ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.04.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mediaş [SB]
ÎNSCRIS: 07.03.16
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
MAR-2022
DURATA: 7 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

O țară pe gustul meu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Primul contact cu potențialul turistic al Olandei – iertată-mi fie încăpățânarea a folosi această denumire în detrimentul celei de Țările de Jos - l-a reprezentat emisiunea” Spectacolul lumii” realizată de Ioan Grigorescu. Cel care se plimba prin Giethoorn și vorbea cu glasul dumnealui atât de frumos despre frumusețea acestui sat încât mi l-a fixat în minte și în capul unei liste de locuri în care îmi doream să ajung. Într-o vreme în care deplasările se realizau infinit mai greu decât în zilele noastre.

Ulterior, de-a lungul anilor, baza grămezii motivelor care m-au determinat să pun această țară (neatrăgătoare pentru mulți) ca destinație de concediu s-a dezvoltat aidoma unei căpițe pe care tot așezi câte o furcă de fân până crește mai înaltă ca tine.

Deși unii vor zâmbi iar alții chiar vor râde de mine, am rămas impresionat de bucuria și trăirea olandezilor la unele spectacole, pe care, de altfel, le-am revăzut ulterior de câteva ori. Iar asta m-a atras într-acolo.

Să dansezi la spectacolele în aer liber ale lui Andre Rieu de la Maastricht, să faci valuri cu 60.000 de spectatori pe ArenA din Amsterdam la un meci de Champions League când la mijlocul terenului se află același muzicant, să lăcrimezi și să plângi amarnic, cu suspine grele, la concertul de adio al formației BZN ținut la Rotterdam conturează imaginea unui popor cald, sentimental și volubil, în contradicție cu ce știam din citite și auzite despre răceala nordicilor.

Iar un sejur acolo e musai a fi programat între sfârșitul lui martie și mijlocul lui mai pentru a ajunge și la splendoarea de la Keukenhof.

Intuiam că îmi va plăcea această țară, motiv pentru care – întrebat fiind de un prieten în care din locurile vizitate m-aș stabili dacă ar fi să plec din România (ceea ce, între noi fie vorba nu se va întâmpla) – am răspuns că Norvegia și Marea Britanie sunt preferințele mele, cu amendamentul că încă nu fusesem în Olanda și că există probabilitatea ca respectivul clasament să fie modificat.

Ceea ce s-a și întâmplat, țara lalelelor ocupând primul loc în topul preferințelor mele. Cu siguranță și pentru că sunt pasionat de mersul cu bicicleta, iar orice ai auzi și citi despre acest aspect e extrem de departe de ce vei constata odată ajuns acolo. E de neimaginat ce înseamnă acest mijloc de locomoție! Iar ca să vă dați seama cât de cât, aflați că pentru a primi avizul de deschidere a unui magazin trebuie să faci dovada locurilor de parcare pentru biciclete...

Iar acestea sunt de” n” -șpe feluri: cu bară, fără bară, de femei, copii sau bărbați, tandem, cu portbagaj în față sau în spate, cu landou pentru unul sau pentru doi copii, modele de munte sau de șosea, unele pe care stăteai culcat și pedalai. Am văzut persoane poziționate pe spate și pedalau din mâini, nu din picioare!!

De la infrastructură (aici intră piste, parcări, semafoare), echipament, număr de oameni care pedalează și până la tipurile de biciclete, toate acestea m-au lăsat cu gura căscată și mut de admirație pentru acest popor. Aglomerarea orașelor și numărul de morți în urma accidentelor auto înregistrate pe fondul creșterii numărului de autoturisme după cel de-al doilea război mondial au condus la un protest de amploare care, coroborat cu criza petrolului din Orientul Mijlociu, a determinat autoritățile să ia în considerare o altă modalitate de deplasare.

Primele orașe cu investiții în infrastructura ciclistă au fost Haga și Tilburg pentru ca, în momentul de față, rețeaua de drumuri să fie atât de bine pusă la punct încât poți ajunge între două localități batave doar pedalând, indiferent la ce distanță sau zonare geografică s-ar afla acestea.

O altă rețea care m-a impresionat este cea feroviară. La fel, te deplasezi între ce orașe vrei tu cu trenul, legăturile sunt foarte bune iar punctualitatea garniturilor îți permite reglarea ceasului. Am avut ocazia să remarc magistrale asemănătoare autostrăzilor rutiere, suspendate și cu benzi de acces de pe una pe alta.

Întrucât închirierea unui autoturism mi s-a părut excesiv de scumpă (plus prețul de 2,15 euro/l benzina), am ales să ne deplasăm cu trenul, astfel că am circulat de 8 ori cu a lor companie națională feroviară. De 7 ori plecarea și sosirea au fost la minut, o singură dată înregistrând întârziere din cauza unei defecțiuni mecanice survenite în timpul mersului. Cu trenul oprit vreo 15 minute în câmp, călătorii au fost anunțați de 3 ori de incident și li s-a transmis modalitatea de continuare a voiajului lor din următoarea gară. Unii dădeau din cap, alții zâmbeau, niciunul nu era disperat sau stresat.

Pentru noi această defecțiune a reprezentat ratarea ultimului autobuz din Steenwijk spre Giethoorn și, drept urmare, un marș pedestru de 10 kilometri. Și aveam valiză grea... Parcă acum o văd și aud pe Adriana” na, ce i-ai mai lăudat până acum!” . Iar această distanță a fost parcursă după ce în timpul zilei mai pedalasem vreo 26 kilometri. Asta ca să vedeți cât de active sunt concediile noastre!! ????

Trecând la lucruri practice și organizatorice pentru cei care vreodată ar dori să meargă într-acolo și rândurile mele i-ar putea ajuta, recomand achiziționarea biletelor de călătorie cu trenul de pe site-ul www.ns. nl pentru a economisi 1 euro la fiecare bilet sau, în cazul în care vă cunoașteți traseele mai din timp – minim 4 zile -, pentru a beneficia de reduceri importante la călătoriile din afara orelor de vârf și a acelora din week-end (de vineri de la ora 18.30 până luni dimineața la ora 4).

Ne-am descurcat cu biletele descărcate pe telefon. O singură dată ni le-a verificat nașul dar fără ele nu poți intra sau ieși din stație. Sunt valabile întreaga zi, nu depinzi de un tren anume.

De vrei să circuli cu autobuzul, punctualitatea acestora este similară trenului. Se pot folosi cartele ce le încarci mereu sau bilete achiziționate de la șofer, plata fiind posibilă doar cu cardul. Cartelele le treci prin fața aparatelor de scanat atât la urcare cât și la coborâre pentru a putea fi taxat conform drumului parcurs.

Organizatoric, am ales o primă cazare de 3 nopți la Leiden pentru a vizita Haga și Keukenhof, o noapte de tranziție la Utrecht, o alta în Giethoorn și apoi ultimele 3 la Amsterdam pentru a descoperi capitala dar și regiunea Zaanse Schans, cea cu morile de vânt tradiționale. Iar ca un amănunt, acestea nu au fost inventate de olandezi, precum mulți cred, ci de un grec ce trăia în Egiptul antic.

Cazările 1 și 2 au fost minunate, gazdele noastre particulare fiind foarte amabile, cu un plus pentru jovialitatea lui Hans, cel care ne-a primit în casa lui din Utrecht. La Giethoorn am stat la un hotel și am descoperit bunătatea personalului iar în Amsterdam am avut cazare în podul unei case autentice olandeze (până și cârligul pentru scripetele care urca mobila pe vremuri era deasupra geamului; acum mobila se urcă în pachete și se asamblează în cameră).

Despre toate voi reveni cu amănunte mai detaliate.

Nu puteam să ajungem în Olanda și să nu” biciclim” , astfel că ne-am organizat de așa natură încât în primele două zile ne-am deplasat de la Leiden la Haga respectiv, Keukenhof pe două roți. Închirierea unei biciclete variază ca preț, cu pornire de la 9,50 euro dar noi am beneficiat de amabilitatea Ilsei, gazda noastră, care și-a folosit un card de transport local și ne-a facilitat astfel accesul la tariful de 5 euro/zi.

Am mai pedalat la Utrecht, acolo unde am utilizat două din cele 8 biciclete!! aflate în garajul lui Hans.

Așa am avut ocazia să inspirăm spiritul adevărat al Olandei: pe bicicletă printre lanurile de flori sau prin satele tradiționale.

Consultând prognoza meteo, m-am hotărât să schimb programul inițial astfel încât să ajungem la minunata serbare florală de la Keukenhof pe o zi însorită și caldă, în cea de a doua a sejurului. Dacă amânam pentru finalul sejurului prindeam timp înnorat dar, în antiteză, exista posibilitatea de a vedea mai multe lalele înflorite. Nu-i bai că și narcisele și zambilele erau superbe, acestea din urmă degajând un miros amețitor, ceva ce greu se poate descrie.

Giethoornul l-am prins într-o dimineață cețoasă, un cer înnorat apoi și mai degajat spre după amiază și am convingerea că acel sat nu are cum fi mai șarmant decât într-o asemenea succesiune de momente.

Despre Amsterdam nu voi spune aici decât că mi s-a părut orașul cu cele mai frumoase clădiri, în sensul că toate sunt asemănătoare dar niciuna identică celei de lângă ea.

În Leiden, o minunăție de localitate, am stabilit să-l vizităm sâmbăta, zi în care are loc tradiționala piață din centru. Iar centru, în Olanda, înseamnă pe malul canalelor. Ceva deosebit și unic!

Cu referire la Haga... Am așteptat de ceva timp să ajung acolo, conștient că va fi orașul pe care am să-l cutreier cu cea mai mare plăcere. Orașul regal, localitatea ce inspiră eleganță de peste tot. Alături de Sevilla, urbea care eram sigur că mă va face să mă îndrăgostesc de ea.

Din capul locului vă informez că prețurile practicate aici, cam în orice domeniu, sunt mai mari decât în majoritatea altor state europene.

Cam astea ar fi primele coordonate ale vacanței în Olanda - țara este numită „netherland” („țara mai mică” ), deoarece este literalmente cea mai joasă țară din Europa, cu 26% din teritoriu aflat sub nivelul mării.

Ca picanterie, este și prima țară din lume care a legalizat căsătoria între homosexuali, în anul 2001, iar ca amănunt ce reprezintă elementul de mândrie al lor, rar vezi un olandez să bea o altă marcă de bere decât olandeză, preponderent Heineken.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marius 72 in 07.04.22 18:29:19
Validat / Publicat: 07.04.22 19:15:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.

VIZUALIZĂRI: 2679 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius 72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Piață de flori
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49300 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

pitiPHONE
[07.04.22 19:41:22]
»

Ca unul care a făcut concediul vara trecută în Olanda (o săptămână) și Belgia (o săptămână), mă bucur să citesc că mai sunt conaționali de ai noștri care apreciază această țară. Ca o paranteză un coleg de serviciu m-a întrebat acum un an unde merg în concediu și auzind răspunsul m-a întrebat uimit " Ce să faci o săptămână acolo? ".

Leiden, din punct de vedere a canalelor, a intimității orașului, a atmosferei liniștite ni s-a părut una din cele mai bune alegeri. Ne-am simțit minunat aici. În ciuda faptului că aici am comis cea mai mare greșeală a încălcării regulilor de circulație și am străbătut pietonala lor cu autoturismul propriu. ???? Zeii au fost cu noi dar am scăpat.

Tot o picanterie: anunțurile de imobiliare în Olanda specifică dacă o casă/apartament se închiriază cu parchet sau fără. Olandezii au acest obicei, la mutarea intr-un loc nou își montează podelele lor laminate noi sau eventual cele demontate din vechea casă ce au avut-o închiriată.

webmasterPHONE
[07.04.22 20:13:33]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster26
[07.04.22 20:23:11]
»

@piti:

Ca unul care a făcut concediul vara trecută în Olanda (o săptămână) și Belgia (o săptămână),

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă).

NB: linkul poate fi găsit şi în pagina 1 a saitului - „SCRIE REVIEW”

webmaster13
[08.04.22 20:03:46]
»

Din multe puncte de vedere Olanda este o ţară a superlativelor dar are şi un mare minus... Clima!

Fondul sonor ataşat se poate sterge sau schimba!

MirindaPHONE
[09.04.22 08:43:29]
»

Felicitari pentru articol! Intr-adevar Olanda este una dintre cele mai frumoase tari din Europa. Este interesant cum au reușit sa dreneze apele si sa creeze diguri, sa recupereze astfel terenurile acoperite de ape. Olanda este un muzeu în aer liber și ai senzația ca ești intr o poveste cu căsuțe din turta dulce. Este foarte romantic sa te plimbi cu o barcuta pe canale si sa bei o cafea la o terasa pe lângă canale.

Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
[09.04.22 15:24:16]
»

@piti: Din păcate, pentru o mare parte a populației concediul înseamnă resorturile din Bulgaria, Turcia sau Grecia, acolo unde se merge și de câte 4 ori la rând.

Nu judec pe nimeni, fiecare cu opțiunea lui, însă sunt atâtea locuri frumoase sau interesante de văzut!

Cu referire la remarca colegului tău, am fost și eu întrebat anterior concediului ce urma să îl petrecem în Marea Britanie pentru ce mergem acolo, ce să vedem. Și am avut parte de un sejur superb, care mi-a schimbat parte din percepția despre acele meleaguri.

Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
[09.04.22 15:28:22]
»

@Mirinda: Da, e foarte frumos să te plimbi cu barca pe canale, însă în Giethoorn e mai interesant să te plimbi pe jos.

Ai ocazia să zăbovești mai mult în preajma caselor, să te oprești pentru fotografii, să urci pe podulete.

Recomand acolo această variantă de vizită.

Faci și mișcare! ☺️

Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
[09.04.22 15:32:50]
»

@webmaster13: Mulțumesc pentru muzică! Parcă îl și revăd pe acordeonistul întâlnit pe unul din podurile Amsterdam ului! ????

Referitor la climă, aceasta se schimbă...

Iar pentru o excursie, nu are așa mare importanță.

Cred că as prefera și în România clima și bunăstarea de acolo...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicole33
[09.04.22 16:42:32]
»

@Marius 72:

Din păcate, pentru o mare parte a populației concediul înseamnă resorturile din Bulgaria, Turcia sau Grecia, acolo unde se merge și de câte 4 ori la rând.

Nu judec pe nimeni, fiecare cu opțiunea lui, însă sunt atâtea locuri frumoase sau interesante de văzut!

Suntem diferiţi şi eu cred este foarte bine aşa. Implicit, şi gusturile noastre sunt diferite, fiecare având libertatea de a alege cum să-şi petreacă vacanţa, în funcţie de mulţi factori dintre care aş aminti aici doar configuraţia familiei sau bugetul de care dispune.

Nici nu ar fi corect să-i judeci pe cei care au alte preferinţe turistice decât tine.

Acel "din păcate" cu care ai început ecoul deja denotă o oarecare superioritate, nejustificată în opinia mea. Din păcate pentru cine? Pentru tine sau pentru "marea parte a populaţiei"?

Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
[09.04.22 22:20:11]
»

@nicole33: Din capul locului vreau să spun că nu am intenționat să intru în polemică cu nimeni.

Am scris clar că nu judec pe nimeni.

Nu am avut de gând să jignesc persoana cuiva sau alegerile nimănui.

Însă cred că exprimarea unui punct de vedere nu trebuie să determine o persoană să se simtă atacata.

Fără a fi vorba de potenta financiară, nici pe departe.

Este, pur și simplu, opinia mea în cele înserate aici.

nicole33
[09.04.22 23:11:26]
»

@Marius 72:

Din capul locului vreau să spun că nu am intenționat să intru în polemică cu nimeni.

Nici eu nu am intenţionat aşa ceva.

Nu cred că am comentat până acum ceva la vreun articol al tău.

Am scris clar că nu judec pe nimeni...

Nu am avut de gând să jignesc persoana cuiva sau alegerile nimănui.

Posibil, însă din cele scrise eu am înţeles altceva şi nu cred că am înţeles greşit

Fără a fi vorba de potenta financiară, nici pe departe.

Aspectul financiar este important în alegerea destinaţiei de vacanţă şi nu poţi să mă contrazici.

Degeaba şi-ar dori o familie cu copii o vacanţă în Maldive, de exemplu, dacă bugetul nu este prea generos şi atunci nu are de ales şi revine iar şi iar în Bulgaria sau Turcia sau Grecia la resort, fiind mai ieftin decât la Mamaia . Nu este corect să judeci astfel de oameni care strâng bani tot anul pentru a se bucura de o săptămână de vacanţă la mare împreună cu copiii lor pentru alegerile pe care sunt nevoiţi să le facă.

Fără legătură neapărat cu banii, o altă parte a populaţiei poate are un serviciu stresant şi nu caută decât relaxarea în vacanţă, nu-şi permite să alerge de colo până dincolo în fiecare zi şi să se întoarcă din concediu mai obosiţi decât au plecat. Nici acest gen de turişti nu trebuie judecat. Părerea mea!

MirindaPHONE
[10.04.22 17:12:05]
»

Un sejur sau city break este mult mai scump decât un sejur modest în Grecia, Turcia, Bulgaria. Cu toate acestea pentru persoanele dornice sa viziteze locuri noi si cei pasionați de călătorii nu vor rata cu siguranță aceasta destinație. Eu am avut noroc și am vizitat Olanda intr un business trip si nu am scos bani din buzunar pentru cazare și transport. De asemenea dacă ai nevoie sa te odihnești si doar sa lenevezi la soare după o perioada obositoare atunci Olanda nu este o destinație pentru asa ceva. Sa privim partea buna a paharului ca avem oricand access la aceste destinații si nu trebuie sa plătim bani mulți sa ajungem în Grecia sau in alte tari din Europa asa cum fac americanii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[13.04.22 12:08:41]
»

Vezi că și tu mi-o iei înainte? Și încă cum... Am Olanda pe listă de nu mai știu când, mi-am făcut și temele de câteva ori și uite că n-a fost să fie decât un Amsterdam scurt până acum. Visez la două săptămâni de Olanda, așa îmi povestește un coleg care are familia acolo și cel puțin un concediu pe an se întâmplă în Olanda. Pentru că vorbesc cu el foarte mult și am văzut multe fotografii de pe unde umblă, am impresia că am și fost în Olanda . Abia aștept impresiile tale să mă mai verific.

Marius 72AUTOR REVIEW
[13.04.22 12:40:15]
»

@Aurici: O să vină impresiile, că am de vreo 5-6 articole, plus cazările????. Insă acum e deja primăvară și o să stau mai puțin prin casă.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Marius 72, Mirinda, piti
Alte impresii din această RUBRICĂVacanţa în Olanda:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077594995498657 sec
    ecranul dvs: 1 x 1