GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
„Nu vă așezați și nu vă așezați într-un singur loc. Mișcă-te, fii nomad, fă din fiecare zi un nou orizont”
„Majoritatea oamenilor călătoresc pentru a-și satisface pasiunea pentru aventură și a-și provoca spiritul, câțiva pentru a se conecta cu sufletul lor în sălbăticia pădurii, alții călătoresc pentru a scăpa de greutatea lumii în imensitatea deșertului. Nu există niciun loc unde să ducă la îndeplinire toate aceste vise, în afară de uluitoarea Vale Skardu din Gilgit-Baltistan, cel mai bun loc de vizitat în frumosul Pakistan. Acesta este țara lacurilor strălucitoare, munților gigantici, cascadelor pitorești, pajiștilor bucolice și o poartă către un amfiteatru pentru cele mai înalte vârfuri din lume și ghețari uimitoare.
Capitala celui mai mare district „Skardu” din regiunea Gilgit-Baltistan, valea Skardu este înconjurată de trei lanțuri renumite în lume, Karakoram, Himalaya și Ladakh. Renumită drept Paradisul alpiniștilor, valea Skardu este centrul de drumeții către patru dintre cele mai înalte vârfuri din lume; Gasherbrum-I, Gasherbrum-II, Broadpeak și K-2.
Conține cea mai spectaculoasă și fascinantă regiune muntoasă din lume, unde sute de vârfuri virgine încă se află necățărate provocând alpiniști din întreaga lume. Călătorii și alpiniștii din întreaga lume se grăbesc să treacă prin aceste vârfuri puternice pentru a-și extinde lista de vârfuri. Drumeția printre ei este o experiență excepțională, dar explorarea văilor și a culturii locale este la fel de plină de satisfacții.
Vremurile se schimbă, dar ceea ce nu s-a schimbat este magnetismul Văii Skardu pentru turiștii locali și străini. Briza pădurii, diversitatea vieții sălbatice, copacii înfloriți de caise, cireș și dud, liniștea pajiștilor și lanțurile muntoase puternice îi fascinează pe pasionații de călătorii și iubitorii de aventură să exploreze frumusețea eterică a acestor ținuturi îndepărtate.
De fiecare dată când investești timp și efort pentru a vizita valea, acesta oferă ceva nou-nouț experienței tale de viață; Valea Skardu merită!
Conștientizarea culturii, istoriei, locațiilor și atracțiilor semnificative, hotelurilor din zonă, informațiilor meteo și condițiilor drumurilor este esențială pentru a adapta o călătorie în funcție de dorințele tale și de așteptările colegilor tăi de călătorie.” - cam despre asta este vorba în valea Skardu. Cuvintele nu pot arăta decât în foarte mică măsură frumusețea, dar și măreția locului.
Această zi era destinată explorării văii Skardu atât a frumuseților naturale, cât și acelor istorice ori culturale. Primul nostru obiectiv de vizitat a fost Shigar Fort. Fortul Shigar ce mai înseamnă fortul de pe stâncă este situat în orășelul cu același nume. A fost construit în secolul al XVII-lea de către raja dinastiei Amacha din Shigar. Fortul a fost restaurat de fundația Aga Khan. După restaurare fortul a fost transformat în muzeu, dar și într-un hotel luxos administrat de Serena Hotels.
Am umblat prin toate cotloanele acestui fort evident doar în părțile accesibile publicului. Ne-a plăcut că s-au păstrat elementele originale și a fost renovat cu mult bun gust. O să vedeți in poze cum arată. Tot aici exista și un restaurant unde am băut câte o cafea cu lapte tradițională, în mijlocul naturii.
Pe drumul de întoarcere am remarcat un panou cu o inscripție care spunea că aici este una dintre cele mai vechi moschei din Pakistan. Chiar dacă nu o aveam în plan am făcut un mic ocol ca să o vedem. Este vorba de Amburiq Mosque. Aceasta este o moschee construita în secolul al XIV-lea. Este o moschee mică, o moschee ce are în interior un mic muzeu.
Următoarea noastră oprire a fost în Sarfaranga Desert de unde se vedeau foarte bine munții Himalaya, loc unde am oprit pentru a face câteva poze foarte spectaculoase. Acesta este un deșert rece, situat la altitudinea de 2226 metri este considerat cel mai înalt deșert rece din lume.
După o întoarcere în orașul Skardu unde am oprit și admirat, pe afară, universitatea locală ne-am continuat drumul spre următorul obiectiv de mare interes și anume, Budha Rock Mantha. Aceasta este o stâncă mare de granit pe care a fost gravată imaginea lui Buddha, care datează probabil din secolul al VIII-lea. Această stâncă este situată în satul Manthal din orașul Skardu, în Pakistan. Buddha Rock este una dintre cele mai importante relicve ale budismului din Skardu. Este la aproximativ 3 kilometri de șoseaua Sadpara. Înainte de sosirea islamului în regiunea Gilgit-Baltistan, majoritatea oamenilor erau budiști și îl gravaseră pe Buddha pe multe bucăți de piatră. Această sculptură lui Buddha nu a fost cunoscută lumii până la începutul secolului al XX-lea datorită locației sale îndepărtate. În 1906, călătoarea scoțiană Ella Christie a scris o carte despre călătoria ei în Tibetul de Vest și a prezentat sculptura în cartea ei, ceea ce i-a acordat atenție internațională. De atunci guvernul a făcut multe măsuri pentru conservarea acestui monument și este vizitat de turiștii care vizitează orașul Skardu.
Stânca prezintă o sculptură uriașă a lui Buddha în centru, cu 2 Metreyias (viitori Buddha) în picioare și douăzeci de Buddhasattvas (discipoli) mici înconjurându-i! Există o inscripție pe fundul stâncii pe care un bătrân din Bălți a putut să o traducă în „Lonchay Skesa la sperbi ott” care înseamnă „Lumina care se aprinde pe locul nașterii lui Lonchay” . Lonchay era un raja (prinț) local despre care se spunea că s-a născut într-un palat situat în fața stâncii, dar a fost spălat, mai târziu, de o inundație a râului Hargisa din apropiere.
Se crede că stânca a fost sculptată în timpul domniei sale, deoarece budismul era religia mult urmată în regiune. Stânca lui Buddha Manthal a fost locul de închinare al tibetanilor care au făcut din Skardu capitala lor și a rămas așa până în secolul al XIII-lea.
Am urcat cu mașina pe un drum pe lângă lacul Satpara, apoi am mers pe jos preț de vreo 15-20 de minute. Evident am oprit si pe marginea lacului Satpara ca să facem câteva poze. Lacul Satpara este situat la o altitudine de 2.636 metri (8.650 ft) deasupra nivelului mării și se întinde pe o suprafață de 2,5 km². Acesta este alimentat de pârâul Satpara și alementează întreaga vale Skardu.
Ultima noastră oprire în această noua zi foarte plină a fost la fortul Kharphocho. Problema cu acest fort este că aveam de urcat un drum greu pe o căldură înăbușitoare pentru a ajunge la porțile acestui fort cocoțat sus pe munte.
Sincer mi-a fost destul de greu să ajung până sus, dar efortul a meritat cu prisosință. Cel mai greu a fost să intru pe poarte fortului care era mică așa ca un geam și abia am reușit să mă strecor prin el.
Fortul Kharpocho este construit cu arhitectura antică din Skardu. Cel mai important, întregul oraș Skardu poate fi văzut din vârful Kharpocho. Fortul Kharpocho, cunoscut și sub numele de Fortul Skardu, este situat în orașul Skardu, Gilgit Baltistan. Kharpocho înseamnă „Regele Forturilor” în Balti și este o priveliște uimitoare pentru noi turiștii. Fortul se află la o înălțime de aproximativ 40 m deasupra orașului, pe un munte. Fortul este situat pe malul râului Indus. În apropierea acestui Fort se află punctul de intersecție al râului Shigar în râul Indus. Acest loc are propria reputație, arătând modul în care regele și regina obișnuiau să trăiască cu familiile lor.
Construcția antică are multe camere, dar starea lor nu este tocmai bună. A fost construit într-un loc greu accesibil, iar priveliștea asupra întregii văi este uimitoare. Îl mai putem denumi fără a greși vreun pic și cuibul vulturilor.
Ascensiunea la acest vârf mi-a stors toată energia, dar a meritat cu prisosință. Așa s-a încheiat o nouă zi în incredibila țară numită Pakistan.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
un loc abolut superb
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
de nota 10
Trimis de robert in 16.09.22 10:31:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
rog https://www.youtube.com/watch?v=HJJGIJLvgks
mersi frumos!
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Iar te „invidiez” , Robert, pentru ce lucruri minunate ai văzut!
Pakistanul, India, China, Japonia, Corea și tot orientul îndepărtat de noi, europenii, este diferit și cred că oricine își dorește să le viziteze, măcar odată-n viață!
Mi-au plăcut toate pozele, dar, în mod special P08 și P53! (cum de a reușit cel ce ți-a făcut poza să te prindă desprins cu picioarele de asfalt?!)
Mi-au plăcut și obiectele de mobilier sculptat din P14 și P15, din Fortul Shigar! Toate sunt făcute manual, de-aceea au și valoare!
Felicitări pentru tot!
@robert: Urmăresc cu interes serialul tău pakistanez și mă străduiesc să pricep ce și cum... Câteodată îmi iese, câteodată nu... De exemplu, ce treabă au "Bălți"-le alea pomenite de 2 ori?!
@crismis: Buna. Scrie pe Google Balti-Pakistan si iti iese si de data asta????
@babu 2021: Scrisei. Găsii "Balti". "Bălți" nu găsii.
Înțeleg că autocorectu' -i de vină, da' făceam și eu un pic de gălăgie, că e cam liniște pe-aici în ultima vreme!
@doinafil: chiar nu ai de ce să mă invidiezi! Încerc și eu în limita posibilităților să văd doar o părticică din lumea asta mare și diversă.
Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!
@crismis: îmi pare rău că nu înțelegi! Atât mă pricep și eu și mă mai inspir si eu din diverse surse. La Bălți este doar o eroare materială a mea și nu a auto corectului, am tendința foarte des să folosesc diacriticele! Mersi de atenționare!
@robert: Hai ca sunt dusa rau de tot, după ce am văzut comentariul tău pe FB, nici voturile nu le mai vedeam, dar m-am linistit, măcar atat, de votat votasem. Însă ce ecou drăguț scrisesem, așa ca încerc sa reiau, in primul rand, cred ca este cel mai frumos articol citit despre Pakistan, sau nu știu, unde de abia așteptam sa mai citesc, însă ce ați văzut, pe unde a "trebuit" sa te cateri și ai avut parte astfel de peisaje de neuitat, acea scorbura imensa, fiecare filmuleț sau poza a fost o incantare.
Felicitari, votat cu mare drag, astept cu nerăbdare următoarea surpriza.
@mishu: Hopa apăru și fata Morgana! Mersi frumos pentru apreciere. Încerc și eu după posibilități să relatez ceea ce am văzut și ceea ce am trăit în această excursie fabuloasă, în care din nefericire m-am simțit foarte rău. Bine că a trecut la București că o băgasem rău pe mânecă!
Într-adevăr ca să ajungi în locuri superbe, puțin umblate trebuie să faci multe sacrificii și uneori să te cațeri! ; -)
Toate bune! Mai am un pic și termin acest serial!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2022 Ce e mai periculos: avionul ori mașina? — scris în 20.10.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Foarte greu , dar merită — scris în 28.09.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Transferul de la Karimabad la Skardu — scris în 06.09.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Cu capul în nori la 4693 metri — scris în 02.09.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 O altă zi interesantă — scris în 18.08.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Karimabad cu forturile sale, ALTIT și BALTIT — scris în 10.08.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 O rută de excepție — scris în 03.08.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ