GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Poate o să vă pară puțin bizară ideea mea de a descrie o vizită la o AUTOMATIC LAUNDRY. aflată pe str. Nassau nr. 112 din Brooklyn NY, la cca 100 m de unde am locuit in septembrie și octombrie a. c. și unde mergeam să spălăm haine ieftin și bine. Este o regulă pentru newyorkezi să nu-și spele rufele în familie, la propriu, ci să le ducă, în saci speciali de pânză, la cea mai apropiatâ spălătorie automată. Dacă ai si destule fise de un ”quarter”= 25 de cenți, atuci poți porni la drum. Din această cauză, mai toată lumea strânge cu grujă aceste fise, primite ca rest la cumpărături, care sunt necesare și la automatele de la parcări auto.
Am intrat, am salutat (politețe obligatorie) și am povestit supraveghetoarei, o chinezoaică mignonă și drăguță, cine sunt, ce vreau să fac și de ce. S-a minunat puțin că poate exista o țară care să nu aibă așa ceva și mi-a dat permisiunea să „împusc” câte fotografii vreau. Din modestie, ea nu a dorit să fie fotografiată. De altfel tradiția de peste 100 de ani, din istoria SUA, este ca aceste spălătorii să fie un apanaj chinezesc.
Spălătoria este dotată cu 20 de masini de spălat, care au o capacitate maximă de încărcare de 10 kg, cu detergentul, softenerul (înmuietorul!) si balsamul tău. Dacă nu le ai, le poți lua de la automatul din interiorul spălătoriei. Un ciclu de spălare durează 30 de minute, după care introduci rufele în unul din cele 5 uscatoare și în scurt timp poți să-ți iei rufele gata uscate, numai bune să pui fierul de călcat pe ele. Pentru a porni masina de spălat trebuie să introduci în fanta respectivă 12 sau 19 fise, în funcție de cantitatea de rufe care trebuiesc spălate. În uscator bagi o fisă pentru fiecare 6 minute de uscare, în funcție și de cât ți le dorești de uscate, dar și de cantitate de rufe (maxim 48 de minute).
Calitatea spălării este foarte bună, dar variază și în funcție de calitatea detergenților folosiți.
Cine nu are timp și stă bine cu banii, predă rufele supraveghetoarei și contra 9,50$ pentru 10 lb (cca 4,5 kg) beneficiezi de spălat (cu detergentul lor), uscat împăturit și ambalat în plastic (mai ales costumele și rochiile). Încă nu știu dacă există sistemul prin curier, să vină să-ți ia rufele de la domiciliu și să ți le aducă gata spălate!
Ca să nu te plictisești în timp ce aștepți să se termine ciclul de spălare, la intrare, poți lua loc pe unul dintre scaunele existente, destul de comode, și poți răsfoi revistele și ziarele lăsate de clenții anteriori (unele apărute chiar în aceiași zi) și pe care nu le mai iau acasă. Lângă automatul de detergenți se află automatul de cafea, care de asemenea poate să-ți „îndulcească” așteptarea. Dacă nu vrei să aștepți, poți pleca după cumpărături, rugând-o pe supraveghetoare, contra unui mic bacșiș, să scoată ea rufele, când se termină ciclul de spălare și să ți le pună în uscator. În orice caz, totul se petrece într-un mod absolut încăntător pentru o gospodină, dar mai ales pentru un celibatar, care astfel scapă de o grijă.
Ce pot să vă spun în încheiere este că mi-aș dori și în România astfel de spălătorii automate (nu am știință că ar exista) și mă mir că, până acum, chinezii existenți și trăitori pe meleagurile noastre, nu au acoperit și acest domeniu. Pesemne că acele magazine chinezești pe care le știm sunt mai rentabile.
Trimis de ioan marinescu in 28.10.17 12:44:54
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD. A mai fost în/la: Brooklyn și Long Island, NY
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ioan marinescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@ioan marinescu: Interesantă descriere despre aceste spălătorii, ceva banal pentru americani și deosebit pentru noi deoarece nu le avem și doar din filme le știm.
Am văzut și eu câteva locuri unde se spală rufele dar nu în Brooklyn deoarece acolo am făcut doar o scurtă vizită să ajung la celebrul loc Dumbo (de unde se fac fotografii extraordinare cu panorama podului Brooklyn și zgârie norii Manhattanului) ci în Manhattan, și am văzut clienți cum ieșeau cu rufele gata spălate în saci de plastic.
Nici eu n-am auzit de așa ceva la noi în România, de și ar merita pentru unii. Avantajele sînt clare pentru cei care nu au prea mult timp liber la dispoziție, nu au spațiu de uscat sau nu au mașină de spălat. Personal nu mi-ar conveni să duc și să aduc rufele având în vedere că nu mă aflu în categoria descrisă mai sus.
@ioan marinescu:
Eu sunt mai directă și îți spun așa:
Să îmi spăl lenjeria intimă sau rochițele acolo unde și-a lăsat părul pubian un individ drogat sau bolnav, nu mi se pare chiar igienic
Ăia sunt oameni sărmani, nu au casele lor, mașinile lor de spălat, mobila lor. Au o pungă de-un leu plină cu haine, asta-i averea lor.
Noi avem mașini de spălat, există spălătorii chimice, noi românii suntem deasupra lor, avem case, suntem frumoși și nu suntem teroriști și nici nu deranjăm alte popoare.
Mi-a plăcut articolul, a fost interesant felicitări.
@krisstinna: Nu este deloc asa.
Sacul de transport este opac, nu se vede conținutul. Nu trebuie să dai câteva milioane bune pe o masină, chiar și mai mult dacă are și uscător, care se mai și strică. Nu consumi apa și curentul tău. 5 kg de rufe te costă cam 6,50$, ceea ce la salariul lor este o sumă derizorie.
Poți să-ți speli și lenjeria intimă, nu deranjezi pe nimeni, mai ales atunci când speli în regie proprie, nu prin supraveghetoare. În orice caz, nu se sperie nimeni de păr pubian (acela, acum rămâne la ”hair stilista” de profesie care e specializată în părțile de sud ale organismului uman) sau de microbi. M-am uitat și în interiorul unei mașini de spălat, interiorul din oțel inox era de o curățenie impecabilă.
În ceea ce privește oamenii care recurg la aceste LAUNDROMATE, am apreciat că erau de condiție medie, spălătoria era, sâmbata si duminica dimineața, aproape plină. Rufele se duc la spălat cam odată pe săotămână. Cam 60-70% din populație recurge la aceste servicii!
La noi, orice noutate sperie, conservatorismul în gândire se face simțit, noroc cu tineretul de azi care este receptiv la nou și asimilează repede noutățile utile. Gândiți-vă numai câți studenți nu și-ar spăla bucuroși hainele în aceste condiții. Nu am acțiuni la aceste spălătorii și nu am fost angajat să-i laud. Am fost, am vazut, am spălat (de două ori) și v-am relatat!
@krisstinna: De acord cu tine! Este mai bine să-ţi speli rufele în familie.
La noi au apărut cîteva, și chiar au oferte pentru studenți, deci au văzut nișa asta.
În rest, n-aș zice că e vorba de vreo rezistență la nou, ci de tradiție. În SUA, laundromatele au apărut acu aproape 100 de ani, de cînd au apărut mașinile de spălat, ca afacere. Deci ele au existat înainte ca mașinile de spălat să fie accesibile publicului larg. Existînd deja, oamenii s-au obișnuit cu ele și nu au simțit nevoia să aibă acasă mașină de rufe. Așa că nici apartamentele nu au fost construite cu loc pentru a monta astfel de mașini (în zona urbană, căci în casele suburbane e invers, au mașini de rufe și le spală acasă). Deci fac parte din viața normală, zilnică, a americanilor.
Și la noi erau spălătorii și uscătorii comune, în blocuri, și unii le și foloseau. Constau în una sau mai multe căzi și chiuvete, plus spațiu de întins rufele. Țin minte cum urcau niște vecine cu ligheanul de rufe în lift.
@ioan marinescu: Eu vorbeam de curand cu o prietena din Elvetia care mi-a spus ca si-a inchiriat apartament cu trei camere deoarece la doua camere nu putea sa-si ia masina de spalat in apartament ci putea folosi doar din cele la comun.
Daca gresesc, asa am primit informatia. Aceste laundromate pot fi avanajoase sau nu, depinde cum vede fiecare acest lucru.
Interesant insa articolul, asadar, felicitari, votat cu mare placere.
@mishu: Mulțumesc pentru apreciere și pentru vot! Rămân dator cu un drink la întâlnirea AFA!
@ioan marinescu: Îmi sună așa excentric acest Brooklyn
Și-i așa o senzație bizară să vezi că un loc excentric are și el partea sa domestică și trebuie să se îngrijească și de banalitățile vieții cum ar fi laundry things...
E un fel de... raportare la comunitate – ce ești dispus să faci în public și ce nu...
Nu știu dacă ar funcționa la noi și mă gândesc că probabil că până și în Brooklyn amabilitatea și toleranța în social poate funcționa mai bine decât la noi...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 New York - the City — scris în 06.06.24 de scubi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 New York City sau… the city that never sleeps — scris în 05.07.23 de Dănuț.Albu din GALAţI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 New York în Februarie — scris în 05.11.23 de icata24 din RUGBY - RECOMANDĂ
- Mar.2020 Sfârșitul visului — scris în 13.06.20 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2020 Spectacolul străzii — scris în 16.03.20 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 New York - O vacanta care merita facuta toamna! — scris în 30.12.22 de sempreturist din RM VALCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Vacanta in America — scris în 11.08.19 de Marius.Marda din DRăGăşANI [VL] - RECOMANDĂ