Aventura mexicană a continuat în statul Chiapas - am avut 2 nopți de cazare în splendidul oraș colonial San Cristobal de las Casas. Până aici am vizitat o altă atracție importantă
Canionul cu pereți abrupți a fost creat acum milioane de ani de Rio Grijalva. Stâncile ce îl mărginesc se ridică la 1000m deasupra apei. Se organizează tururi cu barca – un astfel de tur am avut și noi inclus în circuit. Drumul se parcurge în viteză cu o barcă cu motor puternic. În zonele cu crocodili, maimuțe și păsări se mergea foarte încet pentru a putea observa animalele. Motorul puternic ajută bărcile să treacă cu ușurință de zonele cu curenți puternici. De-a lungul plimbării de 1 oră am văzut crocodili, maimuțe, o cascadă spectaculoasă, diverse păsări și vegetație diversă.
Aflat în districtul Chiapas, San Cristobal este un splendid oraș colonial - mi-a plăcut cel mai mult. Orașul este situat la o altitudine de 2200 m, astfel că serile și diminețile sunt mai răcoroase. Este o încântare să te plimbi și să explorezi străduțele pietruite din centrul istoric al orașului. Seara toate aceste străduțe sunt la fel de animate ca și ziua. Peste tot se aude muzică, magazinele sunt deschise până seara târziu, iar localurile își așteaptă oaspeții. Este o atmosferă unică, de neuitat.
Dacă vreți cafea, aici este locul perfect pentru a o cumpăra. Cafeaua nu prea este prezentă în supermarketuri, dar o puteți cumpăra de la unul din numeroasele magazine specializate. Cafeaua este bio și este cultivată la altitudini între 900 – 2200 m. Piața municipală este foarte mare și extrem de diversificată. Fructele și legumele sunt pe multe tarabe, dar nu lipsesc articolele de menaj, obiecte artizanale, țesături plus hala de carne.
În cadrul acestui circuit mexican am descoperit și frumusețea satelor maya de lângă San Cristobal. Prima oprire a fost în San Juan Chamula - nu poți intra fără un ghid local, iar la barieră se plătește o taxă. Locuitorii sunt indigeni Tzotzil și au o organizare proprie. Nu plătesc impozite, nu sunt bănci, nu permit poliției federale să intre pe teritoriul lor și au un ritual religios diferit.
Centrul spiritual al orasului este reprezentat de Templo de San Juan – se poate fotografia doar la exterior. Fotografiatul la interior se pedepsește cu amenzi mari. Podeaua bisericii este acoperită de ace uscate de pin, iar aerul are iz de tămâie. Mesele sunt acoperite cu sute de lumânări de toate dimensiunile, iar localnicii se roagă. Acest ritual este impresionant și diferă de orice ai mai văzut.
Urmatoarea oprire este Zinacantán, oraș locuit tot de indigeni Tzotil, cunoscuți pentru florile lor. Crini, crizanteme, trandafiri cresc in gradinile lor si le impodobesc altarele. Veti admira aici Biserica San Lorenzo. Ghidul mexican ne-a dus în vizită la o familie de localnici. Una din camere este magazin de prezentare cu produse artizanale.
Puteți susține comunitatea locală cumpărând diverse produse. Am asistat și la un ritual de nuntă, în care mirii de ocazie (turiști) au îmbrăcat costume tradiționale și au dansat. Vizitarea acestor sate reprezintă o experiență unică. Ambele sate își mențin tradițiile chiar dacă interacționează cu mulți turiști străini
Trimis de BOGDAN DSN in 21.01.24 11:18:38
- A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA DE NORD
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Nov.2022 Atracții turistice Mexic - peninsula Yucatan — scris în 04.02.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Obiective turistice — statul Chiapas — scris în 28.01.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Mexic - Obiective turistice de top — scris în 07.01.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 O țară fascinantă, plină de culoare — scris în 17.12.23 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 10 zile in Peninsula Yucatan. 4 locatii diferite — scris în 05.05.24 de patrick007 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Hai-hui prin Mexic — scris în 22.05.19 de virginia61 din SB - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Villahermosa nu este frumoasa — scris în 15.11.17 de Pami* din MANNHEIM GERMANIA - RECOMANDĂ