe care il cumperi de la casa din port este pt dus-intors 12 $ (aici trebuie sa ajungi cel putin cu 1/2h mai repede, deoarece coada este lunga si stand la coada, am aflat ca trebuie sa mai complectam (turistii) un formular cu datele de pasaport si perioada cat stai pe insula (este o masura de protectie contra unor atacuri teroriste, pe insula este si un post de paza, imediat langa port). Asa ca, ajutata de localnicii de la rand, mi-am luat formularul, l-am complectat, incat fiind atat de ocupata si cu soarele arzator deasupra capului, timpul a trecut si am ajuns la casa, apoi stai la alta coada (numai turistii), pt a-mi preda formularul. Si de data aceasta localnicii mi-au dat o mana de ajutor, in timpul cat am stat la predarea formularului, mi-au tinut rand la urcarea pe vaporas, asa ca am ajuns in ultimul moment, cand imi venise randul, chiar baiatul-localnic, imi facea disperat cu mana sa vin in fuga, pt ca cei din spatele lui ii faceau presiuni sa=i lase sa treaca. In sfarsit dupa atatea cozi, m-am vazut instalata pe vaporas, dar nu oriunde, in fata (cred ca pupa ii zice), fara loc, dar pe jos aveam loc destul. Cu aparatul foto in mana, fericita am plecat pe insula Taboga.
O zi minunata, soarele arunca sageti in apele oceanului, dar briza ma racorea, iar vaporasul taia apele si valurile oceanului, dupa 40 min. in zare au aparut mai multe insulite mici si printre ele una mai mare, stralucitoare a aparut din apele oceanului, era insula Taboga, mai bine zis insula florilor, pt ca de aici multitudinea culorilor imbraca insula. Am acostat la debarcader, pe care l-am trecut pe o latura, pe cealalta asteptau sa urce, turistii, localnicii care paraseau insula. Inca de pe puntea vaporasului, am zarit numele hotelului, agatat pe deal, Veranda Tropicale, atunci am realizat cat de bine i se potrivea numele.
Aceasta insula e una din cele mai mari, cu o suprafata de cca 570 ha, cu 1500 locuitori, care traiesc in special din pescuit, dar si agricultura. Pe primul loc venitul il aduc turistii, care atunci cand ajung in orasul Panama City, fac un scurt popas aici, departe in largul oceanului. Asezata la o distanta de 20 km de orasul Panama City, aceasta insula a fost
descoperita de exploratorul spaniol Vasco Nunez de Balboa, care a numit-o insula San Pedro, numele vine de la cuvantul aboga, care in limba tribului indigen, inseamna" ,,mult peste". Primii locuitori, au fost indieni din Venezuela si Nicaragua. Valoarea istorica a insulei o are biserica, construita in oraselul insulei in anul 1524, despre care se spune ca este a doua ca vechime din America Centrala si a fost realizata odata cu fondarea oraselului de Hermando de Luque, preotul catedralei din Panama City. Frumusetea insulei, minunatele ei :orhidei, oleandrii, bromali, l-au atras si pe Paul Gauguin, care in anul 1887 a petrecut o perioada aici. De asemene localnicii spun ca pe aceasta insula s-a nascut primul sfant catolic Rose din Lima (1586-1617).
Sa revin la sosirea mea pe insula. Am ajuns repede la hotel, am obtinut camera pe care o doream si cu costumul de baie pe mine, am parasit repede hotelul sa incerc splendida apa de smarald. Era momentul refluxului, cand o fasie de nisip, in partea de nord, lega insula de micuta insula El Morro, acoperita in totalitate de o vegetatie luxurianta, care dupa ce turistii se incing pe plaja, se afunda in umbra deasa a padurii din El Morro. Se facuse ora pranzului, era caldura mare, totul devenise pustiu, turistii se retrasesera fie pe terasele hotelurilor, fie plecasera pe potecile dealurilor inalte, intrand in fauna salbatica, tropicala al varfurilor Cerro Vigia si Cerro de la Cruz. Cand ajungi aici ai la picioare intrega insula, cu frumusetea florilor, apele limpezi de culoarea smaraldului ale oceanului, nisipul alb al plajei scaldate de valuri, o adevarata imagine parasidiaca. Dar ca ajungi sa vezi toate acestea, trebuie sa parcurgi poteci inguste, drumuri inguste in lucru, la inceputul urcusului, mai treci pe langa case, vile care pe masura ce tot urci se tot raresc, casele sunt tot mai mici, pierdute pe pajisti mari pe care pasc linistite vaci, oi, suntem in zona locuintelor, terenurilor, fermierilor. Ajuns in varf, te lasi furat de peisaj si stai la umbra florei salbatice tropicale. Drumul e greu, dar pt turistii seniori, cele 3 masini, jeepuri, care sunt singurele mijloace de transport-auto, face tururi pe baza de programare, dupa ce termina
transportul localnicilor, turistilor, veniti pe insula, din port pana la hoteluri sau marfa adusa pe insula, din Panama City in magazinelor localnicilor. Pe insula nu sunt mijloace de transport, localnicii, turistii deplasandu-se pe jos sau cu biciclete. Tot pt a castiga un ban, multi localnici ii ajuta pe turisti, ducandu-le bagajele cu biciclete, la care sunt legate carucioare. Aici esti departe de zgomotele si poluarea din orase, este un refugiu perfect de zgomot, aer poluat, plin de gaze de esapament. Cand soarele isi potoleste sagetile arzatoare, vanzatorii ambulanti ies pe strada principala, sau pe faleza, cu marfurile lucrate manual etalate pe tarabe, pline cu bluzite frumos tesute, obiecte artizanale, suveniruri, bratari din piele si pietricele semipretioase, coliere, magneti, tablouri pictate cu peisajele insulei. La marginea plajei se comercializeaza gustari din peste, fructe de mare. Pestele e mancarea de baza atat a localnicilor, cat si in preparatele turistilor. Restaurantele au meniuri pe baza de peste, gratare de peste, languste, spaghetti cu fructe de mare. Numai acele restaurante, ale hotelurilor de lux, servesc si mancare internationala, cum este hotelul Turistico Mundi, unde pt 1 noapte cu mic dejun platesti pt. o camera 110 $, dar ai si plaja privata.
Pe insula si in zilele noastre se mai pastreza unitatea americana pt paza canalului si a coastei Pacifice, dar mult mai restransa numeric. Au fost zile minunate, unde am uitat de forfota marelui oras Panama City, de zgomotul masinilor, dar mai ales de ,,paraitoarele "asa cum le numesc eu, motocicletele acestor locuitori. Multe casute elegante au afisate benere pt. inchiriere. Am stat de vorba cu turisti englezi, canadieni, care mi-au spus ca aici isi inchiriaza, un apt pt a-si petrece perioada de iarna din tara lor. Este mai ieftin atat cazarea cat si mancarea, iar frigul greu de suportat, mai ales in Canada il ocolesc petrecand lunile de iarna prin acest loc. Frumusetea acestui minunat loc am incercat sa-l prezint, dar numai pozele o sa va convinga cat de frumoasa este aceasta insula.
In ziua a 7-a de la sosirea mea in Panama, a fost ziua plecari de pe insula in lumea moderna a orasului Panama City. O reantoarcere la fel de spectaculoasa ca si sederea pe aceasta insula. Dimineata la ora 10, vaporasul s-a pus in miscare, plin cu turisti si insotit de pescarusii de la malul oceanului. Tot drumul au parcurs in zbor distanta pana in portul din Panama City si ca sa fim siguri ca vor zbura de o parte si alta a vaporasului, eu am dat tonul, aruncand bucatele din cornul pe care il aveam la mine. A inceput un adevarat dans al pescarusilor cand in aer, cand se aruncau in apele oceanului. Cand am terminar cornul, au inceput alti turisti sa-si scoata diverse rezerve de alimente si sa-i tina alaturi de noi. Pe nesimtite am ajuns la podul care marca intrarea in canalul Panama si de aici in port, de unde pana la sosirea taxiurilor, chemate de personalul portului, am facut poze, ne-am racorit cu sucuri pe terasa cafenelei. Afara soarele era sus pe cer, iar caldura era de nesuportat. Cand am prins taxiul, m-am instalat in aerul racoros conditionat al masinii si am admirat pana la hotel, frumosul peisaj al falezei oceanului.
Trimis de grecudoina in 28.06.16 13:15:50
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA CENTRALĂ. A mai fost în/la: Costa Rica
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Descoperă Panama, #CALATORII PANAMA" (nou-creată pe sait)
@webmaster26 - multumesc. Inteleg ca urmatoarele rw adresate orasului Panama City si despre Canalul Panama, le scriu tot in aceasta rubrica noua
@Michi - multumesc d-na Augustus, am descoperit si te-am felicitat, cam tarziu... dar bine venit oricand.
Buna Doina
Eu chiar vreau sa merg in Panama din Miami.
Ai incurcat putin marile .
Nu regreta ca nu ai luat bus spre Costa Rica e dezastru la frontiera.
Dupa ce cunpar bilet la anu o sa cer informatii in plus , daca esti amabila.
Multa sanatate mihai din londra
@kaka747: cu plăcere îți voi răspunde, dar asta cred că se va întâmpla începând din ian 2022.
Referitor la încurcat marile, greșești. Insula Taboga, fosta reședință a pazei de coastă americane este aproape de coastă de vest a Panama, in oceanul Pacific. Nu este vorba de insula Tabago.
@grecudoina: deci am incurcat eu insulele scuze termin lucrul la 2 noaptea pina la 4 navighez apoi somn pina la 2 ziua si inapoi la lucru. sunt bus driver in n londrei.
Cind se da drumul am plecat 4 zile Miami mai exact Key West apoi low cost spirit spre Panama.
Tot 4 zile cam asta e planu.
In 28 nov am luat bil 390 in Barbados sper sa merg. In iun am pierdut o exc in zanzibar 405 avi rwandair
@kaka747: acum 2 ani am prins un zbor la miami cu 339 lire. luni luni si fara bagaj. am ales aruba in defavoarea panama. Nu simt ca trec oceanu ramin sa urc ultimu in avion ochesc 3 locuri libere rapid mai adun 3 paturi si din 6 fac un pat. Sug 200 ml votca . am mincat supa de iguana la o ruta pe plaja. am tot mincat pui acolo si am zis sa spune ca e iguana nu prea so prins de gluma si serios o spus ca sinbata aduce supa sunt ocrotite si numai sinbata e permis. am insistat sa faca si o friptura dupa ce am mincat supa am realization ca nu ai ce frige numai oase. 5 dol portia am dat 6 sa puna carne mai buna
Sunt din cluj 59 ani ma numesc N. dan mihai noapte buna mai scriu
@kaka747:
Pe AmFostAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume, numere de telefon, adrese de mail etc). Aceste info se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.
Pentru a transmite un mesaj personal: click pe linkul "mesaj pers" afişat la fiecare ecou, lângă username (ori click pe username, apoi - în fereastra nou-deschisă - pe linkul "trimite mesaj pers").
Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă bifată opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI. Opțiunea se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.
@kaka747: am vrut sa ma prezint si am scris numele. nu e voie.
Tinem harta invers.
Am vrut sa zic ca acum doi ani am prins un zbor ieftin la Miami 320 lire fara bagaj. intre panama si aruba am ales Aruba.
Am mincat multe fructe ciudate acolo poate unele erau legume.
Am mincat supa de iguana.
A fost un noroc sunt protejate un localnic cu o rulota pe plaja eagle' s avea voie sa vinda doar sinbata.
Ai fost in Londra. Multa sanatate
@kaka747: hmm! După patru ani de când a scris reviewul, puţin probabil ca Doina să te citească mai ales că n-a mai scris nimic pe AFA din vara 2019.
Stiu că are un fiu prin SUA şi mai ştiu că a făcut călătorii exotice în toată lumea. Vezi dacă nu poţi face rost de emailul ei sau scrie-i mesaj direct pe FB, pentru că probabil pe AFA nu mai intră. Dintre multele Doina Grecu de pe FB, v. că e din Braşov şi e de vârsta a treia.
@kaka747: Michi are dreptate. Ultima călătorie a fost în 2018 sept până în febr. 2019 in NY. Dar cum nu stau mult timp într-un singur loc, până acum cad m-a oprit pandemia, am legat de la fiul meu in Cuba, apoi cu MSC, am făcut o croaziera in Belize, Insula Roatan Honduras, Cozumel, Costa Maya, Apoi am rămas în Miami, unde am stat 1 săpt. Dar de scris am inceput cu Cuba, dar nu am mai avut tragere de inimă să mai scriu. Ramasesem datoare și cu călătoria din aprilie 2018, in Japonia, la sărbătoarea cireșilor înfloriți. A fost o combinație cu un tur in jurul Japoniei până la Aomori, cel mai nordic oraș, cu un parc al unui castel, in care am fost fascinați de cei 2500 ciresi infloriti și sărbătoarea de acolo. Poate o sa mai scriu pe AFA. Mai ales că nu am terminat nici rw-urile La pas prin Manhattan, o descriere a fiecărui obiectiv și istoria fiecărei clădiri celebre. Urma sa plec împreună cu încă 3 persoane, o prietenă și alta cu soțul ei în dec. 2020, Vietnam, Laos, Cambogia, cu o oprire Dubai, pentru Expoziția Mondială. Dar totul s-a anulat, inclusiv expoziția. O sa o reiau, planul începe să-l fac din Ian 2021, pentru Ian 2022. Asa lucrez cu 1 an înainte. Sper sa mai am energia pe care o știu că o am toți cei ce mi-au cunoscut
Vârsta este mult mai mare decât cea pe care mi-o recunosc, am împlinit de curând 72 ani. Dar nu renunț la ce îmi place cel mai mult sa fac, să călătoresc sa cunosc obiceiurile din zone care îmi stârnesc curiozitatea... Oricând ai nevoie de o informație, îmi face o deosebita plăcere să dau, daca am ajuns pe acolo. Cand ai nevoie o să-ți transmit pe mesaj privat de pe AFA, tel meu și numele. La Londra am fost, nici despre asta nu am scris pe AFA, împreună cu una din prietenele, care au mers cu mine și în Japonia. In 2017, un CityTour, zbor, cazare pentru 5 zile.
Am scris ceva despre călătoriile mele, restul le poți găsi pe AFA, in cele 109 rw. Ai sa vezi că nu-mi dai vârsta, îmi face plăcere să spun câți ani am, pentru că văd uimirea pe fetele oamenilor. Din păcate ridurile mă dau de gol. Dar este mult mai bine din spate, mă incadrez la 40 ani. O zi buna!
@grecudoina: Mi-ai făcut o bucurie imensă că te-am regăsit. Apăruse un mesaj la mine în mail de la Kaka747 către tine şi m-am gândit să-l ajut. Prezenţa ta a lipsit pe AFA şi mulţi îşi aduc aminte cu admiraţie de reviewurile tale interesante. Fă bine şi mai povesteşte-ne din călătoriile tale inedite!
Ai făcut 72? Eşti încă tinerică. Eu am 86 şi am intrat în AFA la 75 şi atât de mult m-a captivat încât în zece ani am scris 625 reviewuri. Am trecut şi trec prin perioade grele dar mulţumesc lui Dzeu am rămas optimistă şi oricât de greu îmi e, merg înainte. Acum doi ani juma am primit cea mai grea lovitură din viaţă, pierderea soţului. Am mai protezat un şold dar ce e mai grav este că am ajuns, - din cauză că am fumat 50 de ani şi n-a contat că m-am lăsat de 15-, la BPOC gr IV, cu dispnee adică gâfâi şi n-am aer şi când merg 20m sau ridic 1 kg. Acum când îţi scriu am o canulă cu oxigen în nări care mă ajută cât de cât să pot respira. Nu iau oxigen decât dp. 5-6 ore.
Eu mai scriu pe AFA din amintiri, vechituri, dar şi alea se vor termina. Văd eu ce fac că nu mor caii când vor câinii. Cred că te-am îndemnat destul să revii la scris că te aşteptăm.
@grecudoina: Despre un aprilie cu cireşii în floare în Japonia am de gând să scriu şi eu.
@Michi: îmi pare nespus de rău pentru starea în care ești. Si eu am avut în primăvara ceva probleme respiratorii, dar am fost diastonicata cu astm bronșic, tot din cauza țigării, am fumat dar numai 30 ani și m-am lăsat acum 19 ani. Acum cu tratamentul dat mă simt foarte bine și nu am mai făcut dispnee in timpul nopții. Este un inhalant, iau acum perioada de vara 1 puf seara-flixotide, joi merg la control, e posibil sa îmi de-a pentru iarna 2 pufuri, / zi. Dar nu mai gâfâi și merg cel puțin de 2 ori pe dapt 7 km pe jos, cu ghiozdănel in spate, la cumpărături, la Carrefour. am energie și mă simt puternică.
Am sa incep din nou să scriu pe AFA, m-ai convins când ai scris că sunt membrii, care își reamintesc de mine. Intodeauna ai fost un exemplu și impuls pentru mine. Imi este dor de tine, de întâlnirile noastre prin AFA. Sper sa revenim cât decât la normalitate și să ne revedem. Acum că a început să se răcească afara, voi sta mai mult timp in casa și timp mai mult pentru a incepe să-mi relatez călătoriile mele într-o lume mai puțin cunoscută.
Despre Japonia să scriem amândouă, precis că locurile sunt diferite. Eu am ajuns la Aomori oraș modic unde turistii ajung mai rar, este o zona plina de ciresi infloriti mai frig și unde m prins cireșii înfloriți de 2 zile. La Tokyo, Nikko, Kyoto, Marea, Nagasaki, cireșii erau la finalul perioadei și numai ici colo mai găseam cate un cireș, sub care ne grăbeam da facem cate o poza. Si am sa va distrez cu pățania de la Narra, unde fost fugărită de căprioarele agresive. Am fost momentul vesel al turiștilor, am făcut spectacol. Si întoarcerea mea acasă fără bagaj de cala. De la care am spus definitiv adio. A fost trist, dar acum privesc altfel. In valiza aveam și nisipul negru, de pe plaja de la Kobe. Am mancat și carne Kobe, am platit 100 euro porția, nu prea mare, dar e delicioasa. Trebuie sa scriu, promit.
Michi sa rămâi puternica și nu te lasa, mergi înainte așa cum te știu. Pe curând, Doina
@grecudoina: În perioada asta de restricţii, ai timp să-ţi aduni materialul şi să scrii. Abia aştept să te citesc.
Şi eu iau două pufuri bronhodilatatoare pe zi dar mulţumesc lui Dzeu noaptea n-am probleme. Am saturaţia în oxigen 88 faţă de normal 96 şi sub 93 este kypoxie. Sper ca 5-6 ore de oxigen pe zi să mă mai ajute, pt că cât îl inspir se ridica saturaţia la 96-97. Dacă din întâmplare Cornel ar citi corespondenţa noastră ar vedea ce ravagii face tutunul.
@Michi: corect. Eu nu am probleme, deocamdată, cu saturația de oxigen
@grecudoina: Păi e diferenta mare de varsta intre noi, ai fumat mai puțini ani si cum se spune nu exista boli ci bolnavi. Sunt convinsă că am se- mi mențin linia de plutire
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2016 Panama La Vieja — primul oras pe coasta Pacifica a Americii Centrale — scris în 28.06.16 de grecudoina din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Jan.2016 Panama - o iarna fierbinte — scris în 26.06.16 de grecudoina din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Apr.2012 Pura Vida frumusetea naturala a Americii Centrale — scris în 16.05.12 de mugurel din SATU MARE - RECOMANDĂ